Портвейн 777-легенда радянського часу

Портвейн 777 – один з популярних радянських напоїв. Відрізнявся солодким смаком і фруктовим ароматом, при цьому мав міцність близько 18 градусів, завдяки чому давав швидкий ефект сп'яніння. Якістю алкоголь не володів, але завдяки доступній ціні користувався великою популярністю у любителів спиртного.

портвейн 777

Готували портвейн 777 не з виноградного, а плодово-ягідного сусла. Його змішували з цукром і спиртом, потім розливали по пляшках. Ніякої витримці алкоголь не піддавався, тому коштував недорого. Напій випускають і сьогодні. Завдяки покращеній рецептурі він став більш якісним, але з розряду винних напоїв не вийшов.

Історія портвейну 777

Портвейн 777 родом з СРСР по суті портвейном не був. Це було просте кріплене, невитримане і низькоякісне вино, близьке до бормотухи. У народі його називали»три сокири".

А починалося все непогано. Фундамент для виробництва портвейнів був закладений ще до революції. Тоді випускали дуже непогані кріплені вина з яскравим смаком і багатим ароматом. Але після 1918 року виноробна галузь помітно здала.

Якість винограду погіршилася, займатися виробництвом було нікому, та й не хотіла нова влада уподібнюватися інтелігенції і вживати вишукані вина. Але пити щось було треба. Бажано недороге і не зовсім погане. І тут на допомогу прийшла альтернативна сировина-виноград стали замінювати яблуками сливами і грушами. З'явилися "Одинарні портвейни".

Назва повністю відображала суть напою. Радянський портвейн 777 являв собою кріплене вино, яке не витримували. Завдяки прискореній технології і сировини посередньої якості спиртне коштувало дуже дешево і швидко продавалося.

У середині минулого століття виробництво алкоголю почалося в Молдові, Грузії, в Криму. Покупці відзначали, що у виноробних регіонах якість напою було вище, але, природно, ні йшло ні в яке порівняння зі справжнім португальським портвейном.

Інформація, звідки в назві з'явилися 3 сімки, загублена. За однією з версій, спочатку напій мав рецептуру № 7. Але члени комісії, які проводили дегустацію, відчули такий ефект, що в очах «зачепилося». В результаті напою присвоїли позначення "777". Є й інше пояснення, згідно з яким позначення пов'язане з потрійним ефектом від вживання напою. Такий алкоголь» б'є " не тільки в голову, але також в ноги і в печінку.

Склад і технологія приготування

Склад радянського портвейну 777 був дуже простим і містив лише три компоненти:

  • Фруктове вино або сік з макухою;
  • Картопляний спирт;
  • Цукор 5-10% (за обсягом).

Для виготовлення бралося плодово-ягідне сусло на основі фруктових сумішей. Це могли бути Відходи харчового виробництва соку, джему або пюре.

Класична технологія виготовлення портвейну передбачає складання купажу з якісних виноградних вин. Потім до них додають коньячні спирти до певної концентрації і тривалий час витримують в дубових бочках. Завдяки цьому напої стають не тільки смачними і ароматними, але також набувають характерний золотисто-чайний відтінок.

Радянський портвейн робили набагато простіше:

  1. Змішували кілька видів виноматеріалу;
  2. Нагрівали до 65-70 °C в умовах контакту з киснем для забезпечення окислювально-відновних процесів.
  3. Додавали спирт і цукор, доводячи до міцності 17-19 %. Перемішувати.
  4. Охолоджували і розливали по пляшках.

Говорити про якість такого алкоголю не доводилося, але низька ціна і високий градус робили його незмінним супутником будь-яких посиденьок.

Дегустаційні характеристики

Класичний портвейн 777 жовтувато-білого відтінку. Зустрічалися екземпляри рожевого і червоного кольору. Смак солодкий, насичений і терпкий, з відтінком фруктів і невеликою кислинкою. Аромат фруктовий, спиртуозний, але якщо пити охолодженим, він ставав менш нав'язливим.


Міцність портвейну 777 в залежності від технології виробництва становить 17-19%. Калорійність досить висока-163 ккал на 100 мл.Таким чином, 1 келих об'ємом 200 мл дає більше 320 ккал, що можна порівняти з повноцінним другою стравою (м'ясо і гарнір з підливою).

Як пили портвейн 777 в СРСР

У Радянському Союзі напій став популярним в 1970-х рр.особливої культури пиття не склалося — портвейн був одним з найдоступніших і вживався ким завгодно.

Його пили студенти в гуртожитках, робітники в гаражах і маргінальні особистості на лавочках. Пили з гранованих склянок і з горла, закушували тим, що було під рукою: огірками, консервами, ковбасою, хлібом, цукерками.

Порт 777 в наші дні 

Радянський портвейн 777 давно не виробляється, його популярність зійшла нанівець. Навряд чи сьогодні хто - небудь стане пити подібне вино. Однак деякі невеликі виноробні намагаються відродити колишній рецепт і малими партіями випускають недороге кріплене вино з назвою «Портвейн 777». Напої зазвичай реалізують в картонних упаковках на зразок соків (тетра-пак). Такий алкоголь не дуже якісний, відрізняється солодким смаком і досить швидко п'янить.

Щоб здешевити виробництво, деякі підприємливі ділки змішують виноградний або яблучний сік з медичним спиртом і пускають контрафакт в продаж. Такий продукт буде максимально далекий навіть від портвейну радянських часів.

Відгуки про портвейн 777

Більшість споживачів вважають смак сучасного портвейну насиченим і гармонійним, а сам напій цілком якісним і відповідним для вживання. Але не варто забувати, що подібний алкоголь зазвичай набувають люди, далекі від вишуканості. А значить, довіряти їх оцінками можна не завжди.

Ксенія

Не завжди хочеться купувати хороший алкоголь, часом з'являється бажання повернутися до витоків, як то кажуть. У пошуках відповідного напою для вечірки задумала купити не тільки вино, але і класичний портвейн 777. Порівняла смак тоді і зараз, Сучасний, звичайно, виграє. Він більш ароматний і приємний, правда, солодкий – на любителя. Але нам сподобався. 

Борис

Захотілося ось мені згадати молодість і купити той самий портвейн 777. Виявилося, що це не так-то просто, хоча при бажанні роздобути можна, якщо побігати по магазинах. Варто, як і раніше, не дуже дорого. Смак у нього, мені здається, став краще, колір наближається до золотистого. Але найголовніше, що ефект залишився як раніше-б'є майже відразу, а через годину-другу легко відпускає. П'ється легко і похмілля майже немає. 

Ігор

З портвейном 777 я познайомився недавно, тому що за радянських часів не жив. Напій, звичайно, забійний. У тому плані, що реально б'є і як би дає ефект «спотикача». На смак солодкуватий, так що якщо ви гурман, закушуйте нарізкою з сирів. Тоді отримаєте справжнє задоволення.

Порт 777 має давню історію. І незважаючи на велику різноманітність напоїв, сьогодні він все ще залишається популярним. Спиртне відрізняється цікавим ароматом, приємним солодким смаком і своєрідним ефектом. Його рекомендується пити окремо, не змішуючи ні з яким іншим алкоголем. Інакше наслідки можуть бути несподіваними.

Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua

Відео: шлях радянського портвейну 777 до наших днів

поширені запитання
скільки коштував портвейн 777 в СРСР?
Портвейн 777 був найдешевшим напоєм того часу. Пляшка 0,7 л з 1970 по 1982 рік коштувала 92 коп.Кримський марочний портвейн був дорожче — в середньому 2 руб. 42 коп., з них 17 коп. вартість склотари.
з якою закускою поєднується портвейн 777?
хорошою парою для портвейну стануть сири, чорний шоколад, фрукти, горіхи. Напій відмінно поєднується з усіма продуктами, які існували за радянських часів. Сучасний червоний Портвейн підходить до різних закусок з м'яса, Білий-до риби.
через який час вивітрюється портвейн 777 з організму людини?
в середньому за 2 години, якщо випити 100 грам портвейну. Більша кількість спиртного вивітриться за більший час — 300 г приблизно за 7 годин, 500 г-за 11 годин. Дані наведені для чоловіка вагою 70 кг.
з чого виготовляють Сучасний портвейн 777?
як і раніше, з плодово-ягідних залишків, цукру і спирту. Або залишків вин і спирту.
чим відрізняється портвейн 777 від 333, 555, 72, 36?
рецептурою, а саме вмістом спирту і цукру. Наприклад, в 777 — 100г цукру на літр і 18% спирту; в 72 — 50 г цукру на літр і 18% алкоголю.
як відкрити портвейн 777 без штопора?
потрібно нагріти горлечко пляшки. Пробка стане м'якше і її можна буде витягнути рукою або зубами.