Наливка з терну з горілкою і без

Терен (Терен) — дикоростучий чагарник з їстівними ягодами. Плоди терну зовні схожі на сині з білястим нальотом сливи, відрізняються терпким кисло-солодким смаком, яскраво вираженим ароматом. Найбільшу поживну цінність мають добре визріли ягоди. У кулінарії плоди дикої сливи використовують для приготування компотів, варення, желе, джемів. У домашньому виноробстві з терну роблять наливки без горілки або на спиртній основі, готують солодкі і гіркі настоянки, вино.

Завдяки цілющим властивостям плодів, квіток, пагонів, коренів терен знайшов широке застосування в народній медицині. На основі різних частин терну за певними рецептами готують цілющі відвари, настоянки, чаї.

Користь терну

Корисних, цінних для організму людини речовин в плодах терну так само багато, як і в будь-якийЯгоды терна в деревянной тарелке дикоростучої ягоді. Хімічний склад продукту включає:

  • Вітаміни А, Е, З, Р, групи В.
  • Органічні кислоти (фенолкарбоновая, яблучна і ін.).
  • Азотисті речовини.
  • Тритерпеноїди.
  • Флавоноїди.
  • Катехіни.
  • Пектини.
  • Рослинну клітковину.
  • Вуглеводи.
  • Ненасичені жирні кислоти (олеїнова, стеаринова, лінолева, пальмітинова та ін.).
  • Макро - та мікроелементи.
  • Мінерали.
  • Дубильні речовини.
  • Стероїди.
  • Глюкозу та фруктозу.
  • Кумарини.
  • Мінеральні солі та ін.

Завдяки унікальному складу корисних елементів Тернові ягоди надають на організм людини наступну дію:

  • Антисептичний.
  • Сечогінний.
  • Діуретичний.
  • В'яжучий.
  • Потогінний.
  • Антимікробна.
  • разрезанные ягоды тернаІмуномодулююча.

Приготовані за спеціальними рецептами спиртові і водні настоянки і наливки з терном рекомендовані для боротьби з авітамінозом, застосовуються в лікуванні простудних захворювань, допомагають при лихоманці, нудоті, блювоті. Лікарські засоби з ягід використовують для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, при розладах кишечника, проносах, діареї.

У помірних дозах наливку з терну радять пити для зняття набряклості, поліпшення кровообігу, нормалізації тиску. Знайшли своє застосування наливки і настойки з терном в боротьбі з гінекологічними, грибковими захворюваннями (вагініт, кандидоз і т.д.). Крім того, лікувальні зілля з терну, пагонів, квіток, коренів рослини застосовують при харчових отруєннях, дизентерії, інтоксикації для швидкого виведення з організму отруйних речовин, токсинів.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на ягодах терну →

Особливості збору терну

Терен дозрівають на початку осені. Урожай можна збирати у вересні-жовтні, однак, через великий вміст дубильних речовин, що надають плодам в'язку терпкість, є їх в свіжому вигляді не дуже приємно. Робити домашні настоянки і наливки з такого терну можна, але краще почекати до перших холодів.

Схоплені морозом, він стають набагато солодше і ароматні. До того ж дубильні речовини під дією низьких температур руйнуються, тому з ягід йде специфічна терпкість. Збирати мерзлий терен можна протягом всієї зими, так як поживні і цілющі властивості зберігаються в ягодах аж до настання весни. Можна зробити наливку з перезрілого терну. На думку фахівців, такий напій вийде більш солодким, з сильним ягідним ароматом.

Рецепти тернових наливок на горілці і без

брожение терносливыПриготувати в домашніх умовах настоянки і наливки з терном не складніше, ніж з будь-яких інших ягід. Рецепти існують різні, як із застосуванням горілки або іншого алкоголю, так і без спиртової основи. Але у всіх рецептах етап підготовки сировини ідентичний: плоди перебирають, очищають від сміття, миють і обсушують. Кісточки краще відразу видалити, так як в них присутні отруйні речовини.


Якщо належить зробити наливку із замороженого терну, його заздалегідь розморожують і підсушують. Коли в рецепті вказані пропорції свіжих плодів, але в наявності є тільки в'ялені або сушені ягоди, їх кількість зменшують удвічі. Рецепти наливок з терном без горілки припускають етап ферментації. Тому ягоди відбирають чисті і перед закладкою в бродильно ємність не миють їх.

Щоб приготувати тернову наливку класичну з горілкою, потрібно взяти:

  • Ягоди стиглі — 1 кг.
  • Горілка — 1 л.
  • Цукор — 100-300 г.

Замість горілки можна використовувати сортування, бренді, розбавлений Ректифікат. Ягоди без кісточок викладають в скляну банку, пересипають цукром, струшують. Шийку ємності зав'язують в один шар марлею і виставляють на сонці терміном на 2-3 дні.

Ягідну масу заливають горілкою, перемішують і закривають ємність капроновою кришкою. У такому вигляді настоянку відправляють в затемнене тепле місце на 14 днів. Протягом першого тижня вміст банки щодня збовтують. Готову тернову наливку проціджують, фільтрують, розливають по пляшках. Щільно закривають корковими пробками. Зберігають протягом 5 років. Фортеця такого напою в середньому становить 28-30 градусів.

Детальніше про те, як приготувати наливку тернову →

У рецепті наливки Тернової без горілки спиртову складову напою отримують шляхом бродіння. Щобтерн с сахаром приготувати основу напою, беруть:

  • Тернові ягоди — 8 кг.
  • Цукор — 3 кг.
  • Вода — 400 мл.

Немиті плоди висипають в бродильно ємність, попередньо видаливши з них кісточки. Засипають цукром, вливають воду і перемішують. Банку накривають марлею і виставляють на освітлюване сонцем місце. Кожні 10-12 годин вміст банки перемішують дерев'яною ложкою.

Через 2-3 дня в розчині з'являться ознаки бродіння — піна, шипіння, кислуватий запах. У цей момент на банку з майбутньою наливкою потрібно встановити водяний затвор і віднести її в затемнене тепле приміщення для бродіння. Через 30-50 діб напій відбродить. Його зливають з осаду, проціджують і фільтрують через марлю. Розливають по пляшках і щільно закупорюють.

Фортеця отриманої наливки з терну без горілки — 8-14%. Щоб повною мірою насолодитися дивовижним смаком і ароматом напою, його потрібно витримати в темному прохолодному приміщенні 1,5-3 місяці. Зберігати Тернівку в герметичній тарі можна до 3 років.