Самогон на дубовій трісці (чіпсах). Рецепти і важливі нюанси

Далеко не у кожного в господарстві є дубові бочки , на яких настоюється справжній віскі. Якщо хочеться отримати якісний напій, то вихід є. Можна настояти самогон на дубовій трісці. Її також називають на англійський манер чіпсами (chip – тонкий скибочку). Тріска продається в готовому до застосування вигляді, розфасована по пакетах, об'ємом зазвичай від 100 г до 1 кг.при наявності дубового колоди або дощок з-під бочки можна наколоти і настругати тріску самостійно.

самогон на дубовой щепе

Дистилят настоюють в середньому від 2 тижнів до місяця. Є безліч рецептів, в яких додають мед, спеції, трави, ягоди. Напій треба періодично пробувати, щоб він не вийшов занадто терпким, з присмаком деревини. Також певні вимоги пред'являються і до вихідних продуктів.

Яким виходить самогон на трісці

Настояний на трісці самогон за кольором схожий на коньяк або віскі. У нього з'являється особливий приємний аромат. Що стосується смаку, то тут думки розходяться. Одні кажуть, що такий напій не поступається марочним, інші стверджують, що він нітрохи не схожий на справжній коньяк.

Але всі сходяться в одному – смакові якості змінюються. І якщо зробити все правильно, то самогон на дубових чіпсах вийде благородного відтінку (від жовтуватого до червоно-коричневого), аромат і смак стануть багатшими, цікавіше.

Детальніше про те, на чому ще можна настояти самогон →

Підготовка самогону

Для настоювання на трісці підходить зерновий і цукор самогон . Що стосується фруктового, то його теж іноді застосовують, але в ньому можуть бути присутніми специфічні аромати і смак, які цінуються самі по собі. За відгуками, смачним виходить яблучний самогон на дубовій трісці. У ньому запахи поєднуються оптимально. Готують також чачу і ялівцеву горілку.

Настій самогону буде тим краще, чим чистіше використовується вихідний продукт. Рекомендована фортеця 40-50%. Якщо додавати в напій інші інгредієнти, то підсумковий градус трохи знизиться.

Підготовка тріски

подготовка дубовой щепы для самогона

Справжній ірландський і шотландський віскі витримують в дубових бочках не менше трьох років. Коньячний спирт витримують не менше двох років. Бочки роблять з дубів, вік яких досягає 70 років.

З тріскою все значно простіше. Самогон на ній наполягають від 2 тижнів. Дуб підійде не кожен.

Ідеальною вважається тріска від дуба наступних різновидів:

  • Кавказький скельний;
  • Французька;
  • Білий Американський;
  • Славонський, росте на Балканах;
  • Черешчатий дуб, росте в середній смузі Росії і на Україні.

Як самостійно приготувати тріску

Якщо у вас під рукою виявилося Дубове поліно або колода, то тріску можна зробити самостійно. При цьому дерево повинно бути висушене, тобто, не свіжозрубане, без зайвої вологи.

Послідовність дій:вымачивание и обжарка дубовой щепы для самогона

  1. Розпиляти колоду на кілька частин.
  2. Сокирою наколоти на невеликі брусочки-палички або тонкі тріски.
  3. Замочити на добу, періодично змінюючи воду.
  4. Залити розчином соди (1 с. л. соди на 5 л) і дати постояти ще 6 ч.
  5. 2-3 рази промити, знову залити водою і кип'ятити 30-40 хвилин.
  6. Помити тріску, викласти на деко, дати підсохнути кілька годин в теплому місці.
  7. Поставте в духовку і сушіть 2 години при температурі 140-160 ℃.

Тріска вже готова до використання. Але якщо хочеться отримати більш насичений запах напою, то можна її обпалити. Для цього розігріваю сковорідку, і висипають на неї тріску.

Види випалу:

Вид Колір Аромат
Легкий Світло-коричневий квітковий аромат, слабовиражену ваніль, фрукти
середній Коричневий виражений запах ванілі, карамелі, мигдалю
сильний Темно-коричневий Запах серпанок, присмак шоколаду

При обсмажуванні треба постійно стежити за тріскою, щоб вона не почала диміти і горіти.

Корисне відео про те, як приготувати дубову тріску для самогону в домашніх умовах

Як вибрати готову

Якщо немає можливості зробити дубові чіпси самостійно, не біда – в магазинах продаються готові. Виробники упаковують палички, кубики, тріски, бруски. Вони відрізняються тільки ступенем обсмажування. Деякі винокури також купують дубову кору в аптеці, застосовуючи її для настоювання .

готовые дубовые чипсы для самогона

Тріску можна знайти в магазині товарів для самогоноваріння. У них представлені місцеві виробники і привізний товар. Можна також замовити продукт через Інтернет.

Приклади популярної продукції:

  • Бруски з кавказького скельного дуба, з сайту Mirovar, сильної і середньої обсмаження. Ціна за 500 г приблизно 210 грн. тут і далі ціни вказані на 2021 рік.
  • Дубові чіпси «Віскарні», упаковка 100 г коштує близько 110 грн. роблять їх з дубової клепки вискарных бочок. Виробник "Домашня винокурня".
  • Тріска сильного випалу з інтернет-магазину Beermachines. 100 г продають по 140 грн.
  • «справа смаку» пропонує упаковку міксової тріски (обсмаженої і необсмаженої), 1 кг за ціною 600 грн.
  • З Балканського дуба продукт обсмажування «мікс» бренду «тріски», 100 г коштує приблизно 125 грн.

Застосування змішаного типу дає можливість отримати більш багатий смак. Продаються також вимочені в Хересі палички. Вони послаблюють запах деревини, роблять напій благородніше.

Покроковий класичний рецепт

Фахівці рекомендують починати додавати тріску з пропорції 1,5-2 г на 1 л, при необхідності доводячи до 2,5-3 г/л і більше.

Перед тим як додати тріску, відлийте трохи білого дистиляту. Нехай він стоїть в окремій пляшечці, щоб можна було спробувати і порівняти з отриманим напоєм.

Класичний рецепт самогону на дубовій трісці:как использовать дубовую щепу для самогона

  • Підготувати в окремій ємності (зазвичай це скляна банка) дистилят міцністю 40-50%.
  • Відсипати потрібну кількість тріски. При бажанні навіть покупну тріску можна обдати окропом, щоб вона стала м'якше, і з неї змилася пил.
  • Закрити щільною кришкою і збовтати.
  • Поставте в темне і тепле, але не спекотне місце.
  • Наполягати треба мінімум 2 тижні, періодично пробуючи напій.

Як стане зрозуміло, що смак досить насичений, треба буде злити дистилят.

Якщо настоянка проводиться на різних видах тріски, то краще відразу підписати банки, щоб потім не заплутатися.

З медом і травами

Мед в дистилят додають, щоб пом'якшити смак напою, зробити його більш приємним для пиття. При цьому настоянка трохи мутніє. Трави насичують її ароматом і корисними речовинами. Для приготування потрібно:

  • 3 літри самогону 42-50 %;самогон на щепе дуба, рецепт с медом и травами
  • 1 с. л. меду;
  • По 1 с. л. сушених трав (звіробій,материнка) ;
  • На кінчику ножа ванілін і кориця (за бажанням);
  • 4-5 гвоздичек;
  • 10-12 горошин запашного перцю;
  • 3 с.л. дубових чіпсів.

У банку з самогоном додати мед, перемішати. Засипати інші компоненти. Закрити і настоювати 2 тижні, періодично струшуючи. Процідити через вату, дати постояти ще кілька днів. Після чого можна подавати на стіл.

Більше рецептів самогону з меду →

З ялівцем

Самогон на ялівці покращує апетит, подається перед обідом, прекрасно поєднується з м'ясними стравами. Ягоди можна взяти від ялівцю звичайного. Досягаючи стиглості, вони стають темно-синього кольору з сизим нальотом. При роздавлюванні дають червонувато-бурий сік.

Якщо є сумніви, чи можна застосовувати ягоди зростаючого у вас ялівцю, треба розчавити їх і понюхати. Запах повинен бути приємним, хвойним, без аптечних ноток і відчуття скипидару. Засушені ягоди можна придбати в аптеці або магазині спецій.самогон на дубовой щепе и можжевельнике

Для приготування настоянки потрібно:

  • 1 л ячмінного самогону фортецею 40%;
  • 14 г дубової тріски;
  • 7-8 ягід ялівцю;
  • Цедру половинки лимона (самий верхній шар шкірки треба попередньо зняти).

Ягоди розчавити, всі компоненти помістити в банку з самогоном. Залишити настоюватися під кришкою в теплому місці. Через 4 дні дістати цедру. Через 7 днів спробувати на смак. Якщо сподобатися, злити. Якщо немає, то продовжувати наполягати періодично пробуючи.

Латгальська

самогон на дубовой щепе (чипсах) Латгальский

На сході Латвії розташовані землі, звані Латгалією. Там готують різноманітні традиційні страви, в числі яких латгальскій житній хліб, ячмінна каша, галушки і настоянки.

Самі латгальци не називають свій алкогольний напій самогоном. Для них це шмаковка-латгальскій віскі або коньяк . Щоб приготувати такий напій, треба все ж отримати самогон. Потім починаються маніпуляції з наполяганням, насиченням його різними смаками. Тонкощі приготування латгальци тримають в секреті, тому представлений рецепт ближче до імпровізації. самогон на на дубовых щепках

Для приготування в домашніх умовах буде потрібно:

  • 3 л самогону фортецею приблизно 50%;
  • 2 с. л. дубової кори;
  • 3 с. л. цукру;
  • 3 шт. гвоздики (Спеція);
  • На кінчику ножа коріандр і мускатний горіх.

Настоювання дистиляту на трісці з дуба дозволяє отримати ароматний, смачний напій червонуватого кольору, що нагадує коньяк або віскі. У разі самостійно виготовлення тріски її треба вимочити кілька разів, вилугувати і висушити. Щоб напій придбав запах ванілі, можна злегка підсмажити деревину. Використання трав і спецій відкриває широкі можливості для експериментів.

Автор: Катерина Листопадова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, як настояти самогон на дубовій трісці (чіпсах)