Шампанське на Новий рік асоціюється з чарами і виконанням бажань. Його традиційно п'ють під бій курантів. Звучать новорічні тости, панує містична атмосфера свята і казки.
Чарівний напій змушує забути про проблеми, від душі веселитися і насолоджуватися вишуканими стравами. Але щоб не зіпсувати враження від свята, потрібно вміти вибирати шампанське на Новий рік. Зробити це нескладно, якщо знати правила, якими ми поділимося в статті.
- Трохи історії
- Звідки пішла традиція пити шампанське на Новий Рік
- Відмінність шампанського від ігристого вина
- Класифікація шампанського
- По країні виготовлення
- За сортами винограду
- За кольором
- За вмістом цукру
- Як вибирати шампанське на Новий Рік
- Смак
- Походження сировини
- Пробка
- Ціна
- Корисне відео про те, як вибрати шампанське і ігристе вино на Новий Рік
- Кращі вітчизняні та зарубіжні марки шампанського
- Марки хорошого бюджетного шампанського
- Правила подачі і вживання шампанського
Трохи історії
Кубки і чаші, знайдені археологами, свідчать, що виноград на землях Шампані культивували вже в галло-римську епоху (II століття до нашої ери – 476 р.н. е.). Тоді ж з'явилося перше шипуче вино. Але світову популярність французький напій придбав лише в кінці XVI століття, поширившись по всіх європейських державах.
Розлив і зберігання в той час були недосконалі. у будь-який момент пляшка з шипучим хмільним напоєм могла вибухнути. причиною був дріжджовий осад, який надавав вину каламутний вигляд і приводив до утворення бульбашок, які розносили скло вщент. Шампанське називали "диявольським вином".
Рішення цієї проблеми, як не дивно, знайшли англійці. У XVII столітті британці активно закуповували ігристе у французів, транспортуючи його на батьківщину в бочках. А вже на місці розливали по пляшках. Англійське скло виявилося товщі, пляшки не вибухали. Британці були в захваті від шипучого напою і швидко допрацювали технологію, позбувшись від дріжджового осаду.
Цікаво, що в самій Франції надати провину потрібні характеристики змогли тільки в 1816 році завдяки розуму і винахідливості мадам Кліко. Саме вона придумала, як зробити шампанське абсолютно прозорим, з рівномірно виходить шипучою і стійкою піною.
Звідки пішла традиція пити шампанське на Новий Рік
Іскристе вино завжди супроводжувало розкішні бенкети французьких королів. Звичай зустрічати Новий рік з шампанським почав поширюватися серед європейської аристократії в XVIII столітті завдяки Людовику XV, великому шанувальнику шипучого алкоголю.
До Східної Європи шампанське привіз Петро I. Він же повелів пити цей ігристий французький напій напередодні Нового року. Боярам вино не сподобалося, але діватися було нікуди. При дворі Єлизавети Петрівни шампанське вже лилося рікою, ставши улюбленим напоєм аристократів.
Традиція пити на Новий рік шампанське з'явилася в 1935 році.
Тоді члени Політбюро вирішили, що Святковий напій повинен бути на столі у кожної радянської людини. У 1937
році почалося виготовлення «радянського шампанського». Воно вироблялося за прискореною технологією і мало чим
нагадувало справжнє французьке вино, зате було доступним і недорогим.
Поширенню іскристого напою сприяв кінематограф. У 1956 відбулася прем'єра кінофільму «Карнавальна ніч», де на Новий рік дзвеніли келихи, наповнені шампанським. А в 1964 з'явилася телевізійна передача «Блакитний вогник», де блискучі келихи піднімали улюблені артисти.
Ось чому шампанське в новорічну ніч пили у всіх містах і селах Радянського Союзу. Традиція зустрічати Новий рік з шампанським збереглася і в наші дні. коктейлі з шампанським: 20 найкращих рецептів приготування →
Відмінність шампанського від ігристого вина
У розумінні сомельє шампанське від ігристого відрізняється місцем виробництва. Справжнє шампанське виготовляють тільки в регіоні Шампань. У розумінні обивателя-нічим. Але все ж деякі відмінності є:
- Сорт винограду. для шампанського беруть виключно білий Chardonnay, червоний Pinot meunier або чорний Pinot Noir. Для ігристого використовують всі сорти винограду;
- Колір. справжнє шампанське білого або ніжно-рожевого кольору, ігристе може бути будь-якого відтінку, наприклад червоним;
- Термін витримки. шампанське витримують від 2 до 6 років, ігристе максимум 1,5 року.
Винний напій зі смаковими добавками і ароматизаторами — це теж ігристе вино. Іноді і не вгадаєш, що в келиху на Новий рік — неякісне ігристе або хороший «виноградовмісний» алкоголь.
Класифікація шампанського
Сорти шампанського і види ігристих вин прийнято класифікувати за технологією виробництва/країні виготовлення, сортам винограду, кольором і солодощі. На всі ці моменти варто звернути увагу при виборі шампанського на Новий рік.
По країні виготовлення
Шампанське і ігристі виробляють практично всі держави, але деякі зарекомендували себе краще за інших.
Головні країни-виробники шампанського:
- Франція. за межами Шампані ігристі вина маркують як Cremant, Champagne, Limoux. Ідеально підходять для зустрічі Нового року;
- Італія. всім відомі Просекко, Асті, Франчакарта, Ламбруско (сухі і солодкі). Одні з кращих для святкування Нового року;
- Іспанія. Кава та Кава Росадо Брют. Виробляються класичним французьким методом шампанізації з винограду місцевих сортів. Популярні і доступні різновиди для Нового року.
- ПАР. Ігристе Кап Класик (Cap Classique). Є багато сортів, відрізняються рівнем солодощі. Незважаючи на південноафриканське виробництво, купити його для Нового Року можна без проблем;
- Німеччина. Ritter Sekt або Шаумвайн. Для виробництва використовуються кращі ягоди з німецьких виноградників.
Крім цих, є й інші регіони виробництва шампанського. У магазинах перед Новим роком можна побачити напої португальських, українських, грузинських, молдавських виробників. Їх смак і аромат сильно відрізняються від визнаних брендів.
За сортами винограду
Існує три базових сорти винограду, традиційно призначених для виготовлення шампанського:
- Піно Нуар. на його частку припадає 38% всіх площ виноградників Шампані.
- Піно Меньє. займає 32% площі. Надає напою тонкий фруктовий аромат і завершеність.
- Білий Шардоне. займає 30% площ виноградників Шампані. Підкорює вишуканим поєднанням квіткових ароматів і цитрусових нот.
Є ще одна класифікація поділу ігристих вин по сортам виноградних ягід — вінтажне і невинтажное.
Перший вид виготовляється з урожаю одного року. Дістати таке вино на Новий рік складно. Невинтажное шампанське виробляють шляхом змішування різних сортів за останні 2-3 роки.
За кольором
Типовий відтінок найкращого шампанського — золотисто-солом'яний. Цінителі напою часто не визнають інших кольорів. Але є й інші колірні нюанси (червоний, рожевий), допустимі для цього виду алкоголю.
При виборі шампанського на Новий рік варто керуватися такою класифікацією;
- Blanc de blancs (білий з білого). виробляється з винограду сорту Шардоне, колір світло-золотистий;
- Blank de noirs (білий з чорного). виготовляється з винограду Meunier або Pinot Noir, шампанське червоних відтінків;
- Rose Champagne (рожевий). З'являється в результаті вимочування шкурок червоного винограду в суслі білого вина;
- Cuvees de prestige/special/deluxe ( вінтажне ). напій з винограду сорту Grand Cru, відтінок ніжно-золотистий.
За вмістом цукру
Шампанське класифікують за вмістом цукру в дозувальної суміші, якою доливають пляшки перед остаточною закупоркою.
Поділ такий:
Вид шампанського | вміст цукру (г / л) |
солодке (ду) | більше 50 |
Напівсухе (семи драй) | 32 – 50 |
сухе( драй) | До 32 |
екстра драй | 14 – 20 |
Брют | До 15 |
Екстра Брют | До 6 |
Brut Nature (dosage zero) | менше 3 |
Нова тенденція споживання диктує винним будинкам пропонувати шампанське з невеликою кількістю цукру або без нього.
Як вибирати шампанське на Новий Рік
Є кілька універсальних рекомендацій, які підкажуть, як вибрати найкраще шампанське на Новий рік.
Смак
В Україні воліють напівсолодкі сорти, тоді як у всьому світі п'ють в основному брют. Але навіть brut за смаком може бути напівсухим або м'яким, все залежить від кількості залишкового цукру.
Яке шампанське купити на Новий рік — Напівсолодке, Напівсухе або брют, — залежить від особистих переваг. Але варто враховувати, що кращий виноград йде на виготовлення brut. За допомогою цукру виробник зазвичай приховує огріхи і недоліки виробництва. Чим солодше шампанське, тим, швидше за все, гірше сировину.
Походження сировини
При виборі ігристого на Новий рік дивляться на сорти винограду. Точніше, на їх походження. Наше шампанське роблять з рекомендованих ягід, тільки ось привозять їх здалеку. Турецький або Південноафриканський виноград-звучить здорово. Але для експертів це сигнал, що на шампанське пішло недороге і низькоякісне зарубіжну сировину.
Найкраще шампанське на Новий рік буде мати маркування Bouzy Grand Cru.
Це означає, що вино виробляється з винограду, вирощеного на плантаціях Шампані. За абревіатурою RM (recoltant-manipulant) можна зрозуміти, що виробник використовував матеріал, вирощений на власних плантаціях. Позначення NM (negociant-manipulant) говорить, що виробник закуповує сировину на стороні.
Пробка
При виборі шипучого вина на Новий рік має значення і пробка. Пластикова-ознака дешевого напою, на смак вона не впливає, але поважають себе винні будинки такі не використовують. Кращий варіант для шампанського на Новий рік — пробка з коркових гранул дуба. На ній може бути вказаний регіон і рік збору врожаю.
Ціна
Також при виборі ігристого потрібно уважно прочитати етикетку, щоб замість вина не купити шипучий напій. Низька якість позначиться на ціні. Напій, що пройшов штучну газацію, коштує 125-210 грн. справжнє шампанське дешевше 1000 грн. не купити.
Якісний продукт краще купувати в спеціалізованому винному магазині або в супермаркеті. Асортимент в невеликих кіосках обмежений, великий ризик зіпсувати Новий рік контрафактним алкоголем.
Корисне відео про те, як вибрати шампанське і ігристе вино на Новий Рік
Кращі вітчизняні та зарубіжні марки шампанського
Яке шампанське купити, щоб порадувати всіх, присутніх за новорічним столом? Варіантів багато.
Почнемо з елітних сортів:
- Будинок Періньйон — преміальне шампанське з бездоганним смаком. Представляється в міллезімном виконанні;
- Вдова Кліко — класичне французьке шампанське брют без зайвої кислоти, з неповторними фруктовими мотивами і легкої пряністю.
Елітне шампанське недешеве. Якщо бюджет обмежений, краще купити на Новий рік хороше ігристе вино, ніж погане шампанське. У Франції популярні кремани Ельзасу, Бургундії, Луари.
Італійські Асті та Просекко-найкращий вибір для тих, хто віддає перевагу м'яким солодким напоям:
- Чинзано-еталон італійських вин, ігристе десертне Asti, створено з білого винограду Мускат;
- Мондоро-популярний італійський бренд. У смаку чути фруктові ноти, відтінки мускатного горіха і меду;
- Мартіні - сухе Просекко з нотками яблука, банана і чебрецю, повітряне Асті, ніжне троянді і універсальне Брют.
Тим, хто любить вітчизняні вина, можна порекомендувати на Новий Рік кращі Південні марки:
- Артемівське Брют Біле, ТОВ «Фрателлі Вайнері», смт. Таїрове, Одеська обл., на замовлення ПрАТ «Артвайнері»
- Французький Бульвар Special Edition Брют, ПрАТ «Одесавинопром», с. Розівка, Одеська обл., на замовлення ТОВ «Престиж-Груп»
Термін «українське шампанське» застосовується тільки для ігристого вина, виробленого за класичною технологією з винограду, вирощеного в Україні.
Марки хорошого бюджетного шампанського
Дешеве ігристе вино часто фальсифікують штучною газацією. Але є серед виробників такі, хто дорожить своєю репутацією, строго слід технології і нормам ДСТУ.
Найкраще шампанське з недорогих марок:
- Bolgrad Vintage 1821 Brut, ПрАТ «Одеський коньячний завод», м. Одеса, на замовлення ТОВ «Алколайн»
- Marengo Brut Bianco, ПрАТ «Одесавинопром», с. Розівка, Одеська обл., під контролем та і підставі технологічних інструкцій АТ «Коблево»
- Shabo Special Edition Brut, ТОВ «ПТК Шабо», , с. Шабо, Одеська обл.
Ці вина не відрізняються смаковими шедеврами, але цілком гармонійні і приємні. Добре поєднуються з солодкими десертами, фруктами, делікатесами, можуть супроводжувати в Новий рік страви святкового столу.
Детальніше про те який алкоголь пити на Новий Рік — кращі новорічні напої →
Правила подачі і вживання шампанського
Пити шампанське на Новий рік рекомендують охолодженим, але в вино кубики льоду не кидають. Замість цього пляшку поміщають у відро з льодом і охолоджують до температури +6...+9 °C. можна додати сіль, тоді ігристе швидше охолоне. Пляшку накривають тканиною, щоб уникнути контакту зі штучним світлом.
Для збереження аромату і шипучих властивостей пляшку перед розливом повертають навколо осі, притримуючи пробку, яку потім акуратно знімають. Шампанське розливають в келихи, тримаючи пляшку під кутом 45°.
Солодкі шипучі вина вибирають для десертів, подають з фруктами і морозивом. шампанське брют - універсальний. Сухі ігристі гарні у вигляді аперитиву, з солодкими десертами, пікантними сирами, ікрою і устрицями, супроводжують страви з риби і морепродуктів. Більш щільне за смаком Blanc de Noirs, як і вінтажне рожеве кюве — краще столове вино, воно підійде до страв з птиці і червоного м'яса.
Пити шампанське в Новий рік краще з фужерів-флейт. Вони ошатно виглядають і створюють святкову атмосферу. Можна взяти Coupe champagne або звичайні келихи для солодкого вина.
Шанувальникам шампанського є з чого вибрати. Різновидів ігристих вин багато. Головне-не купити на Новий рік підробку. Для цього потрібно уважно читати етикетку. Також не варто забувати і переваги — потрібно враховувати не тільки свої, а й гостей.
Автор: Ріна,
спеціально для byhaem.in.ua