Як правильно пити і чим закушувати кальвадос, правила подачі від професіоналів

Кальвадос (Calvados) — міцний спиртний напій, отриманий перегонкою яблучного (рідше грушевого) сидру. Був придуманий в Нормандії більше п'ятисот років тому і поступово розійшовся по світу. Технологія його приготування нагадує віскі, проте в популярності кальвадос програє зерновому алкоголю. Але оригінальний смак і аромат напою, безумовно, заслуговує на увагу.

как пить кальвадос

Любителям рідкісних і оригінальних напоїв пропонуємо дізнатися, як пити кальвадос, подавати і закушувати, щоб повною мірою оцінити його смакові якості і аромат.

Різновиди кальвадосу

У світі налічується трохи більше 2500 виробників яблучного самогону і ще менша кількість має право використовувати оригінальну назву. Справжній кальвадос виробляється на певних територіях (апелласьонах).

Відповідно до сертифіката Автентичності походження існує три зони виготовлення:

  • Calvados AOC
  • Calvados Pays d’Auge AOC
  • Calvados Domfrontais AOC

Смакові властивості і аромат кальвадосу будуть відрізнятися в залежності від регіону, так як винокурні використовують різні сорти яблук.

Крім того, існують різновиди напою по терміну витримки. Згідно з національними стандартами, виділяють:

  • Молодий (Fine). Витримують в дубових бочках два і більше року;
  • Витриманий (Reserve або Vieux). Термін витримки - не менше трьох років;
  • Зрілий (Vieille Reserve абоѕ.O.P). Дистилят витримують від чотирьох років;
  • Екстра (Extra або Très Vieux). Витримка перевищує шість років.

У купажному кальвадосі з яблук різних років вказують витримку наймолодшого дистиляту, хоча в складі може бути і більш зріле сировину.

Склад, смак, аромат, міцність і калорійність

Французи строго підходять до контролю своєї продукції, тому справжній кальвадос відрізняється яскравим букетом фруктових смаків з ноткою дуба. Колір у напою благородний шафрановий, аромат-теплий яблучний.

Пити кальвадос можна в чистому вигляді, його м'який смак не викликає дискомфорту. Після дегустації залишається відчуття спокою і розслабленості.

Міцність кальвадосу становить близько 40 градусів.

Калорійність на 100 грам — 256 ккал.

Правила подачі кальвадосу

Правила етикету щодо подачі кальвадосу менш суворі, ніж для коньяку або віскі. Проте вони існують. Якщо їм слідувати, вийде найбільш повно розкрити смакові якості і аромат яблучного самогону.

Як правильно подавати кальвадос:

  • Келих для алкоголю вибирають широкий, з незначним звуженням до верху. Аналогічну посуд використовують для подачі коньяку. Стакан наповнюють не більше ніж на третину, щоб вистачило на 2-3 ковтки;
  • Перед вживанням келих тримають в долонях, щоб напій досяг температури 18-22 градуси;
  • Якщо яблучний алкоголь подають між зміною страв, його допустимо пити зі звичайних келихів для вина.

У Франції кальвадос розливають у чарки для граппи. Форма келиха допомагає насолодитися ароматом алкоголю, але не випити зайвого.

Любителі хорошого спиртного рекомендують подавати до кальвадосу сигари. Вони відтіняють інтенсивний фруктовий смак і тонкий аромат бренді.

Правила вживання кальвадосу

Строгих правил, що регламентують, як правильно пити кальвадос, не існує. Проте є основні постулати, дотримання яких допомагає відчути всю красу напою:

  • Пити кальвадос належить дрібними ковтками, трохи затримуючи в порожнині рота;
  • Молодий Кальвадос містить більше кислот, тому його подають перед обідом;
  • Витриманий кальвадос пропонують пити в якості дижестива після їжі.

Кальвадос можна пити в чистому вигляді і додавати в коктейлі. Алкоголь добре поєднується з фруктовими соками (крім цитрусових), ромом, віскі, лікерами та джином.

Цінителі яблучного бренді воліють пити його в чистому вигляді. Добавки, на їхню думку, спотворюють і псують благородний смак справжнього алкоголю.

Кальвадос відмінно гармонує з кавою і чорним чаєм. Кілька крапель бренді допоможуть з ранку підбадьоритися і почати день з приємних відчуттів. У літню спеку бренді рекомендують пити в чистому вигляді з льодом. Такий мікс добре освіжає і позбавляє від спраги.

Закуска


Спочатку пити кальвадос воліли без закуски, але в сучасному світі напій все частіше подають з певним набором страв.


чим закушувати кальвадос:

  • Сир. Велике асорті пікантних смаків поєднується з бренді навіть краще, ніж з вином;
  • Морепродукти. Їх можна запікати, готувати на грилі, поєднувати з макаронами та паельєю;
  • Фрукти. Будь-які види, за винятком цитрусових;
  • Солодощі. Це можуть бути десерти з вершками, випічка, желе, муси, морозиво, цукерки з начинкою і гіркий шоколад.
  • М'ясо. Добре підходять жирні страви з м'яса птиці та дичини.

Знавці алкоголю пропонують пити кальвадос із закускою фуа-гра з гусячої печінки, намазаною на обсмажений в олії французький багет. Алкоголь допомагає впоратися з такою важкою і жирною їжею без наслідків.

Коктейлі на основі кальвадосу

Унікальний смак і аромат яблучного бренді дозволили йому стати основою для багатьох коктейлів.

Яблучний тіні

Міцний і солодкий тіні-коктейль володіє яскравим фруктовим смаком. Пити його легко і приємно.

Кальвадос 50 мл
цукровий сироп 20 мл
сік лимонний 15 мл
яблуко Зелене 1/2 частина плоду
Кубики льоду 200 г

Рецепт:

  1. Половину зеленого яблука подрібнюють блендером і перекладають в шейкер.
  2. Додають кальвадос, сироп і лимонний сік.
  3. Засипають лід і ретельно збивають.
  4. Готовий коктейль проціджують через ситечко в високий охолоджений келих.
  5. В якості прикраси використовують часточки яблук.

Яблучний фіз

Коктейль дуже простий, його можна швидко зробити в домашніх умовах. Такий фіз допоможе освіжитися в будь-який час року, пити його краще після їжі.

Кальвадос 30 мл
сік лимона 30 мл
кленовий сироп 30 мл
сода 50 мл
Лимон одне коло

Рецепт:

  1. Кальвадос, лимонний сік і сироп поміщають в шейкер, добре струшують.
  2. Суміш переливають у невелику склянку і доливають содовою.
  3. Прикрашають кружком лимона.

Джек Роуз

Цей коктейль поєднує протилежні смаки: кислий лимон, солодкий гренадин і фруктовий бренді. Його любив пити письменник Джон Стейнбек і згадував у своїх творах Ернест Хемінгуей.

Кальвадос 50 мл
Сироп Гренадин 10 мл
Фреш лимона 20 мл
Цедра з одного лимона

Рецепт:

  1. Інгредієнти поміщають в шейкер.
  2. Додають лід, гарненько струшують.
  3. Суміш проціджують через ситечко.
  4. Для подачі використовують чарку для граппи, прикрашають цедрою.

На що звернути увагу при виборі кальвадосу

Кальвадос для нашої країни — не найпоширеніший напій. Тому вибирати його потрібно особливо прискіпливо: іноді навіть продавці не знають, що реалізують.

Перше, на що варто звернути увагу — регіон походження. Виробництво справжнього алкоголю обмежене східною околицею департаменту Кальвадос і низкою сусідніх областей. Можна купити якісний напій і з інших регіонів, але це буде яблучний бренді.

Інші правила вибору:

  • Термін витримки. Він повинен бути не менше двох років;
  • Маркування «D'origine Controlee». Цей напис підтверджує справжність спиртного;
  • Абревіатура "AOC calvados". Каже, що при виготовленні кальвадосу не всі норми технології дотримувалися;
  • Ціна. Справжній яблучний алкоголь коштує від 1,3 тис. грн.

Справжній кальвадос поставляють в ексклюзивній дерев'яній упаковці з додатком сертифіката якості.

Популярні марки

На полицях наших магазинів представлено невелику кількість брендів. Найвідоміші з них описані в таблиці.

Марка різновиди опис
Pere Magloire (П'єр Маглуар) Pete Magloire VSOP чотирирічний кальвадос темно-каштанового кольору
Pere Magloire 12 years має м'який смак з відтінком мигдалю, цитрусових і лісового горіха
Pere Magloire Fine дворічний кальвадос бурштинового кольору, продається в пляшках із зеленого скла
Pere Magloire XO Кальвадос подвійної перегонки, перлина лінійки П'єр Маглуар. Має червоний відтінок і аромат з відтінками квітів і ягід
Pere Magloire 15 year володар звання-Кращий кальвадос в своїй категорії
Pere Magloire Isadora Extra бренді бурштинового кольору, носить ім'я знаменитої Айседори Дункан
Boulard (Булар) Boulard Grand Solage молодий купаж. Алкоголь може здатися різким, але терпкість швидко змінюється нотками ванілі і яблук
Boulard VSOP благородний напій з нотками ванілі і сухофруктів. Зрілий дистилят
Boulard XO витриманий дижестив з нотками ванілі, спецій, горіха і деревини

Ще один кальвадос, який не можна обійти увагою — Chevalier des Touches Fine. Це трирічний яблучний бренді солом'яного відтінку з м'яким і ніжним післясмаком. Шевальє де Туш можна подавати перед обідом і після їжі, пити його краще в чистому вигляді.

Варто звернути увагу і на кальвадос Дербентський. Назвати його класичним не можна, оскільки виробляється бренді в Дагестані і настоюється всього шість місяців. Але відмінні смакові характеристики і аромат свіжих яблук ставлять його в один ряд з аристократичними марками.

Детальніше про те, як зробити самогон з яблук в домашніх умовах →

Кальвадос-рідкісний і цікавий напій. Його незвичайний смак, безумовно, вартий уваги. Якщо ви не пробували цей алкоголь досі, неодмінно потрібно це зробити.

Автор: Анна Краснобаєва,
спеціально для byhaem.in.ua