Домашнє шампанське чудово поєднується зі святами. Чи хочете ви продемонструвати свої навички виноробства на майбутньому весіллі або зібралися відзначити ювілей, ігристе здивує і порадує смакові рецептори гостей. Можливо, воно буде поступатися алкоголю, який виробляють в провінції Шампань, зате точно виявиться краще того, що продають в магазинах.
Існує безліч рецептів, як як зробити ігристе вино в домашніх умовах. Розглянемо найцікавіші, розберемося з ремюажем і поговоримо про правила зберігання шампанського.
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Технологія виготовлення домашнього шампанського
- Ремюаж шампанського
- Шампанське з домашнього вина
- Шампанське з магазинного вина
- Шампанське з листя винограду
- Домашнє шампанське з чорносмородинового листя
- Правила зберігання домашнього шампанського
- Відео огляд: як зробити шампанське вино в домашніх умови
Вибір та підготовка інгредієнтів
Шампанське в домашніх умовах можна виготовити з покупного або власноруч приготованого виноматеріалу. Останній спосіб краще, продукт точно буде натуральним. Досвідчені винороби радять в якості сировини брати виноград типу Шардоне, але допустимо використовувати рожевий або червоний і навіть ягоди — смородину, агрус, малину.
Важливо! Якщо в якості сировини для виготовлення домашнього ігристого йде суміш різних сортів винограду, їх повинно бути не більше трьох.
Для початку необхідно зробити вино: виноградне, малинове або зі смородини. Воно повинно закінчити стадію активного бродіння, але ще трохи булькати. Тоді для приготування шаманського знадобиться тільки холодний підвал і міцні пляшки з товстим дном. При можливості краще брати тару з-під ігристих вин.
Особливу увагу потрібно приділити підбору пробок. Краще використовувати нові шампанські пробки з дротом (мюзле). Якщо таких немає, згодяться б/у або, в крайньому випадку, звичайні винні.
Технологія виготовлення домашнього шампанського
Існує безліч способів приготування ігристого вина в домашніх умовах, але загальна технологія залишається незмінною. Вона включає в себе наступні етапи:
- Приготування вина.
- Розлив виноматеріалу по пляшках. Перед закупорюванням в кожну ємність додають 1 ст.л. цукру і 2-3 родзинки.
- Зберігання. Майбутнє шампанське залишають на два - три місяці в холодному підвалі. Пляшки тримають горизонтально або під кутом 30 градусів, щоб рідина стикалася з пробкою. В останні два тижні їх перевертають шийкою вниз і щодня обертають за годинниковою стрілкою. Це своєрідний процес ремюажу.
- Дегоржування. На цьому етапі потрібно видалити з пляшок дріжджовий осад, який скупчився близько пробки. Для цього ємність, не перевертаючи, необхідно відкрити, швидко злити осад, затиснути шийку пальцями, перевернути, долити свіжим вином, відразу закупорити і натягнути дріт.
- Дозрівання. Пляшки з ігристим відправити в підвал на зберігання при температурі 10-12 °з на термін не менше 3 місяців.
- Після закінчення цього часу шампанське можна пробувати.
Три місяці вважається мінімальним терміном витримки. Чим довше триватиме дозрівання, тим якісніше вийде Домашнє ігристе вино.
Цікаво: вперше процес дегоржірованія був проведений у французькому шампанському будинку «Вдова Кліко».
Ремюаж шампанського
Ремюаж (remuage) — частина технологічного процесу виготовлення шампанського, заснована на позбавленні від осаду. Цей спосіб був винайдений француженкою Ніколь Кліко і став класичним.
Опис технології:
- Тару з готовим шампанським встановити в осередку шийкою вниз, в домашніх умовах можна використовувати пісок. Рекомендований кут нахилу — 45°.
- Кожен день пляшки акуратно повертати. Осад буде поступово відставати від стінок і переміщатися до пробки.
- Виконувати процедуру 2-3 місяці.
В домашніх умовах ремюаж можна спростити:
- Встановити пляшки шийкою вгору.
- Кожен день активно обертати тару або легко постукувати по стінках молоточком з щільної гуми, щоб дріжджі опустилися на дно.
- Як тільки виноматеріал стане прозорим, ремюаж припинити.
Швидкий ремюаж має ряд недоліків. Шампанське майже завжди виходить мутнуватим і гіркуватим через дозрівання на осаді, схильне псування і захворювань. Напій виходить сухим, а бутлі нерідко вибухають. Але всі ці мінуси перекриває швидкість виготовлення.
Шампанське з домашнього вина
Найлегший і швидкий спосіб отримати якісне шампанське — приготувати напій з домашнього вина. Ігристе вийде з яскравим, насиченим смаком і тонким ароматом.
Вино | 0,75 л |
цукор | 1 ст. л. |
немиті родзинки | 3-4 штуки |
Рецепт приготування:
- Перебродивший виноматеріал розлити в пляшки з-під шампанського. Щільно закрити. Нові пробки попередньо замочити в окропі, що були у вживанні підрізати в самій товстій частині.
- Укласти в домашній льох на 1-2 місяці при температурі 15-18 °C.
- За два тижні до закінчення терміну перевернути пляшки шийкою вниз для класичної технології або поставити на дно, якщо буде використовуватися прискорений метод.
- Щодня повертати пляшки.
- Видалити продукти бродіння з пробки або злити шампанське з осаду в іншу ємність і прибрати на витримку.
Шампанське з магазинного вина
Можна приготувати домашнє ігристе з покупного вина. Але оскільки воно вже перебродило, буде потрібно запуск цього процесу за допомогою цукру і дріжджів. Міцність вихідного продукту не повинна перевищувати 10-12%. Дріжджі використовують тільки винні.
Вино | 0,7 л |
цукор | 18 г |
дріжджі | 0,3 г |
Рецепт приготування:
- Розлити виноматеріал по пляшках, додати цукровий пісок і активовані дріжджі. Закрити серветкою і залишити на 2-3 дні в кімнаті.
- При появі перших бульбашок вуглекислого газу пляшки закупорити шампанськими пробками і прибрати в холод на 60-90 днів.
- Далі діяти за класичною або прискореної технології.
Важливо! Процес активації дріжджів запускається при їх розчиненні в теплій воді з цукром.
Шампанське з листя винограду
Шампанське в домашніх умовах часто роблять з листя і пагонів виноградної лози. Напій мало нагадує ігристе вино, готувати його легко і швидко.
свіже листя | 50 г |
Вода | 3 л |
цукор | 600г |
дріжджі | 1 ст. л. |
Рецепт приготування:
- Листя і пагони скласти в п'ятилітрову ємність, засипати цукром і залити теплою водою.
- Додайте активовані дріжджі.
- Заграло сусло поставити під гідрозатвор і прибрати в тепле приміщення або поставити на сонці, обернувши коричневої папером.
- Через тиждень домашній напій процідити, листя віджати. Ємність з шампанським помістити на нижню полицю холодильника для дозрівання.
- Дегустувати можна через місяць.
Шампанське з листя винограду не можна довго зберігати, тому не варто заготовлювати алкоголь великими партіями.
Домашнє шампанське з чорносмородинового листя
Домашнє ігристе з листя чорної смородини готують на воді. Замість смородини можна взяти листя малини, вишні, берези або зробити суміш з них.
вода кип'ячена | 3 л |
цукор | 200г |
сухі дріжджі | 1 ч. л. |
свіже листя смородини | 40 г |
Лимон | 1 шт. |
Рецепт приготування:
- Свіже листя промити, обсушити на повітрі в тіні.
- Підготуйте лимон. Для шампанського не можна використовувати внутрішню білу частину шкірки, вона зробить вино гірким. Потрібно використовувати тільки цедру і очищені часточки.
- Залити листя і лимон теплою водою, додати цукровий пісок. Накрити посуд серветкою і поставити на три дні в тепло, періодично помішувати.
- Потім активувати і додати в майбутнє шампанське дріжджі. Після появи піни натягнути на горлечко рукавичку з проколотим пальцем.
- Після закінчення бродіння виноматеріал процідити і прибрати в холодильник, дочекатися появи осаду.
- Ще раз процідити і можна пригощати гостей.
Напій, приготований за таким рецептом, виходить з відтінком фруктів. Він більше нагадує квас, ніж вино і погано зберігається.
Порада: для приготування солодкого домашнього шампанського потрібно 700 г цукру на ½ літра вина, напівсолодкого – 600 г цукру на 550 мл, напівсухого – 500 г цукру на 650 мл рідини.
Правила зберігання домашнього шампанського
Щоб ігристе добре зберігалося в домашніх умовах, потрібно виконати кілька умов:
- Шампанське повинно лежати горизонтально на полицях. Це допоможе залишатися пробці вологою і не розкришитися;
- Зберігати пляшки потрібно в темному місці з вологістю 80%;
- Підтримувати в приміщенні температуру не вище 10-12 °з;
- Відкритий домашній напій тримати в холодильнику, щільно закривши пробкою. Бажано випити його протягом 1-2 днів.
Шампанське-вчимося подавати і закушувати ігристе вино →
Приготування домашнього шампанського – справа клопітка. Але при точному дотриманні рецепта можна здивувати знайомих і рідних пляшкою ігристого вина власного виготовлення.
Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua