Історія появи
Аніс вже багато століть користується популярністю на заході. В Європі, практично в кожній країні Середземноморського басейну виготовляється напій на основі цієї спеції. Зелений аніс — трав'яниста рослина, плоди якої мають свіжий аромат.
В Україну аніс завозили купці, а вирощувати його стали тільки на початку 19 ст.куди як раніше до нас потрапила інша пряність — бадьян. Через Сибір він потрапив до України, де отримав прізвисько «Китайський аніс» і дуже полюбився гурманам всіх сортів. Крім кулінарних шедеврів і класичного сбітня, бадьян стали додавати в українські горілки. Починаючи з 16 століття українська інтелігенція стала балувати себе настояними на хлібному спирту зірочками бадьяна. Рецепти горілок були різноманітні, додавали мед, аніс, розмарин, кмин та інші спеції. Петербург обожнював цю настоянку. Булгаков, Пушкін, Чехов — були від неї без розуму. Україна стала одною з перших країн, яка приготувала анісову настоянку, але з часом розгубила лідерство. Унікального і споконвічно українського рецепта не існує, а виробництво своїх напоїв на основі анісу зникло.
Анісова настоянка будинку
Настоянка користується попитом в наші дні, адже приготувати її в домашніх умовах може кожен, а очищений самогон прекрасно екстрагує масла зі спецій і трав. Розглянемо найпопулярніший рецепт анісової настоянки.
На 0,5 л очищеного самогону або спирту 40-50% буде потрібно:
- По 1 чайній ложці анісу та кмину
- 2 зірочки бадьяна
Засипавши спеції в самогон і щільно закривши ємність, відправляєте на 2 тижні в темне місце настоюватися. Після настоянку пропустити через вугільний фільтр і дати напою відпочити пару днів в прохолодному місці.
У ранніх рецептах в спирт додавали велику кількість меду або цукру, що робило настоянку дуже солодкою. У сучасних реаліях бутлегери і просто любителі не рекомендують додавати більше 1 ложки цукру, меду або фруктози, так як солодкість напою надають спеції. При бажанні можна додати насіння кропу і коріандр. Це додасть напою терпкості і легкої гостроти. Важливо зберегти баланс і не переборщити, по 1-2 насінини буде цілком достатньо.
Детальніше про те, як приготувати анісову настоянку на горілці, самогоні або спирті →
Корисні властивості анісової настоянки
Анісова настоянка знайшла застосування в народній медицині. Її використовують для лікування кашлю і бронхіту, додаючи 10-15 крапель в чай. Позбутися від запалення ясен допоможе полоскання розчином анісової настоянки і теплої води в співвідношенні 1 до 10. При ангіні в склянці теплої води розвести 50 гр настоянки і полоскати горло 3 рази на день. Ефірні масла, що містяться в настоянці, сприяють нормалізації артеріального тиску. Приймаючи по 1 столовій ложці перед їжею, ви позбудетеся від проблем з травленням і нормалізуете стілець.
Корисна настоянка і для жіночого здоров'я. При сильних болях під час менструації — 1 столова ложка в чай, а для поліпшення лактації годуючим матерям 1 чайна ложка в чай з молоком. Така низька концентрація алкоголю не завдасть ніякої шкоди малюкові.
Шкідливі властивості
Як і будь-який інший алкогольний напій, анісова настоянка викликає залежність при надмірному вживанні. Можливе виникнення алергічних реакцій при прийомі всередину, удушення або анафілактичний шок. Для розтирань настоянка не підходить, тому що може утворитися хімічний опік.
Заводимо домашню фею або як приготувати абсент
Анісовка стала популярна в Україні, а в Європі популярністю користувався абсент. Божевільна історія напою сягає корінням у Францію 19 століття. Пікассо, Хемінгуей і Ван Гог вихваляли його, а Зелена фея лише сміялася їм у відповідь. Токсичний туйон, що міститься в ефірних оліях полину, приніс абсенту погану славу. Зараз зміст туйону строго регламентовано, так що в магазині не купити «той самий» абсент. Що б приготувати абсент за рецептом 19 В.буде потрібно подвійна дистиляція і самогон з вмістом спирту не менше 85%. На 1 л самогону 85 % * нам знадобляться:
- 100 гр гіркого полину
- По 60 гр зеленого анісу і фенхелю
- По 20 гр бадьяна і меліси
* для створення самогону такої фортеці скористайтеся ректифікаційної колоною
Для приготування абсенту знадобляться тільки листя полину, не використовуйте стебла, вони вберуть спирт. Важливо позбутися від чорних і підгнилих листя. Вони додадуть зайву гіркоту і зіпсують колір. Інгредієнти подрібнюєте і додаєте в самогон. Необхідно використовувати тільки скляний посуд, щоб уникнути реакцій з пластиком. Наполягати від двох тижнів в теплому, захищеному від світла (і дітей) місці.
Для перегонки настойку необхідно відокремити від трав і розбавити водою до 60%, приблизно 0,4 л.для фільтрації використовуйте вугільний фільтр або багатошарову марлю. Використовувати для дистиляції колону не обов'язково, підійде звичайний самогонний апарат, але в цьому випадку міцність напою не перевищить 70-80%, що не дотягує до класичного рецепту.
Отриманий спирт потрібно пофарбувати. Для цього знадобиться по 10 гр полину, меліси і м'яти. Додайте подрібнені трави в дистилят і нагрійте на паровій бані до 50°С.рослини надають напою смарагдовий колір і відомий аромат. Очистивши вийшов абсент від трав, відправляємо його дозрівати на 7-14 днів. Готовий продукт розбавляємо водою до 1 л і отримуємо напій міцністю 70-75%. Ви прекрасні!