Боза (буза) — напій родом із Середньої Азії. Продукт з невеликим відсотком алкоголю виготовляють зі злаків методом бродіння. Відрізняється солодким смаком, молочно-вершковим відтінком і густотою. Залежно від країни, буза може виготовлятися із зерен пшениці, ячменю, вівса, кукурудзи, гречки, рису або інших злаків.
За смаком і принципом бродіння напій нагадує український квас. Звідси випливають і корисні властивості тюркського продукту-благотворний вплив на травлення і імунітет. Але все це справедливо для напою, приготованого без дріжджів. Участь останніх знижує цілющі властивості, зате надає тонізуючі і звеселяючі.
Історична довідка
Вперше бозу почали робити тюрки-кочівники, поступово поширивши напій на захоплених ними територіях. Перші офіційні згадки про напій з'явилися в в 1620-1630 роках. Натуральний продукт швидко став неодмінним атрибутом свят, на яких подавався в знак поваги до прийшли гостям. У руські землі аналог нашого квасу привези татари в XIII-XIV століттях.
Традиційно бузу готували з пророщених, запарених і подрібнених зерен вівса, пізніше з'явилися рецепти, в яких в якості головного компонента виступали просо, рис, пшениця або інші злаки.
Зараз напій можна зустріти в кухні багатьох народів, найбільш популярний він в Татарстані, Башкирії, в Криму і Туреччині, на Балканах і в горах Кавказу.
Різновиди
Для приготування Бузи використовуються різні злаки, завдяки чому з'явилося кілька видів цього напою.
Башкирська
Башкирська буза — напій на основі вівсяної крупи. Найпопулярніша різновид, яку традиційно готували татари і башкири.
Продукт багатий вітамінами групи В і білком.
Кримська
Різновид, характерна для кухні кримських татар. Для приготування використовується пшоно або зерна пшениці.
Кримська боза містить вітаміни групи В, а також магній і калій.
Туркестанська
Напій традиційно виготовляється тюркськими народами за старовинним рецептом. В якості основи використовуються рис і пшоно. У складі немає дріжджів.
Туркестанська буза славиться вмістом цинку і калію, а також вітамінів Е і в.
Технологія виробництва Бузи
Традиційно напій виготовляли шляхом природного бродіння злаків. Після появи дріжджів цей компонент стали включати до складу, що прискорювало процес ферментації.
В сучасному рецепті Бузи присутні:
- Чиста вода;
- Злакові культури,
- Дріжджі;
- Цукор.
Процес приготування складається з кілька етапів.
- Злаки відварюють до м'якості.
- Протирають через сито і заливають кип'яченою водою.
- Основу з'єднують з цукром і дріжджами, залишають для бродіння.
- По закінчення 1-2 діб суміш перемішують, заливають в підготовлену тару, накривають і залишають ще на 3 дні.
Зберігають готовий продукт в прохолодному місці, краще в холодильнику. Такий спосіб дозволяє корисним речовинам не втратити свою силу.
Після завершення процесу ферментації міцність напою становить 2%. Поступово показник підвищується, і через тиждень досягає 5%. Продукт не розрахований на тривале зберігання, його краще вжити якомога швидше.
У свіжої бузини багато пробіотиків, поживних речовин, макроелементів і вітамінів. Продукт багатий мінералами: залізом, цинком, натрієм, магнієм, кальцієм, фосфором, калієм. Чим старше ферментований напій, тим менше залишається в ньому корисних речовин, а кількість етанолу зростає.
Харчова цінність продукту залежить від вмісту глюкози. Непідсолоджений напій містить приблизно 100 ккал на 100 г. Продукт з цукром — 150-190 ккал/100 г.
Рецепти приготування Бузи
У кожного народу свій рецепт корисної Бузи. Принцип приготування однаковий, проте в залежності від набору інгредієнтів з'являються особливості.
З вівсяної крупи
Вівсяну бузу — традиційний башкирський напій — можна готувати не тільки з крупи, але і з пластівців, взятих в такій же кількості.
Вода | 6 л |
Крупа вівсяна | 700г |
цукор | 75-80 г |
борошно | 50-60 г |
Масло вершкове | 50-60 г |
дріжджі сухі | 1 ч. л. |
Рецепт:
- Подрібнену і промиту крупу залити 1-1,5 л гарячої води і залишити на півгодини.
- Додайте розтоплене масло і борошно. Добре перемішавши, накрити і прибрати ще на 30 хв.
- Влити 2 л рідини, покласти дріжджі і цукор.
- Витримати при кімнатній температурі 3-4 год, додати залишилися 2 л рідини, перемішати і прибрати для бродіння на 2 дні.
- Процідити, розлити по пляшках і прибрати в прохолодне місце.
З пшона
Приготована за сучасним рецептом пшенична буза відрізняється насиченістю і м'яким ароматом.
Вода | 5 л |
пшоно | 1 кг |
цукор | 500 |
дріжджі свіжі | 80 г |
Рецепт:
- Крупу залити 3 л води, варити до розбухання.
- Процідити, в масу додати рідину, що залишилася, яку попередньо потрібно закип'ятити.
- Суміш охолодити до кімнатної температури, покласти цукровий пісок і дріжджі.
- Перемішати, накрити і прибрати на 1-2 дня в темне місце.
- По закінчення терміну напій знову перемішати і розлити в дрібну тару для дозрівання.
- Після 3-денної витримки буза готова.
З булгура
Буза, рецепт якої з'явився в Туреччині, передбачає використання натурального йогурту, що викликає молочно-кисле бродіння. Йогурт можна замінити кислим молоком, парою ложок сметани, кефіром.
Вода | 4,5 л |
Булгур | 3 склянки |
цукор | 500г |
Йогурт | 120-130 г |
борошно | 50-60 г |
дріжджі | 13 г |
ванілін | 1/3 ч. л. |
Рецепт:
- Булгур залити 3 л води і залишити на ніч.
- Поставити ємність на вогонь, варити 2 години.
- Блендером довести розварився булгур до пюреобразной консистенції.
- Масу процідити, що залишилася густу частину поварити ще 60 хв, додавши 1,5 л води, потім знову процідити.
- Борошно розвести водою до отримання густої кашки, трохи проварити, додати цукровий пісок і, перемішавши, зняти з вогню. Охолодити, додати дріжджі, залишити на 30 хв.
- З'єднати борошняну суміш з процідженою рідиною, додати ванілін і йогурт.
- Продукт готовий після 2-денного бродіння.
Без дріжджів
Бездріжджовий варіант готується з використанням рисового борошна і подрібненого солоду. Саме за таким рецептом готували бузу тюркські народи, використовуючи замість рису пшеницю або ячмінь.
Вода | 9 л |
Борошно рисове | 3 кг |
Солод | 800г |
вершкове масло | 280-300 г |
Рецепт:
- У каструлю налити 3 л рідини, засипати борошно, уварити до отримання густої консистенції (клейстеру).
- Остигнула суміш настоювати протягом 3 днів.
- Велику ємність змастити маслом, викласти заграла основу і, додавши 3 л рідини, готувати на повільному вогні протягом 60 хв., постійно помішуючи. Суміш повинна стати густою, як сметана. У процесі варіння потрібно потроху підливати воду, використовуючи залишилися три літри.
- Напівфабрикат охолодити до 65-70°З, додати солод, перемішати і прибрати на 48 год для повторного бродіння.
- Готову бузу процідити, розлити в тару і помістити в холодильник.
На хлібі
Рецепт приготування Бузи на хлібі з борошна грубого помелу вимагає зусиль і тимчасових витрат.
вода кип'ячена | 4,5-5 л |
ячмінне або вівсяне борошно | 0,5 кг |
Толокно | 10 ст. л. |
Солод | 5 ст. л. |
цукор | 1,5-2 ст. л. |
Рецепт:
- Залити 1 л гарячої рідини борошно, замісити основу, по консистенції нагадує густу сметану.
- Прибрати на 10-12 год, накривши рушником або харчовою плівкою.
- Покладіть Основу на теплу сковороду, яку помістіть у розігріту духовку до 150-160°C.
- Готувати протягом 60 хв.
- Спечену заготовку розділити на 2 частини, одну з яких прибрати в морозильну камеру — вона послужить основою для приготування ще однієї партії.
- Половину, що залишилася, розділити на великі шматочки і додати ще 1,5-2 л рідини.
- Всипати ½ частина толокна і солод і, накривши, залишити на 4 дні, перемішуючи кожні 24 ч.
- По закінчення терміну напівфабрикат знову залити 2 л води, перемішати, процідити.
- Додати цукровий пісок і залишилися 5 ст.л. толокна.
- Добре перемішати і, накривши кришкою, залишити для бродіння.
- Через 48 год напій готовий.
Користь і шкода напою
Завдяки своєму складу, буза вважається цілющим напоєм, який надає на організм позитивний вплив. Серед головних плюсів можна виділити прискорення метаболізму, поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, очищення печінки.
Однак список плюсів на цьому не закінчується. Кожен сорт напою в залежності від складу має цілу низку унікальних властивостей.
Пшениця | Благотворно впливає на роботу нервової і серцево-судинної системи, підвищує стійкість до стресів, має заспокійливу і розслаблюючу дію. |
вівсяна | зміцнює м'язи, покращує роботу серця, знижує рівень «поганого» холестерину, сприяє виведенню токсинів з організму. |
рисова | Благотворно впливає на стан шкіри і волосся, тонізує, зміцнює судини, покращує роботу організму в цілому. |
Вживання Бузи може мати і негативні наслідки. Незважаючи на низький вміст алкоголю і уявну легкість, напій досить підступний: непомірність може привести до сильного сп'яніння.
Протипоказаннями до вживання є:
- Вік молодше 18 років;
- Вагітність;
- Період лактації.
Правила вживання Бузи
Буза — напій з густою консистенцією. Пити її не дуже зручно, набагато простіше їсти ложкою, що і є найправильнішим способом вживання. Спочатку масу добре струшують, потім розподіляють по заздалегідь підготовленим ємностей. Для дегустації підходить будь-який посуд: широкі келихи, креманки і тарілки.
Перед подачею бузу можна прикрасити корицею, додати сухофрукти або мед. В ісламських країнах частування посипають не тільки коричним порошком, а й горошинами нуту.
Боза — чудовий дижестив. Вона сприяє переварюванню їжі і часто подається після рясної трапези.
Бузу важко знайти у вільному продажу, проте це не причина відмовлятися від дегустації. Слідуючи докладним інструкціям, її нескладно зробити в домашніх умовах. Досить докласти трохи зусиль, і корисне частування для рідних і друзів готове.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua