Складаючи рецепти зі смаком коньяку з самогонки, домашні майстри не переслідують мети підробити справжній коньяк — напій, що отримав назву по імені французької провінції. Зрозуміло, що відтворити у домашніх умовах виноградний дистилят з багаторічною витримкою в дубових бочках надзвичайно складно. Завдання домашніх рецептів коньяку на самогоні — облагородити його смак, отримати якісний напій при невеликих витратах, при повному контролі процесу виробництва.
Точність, незмінність складу інгредієнтів не є Умовами рецептів домашнього коньяку з самогонки. Кожен майстер коригує смак і колірний відтінок напою під свої переваги. Рано чи пізно у нього складається перевірена колекція секретних рецептів, свій спосіб виготовлення.
- Домашній коньяк на самогоні з використанням дубової кори
- Латгальський коньяк на самогоні
- Рецепт коньяку з самогонки на перегородках волоського горіха
- Коньяк на самогоні з кави
- З шипшиною та родзинками
- З розчинної кави з додаванням молока
- Коньяк з самогонки на травах і прянощах
- Карамельний колер або Паленка
Домашній коньяк на самогоні з використанням дубової кори
На 3 літри самогону міцністю 43-45° потрібно 2 ст.ложки дубової кори і 1 десертна ложка цукру. Перед додаванням кору (підійде придбана в аптеці) необхідно прокип'ятити з содою і промити холодною водою. Настоювання коньяку на самогоні виробляють в темному місці 10-14 днів, після чого проціджують, фільтрують через ватяні диски і розливають по пляшках. Кору дуба можна використовувати вдруге для наступної партії, але наполягати доведеться довше.
Перед вживанням напій вимагає додаткової витримки, чим більше, тим більше благородний смак набуває зроблений з самогону коньяк.
Детальніше про те, як настояти самогон на корі дуба →
Латгальський коньяк на самогоні
Для цього рецепта знадобляться прянощі:
- Мускатний горіх, шматочок, розміром з горошину;
- Коріандр 6 цілих зерен;
- Кориця, фрагмент палички 3 см,
- Крапелька ванілі
- 1,5 ст. ложки цукру
- 2 ст. ложки дубової кори
Кількість інгредієнтів вказано на 3 літри коньяку з самогонки міцністю 42-45°. Наполягання виробляти в темному місці. Через 4-5 днів почати знімати пробу, щоб визначити відповідний для себе смак. Більше 12-14 днів наполягати не рекомендується.
Рецепт коньяку з самогонки на перегородках волоського горіха
Щоб випробувати цей простий спосіб облагороджування самогону потрібно на 1 літр взяти перегородки від 20 волоських горіхів і 2 чайні ложки меду або сиропу з вишневого варення. Наполягання продовжувати не більше 2-х тижнів.
Така настоянка не тільки володіє благородним смаком і дозволяє зафарбувати дистилят в коньячний колір, але і корисна. Коньяк на якісному самогоні з перегородок волоського горіха має жарознижуючі, адсорбуючі властивості, застосовується для профілактики застуди, лікує хворе горло.
Коньяк на самогоні з кави
З шипшиною та родзинками
В 1 літр 45° самогону додати:
- Кава — 10 зерен;
- Шипшина — 10 сушених ягід;
- Родзинки — 10 ягід (краще чорний);
- Краплю ванілі.
Наполягати 20 днів, періодично збовтуючи. Процідити, відфільтрувати через ватяні диски кілька разів, щоб не було каламуті. Витримати розлитим в пляшки 1 місяць для придбання виразного коньячного смаку.
З розчинної кави з додаванням молока
У 3-хлітровій банці змішати:
- 2 ст. ложки кави;
- 1 ч. ложку ванільного цукру;
- 0,5 ч. ложки чорного перцю свіжого помелу;
- 1 склянка теплого молока
- 2,5 літра самогону.
Під кришкою в темному місці напій необхідно витримати близько 10 днів. Фільтрувати краще 2-3 рази через ватяні диски.
Коньяк з самогонки на травах і прянощах
На 3 літри самогону фортецею 40-45° знадобиться:
- 1 ст. ложка хорошого чорного чаю;
- 1 ч. ложка кореня калгану (продається в аптеці);
- Імбир, свіжий — кубик 1 см або сухий — 0,5 ч. ложки;
- Глід — ягоди сушені 1 жменя;
- 0,5 ч.ложки цедри лимона.
Після двотижневого настоювання відфільтрувати, розлити в пляшки і витримати в темному місці 3-4 місяці. За цей час у коньяку на самогоні з трав з'явиться гармонійний збалансований смак.
Карамельний колер або Паленка
Якщо колір коньяку з самогонки вийшов недостатньо насиченим, його можна підфарбувати розчином паленого цукру (інші назви — Паленка або карамельний колір).
Карамельний колір застосовується для фарбування не тільки коньяку на самогоні, а й інших алкогольних
і безалкогольних напоїв.
Для приготування паленки застосовують такий спосіб: в невеликій мисці з нержавійки (підійде великий ополоник) нагрівають 2 ст.ложки цукрового піску. Коли цукор почне плавитися і придбає гарний коричневий колір, припиняють нагрів, швидко, але акуратно вливають 150 гр. гарячої води і розмішують. Слід дотримуватися обережності, рідина може закипіти і бризнути на руку.
Використовують цукровий колір невеликими дозами для отримання благородного золотисто-коричневого кольору, надлишок додасть напою гіркоту. Паленка, налита в невелику скляну ємність, відмінно зберігається в холодильнику.
Існує ще безліч інгредієнтів, які додають самогонники, щоб знайти свій секрет виробництва домашнього коньяку: запашний перець, кмин, кедрові горішки, горіх пекан, лавровий лист, шафран.
Красива пляшка, стильна етикетка доповнять вишуканий смак і аромат напою, зроблять домашній коньяк гідним атрибутом свята.