Виключивши зі списку солодких алкогольних напоїв фруктові та ягідні настоянки і наливки, першим за популярністю напевно виявиться чудовий лікер Бейліз. Його ніжний смак хороший як окремий напій, так і в складі коктейлів. Приготувати справжній вершковий лікер в домашніх умовах заняття досить копітка. Але ретельний підбір інгредієнтів і дотримання рецептури допоможуть вам в цьому.
Характеристики лікеру
Солодкі лікери містять вершки і цукор, якщо ж в напій додають яйця і згущене молоко, то калорійність ще зростає. Міцність вершкових лікерів, як правило, нижче 20%, інакше присмак алкоголю відчувається занадто сильно. Як кажуть в таких випадках професіонали, він «забиває» вершки.
зберігати домашній напій краще в холодильнику, особливо якщо використовувалися сирі яйця. Свіжим можна вважати лікер, якщо йому не більше 3 діб. Вершкові лікери, що не містять яєць, зберігаються довше. Не турбуйтеся, якщо напій розшарується, збивання міксером допомагає позбутися від цієї неприємності.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Насичений вершковий смак не залежить від калорійності вершків, зустрічаються рецепти, що включають цей молочний продукт як 15% жирності, так і з показником удвічі більшим. У більшості випадків додається натуральне згущене молоко. До нього необхідно поставитися з увагою, ніякі сурогатні замінники не підходять, смак лікеру буде повністю зіпсований.
Більшість авторів категорично не рекомендують використовувати в вершковий лікер самогон. Якщо не бажаєте застосовувати горілку або розбавляти питний спирт, зверніть увагу на такі напої, як Бренді і коньяк. Немає необхідності витрачатися на дорогі витримані марки, цілком годяться і ординарні.
Рецепти вершкового домашнього лікеру
Для приготування базового лікеру вам знадобляться такі інгредієнти:
- Півтори склянки рідких 20% вершків;
- Баночка Гостовського згущеного молока;
- 1 г порошкової ванілі;
- 3 повні ложки цукру;
- 500 мл найкращої горілки.
Як готуємо:
- Не менше 40 хвилин витримайте вершки в холодильнику, потім збийте міксером у відповідній тарі. Приблизно через три хвилини обороти зменшіть до середніх, а до вершків почніть всипати малими порціями цукор обох видів.
- Додайте рівно половину цукру, далі одночасно з ним частинами вливайте згущене молоко і горілку. Швидкість роботи міксера регулюйте в бік зменшення, орієнтуйтеся на стан маси.
- Домігшись однорідної консистенції, напій перелийте в невеликі ємності і витримайте в холоді. Не варто готувати його заздалегідь, процес змішування займає всього до чверті години, а охолодження – близько 3 годин.
Вершковий лікер нерідко змішують з кавовим, але можна відразу приготувати напій, що поєднує обидва основних смаку.
Шоколадно-горіховий вершковий лікер
Для більшого аромату міцну алкогольну складову будемо наполягати на горіхах. Рецепт вершкового лікеру з шоколадно-горіховим ароматом включає також деяку кількість кави.
Вам знадобиться:
- 50 г смаженого фундука;
- 200 г цукру;
- 300 мл молока;
- 2 г ваніліну;
- Ложка розчинної кави;
- 50 г темного шоколаду;
- 220 мл вершків 20-відсоткової калорійності.
як готуємо:
- Півтори склянки горілки необхідно протягом 2 тижнів наполягати на розтертих в крихту горіхах. Ємність Зберігайте герметичною, в теплі і темряві, щодня не менше 2 разів струшуйте. Процідіть перед тим, як використовувати далі.
- Цукор розтоплюємо в товстостінній посудині на повільному нагріванні, помішуючи, вводимо в нього підігріті вершки. Доводимо масу до однорідного кольору. Ванілін, кава, молоко і тертий шоколад вводимо при повільному помішуванні, як тільки маса почне закипати, відставляємо з вогню.
- По охолодженню солодкої основи, втручаємося в неї горілку. Початкова кількість - 300 мл, але спочатку влийте лише 2/3, потім, знімаючи пробу, доведіть лікер до бажаної міцності.
- Витримуємо лікер добу до вживання, при необхідності збиваємо повторно.
Лікер на вершках з віскі
Оригінальний Бейліз готується на ірландському віскі. Якщо вирішите випробувати такий варіант, можете використовувати віскі, замінюючи їм будь-який алкоголь в запропонованих рецептах. Так, в попередньому варіанті досить просто замінити їм горілку, навіть не наполягаючи віскі на горіхах. Кількість шоколаду в рецептурі зменшіть удвічі, а каву виключіть повністю.
Вершковий лікер з кавою
Цей інгредієнт використовується в безлічі рецептів напою. Ми виділили як кавовий наступний лікер, оскільки в ньому обсяг кави можна регулювати на свій смак.
До повної банку цільного згущеного молока випустіть в миску два великих сирих яйця, додайте розчинну каву з 3 стіків. Змішайте масу ложкою і зніміть пробу, при бажанні зробити смак більш яскравим, додайте ще один стік.
Всипте три щіпки ванільного цукру, влийте половину склянки горілки і змішайте міксером на найслабших оборотах. Далі швидкість обертання віночків збільште, доливайте горілку потроху, і відразу втручайтеся її в загальну масу.
Лікеру досить настоятися годину в холоді, але можна і відразу подати його з льодом.
Вершковий карамельний лікер
Незважаючи на простоту, не нехтуйте якістю продуктів для цього напою! На половині склянки окропу заваріть міцну каву і охолодіть. Ще склянку холодної води змішайте з банкою згущеного молока до однорідної маси, потім додайте такий же стакан карамельного молочного напою «диво».
горілку найкращої якості об'ємом 0,5 літра змішайте спочатку з кавою, потім з солодкою частиною. Збийте лікер протягом 3 хвилин, потім добу витримайте в холодному місці.
Вершковий лікер без яєць
Зваріть з 3 ложок меленої кави міцний напій. 130 мл води зі 120 г згущеного молока розігрійте в сотейнику, перемішуючи до однорідності, потім влийте відціджений кави. Дочекайтеся, поки температура суміші не опуститься до 45 °C і з'єднайте її з 250 мл горілки. Лікер наполягають добу в холоді, при подачі збовтують.
Вершковий лікер своїми руками можна приготувати і без згущеного молока. Літр 25% вершків поставте в масивній каструлі на слабкий вогонь, окремо збийте в піну білки 4 яєць. Порціями вводимо в теплі вершки 200 г солодкої пудри, 30 г кави і збиті білки. Перемішуйте масу, не даючи температурі піднятися вище 40 °C. що стала однорідною масу відставте з плити і вмішайте в неї міксером по склянці віскі і горілки. Настоюйте лікер 12 годин в холоді.
Як пити вершкові лікери
Принадність напою в тому, що вживати його можна навіть без десерту. Використовують лікер в складі простих коктейлів, наливаючи шарами рівні порції Калуа, Бейліз і горілки. Такий коктейль з інтригуючою назвою "Т-55" п'ють залпом, без льоду.
Інший варіант – змішати в шейкері 2 частини вершкового лікеру з 1 частиною шоколадного. Додайте жменю подрібненого льоду і енергійно струсіть, прикрасьте тертим шоколадом.
Щоб вершки, що входять до складу лікеру, не згорнулися, при складанні коктейлів виключіть такі інгредієнти, як газовані напої і кислі (особливо цитрусові) соки.
Порівняно легкі вершкові лікери відносяться до десертних. Так їх і подають, в кінці трапези до солодких страв. Вибравши для себе рецепт, обов'язково поекспериментуйте з міцністю, що підходить саме вам. Зробивши невеликий запас напою, збивайте його безпосередньо перед подачею, щоб позбутися від розшарування.