Жигулівське пиво-історія створення і зникнення легендарного напою

Жигулівське пиво міцно асоціюється з Радянським союзом. Пінне цієї марки стало чи не народним надбанням, його знали в кожному куточку СРСР. На піку виробництва його варили понад 700 пивзаводів по всій країні.

Сьогодні бренд все ще живий, але чи збереглися смак і якість, за якими невтомно стежили пивовари 50-60 років тому?

Історична довідка

Історія створення Жигулевського почалася в 1880 році, коли в Самару приїхав австрієць Альфред фон Вакано і умовив Главу міста здати йому в оренду землю колишнього пивоварного заводу Бурєєва. Підприємця привернуло якість Волзької води і вдале розташування старих цехів. Вакано вирішив створити на їх основі передове пивоварне виробництво.

Вже через рік в місті з'явилися перші сорти власного пінного. Дон Альфред назвав їх на честь батьківщини — «Віденське» і «Віденське столове». Обсяг першої партії склав 438 тис.літрів, що говорило про безперечний комерційний успіх.

Оренда і утримання виробництва обходилися недешево, і Вакано став шукати компаньйонів. Ними стали австрієць Моріц Моріцевич Фабера і багатий Самарський купець Петро Семенович Суботін. Завод швидко нарощував обороти, на початку XX століття було відкрито філію поблизу міста Баку.  У 1905 році Віденське пиво Вакано продавалося в Європі. Його пили в пабах Лондона, Парижа та Берліна.

Вакано вважають не тільки пивним магнатом, а й людиною, яка принесла багато користі жителям Самари. Підприємець оснастив завод газовим обладнанням, побудував гуртожитки для робітників, насосну станцію, житлові будинки, столярні майстерні, провів на виробництво електрику.

У 1912 році завод випускав пиво різних видів: «Віденське», «Березневе», «Експорт» і фірмове Самарське «Жигулі». До 1917 року підприємство стало третім за потужністю і оборотом в імперії, бренд заслужив близько 15 нагород міжнародних виставок.

У роки Першої світової війни Вакано і його сина Володимира вислали з країни за підозрою в шпигунстві, а завод законсервували. Виробництво було відновлено лише в 1920 році. У 1934 році підприємство відвідав нарком харчової промисловості Анастас Мікоян і розпорядився змінити назву пива «віденське» на більш патріотичне «Жигулівське».

У період СРСР завод довго тягали по бюрократичних стежках, в результаті він став державною власністю і в режимі ВАТ «Жигулівське пиво» працює донині. У 2000 роках цехи оснастили автоматичною лінією для розливу в кеги і пляшки 24/7.

Особливості виробництва (гости і ТУ) і склад напою

Сьогодні багато заводів спекулюють на назві «Жигулівське», але далеко не всі варіанти пінного повторюють смак і аромат оригінального напою.

З чого варять сучасні зразки:

  • Ячмінь;
  • Солод;
  • Хміль;
  • Вода з Волги (раніше), зараз використовується Джерельна.

Такий склад пива узаконили в 1938 році і зробили ГОСТом — 3473-69. Напій варили з дотриманням технології низового бродіння.

Хороше Жигулівське пиво має бути щільним — 11%, міцністю 4%. І не дуже калорійним - 42 Ккал на 100 мл.

Оксамитовий насичений смак пінного радянських часів досягався за рахунок вимивання крохмалю з зерен гарячою водою під час попередньої обробки.  Напій, зварений таким чином, зберігався не більше півроку, його відразу відвозили на реалізацію.

ГОСТ дотримувалися з 30-х років по 1992 рік понад 700 заводів. Після розпаду СРСР багато хто відмовився від нього на користь ТУ для здешевлення виробництва. У пиві з'явилися хмелепродукти і стабілізатори.

Особливості, міцність і калорійність напою

Прототипом Жигулівського світлого стало віденське пиво. Воно варилося з Віденського трохи обсмаженого солоду, що надавало готовому продукту благородний темно-золотий відтінок і повнотіла, насичений, ніжний і м'який смак.


Сучасне Жигулівське втратило мідний колір і частину яскравості в ароматі, в першу чергу через заміну Віденського солоду вітчизняним. Зате воно має чистий, простий і гармонійний смак солоду і хмелю зі свіжими трав'яними нотами. Виражена Хмельова гіркота і солодкуватий післясмак. Пиво добре освіжає і легко п'ється.

Але все це відноситься тільки до продукції Самарського пивоварного заводу. Решта видів знаменитого радянського пива нині контрастують один з одним за органолептичними характеристиками.

Рейтинг виробників Жигулівського пива

Сьогодні єдиного стандарту на Жигулівське пиво немає. Його варять різні виробники за власними рецептами. Вони вільні додавати в напій як нетипові види солоду, так і абсолютно екзотичні інгредієнти — цитрус, фенхель, вишню. Фортеця такого пінного варіюється від 3 до 7,2%, а щільність сусла – від 8 до 16%.

Щоб зрозуміти, яким виробникам варто довіряти, ми склали рейтинг варіантів Жигулівського пива від кращого до гіршого.

"Жигулівське" Полтавапиво

"Полтавапиво" - одне з найстаріших пивоварних підприємств в Україні, яке було засноване в 1973 році в місті Полтаві. Одним з найвідоміших продуктів "Полтавапиво" є пиво "Жигулівське", яке вперше було випущено в 1998 році.

Смакові нотки:

Свіжість і легкість: "Жигулівське" зазвичай має свіжий і легкий смак, що робить його приємним для вживання в теплу погоду або як освіжаючий напій в будь-який час року.

Солодова солодкість: в пиві "Жигулівське" присутня деяка Солодова солодкість, яка надає йому м'який і приємний смак.

Легка гіркота хмелю: хоча "Жигулівське" зазвичай не має вираженої гіркоти, але смак може містити легку гірчинку від хмелю, яка додає нюанси смаку.

Колір і аромат: Пиво "Жигулівське" зазвичай має світло-золотистий колір з багатою піною. Аромат свіжий, з нотами солоду і легкими квітковими відтінками.

Легкість пиття: це пиво відрізняється хорошою питною культурою, що робить його популярним серед широкого кола споживачів.

"Жигулівське" від "Полтавапиво" - це один з найбільш впізнаваних брендів пива в Україні, завдяки своїй доступності та приємному смаку. Воно користується популярністю серед тих, хто цінує традиційне і якісне пиво та є кращим в наведеному рейтингу за смаковими якостями

Оболонь Жигулівське Голдінг Експорт

"Голдинг Експорт" - це сорт пива, який являє собою експортну версію пива"Жигулівське". Це зазвичай означає, що пиво розроблялося і вироблялося спеціально для експорту за межі України, щоб задовольнити смаки і переваги міжнародних споживачів.

Смакові нотки:

Збалансований смак:" Оболонь Жигулівське Голдинг Експорт " характеризується збалансованим смаком солоду та хмелю.

Солодова солодкість: у пиві присутня Солодова солодкість, яка надає напою м'який і приємний смак.

Гіркота хмелю: хоча гіркота хмелю не дуже виражена, вона додає деякі нюанси смаку.

Фруктові та квіткові відтінки: деякі варіанти пива" Жигулівське " можуть мати легкі фруктові або квіткові відтінки, що надають аромату і смаку додаткову складність.

Колір і аромат: Пиво має золотистий колір з хорошою піною. Аромат свіжий, з легкими солодовими і квітковими відтінками.

Легко пити: це пиво легко п'ється і приємно втамовує спрагу, що робить його популярним вибором для багатьох шанувальників пива.

Загальна характеристика для пива "Оболонь Жигулівське Голдинг Експорт" - це приємний і збалансований смак, який робить його придатним для різних ситуацій і смакових уподобань.

Уманьпиво Жигулівське

Історія бренду "Уманьпиво" та "Жигулівське":

"Уманьпиво" - це пивоварний завод, який знаходиться в місті Умань, Черкаська область України. Заснований в 1878 році, завод протягом довгого часу виробляв різні сорти пива, ставши одним з найбільш відомих джерел пива в Умані і за її межами.

Смакові нотки:

Збалансований смак: Пиво "Уманьпиво Жигулівське" зазвичай має збалансований смак солоду та хмелю.

Солодова солодкість: присутня приємна Солодова солодкість, яка надає пиву м'який і приємний смак.

Легка гіркота хмелю: зазвичай є невелика гіркота хмелю, яка додає певної складності смаку.

Колір і аромат: Пиво має світло-золотистий колір з білосніжною піною. Аромат свіжий, з нотами солоду і легкими квітковими відтінками.

Легкість пиття: Пиво" Уманьпиво Жигулівське " легко п'ється і освіжає, що робить його популярним вибором для багатьох пивопотребителей.

