Коктейль Маргарита – один з найпопулярніших солодко-солоних напоїв у світі. Він вважається жіночим через яскравий смак і спосіб подачі. Спеціально для нього придумали спеціальний здвоєний однойменний келих. Вперше його виготовили в Мексиці з видувного скла. З тих пір Мексиканські келихи-маргаритки вважаються найякіснішими в світі.
Розповімо, як робити коктейль на власній кухні не гірше, ніж в кращих барах.
Історія коктейлю
Хто саме винайшов рецепт Маргарити достеменно невідомо. Існує кілька теорій. За однією, найпопулярнішою версією, коктейль придумала світська дама Маргарита Сеймз. У повоєнний період (1948 рік) вона запросила друзів зустріти Новий рік в Акапулько.
Щоб розважити гостей, Маргарита почала змішувати різні лікери з текілою (їй здалося забавним використовувати в основі коктейлю саме цей істинно мексиканський алкоголь). Але всі її спроби були невдалими-суміш виходила занадто солодкою. Щоб позбавити напій від нудотності, Маргарет вирішила додати ... сіль. Від такого поєднання гості прийшли в захват. А пропорції інгредієнтів сформували класичний рецепт коктейлю.
Напій, приготований Маргаритою Сеймз, став знаменитим випадково – серед гостей, запрошених на вечірку, був власник мережі готелів К.Хілтон. Йому сподобався коктейль, який потім подавали гостям в барах готелів «Hilton», адже господиня вечора прихильно поділилася рецептом. Поступово коктейль Маргарита перекочував в меню інших барів по всьому світу.
За другою версією вперше зробив Маргариту бармен Карлос Херрера. Сталося це в 1938 році. Він придумав коктейль на основі текіли для коханої жінки-піаністки Марджорі Кінг, яка була більш відома під псевдонімом Ріта де ла Роза. Карлос жартома називав її Рита-Маргарита. Напій з текіли, апельсинового лікеру і лаймового соку сподобався дівчині. А бармен вирішив пропонувати коктейль гостям.
Класичний алкогольний рецепт переживав трансформації, породжуючи різні види легендарного напою. Видозмінювали не тільки склад, але і спосіб приготування. Так, в блендері вперше приготували Маргариту в 1971 році. В інгредієнти під час змішування додали лід.
Класичний рецепт
Це «американський» варіант коктейлю. У США Маргарита користується особливою популярністю. Є навіть статистика, яка стверджує, що за годину американці випивають понад 150 000 порцій.
Щоб приготувати "Маргариту" в домашніх умовах знадобитися:
Текіла | 50 мл |
лаймовий фреш | 30 мл |
апельсиновий лікер "Тріпл Сек" або " Куантро» | 20 мл |
сіль | 1 ч. л. |
Лід | за обсягом келиха |
Бортики келиха-маргаритки прикрашають сіллю. Решта інгредієнти змішують в шейкері. Виливають в келих. Щоб сіль красивими кристалами трималася на обідку маргаритки, краю змащують соком лайма.
Маргарита на горілці
Щоб готувати коктейль Маргарита в домашніх умовах, необов'язково використовувати дорогі компоненти. Смак напою буде відрізнятися від оригінального варіанту, але результат виходить цілком гідним.
Домашній рецепт без текіли включає:
якісна горілка | 40 мл |
апельсиновий нектар | 5 мл (1. ч. л.) |
лимонний сік | 30 мл |
Інгредієнти можна змішати без шейкера (в каструльці). Перелити в келих, наповнений льодом. У смаку напою на горілці буде присутній більш яскрава апельсинова нотка. Грамовка в цьому варіанті підібрана так, що Фортеця зберігається в межах 25-30 °.
Полунична Маргарита
Любителі яскравого смаку, який доповнюється чудовим ароматом, по достоїнству оцінять коктейль Маргарита з полуницею.
nbsp;
В оригінальний рецепт входить:
Текіла | 2 частини / 60 мл |
апельсиновий лікер | 30 мл / 1 частина |
сік лайма | Половина |
полуниця, свіжа або заморожена | 5-7 ягід |
полуничний сироп / цукор | за смаком |
Лід | за обсягом келиха |
Інгредієнти з'єднують в блендері. Потім потрібно вилити суміш в келих-маргаритку, прикрасити полуницею і подавати з трубочкою.
Якщо хочуть отримати більш цікавий смак, можна змішати компоненти з ромом або лікером «Малібу».
На основі полуничної Маргарити готується безалкогольний варіант коктейлю. У ньому немає ні текіли, ні апельсинового лікеру. Ці інгредієнти повністю замінюють апельсиновим соком (1/3 склянки). Полуниці теж не шкодують – беруть 200-300 г заморожених ягід. Коктейль на смак нагадує холодний смузі. У ньому повністю відсутні алкогольні градуси.
Детальніше про те, як зробити полуничну Маргариту в домашніх умовах →
Корисне відео з рецептом полуничної Маргарити
Блакитна Маргарита
На смак блакитна Маргарита ніжніша.
За основу приготування напою взяли оригінальний рецепт і змінили всього один інгредієнт – апельсиновий лікер «Тріпл Сек» замінили на «Блю Кюрасао». У шейкері змішують:
Текіла | 2 частини |
лимонний сік | 2 частини |
«Блю Кюрасо» | 1 частина |
Лід | за обсягом келиха |
Виливають в підготовлений келих. Можна подавати напій без льоду.
Гіпнотик
Цікавий на вигляд і смак коктейль. Відрізняється насиченим синім відтінком. Смак напою яскравий, з тропічними нотками. Крім готових інгредієнтів, в цей варіант коктейлю Маргарита входить спеціально приготований кисло-солодкий сироп (суміш цукру, лимонного і лаймового соків).
Щоб приготувати Гіпнотик, в шейкері змішують:
Текіла " Блакитний Дракон» | 3 частини |
Кисло-солодкий сироп | 3 частини |
Лікер " Гіпнотик» | 2 частина |
ананасовий сік | 2 частини |
Лікер " Блю Кюрасао» | 1 частина |
Лід | за обсягом келиха |
У цьому варіанті прикраса коктейлю незвичне для Маргарити. Обідок келиха вмочують в цукор.
Флірт
Коктейль відрізняється від оригінальної Маргарити не тільки інгредієнтами. У нього навіть подача специфічна – в Роксі (келиху для віскі).
Покроковий рецепт:
- У шейкері змішати 30 мл текіли і по 15 мл соку лайма, сиропу маракуї і лікеру «Кампарі».
- Вилити в келих, наповнений льодом.
- До повного обсягу долити Спрайт.
Маргарита флірт підійде любителям оригінального смаку. У неї невелика фортеця, яка вигідно поєднується з яскравим тропічним смаком.
Як подавати та прикрашати Маргариту
Коктейль Маргарита подається в однойменному келиху, краї якого прикрашає «іній» – кристали солі або цукру. Щоб прикраса трималося на облямівці, бармени використовують спеціальну техніку:
- Часточкою лимона (лайма) змочують обідок келиха зсередини.
- Цукор (сіль) насипають на блюдце.
- Перевертають туди маргаритку. Круговими рухами фіксують кристали на облямівці.
- Напій наливають акуратно. Він повинен доходити до нижнього краю інею, не торкаючись його.
Традиційно Маргариту прикрашають часточкою лимона або лайма. Доповнюють коктейль трубочкою. До» Маргариті " підходить солодка закуска. Варіант коктейлю "мартіні" з текілою і соком лайма відмінно поєднується з оливкою. Цей напій прикрашають не лаймом, а гілочкою м'яти.
Автор: Іванна Вус,
спеціально для byhaem.in.ua