В Італії «Апероль» зазвичай подається як аперитив, але світову славу напій здобув завдяки коктейлям. У нього є дивна властивість облагороджувати алкогольні напої, завдяки чому створювати вишукані мікси можна і самостійно.
Експерти сперечаються щодо того, чи є «Апероль» бітером або лікером, а хтось вважає його вермутом. Продається він у фірмових скляних пляшках по 0,7, 1 і 3 літри.
Історія та склад напою
Роком народження лікеру «Апероль» вважають 1919-й. Сільвіо та Луїджі Барб'єрі розробили рецепт, який досі залишається секретним. Спочатку лікер великим попитом не користувався, справжня слава прийшла до нього лише по завершенні Другої світової – причому, головним чином через демократичну ціну. Італійцям, особливо молоді, сподобалася ідея додати міцність і цитрусові нотки стриманим білим винам італійської півночі, але зазвичай напій подавали як аперитив.
Другу молодість «Апероль» пережив на початку 2000-х.його популярність у світі почала зростати, з'явилося кілька відомих коктейлів.
Багато хто впевнений, що популярний коктейль «Апероль шприц» і біттер «Апероль» – це одне і те ж, хоча це невірно в корені.
У складі напою більше 40 компонентів, серед яких італійські трави, ревінь, тирлич, плоди хінного дерева. Але головною особливістю напою можна назвати цитрусові нотки, причому для виробництва використовуються несолодкі сорти апельсинів, які до того ж дають характерний яскравий помаранчевий колір. Керівництво компанії Campari Group, що володіє правами на виробництво лікеру, тримає в секреті споконвічний рецепт, але запевняє, що сьогодні склад і спосіб виготовлення ті ж, що і 100 років тому.
Міцність напою традиційно становить 11 градусів, але в Німеччині можна купити такий же лікер з 15%. Це пояснюється тим, що виробники «Апероля» не захотіли випускати в одноразовій тарі, а за законом Німеччини це обов'язково для всіх напоїв, міцність яких нижче 15 градусів. В інших країнах продається 11-градусний біттер.
Середня вартість в нашій країні:
- 0,7 л – 375-670 грн;
- 1 л – 625 - 920 грн;
- 3 л – 1500-1550 грн.
«Апероль» в 3-літровій пляшці, упакованої в подарункову картонну коробку, обійдеться ще дорожче – приблизно в 1700 грн.
"Апероль" як аперитив: як пити напій в чистому вигляді
Точно невідомо, чому розробники дали напою саме це ім'я, але гра слів наявності: назва "Апероль" співзвучно зі словом «аперитив» . Саме як аперитив напій спочатку і був задуманий.
Пити Апероль можна в чистому вигляді, попередньо охолодивши до 16-18 °С.для подачі використовуються невеликі лікерні чарки. Щоб посилити освіжаючий ефект напою, допустимо подати його в більших келихах (наприклад, хайболах або сніфтерах), в які слід додати лід.
Що подати на закуску
Напої малої міцності, що подаються як аперитив, зазвичай не супроводжуються закускою. Проте до» Аперолю " можна подати скибочку несолодкого апельсина , грейпфрута або помело. Припустимо опустити часточку безпосередньо в чарку або келих.
На батьківщині напою, в Італії, до нього можуть подавати солоні оливки. Але деяким такий союз може здатися дивним.
Чим розбавляють " Апероль»
Шанувальники напою сперечаються про приналежність «Апероля»: одні стверджують, що це біттер, інші називають його вермутом, треті задовольняються словом «лікер». Напій має риси всіх цих категорій:
- Гіркуватий смак відносить його до біттерів;
- Букет прянощів і трав-до вермутів;
- Солодкуваті нотки і невисока міцність – до лікерів.
Чому це важливо? Тому що відкриває широкі можливості для експериментів. можна замінити «Аперолем» гіркий, вермут або лікер , щоб надати улюбленому коктейлю новий смак. Його змішують з різними напоями, від содової до міцних коньяків. Дуже добре поєднується з ігристими винами – ця комбінація вважається класичною і лежить в основі багатьох коктейлів.
