латгальскій коньяк-настоянка з Латвії, яка підкорила світ

Коньяк по-латгальски – терпка настоянка з приємним смаком і ароматом. Технологія виготовлення напою абсолютно не схожа на процес створення традиційного коньяку, який роблять з виноградного дистиляту і витримують в бочках з дуба. Однак Французьке найменування міцно закріпилося за напоєм.

Рецепт настоянки придумали Латвійські винокури, які проживають в східній області країни – Латгалії. На батьківщині напій називають шмаковкой і вважають національним спиртним Латвії.

Характеристики напою

Латгальский коньяк
Латгальскій коньяк – щось середнє між бренді і традиційним французьким коньяком.

Особливість і відмінна риса латгальского напою в тому, що його не потрібно довго наполягати в дерев'яній бочці. Однак смакові якості і аромат його не поступається звичайному коньяку.

Латгальскій коньяк – міцний алкоголь, не нижче 40 оборотів. Ідеальний вміст спирту-42%. Максимальна-45%.

Смак напою насичений, з нотками дубової кори і спецій – мускату, коріандру, кориці. Колір готового до вживання продукту має червонуватий відтінок. Більш соковитий забарвлення можна отримати при збільшенні часу витримки настоянки.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Рецепти коньяку по-латгальски нескладні у виконанні. Однак для отримання гарантованого результату, потрібно дотримуватися кількох рекомендацій по вибору і підготовці компонентів.

  • Алкоголь. Якісний пшеничний самогон не менше 50 оборотів. Перед використанням його додатково піддають очищенню, щоб прибрати всі сивушні масла, осад і неприємний запах бродіння.
  • Підсолоджують напій досвідчені винокури фруктозою або медом. Перший підсолоджувач прекрасно розчиняється, другий надає смаку насиченість і глибину. При відсутності даних продуктів підійде і звичайний цукор.
  • Дубильна основа вимагає ретельної підготовки. Для її приготування потрібно дубова кора , попередньо вимочена, а потім добре просушена.
Латгальский коньяк
Дубова тріска для приготування коньяку

Дубова тріска замінює бочки, в яких відбувається витримка коньяку. Сполуки фенолу, таніни, Лактони і ароматичні кислоти надають напою властиві коньяку терпкість і аромат.

Дубову тріску можна замінити корою дуба, придбаної в аптеці. В цьому випадку аромат настоянки буде менш яскравим, але на смаку це не позначиться.

При додаванні в латгальскій алкоголь карамельного сиропу і ванільного цукру замість кори дуба, напій отримає смак, характерний для традиційного коньяку.

Рецепти

Збираючись виготовити латгальскій коньяк з самогону вперше, необхідно повністю дотримуватися технологію і зазначені пропорції продуктів. Після того як буде придбаний досвід, можна поекспериментувати з компонентами і спеціями.

Класичний

Латгальский коньяк
Латгальський коньяк за традиційним рецептом

За цим рецептом латгальські винокури готували алкоголь, який не поступається французькому коньяку. Терпкість і глибоке забарвлення настоянці дасть Дубова тріска. А відповідність смакового букета і ароматичних коньячних нюансів можна досягти за допомогою грамотного додавання прянощів.

Склад:

  • 1 л самогону 50%;
  • 25 г цукру;
  • 25 г дубової кори;
  • Щіпка меленого мускатного горіха;
  • 2 бутони гвоздики;
  • Щіпка коріандру меленого;
  • 50 мл води.

Алгоритм виготовлення:

  1. Літр очищеного самогону залити в 3-х літровий балон.
  2. У сотейнику з'єднати половину води (25 мл) і цукор. Поставити на вогонь і, постійно помішуючи, варити до придбання масою коричневого відтінку.
  3. Палений цукор прибрати з плити, залити залишилися 25 мл гарячої води.
  4. Перемішати до однорідності масу.
  5. В окремій тарі залити киплячою водою кору дуба.
  6. Наполягати 10 хвилин.
  7. Потім злити настій, а дубову кору просушити і відправити в ємність з самогоном.
  8. Додати розведений водою палений цукор.
  9. Потім спеції – мелений коріандр, мускатний горіх і 2 гвоздички.
  10. Закрити кришкою і гарненько збовтати вміст.
  11. Настояти 14 днів банку з майбутнім напоєм в теплому місці, виключаючи потрапляння сонячних променів.
  12. Через 2 тижні витримки, настоянку процідити і розлити по пляшках.

Максимальний час настоювання латгальского коньяку – 4 тижні. Перетримувати продукт не рекомендується. Надмірне насичення алкоголю дубильними речовинами розбалансують смак.

З родзинками

Латгальский коньяк
домашній коньяк по-латгальски на родзинках

Рецепт коньяку по-латгальски з самогону з додаванням родзинок має схожу технологію. Смак настоянки більш м'який, аромат залежить від доданих спецій.

Склад:

  • 2 л самогону;
  • 20 г дубової кори;
  • 75 г родзинок;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 50 г цукру;
  • 6 зерняток коріандру;
  • 2 щіпки меленого мигдального горіха;
  • 2 щіпка ванілі.

Алгоритм виготовлення:

  1. Родзинки добре промити, викласти на паперові рушники, щоб вся зайва волога скла.
  2. Розігріти сковорідку на малому вогні. Всипати на неї родзинки і обсмажувати протягом 5 хвилин. Сушений виноград повинен змінити колір.
  3. Самогон залити в банку.
  4. Засипати обсмажені родзинки.
  5. Дубову кору залити окропом, витримати чверть години, процідити і покласти в ємність зі спиртним.
  6. Далі додати прянощі і цукровий пісок.
  7. Закрити тару і ретельно струсити.
  8. Ємність з настоянкою витримати 2 тижні в темному приміщенні при кімнатній температурі.
  9. Щодня потрібно струшувати балон не менше 5 разів.
  10. Через 14 днів процідіть через кілька шарів марлі і розлийте алкоголь у пляшки.

Коньяк можна дегустувати відразу після виготовлення. Однак з часом аромат і смак напою стають більш насиченим і глибше.

З медом

Латгальский коньяк
домашній коньяк по-латгальськи з медом

За цим рецептом латгальскій коньяк виходить м'яким, з медовим смаком. Якщо використовується зацукрований мед, то його необов'язково розпускати на паровій бані. Продукт поступово розчиниться в процесі змішування і настоювання.

Склад:

  • 2 л очищеного самогону;
  • 1 ч. л. квіткового меду;
  • 1/2 ч. л. ваніліну;
  • 3 зернятка коріандру;
  • На кінчику ножа мелений мускатний горіх;
  • 2 гвоздики;
  • 1 ст.л. кори дуба.

Алгоритм виготовлення:

  1. Дубову кору залити киплячою водою і залишити на півгодини.
  2. Потім злити воду і покласти кору в підготовлений балон.
  3. Залити самогоном.
  4. Додати коріандр, гвоздику, мед, мускатний горіх і ванілін.
  5. Всі компоненти добре перемішати.
  6. Наполягати 10 днів в темному приміщенні, струшуючи щодня балон з вмістом по 3-4 рази.
  7. Готовий напій процідити і перелити в пляшки.

Латгальскій настій, виготовлений з будь – якого з рецептів, має тривалий термін зберігання-до 5 років.

Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →

Як пити

Латгальскій коньяк, як і інші види цього алкоголю, прийнято подавати в келихах з звуженою горловиною. Температура алкоголю повинна бути не вище 25°C, але і не менше 20°C.

Досвідчені винокури рекомендують вживати латгальскую настоянку в невеликих кількостях в чистому вигляді, при цьому не закушуючи. Їжа здатна "забивати" смакові властивості коньяку.

Однак існує кілька видів продуктів, які гармоніюють з настоянкою:

  • Фрукти;
  • Горіхи;
  • Сири твердих сортів;
  • Маслини;
  • Морепродукти.

Як доповнення його можна подавати до чаю, кави, морозива та інших солодких десертів. Латгальскій коньяк нерідко застосовується в кулінарії, особливо у випічці.

Не рекомендується закушувати коньячну настоянку цитрусами. У тому числі лимонами, які так люблять подавати в Україні. Ці фрукти перекривають смак і аромат коньяку.

У домашніх умовах приготувати коньяк по-латгальски нескладно навіть новачкові. Важливо не перестаратися зі спеціями і витримати настоянку зазначене в рецепті час. Зберігається напій довго в скляних ємностях далеко від сонячних променів. З роками латгальскій коньяк стає тільки смачніше, яскравіше і більш насиченим.