Ром представлений трьома сортами – білий, темний і золотий. Всі вони відрізняються за смаком і ароматом. Фахівці рекомендують підбирати під кожен сорт свої закуски. Крім того, важливо, коли подається напій – до або після їжі.
Закуски для білих і золотих сортів
Ром білих сортів подають гостям перед основним застіллям як аперитив. Значить, і закуски до нього повинні бути легкі. Відмінно підійде фруктова нарізка, що складається з:
- Апельсин( традиційно посипаний корицею);
- Лимона;
- Ананаса;
- Лайма;
- Папайї.
До часточок можна додавати фрукти і ягоди на шпажках. При бажанні можна включити полуницю і великий виноград. На додаток варто запропонувати гостям мигдальні горіхи або свіжий кокос.
Ще однією традиційною закускою до рому є банани фламбе. Рецепт простий і не займе багато часу. Зате яскраві враження будуть забезпечені.
Залийте ромом попередньо нарізані банани і підпаліть. У міру випаровування спирту банани будуть набувати своєрідний смак і аромат. Після того як вогонь згасне, закуска буде готова до вживання.
Корисне відео з рецептом фламбе:
Для темних сортів
Темний ром подається, як правило, в якості дижестива – після їжі. Тому закуски не повинні бути важкими і калорійними.
Варто подавати в якості закуски до рому темного сорту:
- Нарізку різних сортів сиру;
- Горіхи;
- Гіркий шоколад;
- Трюфельні цукерки;
- Чорна кава.
Чоловічій половині в цьому випадку доречно буде запропонувати сигару.
Сир нарізається кубиками і може подаватися на шпажках. На додаток до нього можна додати оливки.
Справжні цінителі справжнього рому воліють не закушувати напій, щоб повністю насолодитися його смаком і ароматом. Тоді досить буде додати в стакан з ромом кілька кубиків льоду.
Закуски для чистого рому
Міцність рому може коливатися від 35° до 75°, тому вживати його в чистому вигляді до вподоби тільки справжнім гурманам, які хочуть відчути міцність напою.
В якості закуски для рому в чистому вигляді підійдуть:
- Запечене або смажене м'ясо. Найкраще вибирати свинину або баранину.
- Ковбасна нарізка. Добре підійде сирокопчена ковбаса і шинка. Не зайвим буде розбавити тарілку шматочками сиру і зеленню.
- Бутерброди з тунцем. Основними інгредієнтами для приготування є будь-який сорт білого хліба і консервований тунець. Рецептів начинки багато, вибір залишається за вами. Головною особливістю буде наявність часточки лимона на бутерброді.
- Бутерброди з ікрою. Підійде стандартний варіант: білий хліб (батон) з вершковим маслом і червоною ікрою. Можна додати часточки лимона або зелені петрушки в якості прикраси.
- Салати з морепродуктів. Тут вибір дійсно великий, так як ром поєднується з усіма морепродуктами. Головне при виборі рецепта-врахувати, щоб салат не був занадто гострим.
- Оливки, фаршировані сиром Гауда. Така закуска буде оптимальною, легкою і не дуже насиченою за смаком. Шматочки сиру вставляються в оливки і їх подають в тарілці, посипаними зверху натертим сиром того ж сорту. Щоб закушувати було зручніше, кожну оливку протикають шпажкою.
- Фарширована індичка. Блюдо подається як основне в гарячому або холодному вигляді. В якості начинки використовується сир твердого сорту.
Для коктейлів
Коктейлі з рому, як і багато інших, не вимагають окремих закусок. Правильно оформлений келих з напоєм вже повинен бути прикрашений часточкою лимона або апельсина (в залежності від рецепта коктейлю).
Але якщо напої подаються до столу, то кращим варіантом буде поставити фруктову тарілку з будь-якими цитрусовими. Це можуть бути гуртки лимона або лайма, грейпфрут, кульки з дині, скибочки свіжого ананаса. Також тарілку можна розбавити оливками.
Закуска до рому з колою (найпопулярнішому коктейлю з цього алкоголю) вважається недоречною в силу того, що міцність напою, отже, зведена до мінімуму. Але якщо все ж є необхідність, то до такого поєднання підійде темний шоколад або ж шматочки ананаса.
Які закуски не підходять
Закуска під ром не повинна мати нудотно-солодкий і терпкий присмак. Тут виключені цукерки з молочного або білого шоколаду.
Також не рекомендується подавати перше гаряче, оселедець і солоно-копчену рибу. Незважаючи на гарне поєднання морепродуктів з ромом, саме такий вид риби зможе залишити найнеприємніші відчуття в поєднанні з ромом будь-якого виду.
Закуска до рому підбирається таким чином, щоб вона не змогла вплинути на смакові якості цього напою, а також була доречна для аперитиву або дижестива.
Автор: Віктор Кедров,
спеціально для byhaem.in.ua