Сидр яблучний в домашніх умовах-прості рецепти приготування з газом і без

Сидр – один з найстаріших слабоалкогольних напоїв, який отримують з ферментованого (перебродившего) яблучного соку. Колись він вважався вином для бідних, але сьогодні все змінилося. М'який, свіжий і приємний смак відмінно підходить до святкового столу, знімає втому після важкого дня і прекрасно втамовує спрагу в спеку.

сидр

Пити сидр стало модним, він все частіше зустрічається на прилавках магазинів. Але проблема в тому, що напій готують з концентрованого соку, який шампанізують і покращують хімічними добавками. Ми ж навчимося робити домашній сидр-корисний і натуральний. Його регулярне вживання зміцнить імунну систему, поліпшить травлення і благотворно відіб'ється на серці і судинах.

Що таке сидр

Сидр-ігристий або тихий яблучний сік, що перебродив за допомогою дріжджів або натуральним способом. У класичному яблучному напої від 1 до 8 градусів алкоголю. За вмістом цукру може бути сухим або солодким, іноді мутнуватим через слабку фільтрації. Нерідко сидр роблять з айвового або грушевого соку, останній називають «Перрі». У домашній напій часто додають ягоди, мед, хміль і спеції. Але класичним вважається яблучний сидр.

У перебродившем соку відносно низький вміст білка, жиру, аскорбінової кислоти і вітаміну А, міститься помірна кількість вуглеводів. Близько 75 відсотків вуглеводів складається з цукрів, які легко засвоюються людиною.

У більшості європейських країн сидром називають ферментований сік. У Північній Америці термін застосовують і до свіжовичавленого нектару, який називають солодким сидром, перебродив сік вважають твердим сидром. Яблучний сік, оброблений якимось способом, щоб запобігти псуванню в герметично закритих банках або пляшках, продається як звичайний яблучний сік у більшості країн.

Вибір і підготовка яблук для приготування сидру

Здавалося б, яблука для сидру можна використовувати будь-які. Але якщо хочеться отримати якісний напій, плоди краще вибирати технічних сортів, в яких досить таніну і цукрів, трохи гіркуваті, з помітною сухістю в смаку. Якщо в домашньому саду таких немає, можна використовувати і столові сорти, наприклад, Антонівка, але смак сидру вийде менш яскравим.

Яблука потрібно брати стиглі, навіть трохи перезрілі, багаті соком і фруктозою. Недостиглі плоди кислять, сік доводиться розводити водою. При цьому якість кінцевого напою погіршується. Ідеальні осінні сорти, що мають приємний кисло-солодкий смак.


При підготовці яблук необхідно відібрати підгнилі і червиві. Можна використовувати кілька сортів для отримання більш багатого букета смаків і ароматів. Перед подрібненням і закладкою в ємність для зброджування плоди протирають сухим рушником. Мити їх небажано, інакше загинуть природні штами дріжджів. Щоб яблука набрали побільше соку, їх витримують три доби в теплому і сухому місці.

Рецепти приготування домашнього сидру

Популярність напою призвела до того, що сьогодні існує безліч рецептів домашнього яблучного сидру. Це дозволяє кожному любителю підібрати і приготувати варіант за смаком.

Класичний сидр без цукру

Рецепт сидру з яблук за класичною технологією дуже простий. Досить стиглих плодів стільки, щоб вони помістилися в ємності для бродіння.

яблука 15 кг
Вода (якщо потрібно) 1 літр

Рецепт:

  • Плоди подрібнити за допомогою м'ясорубки або будівельного міксера разом з шкіркою і кісточками до стану пюре.
  • Перекласти в промиту гарячою водою ємність, додати води, якщо яблука сильно кислі.
  • Прибрати ємність на три доби для бродіння. Кожен день перемішувати суміш дерев'яною або пластмасовою паличкою, утапливая Макуха.
  • Сусло процідити, сік злити в суху ємність, поставити під гідрозатвор. Бутель тримати при температурі 23-25 °C.

Домашній сидр без цукру бродить 30-60 днів. Потім на дні з'являється осад, напій стає прозорим. Його проціджують, розливають по пляшках або закочують в банки і прибирають дозрівати в прохолодне місце.

Напій можна вживати відразу, але він буде мутнуватий. Через місяць дріжджі осядуть, сидр придбає прозорість, в ньому утворюються приємні газові бульбашки.

Увага. Якщо цукру в плодах мало, сидр за цим рецептом може перетворитися в оцет.

Простий рецепт

Отримати в міру солодкий і запашний алкогольний напій міцністю близько 8% можна всього з двох інгредієнтів.

стиглі тверді яблука 6 кг
цукровий пісок 0,9 кг

Рецепт:

  • Яблука подрібнити до однорідної маси, включаючи шкірку і насіння, щоб не втратити природні дріжджі і специфічний приємний аромат.
  • Ємність наповнити На⅔, додати цукор.
  • Накрити горлечко марлею і прибрати на 4 доби в темне місце, періодично перемішуючи сусло.
  • Після появи пінної шапки і характерного шипіння масу відфільтрувати.
  • Помістити сік в ємність, краще скляну, під гідрозатвор.
  • Після 50-60 діб виділення газу припиниться, вміст освітлиться, випаде осад.
  • Молодий сидр зняти з осаду і додатково відфільтрувати.
  • Розлити по пляшках під саме горлечко, щоб не допустити окислення продукту. Прибрати в прохолодне приміщення на три місяці.

Такий сидр буде мати ефект ігристого вина. У запечатаному вигляді він може зберігатися 3 роки при температурі 12-17 °с.

З винними дріжджами

Приготувати сидр в домашніх умовах можна і з дріжджами. Напій буде готовий значно швидше, міцність вийде вище.

стиглі яблука 26 кг
цукровий пісок 0,6 кг
винні дріжджі 2 столові ложки

Рецепт:

  • Яблука вимити. Оскільки будуть використовуватися винні дріжджі, видалення натуральної культури не погіршить процес бродіння.
  • Видалити підгнилі ділянки, розрізати плоди, пропустити через соковижималку. Повинно вийти близько 14 літрів соку.
  • У нектар додати дріжджі і цукровий пісок.
  • Надіти на шийку рукавичку і залишити ємність при температурі 18-20 °з на тиждень.
  • Після закінчення бродіння зняти сік осаду.
  • Перелити сидр в пляшки, щільно закупорити з використанням дроту (мюзле), залишити при кімнатній температурі.
  • Через 4 тижні перенесіть пляшки в прохолодне місце ще на 3 місяці.

В результаті вийде шипучий приємний сидр, що нагадує Домашнє шампанське.

З родзинками

Простий і швидкий рецепт яблучного сидру для початківців. Готується без дріжджів, їх замінює родзинки.

яблука 6 кг
цукровий пісок 0,9 кг
Ізюм 6 столових ложок

Рецепт:

  • Яблука промити, видалити зіпсовані ділянки і насіння.
  • Максимально подрібнити плоди, можна пропустити через м'ясорубку.
  • У пюре додати цукор і родзинки, накрити ємність марлею і залишити на 4 доби.
  • Після початку бродіння сусло відфільтрувати і відправити в ємність під гідрозатвор.
  • Бродіння триває 40 діб, потім посвітліла рідина зняти з осаду, можна додатково профільтрувати.
  • Сидр можна пити відразу, але для отримання ефекту ігристого вина краще розфасувати його в пляшки, налив до самого горлечка, і прибрати в льох на місяць.

З кислих яблук

Щоб отримати смачний сидр в домашніх умовах з кислих яблук, доведеться додати трохи більше цукру.

сік з кислих яблук 9 л
цукровий пісок 2 кг
сухі дріжджі 50 г

Рецепт:

  • Вичавити з кислих яблук сік і залишити його на кілька діб в холодному місці, щоб випав осад, після чого відфільтрувати.
  • Сік нагріти до 26-28 ° C, ввести цукор і дріжджі.
  • Перелити в чисту пляшку, надіти на горловину рукавичку і поставити в прохолодне місце.
  • Після закінчення бродіння перелити в сидр бочонок або пляшки, які міцно запечатати.
  • Залишити в погребі на 6 місяців, після чого можна вживати.

З грушами

Виробництво сидру з груш схоже на класичний рецепт. Плоди для домашнього напою беруть стиглі, кисло-солодких сортів. Часто готують сидр з суміші яблук і груш.

яблука 5 кг
солодкі груші 5 кг
цукровий пісок 0,6 кг

Рецепт:

  • Фрукти не мити, при необхідності протерти сухою ганчіркою. Подрібнити до стану кашки.
  • Залишити суміш на 1 добу в прохолодному приміщенні, накривши ємність серветкою.
  • Після початку бродіння зцідити рідину і помістити в ємність під гідрозатвор.
  • Бродіння проходить при кімнатній температурі, через тиждень додати цукор.
  • Ще через тиждень, коли сидр освітлиться, його потрібно зняти з осаду і розлити по пляшках.
  • Залишити на місяць в прохолодному місці, після чого можна дегустувати.

Увага. Тару з грушево-яблучним суслом не можна тримати в світлому і теплому місці, інакше воно швидко запліснявіє.

З вишнею

Однією з традиційних добавок до яблучного соку вважається вишня. Ягоди беруть кисло-солодких сортів, без гнилі і пошкоджень. Заброджувати напій краще на природних дріжджах.

