Вишня на коньяку, виготовлена в домашніх умовах, відмінна альтернатива магазинному алкоголю. Адже якісні напої з градусом коштують дорого, а за дешеві підробки можна поплатитися здоров'ям.
Вишня – вітамінна ягода. Тому» на виході " у винороба виходить смачний, ароматний і корисний напій. Адже ягідки» віддають " коньяку всі корисні речовини. А тому напій має антисептичні, протизапальні, антибактеріальні властивості. У невеликих кількостях міцний вишневий алкоголь розганяє метаболізм і покращує апетит.
Характеристики напою
Вишня на коньяку – напій м'який, з оксамитовим смаком. Його міцність варіюється від 25 до 35°.
Міцність безпосередньо залежить від кількості підсолоджувача в складі настоянки. Чим його більше-тим вище вміст спирту.
За час настоювання коньяк вбирає і передає в кожному ковтку без спотворення смак і аромат вишневих ягід. Колір настойки-рубіновий.
Вибір і підготовка інгредієнтів для вишні на коньяку
Запорука хорошого домашнього алкоголю – якісні компоненти. Їх в класичній настоянці небагато, всього 3: ягоди вишні, коньяк і цукор.
До вибору вишневих ягід слід підійти ретельно. Адже це головна складова настойки.
- Використовуються тільки стиглі, непорчені ягоди – некондиційні плоди здатні зіпсувати смак напою.
- Допустимо брати як свіжі, так і заморожені, сушені або в'ялені ягоди.
- Для настоянки підходить вишня будь-якого сорту. Але вибір рекомендується зупинити на солодких різновидах. Тоді знадобиться менше підсолоджувача.
- З вишень найчастіше виймають кісточки.
- Заморожені ягоди попередньо тримають в теплі. Утворився сік виливають в настоянку, якщо іншого не вказано в рецепті.
- Щоб зробити в'ялені ягоди, необхідно просушити вишню без кісточок дня 3 на сонці або в духовці до повного випаровування вологи з ягід (приблизно 4 години при температурі 60°C).
- При заміні свіжих ягід на сушені останніх беруть в 2 рази менше.
- Допустимо використовувати коньяк домашнього виробництва. Однак алкоголь, витриманий на чорносливі або приготований з паленим цукром, а також різноманітними ароматичними добавками, не підійде.
- Для виготовлення настойки вишня на коньяку використовують і звичайний магазинний алкогольний продукт.
Наполягають вишні на коньяку тільки в дерев'яній або скляному посуді.
Рецепти
Способів виготовлення алкогольного напою з вишні відомо чимало. Кожен з них вартий уваги. Новачкові краще починати з традиційного рецепта, з мінімумом компонентів.
Класичний рецепт вишні на коньяку
Перевага цього рецепту полягає в тому, що не потрібно виймати кісточки з ягід. Недолік-менший термін зберігання. Адже після закінчення часу з кісточок вишні виділяються отруйні речовини.
Склад:
- 100 г цукрового піску;
- 450 мл коньяку;
- Півкіло вишень.
Технологія:
- Вишню ретельно промити під проточною водою. Видалити зіпсовані ягідки і плодоніжки.
- Наколоти зубочисткою в декількох місцях всі плоди.
- У скляну тару засипати підготовлені ягоди.
- Приєднати цукор.
- Влити алкоголь.
- Закрити тару вакуумною кришкою, відкачати повітря.
- Потім закатати банку металевою кришкою або ж накрити капроновою.
- Настоювати вишню 2 місяці в темному прохолодному місці.
- Кожні 2 дні збовтувати вміст ємності.
- Процідити наливку і розфасувати по пляшках.
Максимальний термін зберігання настойки – 12 місяців.
Настоянка з вишневими ягодами та листям
Листя в рецепті вишні на коньяку підсилюють аромат наливки і надають трохи терпкості смаку. А ось колір наливки не буде таким яскравим, адже в складі ягід зовсім небагато.
Склад:
- 1 л коньяку;
- 200 шт. вишневих листків;
- 50 ягід;
- 1,5 кг цукру;
- 1 л води;
- 1,5 ч.л. лимонної кислоти.
