Ожинове вино в домашніх умовах-смачний і ароматний алкоголь для гурманів

Вино ожинове столове – яскравий представник плодових алкогольних напоїв з багатогранним смаком і незвичайно яскравим ароматом, в якому простежуються нотки лісових ягід. За органолептичними властивостями нагадує лікер, але готується значно простіше.

Ежевичное вино

Для домашнього виноробства підходять будь-які сорти ожини. Краще брати ягоду, визріли на сонячному місці, плоди з тінистих заростей не дають насиченого смаку і аромату. Процес приготування ожинового вина надзвичайно простий і не вимагає багато часу.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Щоб приготувати вино з ожини в домашніх умовах, потрібно відповідально підійти до вибору сировини. Ягоди для напою беруть визріли, без пошкоджень і дефектів, бажано не м'яті. Плоди можна обполоснути прохолодною водою, але добре мити не потрібно, щоб не знищити дикі штами дріжджів, які в подальшому запустять бродіння.

Крім ягід, для вина потрібно цукор, обсяг якого потрібно розраховувати виходячи з бажаної фортеці підсумкового продукту: для 1 мг спирту потрібно не менше 20 г цукрового піску. Тобто, якщо хочеться отримати 15-градусний напій, доведеться засипати 0,3 кг підсолоджувача.

Кількість води визначають залежно від початкової кислотності ягід. У якісному вині має бути присутнім 6 г кислоти на 1 л продукту, збільшення або зменшення цього значення зіпсує якість вина. У ожини Середня кислотність становить 12 г на літр свіжовичавленого соку. Значить, сік потрібно розбавити водою наполовину.

Дріжджі для напою беруть винні або спиртові. Звичайні хлібопекарські зіпсують ніжний смак вина.

Рецепти домашнього вина з ожини

Існує безліч рецептів приготування ожинового вина в домашніх умовах. Є швидкі способи, що дозволяють насолодитися готовим напоєм вже через тиждень. А бувають варіанти, коли доводиться чекати не менше півроку.

Класичний рецепт

Найпростіший і доступний варіант приготування ожинового напою, підійде новачкам. Вино має невелику фортецею, з плином часу його смак поліпшується. Тому зберігати його можна довго.

Вода 3 л
плоди ожини 9 кг
цукровий пісок 1,5 кг


Рецепт:

  1. Пропустіть ожину через соковижималку.
  2. У сік засипати 0,8 кг підсолоджувача, розмішати і залишити зброджуватися на пару днів.
  3. Заграла рідина залити в ємність в розрахунку, що сусло займе 60% обсягу тари, і щільно закупорити гідрозатворів. Залишити в теплі на 3 тижні.
  4. Відокремити рідину від осаду, досипати в неї весь залишився цукровий пісок і перелити в банки, заповнивши їх на 80%, після чого залишити в холодному місці на тиждень.
  5. Вийшло вино позбавити від осаду і знову відправити на зберігання ще на пару місяців.
  6. Після освітлення рідина можна ще трохи підсолодити, і потім знову заховати на пару місяців.

Сербське вино " п'яна ожина»

Прийнято вважати, що ожинове вино родом з Сербії. Тому, напій, приготований за цим рецептом, вийде особливо смачним і запашним. Для кращого бродіння в ассамбляж кладуть ягоди родзинок.

бутильована вода 3 л
ожинові ягоди 6 кг
Ізюм 0,2 кг
цукровий пісок 3 кг

Рецепт:

  1. Подрібніть ожину, а потім додайте родзинки і 0,8 кг цукрового піску. Залити склад в ємність і, накривши її марлею, тримати в теплому місці протягом 3 днів.
  2. Прибрати весь Макуха, підсолодити рідину, що залишилася і залити в ємність, наповнивши її на 60% від обсягу. Закупорити гідрозатворів.
  3. Через пару днів треба досипати цукор і потримати напій ще 2 місяці.
  4. Розфасувати готове вино в пляшки

На винних дріжджах


Зробити ожинове вино можна дуже швидко, якщо використовувати винні дріжджі, напій можна дегустувати вже через тиждень. Але краще дати йому вистоятися, смак буде вишуканіше, без зайвої терпкості.

Вода 7 л
плоди ожини 3 кг
винні дріжджі 0,3 л
цукровий пісок 3 кг

Рецепт:

  1. Ожинові ягоди розчавити, залити в ємність 2 л води і залишити на добу, після чого повністю позбутися від макухи.
  2. Влити в отриманий склад винні дріжджі і рідину, що залишилася, засипати цукровий пісок, а потім закупорити бутель гідрозатворів.
  3. Після бродіння відокремте вино від накопиченого осаду і відфільтруйте.
  4. Розлити напій по пляшках і подати до столу або прибрати на дозрівання.

На меду

Мед надає ожиновому вину м'якість і солодкість, підсилює його корисні властивості. Наполягати такий напій потрібно довго, це поліпшить його смакові якості.

Вода 5 л
ягоди ожини 3 кг
цукровий пісок 1,5 кг
Мед 3 кг

Рецепт:

  1. Ягоди ожини передавити, додати 3 л води. Потім накрити ємність марлею і помістити в тепло на три дні.
  2. Позбутися від макухи, що залишилася сусло розбавити медом, цукровим піском і водою.
  3. Склад вилити в бутель і закупорити гідрозатворів, після чого заховати на півтора місяці в місце тепліше.
  4. Відокремити вино від скупчився на дні осаду, і залишити рідину під гідрозатворів ще на тиждень, але тепер в холодному місці.
  5. Знову позбутися осаду.
  6. Розлити ожинове вино по пляшках і прибрати на 2-3 місяці дозрівати.

З коньяком

Ожинове вино, приготоване за цим рецептом, виходить міцніше класичного варіанту. Його градус залежить від кількість доданого коньяку. Якщо слідувати наведеному складу, міцність напою не перевищить 15%.

Вода 3 л
плоди ожини 4 кг
спиртне (коньяк) 0,7 л
солі винної кислоти 5 г
цукровий пісок 1 кг

Рецепт:

  1. Розім'яти ожинові ягоди до стану пюре і залишити в закритій ємності на 4 дні.
  2. Віджати суміш, змішати отриману рідину в окремій ємності з водою, солями винної кислоти і цукровим піском. Закупорити гідрозатворів і тримати в теплому місці, поки не завершиться бродіння.
  3. Відокремити рідину від осаду і розбавити її алкоголем, настоювати ще 2 тижні.
  4. Перелити в нову пляшку і потримати тиждень. Після чого розфасувати по дрібній тарі.

Витримане ожинове вино

Таке вино готується довго, зате смак виходить чудовим. Напій набуває благородні риси, йдуть кислинка і терпкість. Пити такий алкоголь дуже приємно.

Вода 13 л
ожинові ягоди 7 кг
цукровий пісок 4 кг
Мед 0,8 кг

Рецепт:

  1. Ожину пропустити через соковижималку.
  2. Залити Макуха 9 л рідини, потримати його в холодному місці протягом 4 днів. Пропустити через дрібнопористе сито.
  3. Додайте зібрану рідину до раніше вичавленого соку.
  4. Засипати цукровий пісок, додати мед, ретельно перемішати.
  5. Отриману суміш помістити в бутель і щільно закупорити.
  6. Залиште рідину на 6 місяців.
  7. Після відокремити вино від накопичився на дні осаду і розфасувати по пляшках. Дегустувати можна відразу.

Кріплене вино з ожини

Кріплене ожинове вино виходить шляхом додавання спирту або горілки і трохи нагадує настоянку. Щоб не зіпсувати ніжний смак і аромат ягід, потрібно правильно розрахувати кількість етанолу. Наприклад, якщо потрібно підвищити міцність 10 л вина на 5%, буде потрібно 0,5 л спирту або 1 літр горілки.

плоди ожини 2 кг
Спирт (горілка) 0,5 л
Вода 1,5 л
цукровий пісок 0,5 кг
солі винної кислоти 2,5 г

Рецепт:

  1. Всі інгредієнти, крім спиртного, скласти в одну ємність і перемішати.
  2. Поставити гідрозатвор і почекати 3 тижні.
  3. Додати алкоголь, і залишити настоюватися ще протягом півтора тижнів.
  4. Відокремте вино від осаду.
  5. Розлити по пляшках і прибрати на зберігання.

Детальніше про те, як зробити настоянку з ожини →

Без води

Ожинове вино, приготоване без додавання води, вийде дуже насиченого смаку, з вираженими нотками ягід, терпке і терпке. воно смачне, але багато випити не вийде.

ягоди ожини 4 кг
цукровий пісок 3 кг

Рецепт:

  1. Ожинові плоди розчавити в кашку і протягом 3 днів тримати в теплому місці.
  2. Пропустити через соковижималку, видавлюючи сік.
  3. Засипати в рідину 1,5 кг цукру і, встановивши на ємність гідрозатвор, настоювати протягом тижня.
  4. Досипати решті цукор і почекати поки не завершиться бродіння.
  5. Зняти ожиновий напій з осаду, профільтрувати і розлити по пляшках.

З родзинками

Цікавий смак виходить у ожинового вина, приготованого з родзинками. Компонент підсилює бродіння, тому напій стає дещо міцніше класичного варіанту.

ягоди ожини 3 кг
Ізюм 70 г
Вода 1,5 л
цукровий пісок 1,5 кг

Рецепт:

  1. Ожинові ягоди гарненько розім'яти, засипати їх 0,8 кг цукрового піску і родзинками, після чого додати воду і, накривши марлею, залишити до початку бродіння. До цього моменту двічі в день помішувати масу.
  2. Видавити сік в бутель, підсолодити його і щільно закупорити ємність гідрозатворів. Потримати так протягом тижня.
  3. Злити невелику частину ожинового соку в окрему ємність, розчинити в ньому залишився підсолоджувач і отриманий сироп влити назад. Дочекатися завершення бродіння.
  4. Вино процідити, перелити в пляшки і поставити дозрівати на 60-90 днів.

З малиною

Ожиново-малинове вино визнано найвдалішим і гармонійним. Напій володіє яскравим рубіновим кольором, м'яким смаком і чарівним ароматом.

Вода 13 л
ягоди ожини 7 кг
плоди малини 4 кг
цукровий пісок 4 кг

Рецепт:

  1. Малину з ожиною висипати у велику ємність і гарненько розім'яти.
  2. Додати 6 л води і потримати в холодному місці протягом тижня.
  3. Відфільтрувати рідину, а макуха залити рідиною, що залишилася, залишити ще на 6 ч.
  4. Макуха прибрати, а обидва віджиму змішати, досипати цукор. Потримати тиждень в холодному місці.
  5. Перебродило вино зняти з осаду, процідити через марлю і перелити в пляшки. Прибрати в прохолодне місце.

З горілкою

Ожинове вино за цим рецептом також виходить кріпленим, за смаком нагадує наоивку, але володіє більш витонченим фінішем. Припаде до смаку навіть досвідченим гурманам.

ожинові ягоди 6 кг
Вода 4 л
цукровий пісок 1,5 кг
горілка 1 л
солі винної кислоти 5 г

Рецепт:

  1. Ягоди ожини подрібнити і близько 3 днів тримати в темному місці.
  2. Видавити за допомогою соковижималки весь сік, викинувши Макуха.
  3. В рідину засипати цукор і помістити солі винної кислоти, налити воду і, закривши бутель гідрозатворів, протягом тижня тримати її в теплому місці.
  4. Відокремити вино від скупчився на дні осаду, змішати з горілкою і отриманий склад настоювати ще 2 тижні.
  5. Розлити по дрібній тарі і закупорити.

Детальніше про те, як зробити наливку з ожини на горілці →

Карамельне ожинове вино

Незвичайний рецепт, в якому використовується дифузний метод отримання ожинового соку. Карамельний (цукровий) сироп готують заздалегідь, розчинивши в 1 літрі води таку ж кількість цукру.

ягоди ожини 7 кг
Вода 4 л
цукровий пісок 3 кг

Рецепт:

  1. Вичавити з ягід сік. Макуха залити теплою рідиною, залишити на 4 години, після чого процес повторити.
  2. Змішати ожиновий сік з віджимною водою, відходи викинути.
  3. Приготований цукровий сироп додати до рідини, добре перемішати.
  4. Сусло поставити в тепле місце, накрити марлею. Через два дні додати жменю свіжих ягід.
  5. Як тільки почнеться бродіння, поставити гідрозатвор.
  6. Після припинення активного булькання зняти вино з осаду, перелити в нову пляшку і прибрати на доброджування протягом 1-2 місяців.
  7. Готовий ожиновий напій розлити по пляшках і витримати в прохолодному місці ще 2-3 місяці.

Корисні поради та рекомендації щодо приготування та зберігання вина з ожини

Перш ніж приступити до готування, важливо врахувати кілька моментів:

  1. Для приготування десертного вина краще вибрати садову ожину, для столового – лісову.
  2. Розминаючи плоди для отримання соку, не варто користуватися металевим посудом і кухонними аксесуарами з металу. Краще робити це чистими руками.
  3. Ожина вважається натуральним пігментів, так що працювати з нею рекомендується тільки в фартусі.

Домашнє вино з ожини краще тримати в прохолодних умовах: в погребі або підвалі, інакше рідина помутніє і швидко зіпсується. Зберігати напій бажано в скляних ємностях, щільно закритих кришкою. Відкриту пляшку потрібно тримати в холодильнику, вжити її бажано протягом тижня.

Ожинове вино – смачний напій, які легко зробити вдома. При бажанні можна поекспериментувати з додатковими інгредієнтами, вибравши з безлічі рецептів найбільш підходящий. Головне, строго слідувати інструкції і дотримуватися правил зберігання.

Автор: Єлисей
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт: як самому зробити з ожини вино