Можливі недоліки:

Недостатня глибина смаку: деякі шанувальники крафтового пива можуть вважати смак "Уманьпиво Жигулівське" недостатньо складним або глибоким.

Обмежений асортимент: можливо, що у заводу" Уманьпиво " обмежена кількість сортів пива, що може не задовольняти різноманітним смакам споживачів.

Схильність до кислого смаку: в деяких партіях пива "Жигулівське" можуть спостерігатися відхилення, які проявляються в кислуватому смаку, що може бути наслідком неправильного зберігання або транспортування.

Нестабільність якості: можливі відмінності в якості пива в різних партіях через відмінності у виробничому процесі або контролі якості.

В цілому, "Уманьпиво Жигулівське" - це популярний бренд з приємним смаком і хорошою доступністю, але, як і у більшості продуктів, можуть бути деякі недоліки, які можуть залежати від індивідуальних переваг і якості конкретної партії пива.

Опілля Жигуль

"Опілля" - це пивоварна компанія, заснована в 1878 році в місті Черкаси, Україна. Вона відома своїми традиційними рецептами та якістю пива. Бренд " Опілля Жигуль "був створений для пропозиції своєї інтерпретації класичного пива" Жигулівське " власного виробництва.

Смакові нотки:

Збалансований смак: Пиво "Опілля Жигуль" зазвичай характеризується збалансованим смаком з легкою солодовою солодкістю та помірною гіркотою хмелю.

Солодова солодкість: присутня приємна Солодова солодкість, яка доповнює смак і надає йому м'якість.

Гіркота хмелю: легка гіркота хмелю додає нюансів смаку, не перекриваючи солодову основу.

Фруктові відтінки: у деяких видах "Опілля Жигуль" можна виявити легкі фруктові відтінки, такі як яблуко або цитрус, що надає пиву свіжий і цікавий аромат і смак.

Колір і аромат: Пиво має золотистий колір з пишною білою піною. Аромат свіжий, з нотами солоду і легкими квітковими відтінками.

Можливі недоліки:

Обмежений вибір: у" Опілля " може бути обмежений асортимент сортів пива, що може залишити споживачів з обмеженим вибором.

Нестабільність якості: як і у будь-якого пива, у "Опілля Жигуль" можуть бути коливання в якості, особливо якщо виробничі процеси або контроль якості не суворо дотримуються.

Недостатня складність смаку: для деяких шанувальників крафтового пива "Опілля Жигуль" може здатися недостатньо складним, особливо в порівнянні з більш різноманітними сортами.

Недостатня поширеність: у регіонах за межами України може бути складно знайти пиво "Опілля Жигуль", що ускладнює його доступність.

В цілому," Опілля Жигуль " - це традиційне пиво з приємним смаком і деякою часткою індивідуальності. Однак його обмежений вибір та потенційні недоліки можуть вплинути на його привабливість для певних груп споживачів.

Оболонь Жигулівське

Смакові нотки:

Збалансований смак:" Оболонь Жигулівське " зазвичай має збалансований смак з легкою солодовою солодкістю та помірною гіркотою хмелю.

Солодова солодкість: присутня приємна Солодова солодкість, яка надає пиву м'який і приємний смак.

Легка гіркота хмелю: характерна для більшості логерів, пиво "Оболонь Жигулівське" зазвичай має легку гіркоту хмелю, яка додає деяку складність смаку.

Колір і аромат: Пиво зазвичай має золотистий колір з пишною білою піною. Аромат свіжий, з нотами солоду і легкими квітковими відтінками.

Легко пити: це пиво легко пити та освіжати, що робить його популярним вибором для багатьох споживачів пива.

Можливі недоліки:

Середня складність смаку: для деяких шанувальників крафтового пива "Оболонь Жигулівське" може здатися занадто простим або недостатньо складним в порівнянні з більш ексклюзивними сортами.

Нестабільність якості: як і у більшості масових виробників, якість пива "Оболонь Жигулівське" іноді може варіюватися в різних партіях.

Нецікавий вибір для знавців пива: для тих, хто шукає більш унікальні і цікаві варіанти пива, "Оболонь Жигулівське" може здатися занадто звичайним.

В цілому, "Оболонь Жигулівське" - це класичне пиво з приємним смаком, яке знайшло свою аудиторію серед тих, хто цінує простоту і якість. Однак він може не підходити для тих, хто шукає щось більш складне або ексклюзивне.

Мінське Жигулівське

Історія бренду "Мінське" і "Жигулівське":

"Мінське" - це пивоварна компанія, розташована в місті Мена, Чернігівська область, Україна. Заснована в 1971 році. Завдяки високій якості свого продукту, "Мінське" зарекомендувало себе як одне з провідних підприємств у пивоварній галузі України.

Смакові нотки:

Солодова солодкість: "Мінське Жигулівське" зазвичай має приємну солодову солодкість, яка надає напою м'який і гладкий смак.

Гіркота хмелю: у пиві присутня легка гіркота хмелю, яка доповнює смак і надає йому баланс.

Фруктові відтінки: деякі сорти "Мінське Жигулівське" можуть мати легкі фруктові нотки, такі як яблуко або цитрус, що надає пиву свіжий і цікавий смак.

Колір і аромат: Пиво має золотистий колір з багатою піною. Аромат зазвичай свіжий, з нотами солоду і хмелю.

Можливі недоліки:

Обмежена доступність:" Мінське Жигулівське " може бути недоступне в деяких регіонах України та за її межами.

Нестабільність якості: як і у багатьох масових брендів, якість "Мінське Жигулівське" може варіюватися в різних партіях.

Недостатня складність смаку: для цінителів крафтового пива "Мінське Жигулівське" може здатися занадто простим або звичайним.

Наявність алкогольного смаку: у деяких випадках пиво "Мінське Жигулівське" може мати невеликий алкогольний присмак, що може не сподобатися деяким споживачам.

В цілому,"Мінське Жигулівське" - це популярний бренд пива з добре збалансованим смаком і приємним ароматом. Однак, як і будь-який продукт, можуть бути деякі недоліки, які можуть відрізнятися залежно від уподобань та якості певної партії пива.

Опілля Жигулівськ"

"Опілля Жигулівське" - це один з варіантів пива, що випускається компанією" Опілля", заснований на традиційному рецепті пива" Жигулівське", який широко відомий і популярний в Україні.

Смакові нотки:

Солодова солодкість:" Опілля Жигулівське " зазвичай має приємну солодову солодкість, яка робить смак м'яким і гармонійним.

Гіркота хмелю: у пиві є легка гіркота хмелю, яка додає нюансів смаку та надає йому особливого характеру.

Фруктові та квіткові відтінки: деякі варіації "Опілля Жигулівське" можуть містити легкі фруктові або квіткові відтінки, що надає пиву додатковий аромат і смакові ноти.

Колір і аромат: Пиво зазвичай має світло-золотистий колір з пишною піною. Аромат свіжий, з нотами солоду і легкими квітковими відтінками.

Можливі недоліки:

Нестабільність якості: як і у багатьох виробників пива, якість "Опілля Жигулівське" може іноді варіюватися в різних партіях.

Недостатня складність смаку: для цінителів крафтового пива "Опілля Жигулівське" може здатися занадто простим або стандартним.

Обмежений вибір: у" Опілля " може бути обмежена кількість сортів пива, що може не задовольняти різноманітні смаки споживачів.

Недоступність в деяких регіонах: в залежності від місця розташування, "Опілля Жигулівське" може бути не доступно в деяких регіонах України.

Як і з чим пити Жигулівське

Жигулівське вживають охолодженим до 4-7° з пінт-кухлів. Розливають під кутом 45 градусів, щоб піна не вийшла за межі келихів. Після осідання бульбашок напій доливають, направляючи струмінь в центр.

Ідеальні гастрономічні пари для пінного:

  • Пряна курка, нагетси, смажені курячі ніжки;
  • Баранина тушкована з прянощами;
  • Телятина, запечена у фользі, стейки;
  • Печеня з картоплею;
  • Риба на пару річкова, риба копчена, лосось;
  • Креветки гострі, раки з кропом, мідії з часником;
  • Гіркі або гострі сири, сири з блакитною пліснявою;
  • Лимон, м'ята.

Спробувати Жигулівське таким, яким його варили в СРСР, сьогодні не вийде. Сучасні пивні стандарти змушують виробників тримати міцність не нижче 4%, що позначається на смаку. Випити кухлик справжнього радянського пива можна хіба що в крафтових пабах.

Проте якісне Жигулівське як і раніше варять на історичній батьківщині в Самарі. Правда, якісне вже за сучасними стандартами.

Автор: Дегустатор,
спеціально для Byhaem.in.ua

Відео огляд: Жигулівське. 10 фактів про пиво з минулого

Відео огляд: Пиво Жигулівське 2024. Що відбувається з легендарним брендом?