шампанське Мартіні Асті, Розе, Брют, Просекко-вчимося подавати і закушувати ігристе вино

Мартіні – елітне ігристе вино родом з Італії, назване на честь засновника винокурного заводу Martini &#amp; Rossi Алессандро Мартіні. Сьогодні брендом Martini володіє компанія Bacardi Limited, яка відома світу виробництвом висококласного алкоголю.

мартини шампанское

Bacardi випускає сухі, солодкі і напівсолодкі вина преміум-класу з кращих сортів винограду, вирощеного в серці Сонячного П'ємонту. Найпопулярнішим напоєм з цієї лінійки вважається шампанське Мартіні Асті. У 1993 році марка отримала престижну категорію D. O. C. G., що гарантує високу якість і походження вина.

Види шампанського та ігристих вин Мартіні

У продажу можна знайти кілька різновидів шампанського мартіні. Вони відрізняються міцністю, смаком і ароматом.

Asti Martini, 7,5%

шампанское мартини Асти

Біле ігристе солодке вино з пагорбів п'ємонтського Асті. Вважається найпопулярнішим серед покупців. Колір-блідо-жовтий. В ароматі присутні нотки персика і бузини, відтінені медовими і яблучними півтонами з тривалим післясмаком. Особливо чуйні носи вловлюють в Асті нотки дикого шавлії, відтінки ананаса і груші.

Одне з головних переваг шампанського Martini Asti, яке пояснює його високу популярність у всьому світі – збереження початкового смакового букета. Виробничий процес побудований так, щоб зберегти аромат основних компонентів.

Для шампанського Мартіні Асті використовують сорт винограду «Білий мускат», який надає напою солодкість і м'який фруктовий аромат.

Виготовляють пінний напій за спрощеним методом шарму. Вино бродить один раз, в цистернах. Це дає виграш не тільки в смакових якостях і часу, але і в ціні. Асті коштує дешевше класичного шампанського, але не поступається йому в смаку.

корисний відеоогляд шампанського Мартіні Асті: чи варто переплачувати

Martini Rose, 9,5%

шампанское мартини розе

Напівсухе ігристе вино ошатного рожевого відтінку. Виробляється з винограду «Білий мускат» з додаванням червоного сорту «ancilotta».

В ароматі шампанського троянді переважають відтінки дикої малини і полуниці, є невелика гірчинка бузини і солодкість персика. Особливості напою-відтінок цедри цитрусів в послевкусии, кислинка в основному смаку. Через змішування червоного і білого сортів винограду шампанське Мартіні Розе виходить легким, але яскравим і терпким.

Martini Brut, 11,5%

шампанское мартини брют

Класичне біле ігристе вино Мартіні Брют солом'яно-золотистого кольору. Повна протилежність Асті. Не відрізняється вишуканою солодкістю, як старший побратим, але має більш складний і цікавий смак з нотками персика і свіжим післясмаком.

Виготовляється шампанське Мартіні Брют з двох сортів винограду — «глера» і «шардоне». В ароматі присутні мигдальні і виноградні відтінки.

Martini Prosecco, 11,5%

шампанское мартини просекко
Сухе шампанське, яке виробляється з сорту винограду «глера» з пагорбів Тревізо (провінція Просекко). Відрізняється приємною кислинкою з освіжаючою ноткою зелених яблук, банана і кмину. Підійде в якості аперитиву з легкими закусками.

Шампанське Мартіні цінується не тільки за смак, аромат і доступність в плані вартості, але і за особливості складу. Головна з них-ігристі вина Martini не містять штучний цукор і хімічні добавки. У складі присутній тільки натуральний виноградний цукор.


Друга приваблива особливість – збереження фруктового букета. Шампанське Мартіні надходить у продаж відразу після розливу по пляшках. Це дозволяє надовго зберегти аромат просоченого сонцем винограду.

Смачні коктейлі з "Просекко": 15 кращих рецептів для дому →

Як подавати і пити

шампанское мартини охлаждают в ведерке со льдом

Подавати ігристе потрібно охолодженим. При цьому в сам напій лід не додається. Найкраще використовувати металеве відерце, яке буде заповнене кубиками льоду і водою. Досить помістити пляшку з шампанським в ємність на 15-20 хвилин. Температурний діапазон подачі ігристого Мартіні - від 6 до 15 °С.

Порада! Щоб напій швидше охолов, в відерце з водою і льодом потрібно додати столову ложку солі.

Розливають шампанське Мартіні в три види келихів:

  • Coupe glass об'ємом 235 мл – використовуються для спорудження пірамід. Їх головний недолік-широке горлечко, через що напій швидко видихається.
  • Фужери-флейти об'ємом 100 мл – класичний варіант келихів для шампанського середнього цінового сегмента і урочистих випадків. Напій в них виглядає красиво, але букет страждає.
  • Келихи для білого вина об'ємом до 350 мл – найкраще підходять для шампанського мартіні елітного рівня.

Наливають ігристе вино в келих на 1/3, щоб напій не нагрівався дуже швидко. Утримують ємність за ніжку. Не потрібно поміщати чашу повністю в долоню, брати великим і вказівним пальцями, збовтувати вміст.

Щоб шампанське не пінилося, пляшку нахиляють під кутом 45°, наливають акуратно, по стінці.

Пийте шампанське Мартіні повільно, смакуючи кожен ковток, насолоджуючись бульбашками на язиці. Його не можна відразу ковтати, як міцні спиртні напої. Потрібно спершу вдихнути аромат, після чого зробити невеликий ковток, розкачати рідину по язику, відчути всі відтінки смаку.

Чим закушувати

мартини шампанское закуска

Закуска для шампанського мартіні підбирається в залежності від його різновиди, міцності і відтінків смаку.

Для солодкого шампанського Асті підійдуть твердий сир, фрукти, Ягоди, Десерти. Наприклад, чізкейки, святкові торти, морозиво, яке не містить сторонніх наповнювачів. Цікавий варіант-білий шоколад.

Порада! Вибираючи закуску для шампанського Мартіні Асті, не можна використовувати продукти або страви з яскраво вираженим смаком цитрусів, шоколаду.

Для напівсолодких ігристих вин найкраща закуска – фуа-гра. Другий варіант-полуниця з вершками. Ще одне підходяще поєднання-тістечка з ягідною начинкою.

Рожеве шампанське краще закушувати різними м'ясними стравами. До мартіні Розі можна подати нежирну качку, індичку, курку, м'ясо. В Італії напівсухі вина закушують білим м'ясом, піцами з різними інгредієнтами. Якщо говорити про солодкі закуски, можна поставити на стіл пироги, фруктові салати, нарізки з фруктів (груші, персики, ананаси).

мартини шампанское, закуска

Для ігристого Мартіні Просекко найпоширенішим варіантом закуски є горіхи. Інші відповідні види закусок-оливки, крекери. Якщо хочеться використовувати більш вишукані страви, підійдуть ікра, морепродукти, сири.

Для шампанського Брют кращий варіант в плані поєднання смаків і статусності – чорна ікра. Можна зробити бутерброди з ікрою або подати делікатес у вазочці з маленькими ложками. Вибираючи ікру, перевагу віддають не дуже солоним сортам. З менш дорогих варіантів закусок можна виділити качку, омарів, суші. Важливо уникати страв, в які додається оцет, лимонний сік.

При вживанні шампанського мартіні не можна забувати, що це індивідуальний напій. Після нього не рекомендуються інші, особливо міцні алкогольні напої. Але оскільки це правило часто ігнорується, потрібно хоча б повільно підвищувати градус. Інакше на ранок чекає болісне похмілля.

Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua