Джин (gin ) Багато недолюблюють за його дуже сухий, яскравий ялівцевий смак і різкий аромат. Деякі навіть порівнюють благородний алкоголь зі склоочисником, інші вживають його тільки з тоніком, намагаючись заглушити «занадто сосновий» присмак.
Щоб розвінчати несправедливі оцінки, ми розповімо, з чим п'ють джин справжні цінителі. Якими закусками і напоями підкреслюють багатство смаку сухого лондонського або голландського женевера.
Історія джина
Вперше цей алкоголь з'явився в Голландії в XVI столітті. Його створення приписується лікарю та хіміку Франсуа Дюбуа. Але по справжньому популярним джин став завдяки британцям. Уряд Англії організував торгівлю низькоякісної пшеницею і одночасно дозволив виробництво неліцензованого Джину, ввівши величезні мита на ввезений алкоголь. Все це призвело до активізації винокурень — в Лондоні з'явилися тисячі забігайлівок, які торгують ялівцевої горілкою. А дешевизна джина зробила його надзвичайно популярним у нижчого стану.
На початку XIX століття був винайдений процес вертикальної дистиляції, в результаті з'явився Лондонський сухий джин. Так Англійський gin став більш благородним напоєм. Нідерландський варіант (jenever) спочатку був більш м'яким, переганявся з ячменем і витримувався в дубових бочках. Він має сильніший ялівцевий смак і меншу міцність, ніж Лондонський.
За роки існування було придумано безліч коктейлів на основі джина. Прабатьком всіх міксів стала суміш з тоніком на основі хініну. Тонік використовувався в лікуванні малярії, але був огидним на смак. Заглушити гіркоту міг тільки джин.
Увага: багато асоціюють джин з горілкою, однак за смаковими якостями він більше нагадує коньяк.
Правила подачі Джину
Джин — напій з характером. Щоб розкрити багатство смаку, потрібно вміти його правильно пити. Знавці радять дотримуватися наступних правил:
- Нерозбавлений джин подають, попередньо охолодивши до температури 5℃;
- На стіл алкоголь ставлять в пляшці і тільки потім наливають в невеликі шоти об'ємом 35-50 мл, які теж попередньо охолоджують;
- Не торкаючись шийкою обідка, чарки наповнюють наполовину;
- Напій, поданий в чистому вигляді, закушують, але не запивають;
- Можна покласти кубики льоду, тоді настоянку не охолоджують.
Якщо крім Джину пропонуються інші спиртні напої, джин подають як аперитив для розпалювання апетиту.
Якщо роблять коктейлі, то правила подачі будуть іншими: знадобляться склянки у формі циліндра або конусоподібні келихи. Такі мікси прикрашають, п'ють за допомогою соломинки.
Як пити джин в чистому вигляді
Мінімальна міцність джина не буває нижче 37,5 %, у деяких шотландських сортів обороти досягають 50%. Незважаючи на це, багато п'ють ялівцевий алкоголь в чистому вигляді. І для цього ритуалу теж є свої правила:
- Джин кімнатної температури п'ють маленькими ковтками-тільки так можна розкрити букет цього напою;
- Охолоджений алкоголь стає в'язким і отримує своєрідний «металевий» присмак. Щоб випробувати ці відчуття, рекомендують випити gin залпом і нічим не закушувати.
За бажанням в джин можна додати кубики льоду. Тоді замість маленьких стопок беруть негранений стакан об'ємом 250 мл.
Чим розбавити джин
Далеко не всі люблять джин в чистому вигляді, тому п'ють його, розбавляючи мінералкою, лимонадом, соками, колою, імбирним елем, іншими міцними алкогольними напоями і навіть чаєм. Такі поєднання допомагають знизити міцність алкоголю. Обсяг доданих інгредієнтів залежить від уподобань людини, але найчастіше використовують пропорцію 1:1.
Особливо часто джин заважають з цитрусовими соками: апельсиновим, лимонним, грейпфрутовим. Поєднання кислинки з терпкістю ялівцевої ягоди збуджує і бадьорить. Такий мікс ідеальний для зимових свят.
У домашніх умовах джин можна розбавити практично чим завгодно. Наведемо приклади найпростіших поєднань.
Грейпфрут сплеш
Цей мікс, що володіє яскравим смаком, навряд чи кого залишить байдужим.
Склад:
Джин | 30 мл |
грейпфрутовий сік | 60 мл |
Рецепт:
- У шейкері змішують зазначені компоненти.
- Потім отриманий коктейль переливають в келих з високими стінками.
- На завершення кладуть лід і прикрашають напій скибочкою цитрусового.
П'ють з келихів для вина або негранених склянок. Обідок можна занурити в цукор — так смачніше.
Лондонський м'ятний свізл
Щоб зробити такий освіжаючий мікс, потрібно зовсім небагато інгредієнтів.
Лондонський джин | 30 мл |
лимонний сік | 15 мл |
цукровий сироп | 15 мл |
сода | 60 мл |
М'ята | 2-3 листочки |
Технологія приготування:
- Спочатку потрібно покласти в келих листя м'яти, потім – кубики льоду.
- Далі ¼ ємності заповнюють настоянкою, а другу чверть – цукровим сиропом і лимонним соком.
- Потім в келих наливають содової і добре перемішують.
Кількість соку та сиропу можна регулювати за смаком.
Гранатовий тіні
Це досить кислий мікс, після вживання якого залишається солодкуватий післясмак. П'ють охолодженим.
Лондонський сухий джин | 50 мл |
сік граната | 50 мл |
цукровий сироп | 15 мл |
сік лимона | 15 мл |
Кубики льоду | 250г |
Рецепт:
- На дно склянки для змішування наливають сік лимона і цукровий сироп.
- Зверху заливають гранатовий сік і джина, кладуть лід, перемішують.
- Отриманий коктейль переливають в келих, при бажанні прикрашають листком м'яти або розмарину.
З чим пити джин у складі коктейлів
Джин і тонік — класична комбінація, якій три з гаком сотні років. За легендою, такий коктейль доводилося пити британським солдатам, які перебували в Індії. Він рятував від малярії, але через хініну смак ліки був не найкращим.
З тих пір все змінилося, рецептів коктейлів стало багато. Крім тоніка, джин в складі коктейлів п'ють з вермутом, лікером, горілкою шампанським, заважають з елем і іншими спиртними напоями. Кількість варіацій безмежно. Потрібно пробувати і знаходити «свої» рецепти.
Більше коктейлів з джином: топ 20 рецептів приготування →
Джин Тонік
За століття, що минули з колонізації Індії, рецепт Джин-тоніка . помітно змінився. Став іншим і смак тоніка-солодким замість гіркого.
Джин | 30 мл |
Тонік | 60 мл |
Лід | 200 г |
Спосіб приготування:
- Третина високого скляного келиха заповнюють льодом.
- Далі наливають джин і тонік.
- Зверху кладуть скибочку лимона.
Сухий мартіні
Рецепт, перевірений часом, ознака елегантності і смаку. Коктейль п'ють на святкових заходах і дружніх вечірках — він доречний скрізь.
Лондонський сухий джин | 75 мл |
сухий мартіні | 15 мл |
Оливки | 3 г |
Кубики льоду | 300г |
Рецепт:
- У шейкер наливають вермут і джин, додають лід, розмішують.
- У попередньо охолоджений келих переливають коктейль.
- Прикрашають напій оливкою на шпазі.
Більше коктейлів з мартіні: ТОП-20 кращих рецептів для дому→
Лонг-Айленд
Ще один популярний коктейль на основі Джину, який легко приготувати в домашніх умовах.
Джин | 10 мл |
Ром Бакарді | 10 мл |
Текіла | 10 мл |
горілка | 10 мл |
апельсиновий лікер | 10 мл |
сік лимона | 10 мл |
цукровий сироп | 10 мл |
Кола | 10 мл |
Кубики льоду | 300г |
Спосіб приготування:
- Кидають у великий келих кубики льоду і по черзі вливають всі види алкоголю.
- Ретельно перемішують.
- Доливають колою.
- П'ють дрібними ковтками або через соломинку.
Більше рецептів коктейлю Лонг-Айленд →
Арно
Оригінальний коктейль з персиковим лікером. Сподобається жіночій аудиторії.
Джин | 30 мл |
Вермут | 30 мл |
персиковий лікер | 30 мл |
Кубики льоду | 250 г |
Рецепт:
- Змішують спиртні напої в однакових пропорціях.
- Кладуть лід, прикрашають часточкою лимона.
- П'ють з мартинок.
Рожевий джин, який відрізняється від класичного варіанту тим, що до його складу входять полуниця, малина, чорна смородина, рекомендують пити з тоніком, лимонним соком. При бажанні додають цукровий сироп або ігристе вино. Чоловікам сподобається суміш рожевого Джину, Кампарі та солодкого вермуту, відомого як коктейль Негроні .
25 коктейлів з гіркоти Кампарі: незвичайні та класичні рецепти для приготування вдома →
Чим закушувати джин
В якості гастрономічного супроводу відмінно підійдуть лимони, маслини, маринована цибуля, сир, в'ялене м'ясо. Ці продукти доповнюють ялівцевий смак, роблять його багатогранним. Часто джин закушують морепродуктами: креветками, мідіями, лососем холодного копчення. Дивно, але ці страви дуже органічно поєднуються з алкоголем.
Хороша закуска з Джину — карі з баранини. Гостре, жирне, гаряче м'ясо підкреслює сухий і різкий характер напою, гасячи його агресивність. Ласуни можуть заїдати gin ягодами і випічкою з їх участю. Прекрасна пара для п'ятничного вечора.
Джин – справжній універсальний солдат. Його п'ють в чистому вигляді і в складі коктейлів, заважають з соками, цукровим сиропом, водою. При правильному вживанні алкоголь не дає болісного похмілля і допомагає створити святкову атмосферу.
Автор: Ірина
спеціально для byhaem.in.ua