З давніх часів вживання спиртних хмільних напоїв вважалося символом будь-якого свята. На столі завжди стояли медовуха, самогон,
сбітень або брага. Зробити такі напої можна було на основі вина. Щоб отримати самогон з вина, використовували вино, приготоване на основі хороших ягід і плодів. У зв'язку з таким своєрідним рецептом приготування, смак спиртних напоїв в ті часи значно відрізнявся від сучасного самогону, він був незвичайний і більш контрастний. Рецепти приготування самогону з вина ставали реліквією і передавалися від покоління до покоління.
Зробити хороший самогон з вина в домашніх умовах досить складно, особливо якщо ви новачок і робите це перший раз, приготуйтеся, що результат вас може не порадувати. Для приготування такого самогону необхідний досвід і певні знання тонкощів рецептури. Якісне чи буде приготування залежить від того, наскільки гарне сировину ви візьмете за основу. В даному випадку підійдуть тільки кращі сорти вина і перевірені рецепти.
В процесі приготування слід точно дотримуватися всіх технологій і прописану рецептуру. Врахуйте, що з 20 л вина приготованого в домашніх умовах, вийде всього-на-всього 1 л самогону! Але це буде воістину кращий самогон, який вам доводилося пробувати, і всі зусилля, витрачені на приготування, окупаються з лишком. Будь-яке свято стане незабутньо веселим і душевним, якщо на столі буде стояти пляшечка самогону на вині, і всі гості по достоїнству оцінять зусилля господаря вечора!
Процес приготування кращого самогону на вині
Кращі рецепти приготування самогону на вині припускають використання вина, приготованого на основі яблук або винограду. Саме з таких сортів вина вихідний напій виходить делікатесним, вишуканим і надзвичайно смачним. Приготування такого царського напою, складається з декількох етапів:
- Для початку необхідно підготувати весь матеріал
- Після чого відбувається процес бродіння
- Брага проходить перегонку
- Отриманий продукт очищається і фільтрується, розливається по пляшках
- Готовий до вживання
Давайте розберемо кожен етап детально, щоб ваш продукт вийшов дійсно найкращим. Приготуємо самогон, використовуючи рецепти з яблучного вина. Всі рецепти приготування однакові, що на яблучному вині, що на виноградному, єдина відмінність в тому, що з винограду сік отримати трохи складніше.
Для відтворення рецепта, нам знадобляться:
- Очищені та нарізані яблука — 15 кг
- 10 л чистої води
- Цукор, в кількості 3 кг
- І, звичайно ж, тремтіння — 110 г
Підготовка матеріалів для напою
Кращі, стиглі плоди яблук очищаємо від шкірки, при цьому мити їх попередньо не варто! Видаляємо нутрощі, пошкоджені або підгнилі ділянки. Далі, використовуючи соковижималку, отримуємо чистий натуральний яблучний сік, або подрібнюємо яблука зручним вам способом. Якщо в наявності немає соковижималки, просто віджимаєте отриману суміш через марлю, отримуючи сік.
Для запуску початкового бродіння весь отриманий сік слід перелити в каструлю (емальовану), вона швидко активує процес і розділить сік на 2 частини: мезгу і рідина. Ми залишаємо на 3 дні, після чого видаляємо мезгу, використовуючи друшляк. Щоб всі пропорції були дотримані, необхідно зробити точне вимірювання кількості отриманого соку. Далі, додаємо цукор, в розрахунку на 1 л соку — 200 г цукру. Добре перемішуємо, щоб цукор розчинився і можна заливати воду і додавати тремтіння.
Етап бродіння
Залишаємо рідину бродити, добре закупоривши скляну посудину і встановивши гідрозатвор. Стояти дана ємність повинна в темному приміщенні, з температурою повітря 19-25 °с.бродить яблучний самогон приблизно місяць — півтора. Важливим моментом є точне розуміння того, що процес бродіння завершено, даний пункт визначає якість кінцевого продукту. Якщо рідина перебродить, на виході вийде зовсім неміцний і несмачний самогон, а в разі, якщо навпаки брага не добродила, після перегону вийде невелика кількість напою. У цьому Вам допоможуть рецепти, яких в мережі Велика кількість.
Наступним етап: перегонка
Перегонка — це найвідповідальніший момент всього процесу виробництва даного напою. Переливаємо готову брагу в ємність для варіння самогону і починаємо нагрівати до потрібно температури на невеликому вогні. Коли рідина добре прогріється, можна трохи піддати вогню. Перегонка зобов'язує мати добре герметизований самогонний апарат, щоб в процесі виробництва втрачалося мінімум продукту.
Стежимо за температурою і допомагаємо охолоджуватися. Коли температура напою наближається до 89 ° C, самогон починає капати — так виходить наш первак. Він складається з приблизно 200-300 мл неприємної на вигляд і на запах рідини. Її не можна вживати і слід вилити. Після первака почне виходити хороший самогон, який придатний до прийому. Рецепти свідчать, що повинно вийти приблизно 3 л з міцністю в 60%. Повторна перегонка дає також 2-3 л самогону, але вже з міцністю в 40%.
Перевіряємо якість самогону за допомогою ватки, змоченою в рідині. Підпалюємо її, якщо вона горить добре, то продукт вийшов відмінний. Але це ще не завершальний етап.
Очищення отриманого спиртного
Для цього нам знадобиться сито або лійка, покриті декількома шарами вати і марлі. Зверху ми насипаємо подрібнений активоване вугілля. Вугілля відмінно прибирає різкі і погані запахи, а також шкідливі домішки. Якщо після очищення покласти самогон в морозилку, то він буде значно приємніше і виграє як в смаку, так і в запаху. Це відбувається тому що під час замерзання в напої видаляються всі шкідливі домішки. Щоб додати пікантності смаку самогону на вині, можна додати в готовий напій сушені яблука і настоювати ще пару тижнів.