Кальвадос (Calvados) — міцний спиртний напій, отриманий перегонкою яблучного (рідше грушевого) сидру. Був придуманий в Нормандії більше п'ятисот років тому і поступово розійшовся по світу. Технологія його приготування нагадує віскі, проте в популярності кальвадос програє зерновому алкоголю. Але оригінальний смак і аромат напою, безумовно, заслуговує на увагу.
Любителям рідкісних і оригінальних напоїв пропонуємо дізнатися, як пити кальвадос, подавати і закушувати, щоб повною мірою оцінити його смакові якості і аромат.
Різновиди кальвадосу
У світі налічується трохи більше 2500 виробників яблучного самогону і ще менша кількість має право використовувати оригінальну назву. Справжній кальвадос виробляється на певних територіях (апелласьонах).
Відповідно до сертифіката Автентичності походження існує три зони виготовлення:
- Calvados AOC
- Calvados Pays d’Auge AOC
- Calvados Domfrontais AOC
Смакові властивості і аромат кальвадосу будуть відрізнятися в залежності від регіону, так як винокурні використовують різні сорти яблук.
Крім того, існують різновиди напою по терміну витримки. Згідно з національними стандартами, виділяють:
- Молодий (Fine). Витримують в дубових бочках два і більше року;
- Витриманий (Reserve або Vieux). Термін витримки - не менше трьох років;
- Зрілий (Vieille Reserve абоѕ.O.P). Дистилят витримують від чотирьох років;
- Екстра (Extra або Très Vieux). Витримка перевищує шість років.
У купажному кальвадосі з яблук різних років вказують витримку наймолодшого дистиляту, хоча в складі може бути і більш зріле сировину.
Склад, смак, аромат, міцність і калорійність
Французи строго підходять до контролю своєї продукції, тому справжній кальвадос відрізняється яскравим букетом фруктових смаків з ноткою дуба. Колір у напою благородний шафрановий, аромат-теплий яблучний.
Пити кальвадос можна в чистому вигляді, його м'який смак не викликає дискомфорту. Після дегустації залишається відчуття спокою і розслабленості.
Міцність кальвадосу становить близько 40 градусів.
Калорійність на 100 грам — 256 ккал.
Правила подачі кальвадосу
Правила етикету щодо подачі кальвадосу менш суворі, ніж для коньяку або віскі. Проте вони існують. Якщо їм слідувати, вийде найбільш повно розкрити смакові якості і аромат яблучного самогону.
Як правильно подавати кальвадос:
- Келих для алкоголю вибирають широкий, з незначним звуженням до верху. Аналогічну посуд використовують для подачі коньяку. Стакан наповнюють не більше ніж на третину, щоб вистачило на 2-3 ковтки;
- Перед вживанням келих тримають в долонях, щоб напій досяг температури 18-22 градуси;
- Якщо яблучний алкоголь подають між зміною страв, його допустимо пити зі звичайних келихів для вина.
У Франції кальвадос розливають у чарки для граппи. Форма келиха допомагає насолодитися ароматом алкоголю, але не випити зайвого.
Любителі хорошого спиртного рекомендують подавати до кальвадосу сигари. Вони відтіняють інтенсивний фруктовий смак і тонкий аромат бренді.
Правила вживання кальвадосу
Строгих правил, що регламентують, як правильно пити кальвадос, не існує. Проте є основні постулати, дотримання яких допомагає відчути всю красу напою:
- Пити кальвадос належить дрібними ковтками, трохи затримуючи в порожнині рота;
- Молодий Кальвадос містить більше кислот, тому його подають перед обідом;
- Витриманий кальвадос пропонують пити в якості дижестива після їжі.
Кальвадос можна пити в чистому вигляді і додавати в коктейлі. Алкоголь добре поєднується з фруктовими соками (крім цитрусових), ромом, віскі, лікерами та джином.
Цінителі яблучного бренді воліють пити його в чистому вигляді. Добавки, на їхню думку, спотворюють і псують благородний смак справжнього алкоголю.
Кальвадос відмінно гармонує з кавою і чорним чаєм. Кілька крапель бренді допоможуть з ранку підбадьоритися і почати день з приємних відчуттів. У літню спеку бренді рекомендують пити в чистому вигляді з льодом. Такий мікс добре освіжає і позбавляє від спраги.
Закуска
Спочатку пити кальвадос воліли без закуски, але в сучасному світі напій все частіше подають з певним набором страв.
чим закушувати кальвадос:
- Сир. Велике асорті пікантних смаків поєднується з бренді навіть краще, ніж з вином;
- Морепродукти. Їх можна запікати, готувати на грилі, поєднувати з макаронами та паельєю;
- Фрукти. Будь-які види, за винятком цитрусових;
- Солодощі. Це можуть бути десерти з вершками, випічка, желе, муси, морозиво, цукерки з начинкою і гіркий шоколад.
- М'ясо. Добре підходять жирні страви з м'яса птиці та дичини.
Знавці алкоголю пропонують пити кальвадос із закускою фуа-гра з гусячої печінки, намазаною на обсмажений в олії французький багет. Алкоголь допомагає впоратися з такою важкою і жирною їжею без наслідків.
Коктейлі на основі кальвадосу
Унікальний смак і аромат яблучного бренді дозволили йому стати основою для багатьох коктейлів.
Яблучний тіні
Міцний і солодкий тіні-коктейль володіє яскравим фруктовим смаком. Пити його легко і приємно.
Кальвадос | 50 мл |
цукровий сироп | 20 мл |
сік лимонний | 15 мл |
яблуко Зелене | 1/2 частина плоду |
Кубики льоду | 200 г |
Рецепт:
- Половину зеленого яблука подрібнюють блендером і перекладають в шейкер.
- Додають кальвадос, сироп і лимонний сік.
- Засипають лід і ретельно збивають.
- Готовий коктейль проціджують через ситечко в високий охолоджений келих.
- В якості прикраси використовують часточки яблук.
Яблучний фіз
Коктейль дуже простий, його можна швидко зробити в домашніх умовах. Такий фіз допоможе освіжитися в будь-який час року, пити його краще після їжі.
Кальвадос | 30 мл |
сік лимона | 30 мл |
кленовий сироп | 30 мл |
сода | 50 мл |
Лимон | одне коло |
Рецепт:
- Кальвадос, лимонний сік і сироп поміщають в шейкер, добре струшують.
- Суміш переливають у невелику склянку і доливають содовою.
- Прикрашають кружком лимона.
Джек Роуз
Цей коктейль поєднує протилежні смаки: кислий лимон, солодкий гренадин і фруктовий бренді. Його любив пити письменник Джон Стейнбек і згадував у своїх творах Ернест Хемінгуей.
Кальвадос | 50 мл |
Сироп Гренадин | 10 мл |
Фреш лимона | 20 мл |
Цедра | з одного лимона |
Рецепт:
- Інгредієнти поміщають в шейкер.
- Додають лід, гарненько струшують.
- Суміш проціджують через ситечко.
- Для подачі використовують чарку для граппи, прикрашають цедрою.
На що звернути увагу при виборі кальвадосу
Кальвадос для нашої країни — не найпоширеніший напій. Тому вибирати його потрібно особливо прискіпливо: іноді навіть продавці не знають, що реалізують.
Перше, на що варто звернути увагу — регіон походження. Виробництво справжнього алкоголю обмежене східною околицею департаменту Кальвадос і низкою сусідніх областей. Можна купити якісний напій і з інших регіонів, але це буде яблучний бренді.
Інші правила вибору:
- Термін витримки. Він повинен бути не менше двох років;
- Маркування «D'origine Controlee». Цей напис підтверджує справжність спиртного;
- Абревіатура "AOC calvados". Каже, що при виготовленні кальвадосу не всі норми технології дотримувалися;
- Ціна. Справжній яблучний алкоголь коштує від 1,3 тис. грн.
Справжній кальвадос поставляють в ексклюзивній дерев'яній упаковці з додатком сертифіката якості.
Популярні марки
На полицях наших магазинів представлено невелику кількість брендів. Найвідоміші з них описані в таблиці.
Марка | різновиди | опис |
Pere Magloire (П'єр Маглуар) | Pete Magloire VSOP | чотирирічний кальвадос темно-каштанового кольору |
Pere Magloire 12 years | має м'який смак з відтінком мигдалю, цитрусових і лісового горіха | |
Pere Magloire Fine | дворічний кальвадос бурштинового кольору, продається в пляшках із зеленого скла | |
Pere Magloire XO | Кальвадос подвійної перегонки, перлина лінійки П'єр Маглуар. Має червоний відтінок і аромат з відтінками квітів і ягід | |
Pere Magloire 15 year | володар звання-Кращий кальвадос в своїй категорії | |
Pere Magloire Isadora Extra | бренді бурштинового кольору, носить ім'я знаменитої Айседори Дункан | |
Boulard (Булар) | Boulard Grand Solage | молодий купаж. Алкоголь може здатися різким, але терпкість швидко змінюється нотками ванілі і яблук |
Boulard VSOP | благородний напій з нотками ванілі і сухофруктів. Зрілий дистилят | |
Boulard XO | витриманий дижестив з нотками ванілі, спецій, горіха і деревини |
Ще один кальвадос, який не можна обійти увагою — Chevalier des Touches Fine. Це трирічний яблучний бренді солом'яного відтінку з м'яким і ніжним післясмаком. Шевальє де Туш можна подавати перед обідом і після їжі, пити його краще в чистому вигляді.
Варто звернути увагу і на кальвадос Дербентський. Назвати його класичним не можна, оскільки виробляється бренді в Дагестані і настоюється всього шість місяців. Але відмінні смакові характеристики і аромат свіжих яблук ставлять його в один ряд з аристократичними марками.
Детальніше про те, як зробити самогон з яблук в домашніх умовах →
Кальвадос-рідкісний і цікавий напій. Його незвичайний смак, безумовно, вартий уваги. Якщо ви не пробували цей алкоголь досі, неодмінно потрібно це зробити.
Автор: Анна Краснобаєва,
спеціально для byhaem.in.ua