5 рецептів нескладних коктейлів з Аперолем
Напій не додає коктейлю зайвої міцності – на це варто звернути увагу. Якщо ви хочете отримати більш» дорослі " мікси, відрегулюйте міцність за допомогою коньяку, рому або горілки. Але нерідко "Апероль «додають в коктейлі замість спорідненого і більш міцного» Кампарі", щоб знизити градус. Детальніше про коктейлі з Кампарі →
" Апероль шприц»
Це найзнаменитіший коктейль, який і приніс лікеру всесвітню славу. Однак для його приготування не буде потрібно ні професійна барменська посуд, ні багаторічний досвід.
«Апероль» | 50 мл |
" Просекко» | 80 мл |
сода | 20 мл |
Апельсин | 1 часточка |
Лід |
«Просекко» – це біле ігристе вино, яке виробляють на півночі Італії. В оригінальному рецепті використовується саме воно, але ви можете замінити його іншим аналогічним. Детальніше про коктейлі з» Просекко" →
Збирають коктейль так: в хайбол завантажують кілька кубиків льоду, вливають «Апероль», потім вино і содову, зверху прикрашають цитрусовим кружечком. Подають "Апероль шприц" зазвичай з коктейльної трубочкою.
Детальніше про те, як приготувати коктейль Апероль Шприц будинку →
«Апероль Бетті»
" Апероль» | 80 мл |
апельсиновий фреш | 80г |
грейпфрутовий фреш | 60 г |
Всі інгредієнти змішують в шейкері і ретельно збивають, а потім розливають по келихах. Можна подати лід і прикрасити листочками м'яти. Краї келихів попередньо умочують в підкислений цукор.
" паперовий літак»
«Апероль» | 40 мл |
віскі | 40 мл |
сильногазована мінеральна вода | 40 мл |
лимонний сік свіжовичавлений | 30 мл |
Лайм | 0,5 гуртка |
Лід-звичайний і колотий |
У шейкер додати колотий лід, віскі, лікер і лимонний сік. Ретельно збовтати. У високий келих кинути кілька кубиків льоду, процідити коктейль, а потім влити туди ж мінералку. Перед подачею прикрасити скибочкою лайма і кинути в келих коктейльну паличку.
«Дескансо»
" Апероль» | 30 мл |
віскі односолодовий | 70 мл |
цукровий сироп | 15 мл |
Лимон | 4 скибочки (круглі) |
свіже листя м'яти | 4-5 шт. |
Подрібніть і подрібніть лимон з листям м'яти, киньте в шейкер і додайте віскі та лікер. Добре збовтати, процідити, з'єднати з цукровим сиропом і розлити по келихах. Перед подачею можна прикрасити м'ятою.
«Сауер»
«Апероль» | 90 мл |
сік лимона свіжовичавлений | 30 мл |
цукровий сироп | 15 мл |
Цей не надто міцний солодкий, до того ж літній коктейль готують без шейкера. Інгредієнти потрібно просто влити в келих і додати лід.
Аналоги
У коктейлях Aperol іноді замінюють на інший гіркий або лікер. Найбільш поширені марки:
- Лікер Campari вважають головним аналогом, але це не зовсім так. "Кампарі" майже втричі міцніше, хоча смак напоїв і правда схожий.
- Sorbet Aperitivo Orange. десертний лікер з міцністю 10-11 градусів.
- Aperitivo, міцність 11 градусів. Смак і колір схожі на оригінал, ціна в рази нижче.
- Aperono Aperitivo-15-градусний бюджетний аналог.
- ArtSpritz 1820 – італійський 11-градусний аперитив, вартість якого не набагато нижче, ніж у «Апероль».
- Aperitivo Franzini Perlino – ще один італійський лікер. Дешевше "Апероля", але дорожче інших аналогів.
- Santo Stefano Aperini.
Зазвичай люди шукають аналоги, щоб трохи заощадити. Але не забувайте придивлятися і до знижок на оригінал. Правда, чекати чудес не варто: справжній «Апероль» не може коштувати 200-250 грн.
Лікер «Апероль» багатьом подобається за освіжаючий виразний смак і яскравий життєрадісний відтінок. Але його цінність полягає ще і в тому, що в основі виробництва лежать натуральні інгредієнти, в тому числі місцеві сезонні фрукти і лікарські рослини. Компанія прагне до екологічних стандартів виробництва, що теж не вислизнуло від уваги шанувальників.
Автор: Наталія Рисева,
спеціально для byhaem.in.ua