з чим п'ють джин-найправильніші способи і найкраща закуска

Джин (gin Багато недолюблюють за його дуже сухий, яскравий ялівцевий смак і різкий аромат. Деякі навіть порівнюють благородний алкоголь зі склоочисником, інші вживають його тільки з тоніком, намагаючись заглушити «занадто сосновий» присмак.

с чем пьют джин

Щоб розвінчати несправедливі оцінки, ми розповімо, з чим п'ють джин справжні цінителі. Якими закусками і напоями підкреслюють багатство смаку сухого лондонського або голландського женевера.

Історія джина

Вперше цей алкоголь з'явився в Голландії в XVI столітті. Його створення приписується лікарю та хіміку Франсуа Дюбуа. Але по справжньому популярним джин став завдяки британцям. Уряд Англії організував торгівлю низькоякісної пшеницею і одночасно дозволив виробництво неліцензованого Джину, ввівши величезні мита на ввезений алкоголь. Все це призвело до активізації винокурень — в Лондоні з'явилися тисячі забігайлівок, які торгують ялівцевої горілкою. А дешевизна джина зробила його надзвичайно популярним у нижчого стану.

На початку XIX століття був винайдений процес вертикальної дистиляції, в результаті з'явився Лондонський сухий джин. Так Англійський gin став більш благородним напоєм. Нідерландський варіант (jenever) спочатку був більш м'яким, переганявся з ячменем і витримувався в дубових бочках. Він має сильніший ялівцевий смак і меншу міцність, ніж Лондонський.

За роки існування було придумано безліч коктейлів на основі джина. Прабатьком всіх міксів стала суміш з тоніком на основі хініну. Тонік використовувався в лікуванні малярії, але був огидним на смак. Заглушити гіркоту міг тільки джин.

Увага: багато асоціюють джин з горілкою, однак за смаковими якостями він більше нагадує коньяк.

Правила подачі Джину

Джин — напій з характером. Щоб розкрити багатство смаку, потрібно вміти його правильно пити. Знавці радять дотримуватися наступних правил:

  • Нерозбавлений джин подають, попередньо охолодивши до температури 5℃;
  • На стіл алкоголь ставлять в пляшці і тільки потім наливають в невеликі шоти об'ємом 35-50 мл, які теж попередньо охолоджують;
  • Не торкаючись шийкою обідка, чарки наповнюють наполовину;
  • Напій, поданий в чистому вигляді, закушують, але не запивають;
  • Можна покласти кубики льоду, тоді настоянку не охолоджують.


Якщо крім Джину пропонуються інші спиртні напої, джин подають як аперитив для розпалювання апетиту.

Якщо роблять коктейлі, то правила подачі будуть іншими: знадобляться склянки у формі циліндра або конусоподібні келихи. Такі мікси прикрашають, п'ють за допомогою соломинки.

Як пити джин в чистому вигляді

Мінімальна міцність джина не буває нижче 37,5 %, у деяких шотландських сортів обороти досягають 50%. Незважаючи на це, багато п'ють ялівцевий алкоголь в чистому вигляді. І для цього ритуалу теж є свої правила:

  • Джин кімнатної температури п'ють маленькими ковтками-тільки так можна розкрити букет цього напою;
  • Охолоджений алкоголь стає в'язким і отримує своєрідний «металевий» присмак. Щоб випробувати ці відчуття, рекомендують випити gin залпом і нічим не закушувати.

За бажанням в джин можна додати кубики льоду. Тоді замість маленьких стопок беруть негранений стакан об'ємом 250 мл.

Чим розбавити джин

Далеко не всі люблять джин в чистому вигляді, тому п'ють його, розбавляючи мінералкою, лимонадом, соками, колою, імбирним елем, іншими міцними алкогольними напоями і навіть чаєм. Такі поєднання допомагають знизити міцність алкоголю. Обсяг доданих інгредієнтів залежить від уподобань людини, але найчастіше використовують пропорцію 1:1.

Особливо часто джин заважають з цитрусовими соками: апельсиновим, лимонним, грейпфрутовим. Поєднання кислинки з терпкістю ялівцевої ягоди збуджує і бадьорить. Такий мікс ідеальний для зимових свят.

У домашніх умовах джин можна розбавити практично чим завгодно. Наведемо приклади найпростіших поєднань.

Грейпфрут сплеш


Цей мікс, що володіє яскравим смаком, навряд чи кого залишить байдужим.

Склад:

Джин 30 мл
грейпфрутовий сік 60 мл

Рецепт:

  1. У шейкері змішують зазначені компоненти.
  2. Потім отриманий коктейль переливають в келих з високими стінками.
  3. На завершення кладуть лід і прикрашають напій скибочкою цитрусового.

П'ють з келихів для вина або негранених склянок. Обідок можна занурити в цукор — так смачніше.

Лондонський м'ятний свізл

Щоб зробити такий освіжаючий мікс, потрібно зовсім небагато інгредієнтів.

Лондонський джин 30 мл
лимонний сік 15 мл
цукровий сироп 15 мл
сода 60 мл
М'ята 2-3 листочки

Технологія приготування:

  1. Спочатку потрібно покласти в келих листя м'яти, потім – кубики льоду.
  2. Далі ¼ ємності заповнюють настоянкою, а другу чверть – цукровим сиропом і лимонним соком.
  3. Потім в келих наливають содової і добре перемішують.

Кількість соку та сиропу можна регулювати за смаком.

Гранатовий тіні

Це досить кислий мікс, після вживання якого залишається солодкуватий післясмак. П'ють охолодженим.

Лондонський сухий джин 50 мл
сік граната 50 мл
цукровий сироп 15 мл
сік лимона 15 мл
Кубики льоду 250г

Рецепт:

  1. На дно склянки для змішування наливають сік лимона і цукровий сироп.
  2. Зверху заливають гранатовий сік і джина, кладуть лід, перемішують.
  3. Отриманий коктейль переливають в келих, при бажанні прикрашають листком м'яти або розмарину.

З чим пити джин у складі коктейлів

Джин і тонік — класична комбінація, якій три з гаком сотні років. За легендою, такий коктейль доводилося пити британським солдатам, які перебували в Індії. Він рятував від малярії, але через хініну смак ліки був не найкращим.

З тих пір все змінилося, рецептів коктейлів стало багато. Крім тоніка, джин в складі коктейлів п'ють з вермутом, лікером, горілкою шампанським, заважають з елем і іншими спиртними напоями. Кількість варіацій безмежно. Потрібно пробувати і знаходити «свої» рецепти.

Більше коктейлів з джином: топ 20 рецептів приготування →

Джин Тонік

За століття, що минули з колонізації Індії, рецепт Джин-тоніка . помітно змінився. Став іншим і смак тоніка-солодким замість гіркого.

Джин 30 мл
Тонік 60 мл
Лід 200 г

Спосіб приготування:

  1. Третина високого скляного келиха заповнюють льодом.
  2. Далі наливають джин і тонік.
  3. Зверху кладуть скибочку лимона.

Сухий мартіні

Рецепт, перевірений часом, ознака елегантності і смаку. Коктейль п'ють на святкових заходах і дружніх вечірках — він доречний скрізь.

Лондонський сухий джин 75 мл
сухий мартіні 15 мл
Оливки 3 г
Кубики льоду 300г

Рецепт:

  1. У шейкер наливають вермут і джин, додають лід, розмішують.
  2. У попередньо охолоджений келих переливають коктейль.
  3. Прикрашають напій оливкою на шпазі.

Більше коктейлів з мартіні: ТОП-20 кращих рецептів для дому→

Лонг-Айленд

Ще один популярний коктейль на основі Джину, який легко приготувати в домашніх умовах.

Джин 10 мл
Ром Бакарді 10 мл
Текіла 10 мл
горілка 10 мл
апельсиновий лікер 10 мл
сік лимона 10 мл
цукровий сироп 10 мл
Кола 10 мл
Кубики льоду 300г

Спосіб приготування:

  1. Кидають у великий келих кубики льоду і по черзі вливають всі види алкоголю.
  2. Ретельно перемішують.
  3. Доливають колою.
  4. П'ють дрібними ковтками або через соломинку.

Більше рецептів коктейлю Лонг-Айленд →

Арно

Оригінальний коктейль з персиковим лікером. Сподобається жіночій аудиторії.

Джин 30 мл
Вермут 30 мл
персиковий лікер 30 мл
Кубики льоду 250 г

Рецепт:

  1. Змішують спиртні напої в однакових пропорціях.
  2. Кладуть лід, прикрашають часточкою лимона.
  3. П'ють з мартинок.

Рожевий джин, який відрізняється від класичного варіанту тим, що до його складу входять полуниця, малина, чорна смородина, рекомендують пити з тоніком, лимонним соком. При бажанні додають цукровий сироп або ігристе вино. Чоловікам сподобається суміш рожевого Джину, Кампарі та солодкого вермуту, відомого як коктейль Негроні .

25 коктейлів з гіркоти Кампарі: незвичайні та класичні рецепти для приготування вдома →

Чим закушувати джин

В якості гастрономічного супроводу відмінно підійдуть лимони, маслини, маринована цибуля, сир, в'ялене м'ясо. Ці продукти доповнюють ялівцевий смак, роблять його багатогранним. Часто джин закушують морепродуктами: креветками, мідіями, лососем холодного копчення. Дивно, але ці страви дуже органічно поєднуються з алкоголем.

Хороша закуска з Джину — карі з баранини. Гостре, жирне, гаряче м'ясо підкреслює сухий і різкий характер напою, гасячи його агресивність. Ласуни можуть заїдати gin ягодами і випічкою з їх участю. Прекрасна пара для п'ятничного вечора.

Джин – справжній універсальний солдат. Його п'ють в чистому вигляді і в складі коктейлів, заважають з соками, цукровим сиропом, водою. При правильному вживанні алкоголь не дає болісного похмілля і допомагає створити святкову атмосферу.

Автор: Ірина
спеціально для byhaem.in.ua