За великим рахунком якісний самогон, вироблений з хорошого вихідної сировини, перегнаний на 2 рази і належним чином очищений за допомогою активованого вугілля можна пити і в «чистому» вигляді, попередньо розбавивши до бажаної фортеці. Такий напій має свій особливий смак і запах, що надають йому неповторність, однак, подібна «специфічність» до душі далеко не всім. Саме внаслідок цього набула широкого поширення практика поліпшення смаку саморобного спиртного напою.
Сучасні способи отримання смачного самогону
Одним з кращих з точки зору смакових якостей продуктів є пшеничний самогон, приготований з браги на бездріжджовий основі. Якщо ж до нього застосувати сучасні засоби для удосконалення смаку, можна і зовсім отримати чудовий напій, здатний позмагатися за своїми смаковими якостями з дорогими представниками елітного алкоголю.
Є кілька основних методів поліпшення смакових якостей спиртного напою, виробленого в домашніх умовах:
- Застосування боніфікаторів;
- Використання рідких смакових концентратів;
- Додавання натуральних інгредієнтів;
- Витримка;
- Приготування настоянок.
Боніфікатори — це спеціальні харчові добавки, спочатку розроблялися для поліпшення смакових параметрів алкогольних напоїв і частково нейтралізації їх шкідливого впливу на людський організм. При додаванні їх в самогон усувається специфічний самогонний запах, а смак пом'якшується. Деякі боніфікатори спеціально« підточені » таким чином, щоб після їх додавання на виході з'являвся напій із запахом і смаком гарної горілки, виробленої промисловим способом.
Застосування смакових добавок для самогону
Якщо звернутися до історії виробництва міцних алкогольних напоїв, назви яких у всіх на слуху, то можна помітити, що велика їх частина в класичному варіанті — це не що інше, як самогон, який після перегонки був підданий певному впливу, результатом якого і стало те, що ми знаємо під назвою віскі, джин, текіла.
Віскі — класичний міцний алкогольний напій, батьківщиною якого є Шотландія. Технологія його виготовлення має на увазі трирічну витримку вихідного продукту в дубових бочках. Вид зерна при виробництві віскі теж має значення, від нього залежить сорт продукту.
Текіла — горілка, родом з Мексики, вироблена з соку блакитної агави елітні сорти текіли вимагають витримки від 1 до 3 років.
Джин — ялівцева горілка, що стала основою численних коктейлів, зокрема, широко відомого джин-тоніка.
Ром — напій, заснований на продуктах переробки цукрової тростини.
Список можна продовжувати, однак, і наведених прикладів досить для того, щоб переконатися в тому, що в сучасних умовах зробити такі алкогольні продукти кустарним способом в більшості випадків неможливо через відсутність необхідних ємностей, інгредієнтів, та й, врешті-решт, елементарно — часу.
Сучасні технології дозволяють надати вашому самогону смак практично будь-якого відомого спиртного напою. Для цього в продукт перегонки слід влити відповідну смакоароматичну добавку і дати настоятися близько 10 днів. Як правило, ці добавки продаються в невеликих пляшечках, в концентрованому вигляді. Багато виробників поділяють смакові концентрати за серіями, зокрема: горілчана, коньячна, лікери, напої світу і т. д. Таким чином, при бажанні зі свого самогону можна отримати практично будь-який відомий алкогольний напій при мінімумі витрат на технологічну складову.
Звичайно, це будуть не класичні продукти, виготовлені за рецептами, які прийшли «з глибини століть», але за смаковими якостями вельми до них наближені.
Застосування натуральних добавок
Самогон дуже виграє якщо для поліпшення смаку в нього додати натуральні інгредієнти і дати настоятися. Зазвичай в даному випадку мова йде про сублімованих плодах, концентрованих соках, а також висушених ягодах і коріння. Перевагою застосування таких добавок є те, що це стовідсотково природні продукти, що володіють якостями, корисними для людського організму. Крім поліпшення смаку, вони привносять в самогон цілющі властивості, в ряді випадків нівелюючи ту шкоду, яку може принести алкоголь.
Детальніше про те, які ароматизатори покращують смак самогону →
Витримка самогону
Якщо людина займається самогоноварінням якщо не цілком професійно, але досить близько до того, то йому доречно обзавестися таким аксесуаром, як дубова бочка , щоб витримувати в ній продукт перегонки з метою зробити його смак особливим і неповторним. Слід зазначити, що подібний метод отримання смачного самогону не стільки трудомісткий, скільки тривалий, адже за твердженням фахівців для отримання гідного кінцевого результату потрібно мінімум 3 роки.
Оскільки основною ідеєю, яка лягла в основу процесу організації витримки самогону є необхідність проникнення речовин, що містяться в дубі в рідину, в якості компромісного варіанту при відсутності бочки можна скористатися обпаленої дубової тріскою або стружкою. При їх застосуванні напій слід періодично пробувати, так як в разі, якщо він перестоїть, самогон може почати гірчити.
Настоянки на основі самогону
Велика частина вищевикладених способів додання самогону нових смакових якостей засноване на необхідності придбання спеціальних добавок, призначених саме для цих цілей. Тим часом існує маса рецептів створення смачних напоїв з інгредієнтів, які можна придбати в аптеці або продуктовому магазині і чиє початкове призначення абсолютно не має до самогоноваріння ніякого відношення. Їх асортимент воістину величезний і залишає величезне поле для всякого роду експериментів, результатом яких можуть стати абсолютно нові напої з оригінальним, ні на що не схожим смаком. Нижче наведено кілька рецептів з цієї серії:
Настоянка медова з перцем
Інгредієнти:
- Розведений до 40 градусів самогон — 1 л.
- Стручок пекучого перцю чилі — 1-2 шт.
- Бутони гвоздики — 2 шт.
- Мед — 1 столова ложка.
- Чорний перець в горошинах — 5 шт.
- Кмин — 1 щіпка.
- Трав'яний бальзам — 25 мл (не обов'язково).
Насамперед самогон змішується з медом; проводиться ретельне розмішування до повного розчинення останнього. Для збереження корисних властивостей меду, що губляться при високих температурах, важливо, щоб готується склад був не тепліше 40 градусів. Потім на стручках перцю робляться надрізи для забезпечення інтенсивного виділення соку, після чого вони поміщаються в самогон, так само, як і інші інгредієнти. Потім банку закривається кришкою і забирається в темне місце. Перші 5 днів її слід періодично збовтувати, потім — залишити в спокої. Через 10 днів склад злити, профільтрувати і розлити по пляшках.
Дуже важливо перед вживанням дати такий настоянці «відпочити» хоча б 3 дні, так як гвоздика має дуже різким смаком і запахом, які в перші дні будуть перебивати інші складові.
Детальніше про те, як приготувати медову настоянку →
Один з варіантів настоянки « Ерофеіч»
Майже всі компоненти даної настойки продаються в аптеці у вигляді пакетиків. На 3 літри 40-градусного самогону береться або по одному пакетику кожного з інгредієнтів, або за обсягом в кількості приблизно рівному вмісту стандартного пакетика.
Інгредієнти:
Всі складові частини висипаються в самогон і залишаються в темному місці на 10 днів. Перші 5 днів — періодично збовтується, потім — залишається в спокої. Після закінчення терміну рідина зливається, профільтровивается і розливається по пляшках. Частину, що залишилася гущу можна використовувати ще раз, заливши 1 літром самогону на 4 тижні, слив і профільтрувати потім аналогічним же чином.
Детальніше про приготування настоянок в домашніх умовах →
Ялівець
Вище було розказано про Джині, одержуваному за допомогою відповідної смакової добавки. У той же час не найгірший, а може, і кращий результат можна отримати, придбавши в аптеці сушені плоди ялівцю і наполягаючи на них самогон . Рецепт гранично простий: 4 столові ложки ялівцевих ягід на 1 літр сорокаградусного самогону. Залишити в темному місці мінімум на місяць. Перший час склад необхідно збовтувати.
Детальніше про те, як зробити самогон на ялівці в домашніх умовах →
Таким чином, самогоноваріння — це не тільки процес простої перегонки браги, основною метою якої є отримання міцного спиртного напою, це ще й творчий процес, що дозволяє зробити цей напій приємним на смак і неповторним.