Хороший самогон можна зварити практично з будь-яких фруктів або ягід, що ростуть на дачі. Але така рослина, як горох, теж використовується для самогоноваріння. Як не дивно, але виготовлений на звичайному сухому горосі, він виходить цілком гідним міцним алкогольним напоєм. Ті фахівці, які мають досвід в цій справі, напевно зможуть підтвердити, що більш якісного напою, ніж вигнаного з ЗЕРНОВИХ або крахмалосодержащих культур бути не може. Саме тому, цілком логічно, що був винайдений подібний рецепт.
Самогон гороховий без дріжджів
Для нього знадобляться:
- 1.5 кг гороху;
- 18 л води;
- 10 склянок цукру.
Якщо виготовляти цей напій буде новачок, то краще брати більш простий і перевірений рецепт. Напій без використання дріжджів буде саме тим, що треба. Потрібно підготувати всі інгредієнти за рецептом, для того, щоб приготувати бездріжджову брагу.
У глибоку каструлю слід засипати близько 0.5 кг сухого гороху, потім залити каструлю гарячою водою — приблизно 2 л, і залишити біля теплої батареї або в іншому теплому місці на 14-15 годин.
Треба підготуватися заздалегідь, щоб після покладеного часу всі інгредієнти для рецепта були під рукою, і в результаті вийшла якісна закваска. Горох на той час стане набряклим, і процес бродіння можна буде продовжувати.
Цей спосіб приготування робиться без дріжджів: процес бродіння забезпечується сушеним горохом. У велику тару вливають 4 л води, всипають цукор, і варять, злегка помішуючи, сироп. Після того, як він охолоне, його слід перелити в емальований або скляний посуд і додати той горох, що був замочений, а також залишився 1 кг сухого, потім долити 16 л води. Посуд або банки закручуються спеціальними кришками, що мають гідрозатвор, і ставляться в теплому місці на 4 доби. Після закінчення часу, готова закваска проціджують і переганяється 2 рази.
Коли напій буде готовий, його традиційно очищають за допомогою молока, але цього можна і не робити, він і так досить хороший. Після очищення напій зберігається в холодильнику, і готовий до вживання, як тільки буде охолоджений.
Самогон з дріжджами
Цей спосіб передбачає застосування дріжджів. Він досить поширений, і вважається класичним і традиційним.
- 1 кг гороху.
- Упаковка сухих дріжджів.
- Цукор — 8 склянок.
- 12 л кип'яченої води.
Щоб скоротити час закваски, заздалегідь варто підготуватися до приготування головного інгредієнта. Горох засипається в приготовлену тару і заливається гарячою водою. Близько 6 годин знадобиться почекати для того, щоб він розм'якшився. Після цього процес продовжиться. Вода, що не вбралася в замочений горох, зливається в ту ємність, в якій передбачається бродіння. Найкраще підійде скляна тара або посуд зі скла (бутлі, банки).
Окремо слід приготувати сироп. Зазначене в рецепті кількість цукру заливається 3 л води і доводиться до кипіння. Поки на сиропі не перестане з'являтися піна, його варять, помішуючи. Це займе близько 8 хвилин. Потім його необхідно зняти з вогню і дати охолонути до 30 градусів.
Як варіант, допустимо додавання цукру в тару для бродіння, але при такому способі, закваска бродити буде більшу кількість часу. Такий алкогольний напій вважається одним зі швидкісних рецептів приготування, тому, щоб не збільшувати час, слід застосовувати використання сиропу. Дріжджі розводять у воді і залишають на 20 хвилин, для того, щоб вони заграли. Потім закваска змішується з цукровим сиропом, дріжджами, все ретельно перемішується і заливається підготовленою водою.
Щоб контролювати процес, слід використовувати кришки з гідрозатворами або скористатися перевіреним методом — гумовою рукавичкою. Брага повинна знаходитися в теплі, і закритою від сонця на 4 доби. Після закінчення терміну закваска переганяється. Напій, приготований з сухого гороху, виходить дуже смачним, після декількох перегонок. Він придатний для приготування різноманітних настоянок і підійде для наливок.
Для приготування фруктового або ягідного коктейлю, гороховий самогон слід переганяти і очищати. Після цього самогон буде прозорий і м'який.
Метод приготування« швидкої » браги
Цей рецепт вважається одним з найшвидших, адже готова брага буде отримана вже всього лише через три дні. Для цього знадобиться:
- 200 гр сметани
- 2 кг свіжого лущеного гороху
- 300 гр пресованих дріжджів
- 7 кг цукру
Для роботи за цим методом необхідний 20-літровий бідон з за щелкой, в який заливається тепла вода. Туди ж всипається горох, дріжджі, і весь підготовлений цукор. Можна не перемішувати інгредієнти, вони самі змішаються, поки будуть бродити.
Туди ж обов'язково слід додати сметану. Якщо цього не зробити, то бродить заготовка підніметься і вся ця рідина з запахом виявиться на підлозі. Після додавання сметани тара щільно закривається. Бажано ущільнити краю тканиною або целофаном. Максимум через 3 доби брага готова до перегонки. Цілком активне бродіння — це цілком нормально для цього рецепту.
Після перегонки залишився горох можна не викидати, він прекрасно підійде для ще одного разу використання за новою. Варто додати залишилися інгредієнти, почекати три дні і знову приступити до перегонки. Для алкоголю прекрасної якості засипають 7 кг цукру, і беруть перегін 7 л готового самогону. Те, що буде вироблено понад норму, вийде каламутним на вигляд, якість такого алкоголю — середнє.
У приготуванні наступного рецепта обов'язковою умовою буде дотримання температури при бродінні. Це повинні бути близько 30-40 ° С.
Старовинний народний рецепт «швидкого» самогону з молоком
Для виготовлення цього самогону необхідні:
Всі інгредієнти настоювали протягом всього 1 доби, прокручуючи її по 10 хвилин через кожну годину. Потім виконували перегонку. Вихід виходив близько 4 л напою.
Метод самогоноваріння без цукру.
Ще один метод використання гороху в самогоноварінні наступний:
необхідні інгредієнти:
- Горох — 3 кг
- Мелений ячмінний солод-3 склянки
- Вода — 10 л
- Дріжджі — 200 гр
Цей рецепт від початку до вигонки займе близько тижня. На заявлений список компонентів вийде близько 4 л готового продукту.
в цьому випадку плоди потрібно перемолоти в борошно і відварити до однорідної м'якої горохової каші. Після вона повинна охолонути, і до неї акуратно втручається солод з ячменю. Готова маса ставиться в тепле місце на 8-9 годин. Після закінчення часу отримана маса зливається в тару для бродіння. Сюди ж засипають дріжджі, і вся рідина бродить ще близько тижня. Отримана бражка ретельно проціджують і переганяється за допомогою апарату.
Секрет досвідчених самогонників
Якщо після використання однієї з методик вийшов напій з різкуватим запахом, не варто впадати у відчай. М'який оксамитовий аромат можна отримати завдяки додаванню в закваску кореня калгану.
будь-який з перерахованих рецептів перевірений досвідченими дегустаторами і має багаторічну історію. У кожного з них свій унікальний смак і аромат, і всі вони цілком гідні для домашнього вжитку.