Терен (Терен) — дикоростучий чагарник з їстівними ягодами. Плоди терну зовні схожі на сині з білястим нальотом сливи, відрізняються терпким кисло-солодким смаком, яскраво вираженим ароматом. Найбільшу поживну цінність мають добре визріли ягоди. У кулінарії плоди дикої сливи використовують для приготування компотів, варення, желе, джемів. У домашньому виноробстві з терну роблять наливки без горілки або на спиртній основі, готують солодкі і гіркі настоянки, вино.
Завдяки цілющим властивостям плодів, квіток, пагонів, коренів терен знайшов широке застосування в народній медицині. На основі різних частин терну за певними рецептами готують цілющі відвари, настоянки, чаї.
Користь терну
Корисних, цінних для організму людини речовин в плодах терну так само багато, як і в будь-який дикоростучої ягоді. Хімічний склад продукту включає:
- Вітаміни А, Е, З, Р, групи В.
- Органічні кислоти (фенолкарбоновая, яблучна і ін.).
- Азотисті речовини.
- Тритерпеноїди.
- Флавоноїди.
- Катехіни.
- Пектини.
- Рослинну клітковину.
- Вуглеводи.
- Ненасичені жирні кислоти (олеїнова, стеаринова, лінолева, пальмітинова та ін.).
- Макро - та мікроелементи.
- Мінерали.
- Дубильні речовини.
- Стероїди.
- Глюкозу та фруктозу.
- Кумарини.
- Мінеральні солі та ін.
Завдяки унікальному складу корисних елементів Тернові ягоди надають на організм людини наступну дію:
Приготовані за спеціальними рецептами спиртові і водні настоянки і наливки з терном рекомендовані для боротьби з авітамінозом, застосовуються в лікуванні простудних захворювань, допомагають при лихоманці, нудоті, блювоті. Лікарські засоби з ягід використовують для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, при розладах кишечника, проносах, діареї.
У помірних дозах наливку з терну радять пити для зняття набряклості, поліпшення кровообігу, нормалізації тиску. Знайшли своє застосування наливки і настойки з терном в боротьбі з гінекологічними, грибковими захворюваннями (вагініт, кандидоз і т.д.). Крім того, лікувальні зілля з терну, пагонів, квіток, коренів рослини застосовують при харчових отруєннях, дизентерії, інтоксикації для швидкого виведення з організму отруйних речовин, токсинів.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на ягодах терну →
Особливості збору терну
Терен дозрівають на початку осені. Урожай можна збирати у вересні-жовтні, однак, через великий вміст дубильних речовин, що надають плодам в'язку терпкість, є їх в свіжому вигляді не дуже приємно. Робити домашні настоянки і наливки з такого терну можна, але краще почекати до перших холодів.
Схоплені морозом, він стають набагато солодше і ароматні. До того ж дубильні речовини під дією низьких температур руйнуються, тому з ягід йде специфічна терпкість. Збирати мерзлий терен можна протягом всієї зими, так як поживні і цілющі властивості зберігаються в ягодах аж до настання весни. Можна зробити наливку з перезрілого терну. На думку фахівців, такий напій вийде більш солодким, з сильним ягідним ароматом.
Рецепти тернових наливок на горілці і без
Приготувати в домашніх умовах настоянки і наливки з терном не складніше, ніж з будь-яких інших ягід. Рецепти існують різні, як із застосуванням горілки або іншого алкоголю, так і без спиртової основи. Але у всіх рецептах етап підготовки сировини ідентичний: плоди перебирають, очищають від сміття, миють і обсушують. Кісточки краще відразу видалити, так як в них присутні отруйні речовини.
Якщо належить зробити наливку із замороженого терну, його заздалегідь розморожують і підсушують. Коли в рецепті вказані пропорції свіжих плодів, але в наявності є тільки в'ялені або сушені ягоди, їх кількість зменшують удвічі. Рецепти наливок з терном без горілки припускають етап ферментації. Тому ягоди відбирають чисті і перед закладкою в бродильно ємність не миють їх.
Щоб приготувати тернову наливку класичну з горілкою, потрібно взяти:
- Ягоди стиглі — 1 кг.
- Горілка — 1 л.
- Цукор — 100-300 г.
Замість горілки можна використовувати сортування, бренді, розбавлений Ректифікат. Ягоди без кісточок викладають в скляну банку, пересипають цукром, струшують. Шийку ємності зав'язують в один шар марлею і виставляють на сонці терміном на 2-3 дні.
Ягідну масу заливають горілкою, перемішують і закривають ємність капроновою кришкою. У такому вигляді настоянку відправляють в затемнене тепле місце на 14 днів. Протягом першого тижня вміст банки щодня збовтують. Готову тернову наливку проціджують, фільтрують, розливають по пляшках. Щільно закривають корковими пробками. Зберігають протягом 5 років. Фортеця такого напою в середньому становить 28-30 градусів.
Детальніше про те, як приготувати наливку тернову →
У рецепті наливки Тернової без горілки спиртову складову напою отримують шляхом бродіння. Щоб приготувати основу напою, беруть:
- Тернові ягоди — 8 кг.
- Цукор — 3 кг.
- Вода — 400 мл.
Немиті плоди висипають в бродильно ємність, попередньо видаливши з них кісточки. Засипають цукром, вливають воду і перемішують. Банку накривають марлею і виставляють на освітлюване сонцем місце. Кожні 10-12 годин вміст банки перемішують дерев'яною ложкою.
Через 2-3 дня в розчині з'являться ознаки бродіння — піна, шипіння, кислуватий запах. У цей момент на банку з майбутньою наливкою потрібно встановити водяний затвор і віднести її в затемнене тепле приміщення для бродіння. Через 30-50 діб напій відбродить. Його зливають з осаду, проціджують і фільтрують через марлю. Розливають по пляшках і щільно закупорюють.
Фортеця отриманої наливки з терну без горілки — 8-14%. Щоб повною мірою насолодитися дивовижним смаком і ароматом напою, його потрібно витримати в темному прохолодному приміщенні 1,5-3 місяці. Зберігати Тернівку в герметичній тарі можна до 3 років.