Навіщо робити самогон з гарбуза, якщо в магазинах такий величезний вибір непоганих спиртних напоїв? На це питання відповісти легко: знайти в продажу відмінної якості горілку не так просто. Технологія виготовлення справжньої горілки досить складна, тому виробники в більшості випадків під виглядом горілки випускають звичайний спиртовий ректифікат, розбавлений водою.
З домашнім гарбузовим самогоном, зробленим за класичним рецептом виключно з натуральних продуктів, такий алкоголь навіть порівнювати не можна. Приготований своїми руками міцний напій має м'який смак, тонким ароматом, приємним післясмаком. Пити набагато приємніше і корисніше.
Як приготувати з гарбуза брагу?
Є кілька варіантів приготування самогону з гарбуза за класичним рецептом. В одних для бродіння використовуються дріжджі ,в інших — ячмінне борошно, солод. Цукор в брагу зазвичай додають з розрахунку 200-400 г на 1 кг сировини. Для бродіння продукту іноді використовують закваску з солодких ягід або родзинок. Дріжджі при цьому не додають. Недолік такого методу — більш тривалий термін бродіння.
Традиційна технологія приготування браги для гарбузового самогону складається з наступних етапів:
- Плоди розрізають навпіл, очищають всередині від насіння, волокон. Зрізають шкірку.
- Ріжуть на шматочки розміром 3х3 см.
- Заливають водою з розрахунку 1 частина рідини на 2 частини гарбуза.
- Варять до розм'якшення. Після закипання досить тримати масу на вогні 15 хвилин. Періодично помішують.
- Подрібнюють продукт в кашу.
- Вийшло пюре трохи остуджують, перекладають в ємність для бродіння.
- Додають цукор в потрібній кількості. Наприклад, на 10 кг овочевого пюре 2 кг.
- Вливають холодну воду в пропорції 1:1 до обсягу вихідної сировини. Якщо все зробити за рецептом, але сусло все одно вийде густим, води можна додати більше.
- Коли маса охолоне до температури парного молока (34-36°) в суміш вводять дріжджі. На 10 кг пюре досить 150 г живих (пресованих) або 30 г сухих дріжджів.
- Сусло перемішують. На горло бідона (банки, бутлі) надягають гумову медичну рукавичку або ставлять спеціальний гідрозатвор.
- Для бродіння масу переміщують в тепле затінене місце. Залишають на 5-12 днів.
Брага для гарбузового самогону вважається готовою, коли припиниться газовиділення, процес бродіння зупиниться. Сусло втрачає солодкість, набуває гіркуватий смак. На дні ємності утворюється шар осаду. можна приступати до приготування самогону.
Можна використовувати рецепт, в якому м'якоть овоча не варять, а роблять з неї сік за допомогою соковижималки. В цьому випадку сирий продукт розводять водою в пропорції 1:2. Далі процес повторюється.
Ще один варіант приготування браги для самогону — використовувати замість дріжджів ячмінний солод. За цим рецептом готову кашу з гарбуза затирають ячмінним борошном з розрахунку 100 г борошна на 1 кг основного інгредієнта.
Отримання з гарбузової браги самогону
Після бродіння в готовому суслі залишається щільний Макуха. Щоб в процесі перегонки м'якоть не пригорає, брагу потрібно процідити. Для фільтрації використовують марлю, складену в 2-3 шари.
Рідина акуратно переливають в перегінний куб.готують самогон традиційним методом. Відбирати дистилят можна до тих пір, поки фортеця виходу не впаде до 40 градусів.
Найперший вихід об'ємом близько 150-200 мл потрібно відібрати в окрему ємність. У ньому містяться шкідливі речовини, метиловий спирт, токсичні домішки. Вживати цю фракцію всередину не можна, але цілком можна використовувати для технічних потреб.
Гарбузовий домашній самогон першого перегону зазвичай виходить трохи мутнуватим. Це нормальне явище. Після очищення і другої перегонки дистилят стане прозорим.
Щоб готовий продукт очистити від шкідливих домішок, рекомендується термічну обробку провести двічі. Для цього дистилят розбавляють водою до фортеці 20 градусів і переганяють. Якщо напій вийде занадто міцним, можна перед вживанням розбавити його очищеною водою.
Пити самогон з гарбуза можна відразу ж. Однак для поліпшення запаху і смаку краще витримати його пару днів в скляній тарі при кімнатній температурі.