Буза (Боза) - старовинний тюркський напій для здоров'я і довголіття

Боза (буза) — напій родом із Середньої Азії. Продукт з невеликим відсотком алкоголю виготовляють зі злаків методом бродіння. Відрізняється солодким смаком, молочно-вершковим відтінком і густотою. Залежно від країни, буза може виготовлятися із зерен пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, гречки, рису або інших злаків.

За смаком і принципом бродіння напій нагадує український квас. Звідси випливають і корисні властивості тюркського продукту-благотворний вплив на травлення і імунітет. Але все це справедливо для напою, приготованого без дріжджів. Участь останніх знижує цілющі властивості, зате надає тонізуючі і звеселяючі.

Історична довідка

Вперше бозу почали робити тюрки-кочівники, поступово поширивши напій на захоплених ними територіях. Перші офіційні згадки про напій з'явилися в в 1620-1630 роках. Натуральний продукт швидко став неодмінним атрибутом свят, на яких подавався в знак поваги до прийшли гостям. У руські землі аналог нашого квасу привези татари в XIII-XIV століттях.

Традиційно бузу готували з пророщених, запарених і подрібнених зерен вівса, пізніше з'явилися рецепти, в яких в якості головного компонента виступали просо, рис, пшениця або інші злаки.

Зараз напій можна зустріти в кухні багатьох народів, найбільш популярний він в Татарстані, Башкирії, в Криму і Туреччині, на Балканах і в горах Кавказу.

Різновиди

Для приготування Бузи використовуються різні злаки, завдяки чому з'явилося кілька видів цього напою.

Башкирська

Башкирська буза — напій на основі вівсяної крупи. Найпопулярніша різновид, яку традиційно готували татари і башкири.

Продукт багатий вітамінами групи В і білком.

Кримська

Різновид, характерна для кухні кримських татар. Для приготування використовується пшоно або зерна пшениці.

Кримська боза містить вітаміни групи В, а також магній і калій.

Туркестанська

Напій традиційно виготовляється тюркськими народами за старовинним рецептом. В якості основи використовуються рис і пшоно. У складі немає дріжджів.

Туркестанська буза славиться вмістом цинку і калію, а також вітамінів Е і в.

Технологія виробництва Бузи

Традиційно напій виготовляли шляхом природного бродіння злаків. Після появи дріжджів цей компонент стали включати до складу, що прискорювало процес ферментації.

В сучасному рецепті Бузи присутні:

  • Чиста вода;
  • Злакові культури,
  • Дріжджі;
  • Цукор.


Процес приготування складається з кілька етапів.

  1. Злаки відварюють до м'якості.
  2. Протирають через сито і заливають кип'яченою водою.
  3. Основу з'єднують з цукром і дріжджами, залишають для бродіння.
  4. По закінчення 1-2 діб суміш перемішують, заливають в підготовлену тару, накривають і залишають ще на 3 дні.

Зберігають готовий продукт в прохолодному місці, краще в холодильнику. Такий спосіб дозволяє корисним речовинам не втратити свою силу.

Після завершення процесу ферментації міцність напою становить 2%. Поступово показник підвищується, і через тиждень досягає 5%. Продукт не розрахований на тривале зберігання, його краще вжити якомога швидше.

У свіжої бузини багато пробіотиків, поживних речовин, макроелементів і вітамінів. Продукт багатий мінералами: залізом, цинком, натрієм, магнієм, кальцієм, фосфором, калієм. Чим старше ферментований напій, тим менше залишається в ньому корисних речовин, а кількість етанолу зростає.

Харчова цінність продукту залежить від вмісту глюкози. Непідсолоджений напій містить приблизно 100 ккал на 100 г. Продукт з цукром — 150-190 ккал/100 г.

Рецепти приготування Бузи

У кожного народу свій рецепт корисної Бузи. Принцип приготування однаковий, проте в залежності від набору інгредієнтів з'являються особливості.

З вівсяної крупи

Вівсяну бузу — традиційний башкирський напій — можна готувати не тільки з крупи, але і з пластівців, взятих в такій же кількості.

Вода 6 л
Крупа вівсяна 700г
цукор 75-80 г
борошно 50-60 г
Масло вершкове 50-60 г
дріжджі сухі 1 ч. л.

Рецепт:

  1. Подрібнену і промиту крупу залити 1-1,5 л гарячої води і залишити на півгодини.
  2. Додайте розтоплене масло і борошно. Добре перемішавши, накрити і прибрати ще на 30 хв.
  3. Влити 2 л рідини, покласти дріжджі і цукор.
  4. Витримати при кімнатній температурі 3-4 год, додати залишилися 2 л рідини, перемішати і прибрати для бродіння на 2 дні.
  5. Процідити, розлити по пляшках і прибрати в прохолодне місце.

З пшона

Приготована за сучасним рецептом пшенична буза відрізняється насиченістю і м'яким ароматом.

Вода 5 л
пшоно 1 кг
цукор 500
дріжджі свіжі 80 г

Рецепт:

  1. Крупу залити 3 л води, варити до розбухання.
  2. Процідити, в масу додати рідину, що залишилася, яку попередньо потрібно закип'ятити.
  3. Суміш охолодити до кімнатної температури, покласти цукровий пісок і дріжджі.
  4. Перемішати, накрити і прибрати на 1-2 дня в темне місце.
  5. По закінчення терміну напій знову перемішати і розлити в дрібну тару для дозрівання.
  6. Після 3-денної витримки буза готова.

