Мигдальний коньяк – відмінна заміна дорогому елітному французькому напою, який продається в магазинах. Настій на мигдалі володіє неповторним смаком і обов'язково припаде до вподоби всім дегустаторам.
Домашній алкоголь з мигдалю цінується не тільки за специфічний аромат і смак. Нерідко мигдальний коньяк вживають як лікарський засіб.
Характеристики коньяку
Коньяк на мигдалі має багато інтерпретацій. Залежно від вибору рецепта і компонентного складу, настоянка може бути обволікає і м'якою на смак або більш терпкою. При збільшенні кількості цукру напій вийде десертним.
Витримка і міцність коньяку залежить безпосередньо від обраного способу виготовлення.
Відтінок напою – Бурштиновий, світло-коричневий. Настій прозорий, без суспензій і осаду.
Оздоровчий ефект коньяку притаманний через антиоксидантів, що містяться у великій кількості в мигдалі. За допомогою настоянки лікують захворювання печінки, судин і серця. Благотворний вплив домашній мигдальний алкоголь надає на чоловічу потенцію. В цьому випадку коньяк приймають щодня по кілька крапель.
Лікувати мигдальним коньяком можна і простудні захворювання, додаючи трохи напою в чай.
Як вибрати та підготувати інгредієнти
Виготовити смачний, не поступається Заводському алкоголю, мигдальний настій, цілком реально на власній кухні. Важлива умова-підготовка компонентів. Цьому етапу потрібно видалити особливу увагу.
Алкоголь
Основа для мигдального коньяку в домашніх умовах, як правило, самогон міцністю не менше 50 оборотів. Ідеально, якщо він приготований власноруч і пройшов кілька стадій очищення.
В Самогоні не повинно бути мутного осаду і неприємного специфічного запаху. Його не прибрати навіть спеціями і тривалим наполяганням.
Мигдаль
Щоб настоянка не перетворилася з благородного напою в смертельну отруту, не рекомендується брати гіркий (дикий) сорт мигдальних кісточок. Високий вміст амигдалина робить його непридатним до вживання. У процесі розпаду речовина виділяє сильну отруту – синильну кислоту. Настоянка на Дикому мигдалі може привести до отруєння організму і навіть летального результату.
Домашній (окультурений або солодкий) мигдаль не принесе шкоди здоров'ю. Амигдалина в чистому вигляді в ньому немає. А ось штучні замінники мигдалю – ароматизатори та есенції професіонали-винороби не люблять використовувати. Синтетичні компоненти роблять смак занадто різким. Однак якщо є сумніви з приводу якості мигдалю, краще додавати заводські продукти.
Нейтралізувати синильну кислоту реально, додавши в настоянку велику кількість цукру. Це стосується в першу чергу напоїв, настояних на Дикому мигдалі.
Ізюм
Найкраще вибирати білий. Так напій залишиться прозорим, а смаку додасться насиченості.
Дубова тріска
Перед використанням її потрібно залити невеликою кількістю окропу. Залишити на добу, щоб отримати настоянку.
Покроковий рецепт
Варіацій, як приготувати мигдальний коньяк в домашніх умовах, багато. Перш ніж шукати нові рецепти або експериментувати зі спеціями, рекомендується освоїти класичний рецепт. До складу настойки входять доступні продукти. А технологія настільки проста, що впорається і початківець винороб-любитель.
Склад:
- 2 л самогону, міцністю 50°;
- 20 шт. мигдалю;
- 1 упаковка ванільного цукру;
- 20 г білого родзинок;
- 1-2 ст. л. цукру (за бажанням);
- 1 склянка окропу;
- 10 г дубової тріски або кори.
Алгоритм приготування коньяку на мигдалі:
- Бруски дуба (або чіпси) залити склянкою окропу. Залишити на 24 години.
- Готовий настій злити у вільну ємність.
- Очистіть мигдаль і обсмажте на гарячій сковороді без олії протягом 3 хвилин. Повинен з'явитися яскравий горіховий аромат.
- В дубовий відвар влити самогон. Перемішавши.
- Додати в алкоголь промитий родзинки, обсмажений мигдаль, звичайний і ванільний цукор.
- Всі компоненти ретельно перемішати.
- Накрити кришкою і прибрати настоянку на 30 днів в темне місце. Максимальний термін настоювання коньяку на мигдалі становить 40 днів.
- Потім алкогольний напій процідити, розлити в підготовлені пляшки.
- Відфільтрований мигдальний коньяк відправити ще на місяць для настоювання в темному прохолодному (не більше 20°C) приміщенні.
- Напій готовий до дегустації.
Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →
Як пити мигдальний коньяк
Мигдальний коньяк можна вживати і як аперитив, і як основний алкоголь. Подають до столу напій в звужених догори келихах, наповнених на чверть. Оптимальна температура для розпивання коньяку з мигдалем-кімнатна (близько 25°c).
Пити настоянку найкраще в невеликій кількості без закуски. Однак мигдальний коньяк в Україні найчастіше ставлять на святковий стіл і вживають як основний алкоголь.
Поєднувати мигдальний коньяк найкраще:
- З фруктами;
- Овочевими і м'ясними нарізками у вигляді канапе;
- Морепродуктами;
- Паштетами з печінки кролика або курки;
- Маслинами або оливками;
- Солоними сирами, в тому числі сиром з пліснявою.
Хорошим доповненням до мигдального коньяку вважаються солодощі та десерти:
- Гіркий шоколад;
- Яблучна шарлотка;
- Тірамісу;
- Шоколадне морозиво;
- Горіхове суфле.
У магазині знайти мигдальний коньяк – завдання не з легких. Цей оригінальний і ексклюзивний напій стане прикрасою дружнього або святкового застілля. Рецепт мигдального коньяку не вимагає особливих здібностей винокура. Головний фактор успішності-точне дотримання пропорцій і вибір якісних інгредієнтів.
Додають мигдальну настоянку в випічку, крему. Ароматний алкоголь з незвичайним смаком допустимо пити в задоволення або в лікувальних цілях, вливаючи по кілька крапель в каву або чай. Не рекомендується пити напій людям із захворюваннями серця. Обмежити споживання мигдалевого алкоголю варто і тим, хто піклується про фігуру, через високий вміст в продукті вуглеводів.