яблука 5 кг
Вишня 5 кг
цукор 1,5 кг
Вода 3-5 літрів

Рецепт:

  1. Яблука подрібнити в кашку, вишню перем'яти руками, щоб не пошкодити кісточки.
  2. Скласти суміш в емальовану каструлю, додати воду і половину цукру, дочекатися його розчинення.
  3. Накрити серветкою, перенести в темне місце, залишити бродити на 3 дні, періодично перемішуючи і утапливая спливла мезгу.
  4. Заграв сік процідити, м'якоть віджати, все злити в бродильний бак, додати 0,5 кг цукру.
  5. Залиште ємність при температурі 25-27 °C на три тижні.
  6. Готовий сидр акуратно злити з осаду, розфасувати по пластикових пляшках, всипавши в кожну 20 г цукру на 1 літр рідини. Щільно закрити пробками і залишити для газації при кімнатній температурі на 10 днів.
  7. Потім ще на 3-4 дні прибрати в льох.

В результаті вийде ігристий напій з відмінним смаком і ароматом міцністю 8%.

Сидр в домашніх умовах можна зробити тільки з вишні, без участі яблук. Пропорції в цьому випадку залишаються ті ж.

З медом

Простий рецепт сидру з яблук з медом, цукор при такому складі додавати не потрібно. Напій виходить не тільки смачним, але і подвійно корисним.

яблука 8 кг
натуральний мед 1,5 кг
Вода 6 л

Рецепт:

  • Яблука очистити від підгнилих ділянок, вийняти насіння, нарізати шматочками разом зі шкіркою.
  • Змішати 2 л підігрітої води і 0,5 кг меду, залити яблучну суміш.
  • Ємність накрити кришкою, поставити на неї гніт і залишити на 35 діб в прохолодному місці.
  • Рідину злити, яблука залити ще 2 л теплої води з 0,5 кг меду.
  • Через 35 діб знову повторити операцію.
  • Злиті частини напою змішати, щільно закрити і залишити дозрівати в погребі на 9 місяців. Перший сидр зберігати до змішування в прохолодному місці. Можна закатати в банки.
  • Готовий напій розфасувати по пляшках і можна ставити на стіл.

З сушених яблук

Досвід показує, що з правильно висушених яблук сидр виходить не гірше, ніж зі свіжих.

сушені яблука без серединок 1 кг
Вода 10 л
Ізюм 2 столові ложки

Рецепт:

  • У бутель або бочонок засипати плоди, залити їх трохи гарячою водою, додати родзинки.
  • Накрити ємність марлею і залишити на 4 доби в затемненому приміщенні при температурі 18-20 ° С.
  • Коли почнеться бродіння, бутель щільно закупорити і відправити в холодне місце, наприклад, льох.
  • Через місяць сидр відфільтрувати і розлити по дрібній тарі, залишити в погребі ще на місяць.

Як зробити сидр газованим

Сидр цінується за ігристість, він повинен бути насичений бульбашками вуглекислого газу, які приємно лопаються в роті. Щоб отримати такий напій, досить виконати кілька нескладних дій:

  • При розливі в пляшки додати в кожну цукор з розрахунку 20 г на 1 л рідини;
  • Залити в пляшки сидр, залишивши зверху 5 см вільного простору, і щільно закрити кришками. Краще використовувати бугельні пробки;
  • Відправити в прохолодне приміщення терміном на 2 тижні.

Такий напій буде як шампанське, при наливанні в келих стане весело пузиритися, приємно віддавати в ніс і взагалі, вести себе як кращий французький сидр.

Правила вживання сидру

Правильно приготований домашній сидр не поступається кращим шампанським. Тому для нього необхідна висока посуд, в якій буде місце піні. Це можуть бути келихи для шампанського, спеціальні високі склянки і навіть пивні кухлі.

Щоб максимально розкрити смак напою, його потрібно подавати охолодженим до температури від 7-10 °С.при цьому напій не повинен бути крижаним, не рекомендується додавати в нього колотий лід.

Пити сидр найкраще відразу після розливу, поки він насичений газом. За іспанськими традиціями останній ковток яблучного вина виливається на землю, але робити це зовсім не обов'язково. Вживати напій можна як дрібними ковтками, так і залпом.

Сидр досить демократичний до закусок. Він відмінно поєднується з морепродуктами і рибою, особливо ігристі сорти. Чудово підійде до французьких, іспанських та італійських сирів. Сухі сорти-хороший варіант до м'яса, як пісного, так і жирного. Солодкі гармоніюють з фруктами і легкої випічкою.

Яблучний сидр легко зробити в домашніх умовах, в темному і прохолодному місці він буде зберігатися роками. Напій освіжає і бадьорить цілий рік, насичує організм корисними вітамінами, викликає оптимізм і бажання жити.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: як приготувати сидр в домашніх умовах, простий рецепт