Технологія:
- Вимити вишні, вийняти кісточки з плодів.
- Промити листя.
- Покладіть листя і ягоди в каструлю. Налити воду і включити малий вогонь.
- Варити чверть години.
- Отриманий відвар процідити.
- Покласти цукровий пісок, лимонну кислоту в отриману рідину.
- Налити коньяк.
- Розфасувати наливку по скляних ємностей.
- У кожну пляшку або банку покласти по 2-3 листка вишні.
- Витримати 3 тижні.
Алкогольний напій можна зберігати в темному прохолодному місці до 5 років.
Старовинний рецепт із замороженої вишні
Апельсинова цедра, що входить в список продуктів цієї настоянки, покращує смаковий і ароматичний букет. До того ж в ній міститься великий перелік корисних речовин.
Склад:
- 500 г морожених ягід без кісточки;
- 1,5 л коньяку;
- 2 ст. л. меду;
- Цедра з 1 апельсина;
- 1 паличка кориці;
- 3 бутони гвоздики.
Технологія:
- Розморожені ягоди розчавити дерев'яною товкачем.
- Вишню і отриманий з неї сік вилити в банку.
- Додати в загальну тару гвоздику, мед, корицю і апельсинову цедру. Ретельно розмішати.
- Влити коньяк. Закрити кришкою і гарненько струсити.
- Наполягати наливку 1 місяць в прохолодному і темному місці. Ідеально підійде льох. Кожен день необхідно струшувати тару з настоєм.
- Через 30 днів пропустити наливку через марлю кілька разів. Перелити в скляні пляшки і залишити ще на пару місяців настоюватися.
Алкоголь протягом усього терміну зберігання зберігає рожево-червонуватий колір без помутніння. Осад не з'являється навіть через 3-4 роки зберігання.
Вишня на коньяку з лимоном і апельсиновою цедрою
За цим рецептом виходить солодка настоянка вишні на коньяку. Наливка ідеальна для створення коктейлів.
Склад:
- 0,3 кг цукру;
- 0,3 кг свіжих або заморожених вишень;
- 0,4 л коньяку;
- 1 ч. л. тертої свіжої апельсинової цедри;
- Часточка лимона.
Технологія:
- Вишню перебрати, промити. Якщо використовується заморожена ягода, то її попередньо розморожують і використовують разом з соком, що утворився.
- Засипати підготовлені Вишеньки в банку. Присипати цукром.
- Додати цедру і лимон.
- Ємність закрити. Залишити на 24 години в теплі.
- Далі залити коньяк. Ретельно збовтати.
- Наполягати місяць в прохолодному затемненому місці.
- Через цей час, процідити кілька разів наливку. Розфасувати по пляшечках.
Не варто викидати ягоди з наливки. Їх можна використовувати в якості наповнювача для пирогів і булочок. Або для десертів на кшталт «П'яна вишня».
Як пити вишню на коньяку
Вишня на коньяку має м'який, оксамитовий смак. Подають напій перед їжею як аперитив, розливаючи в невисокі келихи тюльпаноподібної форми або фужери. Перед подачею наливку охолоджують.
Напій добре поєднується з фруктами та десертами. Часто вишню на коньяку використовують як один зі складових коктейлів на Ромі або вині.
Наливка володіє позитивними властивостями-тонізує, нормалізує тиск. При оздоровленні організму досить випивати 50 мл напою в день за 30 хвилин до їди.
Зберігається наливка не більше 5 років в погребі, якщо в рецепті не вказано інакше. Споживання алкоголю дітям, вагітним жінкам, а також людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, ЦНС заборонено.
Різноманітність рецептів вишні на коньяку в домашніх умовах дозволяє поекспериментувати і вибрати для себе найбільш вподобаний варіант. Технологія приготування дуже проста. Компоненти-доступні. При дотриманні алгоритму виробництва і виборі якісних продуктів вийде відмінний домашній алкоголь, здатний затьмарити навіть магазинні аналоги.