Коньяк через свої якості займає перше місце серед міцних алкогольних напоїв. В оригіналі складний букет з легкими нотками ванілі досягається завдяки подвійній перегонці вина і його подальшої витримки в бочках з дуба. Рецепти приготування коньяку в домашніх умовах не припускають використання дерев'яної тари, але можна легко домогтися Близького відповідності смаку.
Бажано робити напій з алкоголю подвійного очищення, а за його відсутністю для осідання сивушних масел додають кілька кристалів марганцівки. Самогон зазвичай використовують 45°. Якщо ви будете брати меншу міцність, то пам'ятайте — рецепти, де присутній цукор або рідини, знижують градус ще більше (до 30-35).
Рецепт класичний на перегородках горіхів
Інгредієнти:
- Самогон 1 л
- 1 стакан перетинок волоського горіха (50 гр)
- Цукор 2 ст ложки
Подібні напої робити досить просто — обдайте сухі перегородки з зрілих горіхів окропом, додайте їх в алкоголь разом з цукром і поставте в темне і тепле місце будинку. У перетинках міститься багато йоду, мікроелементів, тому такі рецепти будуть дуже корисні для людей з гіпотиреозом. Протягом доби алкоголь придбає легкий коричневий відтінок.
Простоявши тиждень, напій стає схожим за кольором на коньяк, але вживати його краще після 14 днів настоювання.
Відфільтруйте вміст через папір або марлю. Колір напою буде чудовим — темно-коричневим, з червонуватим відтінком. Для збагачення смаку деякі любителі додають корицю, кмин або мед, але і без них алкоголь виходить м'яким і приємним.
Рецепт моментальний на чаї і спеціях
Інгредієнти:
- Самогон 3л
- Чорний чай (без добавок) 1 ст л.
- Спеції: запашний перець (5 горошин), лавровий лист, ванілін (10 гр),
- Кмин, гвоздика (6 бутонів)
- Цукор 5 ст л.
В емальовану каструлю влийте самогон і поставте на вогонь. Бажано, щоб його фортеця становила 50°, тоді на виході у вас вийде 40°.
Засипте в посуд спеції, чай, цукор і доведіть розчин до 75°. Як тільки по краях каструлі ви побачите перші ознаки кипіння, — можна вимикати. При високих температурах спирт почне швидко випаровуватися і в таких умовах ви ризикуєте втратити більшу його частину.
Накрийте посуд кришкою і залиште коньяк настоюватися. Процідіть напій і після охолодження він готовий до вживання. Цікаво, що постоявши кілька днів вдома, його смак стане набагато багатшим і більш насиченим.
Рецепт на дубовій трісці
- Самогон 1л
- Тріски дубової кори (не більше столової ложки)
- Цукор 2 ст. л.
Справжній коньяк, як відомо, настоюється в дубових бочках. Народні умільці пропонують рецепти, які не вимагають великих витрат, але в підсумку в домашніх умовах виходить результат, ідентичний оригіналу.
Візьміть кору дуба і подрібніть її. У вас повинні вийти шматочки не більше 3-5 см.якщо потрібно, підсушіть тріски. Якщо робити рецепт з очищеними вишневими гілками (кілька штук), це привнесе додатковий аромат і солодкуватий присмак.
Залийте все самогоном і додайте цукор. Приберіть посуд в сухе і без природного освітлення місце будинку. Через 3 місяці коньяк буде готовий до вживання.
Ще рецепт коньяку з самогону на дубовій корі →
Рецепт молочний
- Самогон 3л
- Молоко 1 склянка
- Півсклянки цукру
- Ванільний цукор 3 пакети (по 10 гр)
- 1 мускатний горіх
- 30 гр. розчинна кава
- По 5 шт. гвоздики і запашного перцю
Влийте молоко в самогон. Воно швидко згорнеться, але нехай вас це не бентежить. У невеликій кількості води розчиніть каву і змішайте зі спеціями, цукром і рідиною.
Закрийте кришкою і поставте посуд у темне місце вдома на 3 тижні. У перший час струшуйте вміст для кращого настоювання. Після закінчення терміну процідіть коньяк і його можна вживати. Якщо він здасться вам недостатньо прозорим, кілька крапель лимона на літр рідини швидко відправлять в осад все непотрібне.
Рецепт по-сибірськи
Інгредієнти:
- Самогон 3 л.
- Півлітрова банка кедрових горіхів (150 гр)
- 1 ст л. меду
Розчиніть мед у невеликій кількості води. Це потрібно, щоб домашній коньяк не був каламутним. Обдайте горіхи окропом і залиште їх на 5 хвилин. Таким чином ви позбудетеся від непотрібної смоли, що покриває плоди кедра.
Залийте все самогоном і залиште настоюватися від 2 тижнів до місяця в темному місці будинку. Можна використовувати просто шкаралупу, без вмісту, але в цьому випадку алкоголь вийде з невеликим осадом. Цікаво, що в процесі настоювання ядро горіха повністю розчиняється в спирті і, якщо його розколоти, ви побачите, що серединка порожня.
Такий коньяк, приготований вдома, здатний підвищити імунітет, впорається з першими ознаками застуди і очистить кров. Це прекрасний профілактичний засіб.
Детальніше про те, як приготувати настоянку самогону на кедрових горішках →
Рецепт по-східному на каву
- Самогон 3 л
- Цукор 6 ст л.
- 3 ст л. заварної кави
- Гвоздика 15 шт.
- Кориця 5-6 паличок
Краще робити коньяк з свежесмолотого кави (середнього або крупного помелу), який додасть йому насичений аромат. Змішайте каву з цукром до повного їх розчинення і додайте туди інші спеції.
залийте самогоном і залиште настоюватися вдома протягом 2 тижнів.
такий коньяк буде нагородою за докладені зусилля — завдяки каві і спецій повністю зникне присмак самогону. Але вживати у великих кількостях напій не рекомендують — це підвищене навантаження на серце і існує ризик не заснути вночі.
Більше рецептів напоїв з самогону →
Всі перераховані вище рецепти доводять, що коньяк зробити вдома самому досить просто. До того ж ви будете твердо впевнені в складі і походження інгредієнтів, а ось що ховається за красивою упаковкою пляшки — назавжди залишиться секретом.