Коньяк – напій зі світовою популярністю і великою кількістю шанувальників. Елітний алкоголь коштує дорого і в звичайному супермаркеті його не купити. Саме тому фанати роблять коньяк зі спирту на власній кухні. Домашня імітація, приготована за всіма правилами, хоч і поступається оригінальним напоям з Франції, має чимало переваг. Приготувати її вдома вигідніше, та й для здоров'я такий напій не небезпечний, якщо знати міру.
Безсумнівна перевага виготовлення коньяку зі спирту в домашніх умовах – це можливість опрацювати рецепт під свій смак.
Характеристики напою
Коньяк, приготований своїми руками зі спирту – міцний алкогольний напій, в середньому 42%. Відтінок може бути як світло-бурштиновим, так і темно-коричневим. Все залежить від компонентів і тривалості витримки. Смак не настільки глибокий, як у оригіналу. Але він м'який, трохи терпкий з приємним післясмаком. Аромат теж трохи відрізняється від французького алкоголю, в ньому присутні нотки ванілі, мускату і дерева.
Саморобний коньяк зі спирту не має осаду, повністю прозорий. В ароматі не повинен уловлюватися різко неприємний запах алкоголю.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Важлива умова приготування коньяку в домашніх умовах зі спирту – підбір якісних продуктів.
- Спирт . Найкраще брати виноградний дистилят. Через брак його можна використовувати і фруктовий, і зерновий. Тут важливо ще й знати, як розбавити спирт для коньяку. Для того щоб знизити 95° алкоголь до 45°, необхідно в 1 літр спирту залити приблизно 1 100 мл очищеної води. Відповідно для 3-х літрів спирту знадобиться і води в 3 рази більше.
- Дубова тріска, кора або стружка . У домашніх умовах ці компоненти-альтернатива дубовим бочок, в яких відбувається витримка французького оригіналу. Дубову тріску перед використанням потрібно вимочити в окропі, а потім добре просушити. Це робиться, щоб з дерева вийшли зайві дубильні речовини. У надлишку вони дають гіркоту і жорсткість напою.
- Додаткові компоненти-спеції, трави, цукор . Їх наявність залежить від рецепта коньяку зі спирту, яким планується скористатися.
Крім якісних продуктів, знадобиться терпіння. Адже домашня імітація готується не за 1 день. Хоча є і швидкі рецепти настоянки-імітації.
Рецепти домашнього коньяку на спирту
У виконанні рецепти коньяку в домашніх умовах зі спирту прості. Найголовніше - не переборщити зі спеціями. Особливо з ваніллю, яка може перебити весь букет ароматів.
Класичний рецепт
Цей варіант виготовлення відомий шанувальникам коньяку давно. Чітко дотримуючись пропорцій і технології виготовлення, можна без проблем зробити коньяк хорошої якості зі спирту в домашніх умовах.
Компоненти:
- 1,5 л спирту міцністю 45%;
- 3 ч. л. паленого цукру;
- 1 ч. л. тертого мускатного горіха;
- 3 ст. л. кори дуба;
- 5 гвоздичек;
- На кінчику ложки ванілін.
Технологія виготовлення коньяку зі спирту:
- У скляну банку об'ємом 3 літри залити спирт.
- Додати мускат, ванілін, гвоздику, палений цукор і дубову кору.
- Ємність добре закрити і прибрати на місяць в льох.
- Настоянку процідити кілька разів через марлевий і ватний фільтр.
Домашній коньяк зі спирту за класичним рецептом можна витримати і довше покладеного періоду. Однак максимальний термін настоювання на дубовій корі-1 рік.
Коньяк зі спирту " по-бразильськи»
Такий рецепт домашнього коньяку на спирту дозволить зробити оригінальний напій з пікантним смаком і незвичайним ароматом.
Компоненти:
- 1 л спирту (42%);
- Ваніль на кінчику ножа;
- 0,2 кг цукру;
- 5 волоських горіхів;
- 100 г кореня імбиру.
Технологія:
- Очистити горіхи від шкірки, ядра подрібнити.
- З імбиру зняти шкірку і потерти на тертці.
- Спирт залити в банку.
- Додати туди ваніль, цукор, волоські горіхи і тертий імбир.
- Ретельно перемішати до розчинення крупинок цукру.
- Закрити кришкою і поставити в льох на 28 днів.
- Кожен день струшувати ємність з настоянкою.
- Готовий напій двічі процідити.
- Розлити по пляшках.
Коньяк»Швидкий"
Якщо через кілька днів має бути торжество, то на виручку прийде швидкий рецепт домашнього коньяку зі спирту. Максимальний термін приготування напою - 72 години. Але пити його можна і через добу від початку настоювання.
Компоненти:
- 2 л спирту міцністю 42-45%;
- 80 г чорносливу;
- 5 бутонів гвоздики;
- Щіпка ванілі та кориці;
- 2 ст. л. чорного чаю (крупнолистового);
- 4 ч. л. цукру.
Технологія:
- Чорнослив ретельно промити водою, обсушити.
- В ємність залити алкоголь.
- Додайте цукор і перемішайте до розчинення кристалів.
- Далі покласти корицю і ванілін, кинути гвоздику.
- В останню чергу засипати чай.
- Накрити кришкою ємність і прибрати на 3 доби в темне місце.
- При відсутності часу дегустувати приготований домашній коньяк зі спирту допустимо вже через добу.
Замість крупнолистового чаю можна взяти пакетований. В цьому випадку знадобиться 4 пакети.
» ароматний " коньяк на травах
З чистого спирту зробити можна не тільки смачний домашній коньяк, але і корисний. Якщо не робити упор тільки на ароматі і відтінку напою, додати лікарські трави, то алкоголь стане помічником в лікуванні і профілактиці застуди. І навіть при проблемах зі шлунком такий настій доведеться до речі. Але не забудьте спочатку проконсультуватися з лікарем.
Зробити «лікарський» коньяк можна як з коньячного спирту, так і з етилового.
Компоненти:
- 1,5 л чистого спирту;
- 1/2 ч. л. чорного байхового чаю;
- 4 горошок чорного перцю;
- 2 листя лаврушки;
- По 1/2 ч. л. звіробою, меліси, естрагону;
- 1,5 ст. л. дубової кори;
- 1 ст. л. лимонної або апельсинової цедри;
- 18 шт. перегородок волоського горіха;
- 1,5 л води.
Технологія:
- З волоських горіхів вийняти перегородки. Висушити їх.
- Сухі перегородки покласти в ємність, залити спиртом.
- Наполягати в темному місці не менше 2 діб.
- Процідити «горіхову» настоянку, перегородки утилізувати.
- Влити алкоголь тонким струменем в ємність з фільтрованою водою. Добре змішати. Виміряти міцність напою, вона повинна бути не менше 40-42%.
- Додати цедру, кору дуба, трави, лаврушку, перець і чай. Перемішавши.
- Наполягати коньяк з домашнього спирту за даним рецептом, рекомендується не менше 14 днів.
- Потім двічі пропустити через фільтр.
- Розлити по затемненим пляшках і зберігати в погребі.
Щоденний прийом 30 мл коньяку, виготовленого в домашніх умовах зі спирту, допоможе при шлункових спазмах, застуді, стабілізує тиск.
Як пити домашній коньяк на спирту
Вживати домашній коньяк можна і з традиційного посуду – широких келихів з звуженою горловиною і з чарок. У першому випадку ємність наповнюють на чверть, у другому – наливають на 2/3.
Оптимальна температура для напою – кімнатна. В руках настойку-імітацію довго не тримають. Вдихнувши аромат напою, його слід неспішно випити, пару секунд потримати в роті. А ось закушувати коньяк не рекомендується.
Якщо ж напій подають на торжество, то необхідність в закусці є. З алкоголем поєднуються сири, нарізки з нежирного м'яса, овочі, фрукти, морепродукти, оливки.
Зробити самому коньяк зі спирту гранично наближений до оригіналу можна. Потрібно чітко слідувати алгоритму виготовлення і дотримуватися пропорції. А також обов'язково витримати термін настоювання.
Є різний способи зробити зі спирту коньяк в домашніх умовах – швидкі і вимагають тривалої витримки. Прості і багатокомпонентні. У виготовленні напою своїми руками можна взяти за основу базовий рецепт. А потім експериментувати-додавати різні трави і спеції до складу, створюючи новий смак і аромат напою.