Вермути – велика група кріплених вин, ароматизованих травами. Спочатку ними бавилися італійські пастухи, щоб захиститися від застуди. Незабаром солодкий варіант вермуту за рецептом Антоніо Карпано стали подавати в туринських кафе. Сухий мартіні з'явився на початку XIX у Франції, а ще через 100 років напій став невід'ємною частиною коктейлів і кулінарних рецептів.
Хороший вермут може коштувати ціле багатство. Щоб не витрачати гроші і насолодитися якістю, напій неважко зробити своїми руками. Існує багато рецептів домашнього вермуту, в основі яких гіркий полин, спирт і цукор. Інші інгредієнти можна вибрати на свій розсуд.
- Особливості вибору інгредієнтів
- Загальна технологія приготування вермуту
- Домашній вермут (Мартіні) за класичною рецептурою: склад і покроковий рецепт
- Рецепт Мартіні Б'янко в домашніх умовах
- Сухий мартіні Dry своїми руками
- Червоний мартіні Rosso
- Рецепт вермуту на основі волоських горіхів
- Домашній вермут на самогоні
- Як і з чим пити домашній вермут
Особливості вибору інгредієнтів
Своєю назвою вино зобов'язане полину («vermut» в перекладі з німецької — полин). Її частка становить близько 50%. В якості інших інгредієнтів беруть деревій, м'яту, базилік, бузину кардамон, корицю, мускатний горіх, ваніль, скоринки апельсина. Це далеко не повний список трав. У рецепті вермуту їх набагато більше.
Інгредієнти підбираються в певних пропорціях, щоб отримати збалансований смак.
Зразкові частки трав для вермуту:
- Полин-43%;
- Деревій-18%;
- М'ята – 11%;
- Кориця – 10%;
- Кардамон - не більше 8%;
- Чорна бузина-6%;
- Мускатний горіх-не більше 3%.
Придбати більшу частину трав для мартіні можна в аптеці або зібрати самостійно. Решта знайдуться в магазинах зі спеціями на вагу.
Рецепт червоного вермуту включає більше рослинних екстрактів, білий менш насичений. У зв'язку з цим смак останнього м'якше і ніжніше, а аромат не такий сильний. Для рожевого в домашніх умовах використовують усереднений склад.
Велика різноманітність смаків і ароматів дозволяє зробити вермут на власний розсуд, вибрати рецепт, який до душі.
Загальна технологія приготування вермуту
Існує кілька підходів до приготування мартіні своїми руками. Найпоширеніший передбачає роздільне приготування: окремо відбувається кріплення вина, окремо створюється пряно-трав'яна есенція, окремо додається концентрат трав.
Стандартний процес приготування вермуту в домашніх умовах включає наступні кроки:
- Спочатку готують вино. Класичний варіант-біле напівсолодке дешеве вино. Можна взяти рожеве або червоне.
- На 75% спирті або самогоні наполягають трави і спеції. На витримку відводиться 3 тижні. У полину беруть суцвіття і верхні листочки. Стебло зробить напій гірким.
- Через три тижні есенцію фільтрують, змішують з цукровим сиропом і вином. Для кріплення вина використовують 95% спирт (65 мл на 1 літр). Сироп готують з 240 г цукру і 120 мл води, не кип'ятять.
- Напій розливають по пляшках і прибирають на зберігання. Термін витримки-1-2 місяці.
Під час фабричного виробництва вино проходить стабілізацію. Його нагрівають разом з травами і цукром, а потім різко охолоджують. При виробництві вермуту в домашніх умовах варто зробити так само. Охолодити можна в морозилці, а взимку на вулиці.
Білий і червоний вермут готують за однаковою технологією. Різниця полягає у вигляді використовуваного вина і кількості трав.
Домашній вермут (Мартіні) за класичною рецептурою: склад і покроковий рецепт
Класичний рецепт Мартіні в домашніх умовах має на увазі окреме приготування трав'яний есенції і кріплення вина з подальшим змішуванням інгредієнтів.
Полин для класичного вермуту потрібно тільки гірка. Розрахувати її кількість для рецепта можна за формулою: на одну пляшку готового напою потрібно від 3 до 5 грам сухого матеріалу. Замість цукрового піску використовують пудру.
Інгредієнти:
- Чебрець - 10 г;
- Полин-30 г;
- Гвоздика-3 г;
- Кардамон-5 г;
- Корінь лепехи-3 г;
- Оман, фенхель, тархун - по 1 г;
- Бузина (сухі квіти) - 6 г;
- Ванілін – 2 г;
- Насіння коріандру – 2 г;
- Імбир (мелений) - 3 г;
- М'ята-5 г;
- Плоди шипшини-5 г;
- Цедра лимона – 2 г;
- Спирт 95% — 100 мл;
- Чиста вода-до 100 мл;
- Цукор -120 г;
- Біле вино - 1000 мл.
Рецепт приготування:
Трави та спеції подрібнюють, поміщають у спирт на 2 тижні при температурі 16-22 °C , щоб розчинити ефірні олії та витягти аромати. При бажанні отримати більш насичений смак і аромат, витримку можна продовжити ще на 7 днів.
Готову есенцію проціджують через марлю.
На цьому етапі компоненти вермуту змішують з алкогольною основою. Вино попередньо фільтрують, додають цукрову пудру, потім спирт. І в кінці ароматичну есенцію.
В останню чергу проводять стабілізацію вермуту. Посуд підігрівають до 50-60 градусів, потім різко охолоджують.
Напій розливають по пляшках або банкам і відправляють на зберігання. На весь процес йде близько 50 днів.
Рецепт Мартіні Б'янко в домашніх умовах
Мартіні Bianco - одна з популярних різновидів вермутів. Його ключова особливість-білий або прозорий колір і відсутність гіркоти.
Зразковий склад домашнього вермуту:
- Полин-2 г;
- Деревій-2 г;
- Ягоди ялівцю-3 г;
- Кардамон – 0,7 г;
- Ванілін-щіпка;
- Мускатний горіх-щіпка;
- Ромашка - 1.5 г;
- Спирт 95% — 50 мл;
- Цукор – 70 г;
- Вода – 70 мл;
- Біле вино – Тамянка) - 700 мл.
Рецепт приготування:
- Ягоди і спеції подрібнюють, змішують з травами, заливають спиртом. Закривають ємність кришкою, струшують. Прибирають в темне місце на 2 тижні. Кожні два дні помішують вміст.
- Через 14 днів фільтрують есенцію через марлю.
- Дають дозріти ще 2-3 дні.
- У вино додають 50 мл спирту, окремо готують цукровий сироп, вливають в основу. Ароматизують вермут підготовленою есенцією.
Детальніше про те, як правильно пити білий вермут →
Сухий мартіні Dry своїми руками
Не всі люблять солодкий мартіні. Пропонуємо рецепт сухого вермуту з мінімальною кількістю цукру. Саме його використовують для приготування коктейлів.
Інгредієнти:
- Полин - 10 г;
- Меліса-5 г;
- Мускатний горіх-2.5 г;
- Шавлія - 1 г;
- Деревій-9.5 г;
- Кардамон-4 г;
- Сухе червоне або біле вино-700 мл;
- Чиста вода-50 мл;
- Спирт 75% – 200 мл.
- Цукор – 30 г.
Рецепт приготування:
- Готують витяжку з трав. Подрібнюють їх, змішують і заливають спиртом. Наполягають тиждень.
- Вино переливають в ємність, додають 1 ст.л. готового екстракту трав, залишають ще 2 дні.
- Варять цукровий сироп, розбавляють їм вермут. Переливають в пляшки і прибирають на зберігання.
Такий рецепт дозволить спробувати мартіні вже через два тижні.
Червоний мартіні Rosso
Цікавий рецепт домашнього вермуту, який сподобається представницям прекрасної статі. У підсумку виходить солодкий напій, але без зайвої нудотності.
Інгредієнти:
- Червона троянда – пелюстки) - 15 грам;
- Полин - 12 г;
- Аніс, імбир, кориця - по невеликій щіпці;
- Гвоздика - 1.5 г;
- Кірки лимона-8 г;
- Ваніль – щіпка;
- Цукор – 60 грам;
- Чиста вода 80 мл;
- Спирт 75% — 200 мл;
- Цукор — 110 г;
- Вода — 100 мл;
- Червоне вино - 700 мл.