З булгура

Буза, рецепт якої з'явився в Туреччині, передбачає використання натурального йогурту, що викликає молочно-кисле бродіння. Йогурт можна замінити кислим молоком, парою ложок сметани, кефіром.

Вода 4,5 л
Булгур 3 склянки
цукор 500г
Йогурт 120-130 г
борошно 50-60 г
дріжджі 13 г
ванілін 1/3 ч. л.

Рецепт:

  1. Булгур залити 3 л води і залишити на ніч.
  2. Поставити ємність на вогонь, варити 2 години.
  3. Блендером довести розварився булгур до пюреобразной консистенції.
  4. Масу процідити, що залишилася густу частину поварити ще 60 хв, додавши 1,5 л води, потім знову процідити.
  5. Борошно розвести водою до отримання густої кашки, трохи проварити, додати цукровий пісок і, перемішавши, зняти з вогню. Охолодити, додати дріжджі, залишити на 30 хв.
  6. З'єднати борошняну суміш з процідженою рідиною, додати ванілін і йогурт.
  7. Продукт готовий після 2-денного бродіння.

Без дріжджів

Бездріжджовий варіант готується з використанням рисового борошна і подрібненого солоду. Саме за таким рецептом готували бузу тюркські народи, використовуючи замість рису пшеницю або ячмінь.

Вода 9 л
Борошно рисове 3 кг
Солод 800г
вершкове масло 280-300 г

Рецепт:

  1. У каструлю налити 3 л рідини, засипати борошно, уварити до отримання густої консистенції (клейстеру).
  2. Остигнула суміш настоювати протягом 3 днів.
  3. Велику ємність змастити маслом, викласти заграла основу і, додавши 3 л рідини, готувати на повільному вогні протягом 60 хв., постійно помішуючи. Суміш повинна стати густою, як сметана. У процесі варіння потрібно потроху підливати воду, використовуючи залишилися три літри.
  4. Напівфабрикат охолодити до 65-70°З, додати солод, перемішати і прибрати на 48 год для повторного бродіння.
  5. Готову бузу процідити, розлити в тару і помістити в холодильник.

На хлібі

Рецепт приготування Бузи на хлібі з борошна грубого помелу вимагає зусиль і тимчасових витрат.

вода кип'ячена 4,5-5 л
ячмінне або вівсяне борошно 0,5 кг
Толокно 10 ст. л.
Солод 5 ст. л.
цукор 1,5-2 ст. л.

Рецепт:

  1. Залити 1 л гарячої рідини борошно, замісити основу, по консистенції нагадує густу сметану.
  2. Прибрати на 10-12 год, накривши рушником або харчовою плівкою.
  3. Покладіть Основу на теплу сковороду, яку помістіть у розігріту духовку до 150-160°C.
  4. Готувати протягом 60 хв.
  5. Спечену заготовку розділити на 2 частини, одну з яких прибрати в морозильну камеру — вона послужить основою для приготування ще однієї партії.
  6. Половину, що залишилася, розділити на великі шматочки і додати ще 1,5-2 л рідини.
  7. Всипати ½ частина толокна і солод і, накривши, залишити на 4 дні, перемішуючи кожні 24 ч.
  8. По закінчення терміну напівфабрикат знову залити 2 л води, перемішати, процідити.
  9. Додати цукровий пісок і залишилися 5 ст.л. толокна.
  10. Добре перемішати і, накривши кришкою, залишити для бродіння.
  11. Через 48 год напій готовий.

Користь і шкода напою

Завдяки своєму складу, буза вважається цілющим напоєм, який надає на організм позитивний вплив. Серед головних плюсів можна виділити прискорення метаболізму, поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, очищення печінки.

Однак список плюсів на цьому не закінчується. Кожен сорт напою в залежності від складу має цілу низку унікальних властивостей.

Пшениця Благотворно впливає на роботу нервової і серцево-судинної системи, підвищує стійкість до стресів, має заспокійливу і розслаблюючу дію.
вівсяна зміцнює м'язи, покращує роботу серця, знижує рівень «поганого» холестерину, сприяє виведенню токсинів з організму.
рисова Благотворно впливає на стан шкіри і волосся, тонізує, зміцнює судини, покращує роботу організму в цілому.

Вживання Бузи може мати і негативні наслідки. Незважаючи на низький вміст алкоголю і уявну легкість, напій досить підступний: непомірність може привести до сильного сп'яніння.

Протипоказаннями до вживання є:

  • Вік молодше 18 років;
  • Вагітність;
  • Період лактації.

Правила вживання Бузи

Буза — напій з густою консистенцією. Пити її не дуже зручно, набагато простіше їсти ложкою, що і є найправильнішим способом вживання. Спочатку масу добре струшують, потім розподіляють по заздалегідь підготовленим ємностей. Для дегустації підходить будь-який посуд: широкі келихи, креманки і тарілки.

Перед подачею бузу можна прикрасити корицею, додати сухофрукти або мед. В ісламських країнах частування посипають не тільки коричним порошком, а й горошинами нуту.

Боза — чудовий дижестив. Вона сприяє переварюванню їжі і часто подається після рясної трапези.

Бузу важко знайти у вільному продажу, проте це не причина відмовлятися від дегустації. Слідуючи докладним інструкціям, її нескладно зробити в домашніх умовах. Досить докласти трохи зусиль, і корисне частування для рідних і друзів готове.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: як приготувати напій бузу (бозо), простий рецепт