Коньяк по-латгальски – терпка настоянка з приємним смаком і ароматом. Технологія виготовлення напою абсолютно не схожа на процес створення традиційного коньяку, який роблять з виноградного дистиляту і витримують в бочках з дуба. Однак Французьке найменування міцно закріпилося за напоєм.
Рецепт настоянки придумали Латвійські винокури, які проживають в східній області країни – Латгалії. На батьківщині напій називають шмаковкой і вважають національним спиртним Латвії.
Характеристики напою
Латгальскій коньяк – щось середнє між бренді і традиційним французьким коньяком.
Особливість і відмінна риса латгальского напою в тому, що його не потрібно довго наполягати в дерев'яній бочці. Однак смакові якості і аромат його не поступається звичайному коньяку.
Латгальскій коньяк – міцний алкоголь, не нижче 40 оборотів. Ідеальний вміст спирту-42%. Максимальна-45%.
Смак напою насичений, з нотками дубової кори і спецій – мускату, коріандру, кориці. Колір готового до вживання продукту має червонуватий відтінок. Більш соковитий забарвлення можна отримати при збільшенні часу витримки настоянки.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Рецепти коньяку по-латгальски нескладні у виконанні. Однак для отримання гарантованого результату, потрібно дотримуватися кількох рекомендацій по вибору і підготовці компонентів.
- Алкоголь. Якісний пшеничний самогон не менше 50 оборотів. Перед використанням його додатково піддають очищенню, щоб прибрати всі сивушні масла, осад і неприємний запах бродіння.
- Підсолоджують напій досвідчені винокури фруктозою або медом. Перший підсолоджувач прекрасно розчиняється, другий надає смаку насиченість і глибину. При відсутності даних продуктів підійде і звичайний цукор.
- Дубильна основа вимагає ретельної підготовки. Для її приготування потрібно дубова кора , попередньо вимочена, а потім добре просушена.
Дубова тріска замінює бочки, в яких відбувається витримка коньяку. Сполуки фенолу, таніни, Лактони і ароматичні кислоти надають напою властиві коньяку терпкість і аромат.
Дубову тріску можна замінити корою дуба, придбаної в аптеці. В цьому випадку аромат настоянки буде менш яскравим, але на смаку це не позначиться.
При додаванні в латгальскій алкоголь карамельного сиропу і ванільного цукру замість кори дуба, напій отримає смак, характерний для традиційного коньяку.
Рецепти
Збираючись виготовити латгальскій коньяк з самогону вперше, необхідно повністю дотримуватися технологію і зазначені пропорції продуктів. Після того як буде придбаний досвід, можна поекспериментувати з компонентами і спеціями.
Класичний
За цим рецептом латгальські винокури готували алкоголь, який не поступається французькому коньяку. Терпкість і глибоке забарвлення настоянці дасть Дубова тріска. А відповідність смакового букета і ароматичних коньячних нюансів можна досягти за допомогою грамотного додавання прянощів.
Склад:
- 1 л самогону 50%;
- 25 г цукру;
- 25 г дубової кори;
- Щіпка меленого мускатного горіха;
- 2 бутони гвоздики;
- Щіпка коріандру меленого;
- 50 мл води.
Алгоритм виготовлення:
- Літр очищеного самогону залити в 3-х літровий балон.
- У сотейнику з'єднати половину води (25 мл) і цукор. Поставити на вогонь і, постійно помішуючи, варити до придбання масою коричневого відтінку.
- Палений цукор прибрати з плити, залити залишилися 25 мл гарячої води.
- Перемішати до однорідності масу.
- В окремій тарі залити киплячою водою кору дуба.
- Наполягати 10 хвилин.
- Потім злити настій, а дубову кору просушити і відправити в ємність з самогоном.
- Додати розведений водою палений цукор.
- Потім спеції – мелений коріандр, мускатний горіх і 2 гвоздички.
- Закрити кришкою і гарненько збовтати вміст.
- Настояти 14 днів банку з майбутнім напоєм в теплому місці, виключаючи потрапляння сонячних променів.
- Через 2 тижні витримки, настоянку процідити і розлити по пляшках.
Максимальний час настоювання латгальского коньяку – 4 тижні. Перетримувати продукт не рекомендується. Надмірне насичення алкоголю дубильними речовинами розбалансують смак.
З родзинками
Рецепт коньяку по-латгальски з самогону з додаванням родзинок має схожу технологію. Смак настоянки більш м'який, аромат залежить від доданих спецій.
Склад:
- 2 л самогону;
- 20 г дубової кори;
- 75 г родзинок;
- 5 бутонів гвоздики;
- 50 г цукру;
- 6 зерняток коріандру;
- 2 щіпки меленого мигдального горіха;
- 2 щіпка ванілі.
Алгоритм виготовлення:
- Родзинки добре промити, викласти на паперові рушники, щоб вся зайва волога скла.
- Розігріти сковорідку на малому вогні. Всипати на неї родзинки і обсмажувати протягом 5 хвилин. Сушений виноград повинен змінити колір.
- Самогон залити в банку.
- Засипати обсмажені родзинки.
- Дубову кору залити окропом, витримати чверть години, процідити і покласти в ємність зі спиртним.
- Далі додати прянощі і цукровий пісок.
- Закрити тару і ретельно струсити.
- Ємність з настоянкою витримати 2 тижні в темному приміщенні при кімнатній температурі.
- Щодня потрібно струшувати балон не менше 5 разів.
- Через 14 днів процідіть через кілька шарів марлі і розлийте алкоголь у пляшки.
Коньяк можна дегустувати відразу після виготовлення. Однак з часом аромат і смак напою стають більш насиченим і глибше.
З медом
За цим рецептом латгальскій коньяк виходить м'яким, з медовим смаком. Якщо використовується зацукрований мед, то його необов'язково розпускати на паровій бані. Продукт поступово розчиниться в процесі змішування і настоювання.
Склад:
- 2 л очищеного самогону;
- 1 ч. л. квіткового меду;
- 1/2 ч. л. ваніліну;
- 3 зернятка коріандру;
- На кінчику ножа мелений мускатний горіх;
- 2 гвоздики;
- 1 ст.л. кори дуба.
Алгоритм виготовлення:
- Дубову кору залити киплячою водою і залишити на півгодини.
- Потім злити воду і покласти кору в підготовлений балон.
- Залити самогоном.
- Додати коріандр, гвоздику, мед, мускатний горіх і ванілін.
- Всі компоненти добре перемішати.
- Наполягати 10 днів в темному приміщенні, струшуючи щодня балон з вмістом по 3-4 рази.
- Готовий напій процідити і перелити в пляшки.
Латгальскій настій, виготовлений з будь – якого з рецептів, має тривалий термін зберігання-до 5 років.
Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →
Як пити
Латгальскій коньяк, як і інші види цього алкоголю, прийнято подавати в келихах з звуженою горловиною. Температура алкоголю повинна бути не вище 25°C, але і не менше 20°C.
Досвідчені винокури рекомендують вживати латгальскую настоянку в невеликих кількостях в чистому вигляді, при цьому не закушуючи. Їжа здатна "забивати" смакові властивості коньяку.
Однак існує кілька видів продуктів, які гармоніюють з настоянкою:
- Фрукти;
- Горіхи;
- Сири твердих сортів;
- Маслини;
- Морепродукти.
Як доповнення його можна подавати до чаю, кави, морозива та інших солодких десертів. Латгальскій коньяк нерідко застосовується в кулінарії, особливо у випічці.
Не рекомендується закушувати коньячну настоянку цитрусами. У тому числі лимонами, які так люблять подавати в Україні. Ці фрукти перекривають смак і аромат коньяку.
У домашніх умовах приготувати коньяк по-латгальски нескладно навіть новачкові. Важливо не перестаратися зі спеціями і витримати настоянку зазначене в рецепті час. Зберігається напій довго в скляних ємностях далеко від сонячних променів. З роками латгальскій коньяк стає тільки смачніше, яскравіше і більш насиченим.