Рецепт приготування:
- Роблять есенцію за технологією, представленою вище. Тривалість витримки-10 діб.
- На основі цукру і води готують сироп, додають до есенції, фільтрують.
- Змішують отриманий екстракт з вином.
Розливають напій по пляшках. Витримують ще тиждень в холодильнику і подають на стіл.
Детальніше про секрети червоного вермуту: як пити, з чим змішувати →
Рецепт вермуту на основі волоських горіхів
Цей рецепт дозволяє приготувати в домашніх умовах смачний аперитив, який насичений горіховими нотками.
Інгредієнти:
- Зелені волоські горіхи - 12-15 шт.;
- Біле сухе вино-500 мл;
- Полин-2 г;
- Мускатний горіх — 2 ч. л.;
- Кориця — 2 ч. л.;
- Цукор пісок – 100 г;
- Виноградний спирт 95% - 100 мл.
Рецепт приготування:
- Беруть горіхи після Ночіно або використовують свіжі, розрізавши їх на чотири частини. Поміщають в банку і заливають вином. Наполягають 10 днів.
- Горіховий екстракт фільтрують, додають спирт, цукор і спеції.
- Дають настоятися ще 1-2 місяці.
Замість білого вина можна взяти звичайний вермут. Тоді в рецепт не доведеться додавати цукор і спеції.
Домашній вермут на самогоні
Для створення вермуту своїми руками можна використовувати самогон. Цей варіант нітрохи не гірше попередніх. Але спирт в цьому випадку вже не буде потрібно — його замінить самогон. Детальніше про те, на чому можна настояти самогон →
Інгредієнти:
- Очищений самогон міцністю 45% — 250 мл;
- Біле вино (при бажанні — червоне) – 1000 мл;
- Цукор – 50 г (можна більше, за смаком);
- Суха полин-3 г;
- Кардамон – 2 г;
- Кориця (паличками – - 2;
- Квітки деревію-4 г;
- Ромашка-2 г;
- Мускатний горіх - 1 г;
- Лимон (цедра) - 2 г;
- Перцева м'ята (листя) - 2 г;
- Фенхель - 1 г.
Рецепт приготування :
- В окремому посуді перемішують спеції і сухі трави.
- Заливають самогоном, залишають в темному місці на 14 днів. Не забувати збовтувати кожен день.
- Через два тижні проціджують екстракт через марлю. Очищену рідину залишають ще на кілька годин, щоб випав осад. Потім акуратно переливають в іншу ємність..
- У металеву каструлю наливають вино, додають трав'яну есенцію всипають цукор.
- Нагрівають рідину до 70 градусів.
- Швидко охолоджують напій і акуратно зливають з каструлі (в ній може з'явитися невеликий осад).
Розливають вермут по пляшках і прибирають в холодильник. Мінімальний термін витримки-тиждень. Чим довше напій буде перебувати в прохолоді, тим більш насиченим вийде смак.
Як і з чим пити домашній вермут
Домашній вермут — напій невибагливий. Його можна подавати в склянках і будь-яких келихах. Головне-не забувати про лід і оливках. Можна використовувати цедру лимона. Вона поліпшить смак.
Подавати вермут краще як аперитив. Але можна "присмачити" їм неспішну вечерю і навіть щільний обід.
Кілька корисних порад, як і з чим пити вермут, приготований своїми руками :
- Сухий вермут прийнято вживати в чистому вигляді, без закуски, попередньо охолодивши;
- Солодкий Саморобний алкогольний напій рекомендується пити разом з лимонним соком (оптимальні пропорції - 1 до 1);
- Домашні вермути добре поєднуються з натуральними соками, коньяком, джином, горілкою;
- Подавати вермути домашнього виробництва можна з будь-якою закускою, але особливо гарні солоний мигдаль, фрукти, смажені горішки.
Детальніше про те, як правильно пити кожен вид вермуту, з чим змішувати →
Ключова особливість вермутів – складна есенція на основі спецій і трав. У процесі її приготування важливо точно підібрати співвідношення окремих інгредієнтів, щоб смакові і ароматичні характеристики були збалансовані, гіркота трохи переважала. Можна зробити екстракт кожної з трав і додавати в кріплене вино піпеткою, щоб підібрати найбільш вдалий рецепт вермуту.
Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua