Джин Біфітер (Beefeater) – Англійський алкогольний напій преміум-класу. Йому належить 3 місце в США за популярністю. Виробляється однойменною компанією, яка не змінювала рецептуру з XIX століття.
Beefeater відноситься до групи London Dry Gin (сухий Лондонський джин) і вважається еталоном стилю. З 1975 року виробляється у Франції, де розливається холдингом Pernod Ricard, яка і є власником бренду.
- Історія бренду та нагороди
- Склад і особливості виробництва
- Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
- Різновиди
- Beefeater Limited Edition, 47%
- Beefeater London Dry Gin, 47%
- Beefeater London Pink, 37,5%
- Beefeater 24, 45%
- Beefeater Summer Edition, 40%
- Beefeater Blood Orange, 37,5%
- Як відрізнити оригінал від фальсифікату
- Правила вживання
- Відео: порівняння джинів Біфітер і Бомбей Сапфір-який краще
Історія бренду та нагороди
Творцем джина Beefeater став колишній фармацевта Джеймс Барроу. У 1863 році він придбав будівлю спиртзаводу в Південному районі Лондона. Спочатку він зайнявся виробництвом звичайних спиртних напоїв, але справа йшла погано — ринок був перенасичений лікерами і віскі. Тоді Барроу став експериментувати і нарешті в 1876 році представив публіці новий джин Біфітер. Він швидко став популярним і зайняв лідируючі позиції в компанії.
Високий попит на джин зажадав збільшення обороту продукції, були потрібні нові потужності. У 1908 р в Ламбеті відкрився ще один спиртзавод. Через 50 років він переїхав в Кеннінгтон, де знаходиться до цих пір.
З середини ХХ століття англійський джин стали поставляти в США, з 1976 р – до Франції. Сьогодні Біфітер відомий в 100 країнах, його обсяги продажів перевищують 20 млн літрів на рік.
Напій довів свою унікальність на міжнародних конкурсах в Сан-Франциско і отримав заслужені нагороди:
- Золота медаль у 2006 році;
- Золота медаль у 2007 році;
- Срібна медаль у 2008 році;
- Бронзова медаль у 2009 році;
- Золота медаль у 2010 році;
- Срібна медаль у 2011 році;
- Срібна медаль у 2012 році
Склад і особливості виробництва
Джин Біфітер все ще готується за рецептом, створеним Джеймсом Берроу. В основі напою зерновий дистилят з ячменю і пшениці. У ньому вимочують лимонну цедру, ялівець, мигдаль, насіння коріандру, севільські апельсини, корінь дягелю, німецького ірису і солодку.
Особливості виробництва:
- Після вимочування прянощів протягом 7-8 годин проводять дистиляцію, повільно випаровуючи етанол. Завдяки неспішній перегонці джин зберігає максимум ефірних масел в складі.
- Дистилят розбавляють чистою водою, що пройшла кілька ступенів очищення. Для Англії та інших країн — до 40%, для США — до 44%.
- Далі напій у відкритих чанах ставлять на витримку.
- Після чого виробляють розлив по пляшках.
Компоненти для виробництва джина Біфітер підбирають дуже ретельно. Ялівець постачають з Італії, солодку – з Піднебесної, коріандр – з України і Білорусії, дягель – з Бельгії, апельсини – з Іспанії.
Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
Джин Біфітер відрізняється властивим тільки йому смаком і ароматом ялівцю в поєднанні з прянощами і спеціями. Нюанси букета залежать від виду напою. Але у всіх різновидів алкоголю є і спільні риси:
- Колір . Біфітер кристально чистий, з маслянистою основою;
- Смак . У напої чітко простежуються підбадьорливі мотиви цитрусових і спецій. У післясмаку відчувається терпкий коріандр;
- Аромат . Добре відчутні хвойні, перцеві і горіхові нотки, приправлені цитрусовим холодком.
- Вміст цукру близький до нуля . Beefeater повинен бути тільки сухим.
Калорійність джина Біфітер звичайна для міцних алкогольних напоїв — 235 ккал/100 мл. міцність варіюється від 37 до 47% в залежності від сорту.
Різновиди
У лінійці Beefeater представлено кілька видів джина. Кожен володіє своїм характером і неповторним смаком.
Beefeater Limited Edition, 47%
Класичний London Dry Gin. В ароматі поєднання квіткових і трав'янистих ноток. Смак яскравий з ніжним відтінком ялівцю. У післясмаку відчувається довгий лимонний шлейф.
Джин Beefeater Limited Edition випускається лімітовано, в оригінальній тарі із зображенням лондонця.
Beefeater London Dry Gin, 47%
Біфітер Лондон Драй Джин — найпопулярніший з лінійки. Стиль витриманий, смак освіжаючий, з нотками цитрусових і хвойних лапок. Присутня деяка солодкість в поєднанні з ялівцем і фіалкою. У нерозбавленому алкоголі помітний коріандр.
Beefeater London Pink, 37,5%
Джин Beefeater Pink з'явився на ринку не так давно. Він створений за класичним рецептом з додаванням екстракту полуниці, тому в смаку простежуються ягідні мотиви в поєднанні з сосновими і лакричними нотками. Колір алкоголю ніжно-рожевий, аромат свіжий, солодкуватий, як полуничне варення.
Beefeater 24, 45%
В його чистому і сухуватому смаку домінують нотки хвої в поєднанні з цедрою грейпфрута і листям зеленого чаю. Відчуваються вкраплення лаванди, приправлені сосновою смолою. Дивовижний і неповторний смак.
Beefeater Summer Edition, 40%
Цей вид Джину відрізняється освіжаючими і ніжними нотками. Смак виразний, з виразними мотивами ялівцю, чорної смородини і квітів гібіскуса. У післясмаку залишається шлейф цитрусових.
Beefeater Blood Orange, 37,5%
Джин Біфітер Блад Оранж насиченого оранжевого кольору. Смак освіжаючий, з гіркувато-солодкими тонами апельсина, трав і ялівцю. В ароматі присутні цитрусові.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату
Купуючи джин Біфітер, потрібно проявляти обережність — кількість фальсифікату на ринку з кожним роком збільшується. Щоб не розчаруватися в покупці, рекомендуємо звернути увагу на наступні моменти:
- Купувати алкоголь у великих алкомаркетах, які можуть показати всю необхідну документацію на першу вимогу і готові дати професійну консультацію;
- Фірмовий Біфітер не має осаду і помутніння. Він бездоганний, не відрізняється великою пузирчатостью;
- Пробка виконана акуратно, з насічками. На її верхній і бічній частині напис: "JamesBurroughLondonEngland»;
- На територію України поставляється джин Біфітер міцністю 47%. Якщо перед вами напій міцністю 40% - це фальсифікат;
- Фірмова Тара прямокутної форми, на плічках розміщений логотип заводу. Пляшка повинна бути ідеально рівною, без слідів клею і відколів, асиметрії.
Важливо! Перед покупкою збовтайте пляшку Біфітера. Якщо утворюються великі бульбашки — це ознака сильно розведеного алкоголю.
Правила вживання
Питань, з чим пити джин Біфітер, як правило, не виникає. Через високу міцність його зазвичай вживають в складі коктейлів з тоніком, содою або імбирним елем. Найбільш знаменитим прийнято вважати мікс Джин-тонік.
Деякі сміливці п'ють Beefeater в чистому вигляді. Щоб алкоголь не викликав різкого сп'яніння і повністю розкрився, варто прислухатися до нескладних рекомендацій:
- Насолодитися унікальним смаком допоможуть спеціальні келихи для джина. При їх відсутності підійдуть коньячні фужери;
- Джин п'ють дрібними ковтками, постійно вивчаючи його аромат;
- Біфітер подають в охолодженому до 4-7 ° з вигляді;
- При вживанні алкоголю в чистому вигляді в келих можна додати кубики льоду. Він буде танути і зробить рідину менш міцною.
Джин Beefeater вимагає щільної та ситної закуски. До напою подають гарячі і холодні м'ясні страви, жирну рибу, салати. Як доповнення використовують маслини, лимон, маринована цибуля.
З чим п'ють джин-найправильніші способи і найкраща закуска →
Джин Біфітер вважається еталонним продуктом. Він вразить будь-якого дегустаційними особливостями і незвичайною чистотою без додавання барвників, ароматизаторів, цукру і гліцерину. Напій ідеально підходить для створення коктейлів, відкриваючи шлях до самовираження в барному творчості.
Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua