Ожина ? з дитинства знайома і улюблена всіма ягода. Її вид ? ожина сиза (ожина, дереза, глуха малина) поширена дуже широко, росте і в лісах, і на заливних луках, де знаходить відповідні умови вологості. Добувати смачні синьо-сизі ягоди доводиться в важкопрохідних колючих заростях. Розплата за урожай ніжних плодів з тонким ароматом ? роздряпані в кров ноги і руки.
Інший сорт ожини ? Сучасні садові гібриди, основна маса яких створена в США і Європі. Рясний урожай, відмінний смак, транспортабельність, збереження корисних якостей і виду при заморожуванні забезпечили ожині гідну нішу в асортименті домашніх заготовок, в тому числі і в рецептах алкогольних напоїв.
Корисні властивості ожини
Вміст вітамінів групи р в ожині більше, ніж в Малині, крім того містяться провітамін А, вітаміни з І К.у складі плодів велика різноманітність органічних кислот: аскорбінова, нікотинова, яблучна, винна, лимонна. Багаті ягоди мікроелементами, в ній містяться: калій, залізо, марганець, магній та інші.
Вживання ожини і настоянок з неї, на думку народних лікарів, ефективно в наступних випадках:
- Для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
- Як жарознижуючий і протизапальний засіб;
- При пневмонії;
- При захворюваннях сечового міхура і нирок;
- У разі запалення суглобів.
Крім приготування настоянок, ожину їдять в свіжому вигляді, заготовляють про запас у вигляді соків, джемів, сиропів. Вона входить до складу рецептів соусів до м'яса, дичини і птиці, десертів і випічки.
Рецепт класичної ожинової настоянки на самогоні або спирту
- Очищений самогон подвійної перегонки або спирт 55? — 1 л,
- Цукор ? 0,2 кг,
- Хороша фільтрована вода ? 0,5 л,
- Ожина? 1 кг.
Цілі ягоди завантажити в скляну ємність, засипати цукром і залити алкоголем. Наполягати 4 дні в кімнаті, щодня струшувати бутель. Відкинути на марлю і відокремити спиртовий настій від мезги. Відціджені ягоди залити вказаною кількістю води, як слід перемішати і через 2-3 години витримки знову відфільтрувати. Водну і спиртову частини напою з'єднати, ще раз пропустити через фільтр (можна скористатися ватяними дисками). Настоянку розлити по скляних пляшках, прибрати на зберігання в темне місце.
Рецепт настоянки з використанням замороженої ожини
Головне правило приготування домашньої настоянки за цим рецептом ? не розморожувати ягоди перед додаванням алкоголю. При відтаванні втрачається велика частина і без того несильного аромату, змінюється в гіршу сторону і колір напою.
На 1 кг ожини взяти 1 літр спирту або очищеного самогону 50? фортеці, з'єднати їх в скляній банці і, без додавання цукру, наполягати 3 місяці в кімнатних умовах. Після закінчення процідити, всипати 150 г цукрового піску. Настоянка виходить фортецею 30?.
Рецепт настоянки ожини з м'ятою і цедрою лимона
- Свіжа або заморожена ожина ? 300 г,
- Спирт або горілка 40? — 0,5 л,
- М'ята свіжа ? 2-3 гілочки, або сушена ? 2 ч. л.,
- Цедра ? лимон,
- Цукровий пісок — 2 ст. л.
Ягоди скласти в підходящу пляшку або банку і пересипати цукром, щоб дали сік. Додати м'яту, лимонну цедру, залити горілку. Щільно закриту банку тримати в теплому темному місці (наприклад, в кухонній шафі) 2-2,5 тижні. Готову відфільтровану настоянку розлити по пляшках і зберігати в прохолодних умовах.
Рецепт горілки з ожини
Фруктові та ягідні горілки, бренді, можна приготувати з різноманітної сировини. В основі таких рецептів лежить перегін браги або вина, зроблених з обраних плодів. Такі напої мають м'який смак, зберігають чудовий аромат ягід і фруктів. Кращі з них змагаються за своїми якостями з коньяком.
Щоб приготувати ожинову горілку, спочатку заводять сусло для бродіння. В об'ємну бутель закладають розтерту до кашоподібного стану ожину і цукор. Кількість цукру визначають за сахарометром, показник повинен становити 20%. Потім додають спиртові або хлібопекарські дріжджі (12 г сухих дріжджів на 1 кг ягідної сировини).
Бродіння повинно відбуватися під гідрозатворів при температурі не нижче 18?. Оптимальні умови ? 20-25?С.закінчилося бродити сусло разом з мезгой переганяють з використанням парогенератора. Якщо відфільтрувати рідку фракцію від макухи, можна зробити перегін прямим способом найпростішим самогонним апаратом.
Як і при виробництві самогону з інших плодів, при вигонці ожинової браги слід ретельно відокремлювати головну фракцію, щоб уникнути попадання в ягідну горілку метилового спирту. Другу перегонку не роблять, оскільки пропаде ожиновий аромат.
оптимальна міцність ягідної горілки 30-36?.
Ожиновий спиртовий морс
З ягідного і фруктового сировини виробляється особлива заготівля ? спиртовий або спиртований морс. Він застосовується і в промисловому виробництві настоянок, і використовується майстрами в домашній лабораторії спиртного. Якщо змішувати такі заготовки в різних пропорціях, змінювати кількість цукру і фортеця додається алкоголю? можна отримувати нові оригінальні рецепти настоянок.
Для приготування ожинового спиртованого морсу потрібно:
- Спирт 45? — 1 л,
- Спирт 30? — 0,7 л,
- Ожина? 1 кг.
Цілу ягоду засипати в скляну ємність, залити спиртом 45? і наполягати 7-8 днів. Чи не віджимаючи мезгу процідити настій через тканину. Отримана рідка фракція називається ?морс першого слива?, його обсяг складе близько 1,1 л. у мезгу виливають спирт 30? і витримують настоянку ще 1 тиждень, потім фільтрують таким же способом. Обидві фракції з'єднують і зберігають в темному місці в щільно закритій тарі. Маючи вдома таку заготовку, завжди можна точно відтворити сподобався рецепт настоянки. Ось один з них:
Настоянка з використанням ожинового спиртового морсу
- Спиртовий морс ожини ? 1 л,
- Цукровий сироп 60% — 0,7 л,
- Лимонна кислота ? 1,5 г,
- Ванілін ? кілька гранул.
З'єднати всі інгредієнти, розлити в пляшки, дати ?відпочити? 2-3 дні. Вийде м'яка солодка настоянка насиченого кольору з легким ароматом ожини міцністю 20?. Високоякісні спиртові морси виходять при використанні інших плодів: малини, полуниці, вишні, чорниці etc.
[ads-pc-4]
Рецепт ожинового вина
Ожина ? сировина для приготування відмінного вина. За смаком воно нагадує виноградне вино сорту каберне. Такий напій підійде до м'ясних страв, сирів і десертів. А ще його можна перегнати і зробити ожиновий бренді.
6 кг ягід потовкти, додати 1 л води, 0,6 кг цукру, 2 г сухих дріжджів. Після активного бродіння протягом 1 тижня відокремити рідину від мезги. Вилити вино в посудину з гідрозатворів, додати ще 0,5 кг цукру і витримати на Тихому бродінні 1-1,5 місяці. Кожні 2 тижні декантувати рідину з осаду. Якщо відправити молодий напій на 1-1, 5 року в підвал на витримку, це перетворить його в благородне витримане вино, яке сподобається самим вибагливим знавцям.