Як гнати самогон правильно

Процес приготування якісного самогону в домашніх умовах залежить від безлічі факторів, починаючи від того який рецепт використовувався для отримання браги і закінчуючи проведенням очищення отриманого продукту. Рекламне відео обіцяє отримання якісного самогону за допомогою рекламованих апаратів мають сухопутник, вбудований термометр і ректифікаційні колони. Насправді це трохи не так. Навіть з рекламованим на відео апаратом мають сухопутник можна в домашніх умовах гнати продукт дуже низької якості.

Отримання браги

braga-iz-pshenici
Брага для самогону

Отримання самогону починається з приготування браги. Класичний рецепт це коли на 5 л води береться 1 кг цукру і 100 гр пресованих дріжджів. Все перемішується і ставиться в тепле місце приблизно на 10-14 днів до закінчення бродіння. Після відстоювання або освітлення брагу переганяють в самогон. Слід враховувати, що чим менше взаємодіє брага з киснем повітря, тим краще для неї. При відстоюванні взаємодіючи з повітрям, брага може перегуляти в оцет і її подальша перегонка в самогон стане неможливою. Тому краще використовувати гідрозатвори або проколоту гумову рукавичку.

Вищевказаний рецепт браги призводить до отримання досить жорсткого продукту. Однак важливою перевагою його є простота і доступність вихідних матеріалів. Можна вибрати рецепт приготування браги з зерна або борошна. Отриманий з такої браги в домашніх умовах спирт більш м'який і має зерновий присмак. Рецепт отримання самогону з зерна можна знайти на сторінках Інтернету і ознайомитися з доданим відео.

Детальніше про те, як вигнати самогон без самогонного апарату →

Перегонка самогону

Рецепт отримання хорошого самогону в домашніх умовах зажадає перегінний куб має сухопутник, термометр, охолоджуваний змійовик або ректифікаційні колони . Такі дідівські методи як виморожування або випарювання браги в каструлі, пропоновані до перегляду на відео, дозволять гнати в домашніх умовах самогон найнижчої якості і недостатньою кількістю градусів. В даному продукті буде міститися велика кількість альдегідів, ефірів, речовин які легко відокремлює апарат має сухопутник.   Коли брагу відстояли або освітлили, її акуратно зливають в перегінний куб, намагаючись не потривожити осад. Зробити це можна шляхом фільтрування або через капронову трубку, використовуючи принцип сполучених судин. В цьому випадку над осадом повинен залишитися рівень рідини в 0,5-1 см.

Процесс перегонки браги
Процес перегонки браги

Перегінний куб нагрівають до температури 65-70 о з і підтримують до тих пір, поки не відокремлять 5% від розрахованої кількості самогону або коли виходить рідина не матиме характерний запах. При такій температурі йде активне випаровування альдегідів, метанолу, ефірів мають температуру кипіння на кілька градусів нижче, ніж у етанолу. Отриманий« первак » має велику кількість домішок в подальшому виробництві більше не бере участь, але його можна використовувати в технічних цілях.

Після відсікання голів температуру піднімають до 85 о з, при цьому відбувається активне випаровування етанолу. Вода і сивушні масла, що мають більш високий градус кипіння, випаровуються не так активно. Якщо апарат має сухопутник або отриманий продукт будуть повторно гнати температуру нагрівання в Кубі можна підвищити до 92-95 о з, з метою прискорення процесу. Відбір основної частини одержуваного продукту проводять до тих пір, поки фортеця виходить самогону не знизиться до 40 о С.решта хвости, приблизно близько 15%, можна використовувати при наступних перегонках, додаючи в брагу.

Самогонный аппарат с сухопарником
самогонний апарат з сухопутником

Якщо передбачається повторна перегонка отриманого продукту, то Фортеця виходить продукту можна знизити до 30 о С.скільки самогон має фортеця краще перевіряти побутовим спиртометром, а при його відсутності народними способами. Якщо холодний самогон горить рівним синім полум'ям, то Фортеця спирту більше 40 о з і продукт можна брати далі. Якщо відбуваються тільки спалахи при спробі підпалу рідини, то процес відбору основного тіла слід зупиняти, і відокремлювати хвости. Отриманий після першої перегонки, правильно зроблений для себе самогон зазвичай має міцність 50-55 о С.

Повторна перегонка самогону

Рецепт отримання хорошої самогонки має високий градус і практично повна відсутність запаху, давно відомий, це вторинна перегонка. Процес вторинної перегонки поводиться також як і первинний Вигін за допомогою апарату з сухопутником. Попередньо перед вторинною перегонкою сировини проводять хімічну або біологічну очистку отриманого самогону. Це дозволить знизити концентрацію шкідливих речовин в переробляється самогоні. Перед повторною перегонкою у продукту слід знизити міцність до 20-25 о С.це можна зробити, якщо розбавити рідину дистильованою водою у співвідношенні 1:2 або 1:2,5.


Правильно проведена Вторинна перегонка дозволить значно поліпшити якість продукту, сильно знизити вміст сивушних масел та інших шкідливих речовин. Фортеця повторно перегнаної самогонки може становити 65-70 о С.подальша перегонка 2, 4 і т. д. раз вже не дозволить сильно підвищити якість продукту або збільшити вміст в ньому градусів. Для цього буде потрібно спеціальне обладнання, яке в домашніх умовах використовувати неможливо .

Сучасні технології перегонки

Сухопарник из банки
Сухопутник з банки

Сучасне обладнання для отримання самогону в домашніх умовах, пропоноване до продажу рекламними відео роликами, здатне значно полегшити процес виробництва і отримувати якісний продукт. Однак такі комплекси коштують досить дорого, але частина необхідного обладнання можна виготовити самостійно або замовити у хороших фахівців.

Важливою частина самогонного апарату є сухопутник, що дозволяє відокремити велику кількість сивушних масел з одержуваного продукту. Влаштований він досить просто — це герметична ємність невеликого розміру (не більше 10% від обсягу перегінного куба) з підводить і відводить трубкою. Пристрій повинен бути розбірним або мати пристосування для зливу. Підвідна трубка повинна розташовуватися нижче відводить в корпусі сухопутника. Розташовується цей пристрій повинен між перегінним кубом і охолоджуваним змійовиком.

При нагріванні рідини в перегінному кубі пари всіх речовин осідають на стінках більш холодного сухопутника. Гарячі пари нагрівають корпус пристрою, викликаючи повторне закипання етилового спирту та інших легкокипящих фракцій, пари яких надходять в змійовик для охолодження. При цьому велика частина сивушних масел мають більш високу температуру кипіння залишаються в корпусі сухопутника. Як правильно виготовити найпростіший сухопутник своїми руками можна подивитися на відео. Тому слід пам'ятати, що даний пристрій не дозволить повністю видалити всі шкідливі речовини з самогону, але істотно може знизити їх кількість.

Вакуумна дистиляція

Процесс вакуумной дистилляции
процес вакуумної дистиляції

Вакуумна дистиляція дозволяє вигнати в домашніх умовах спирт з браги за допомогою більш низьких температур і тиску, створюваних в перегінному кубі. При цьому методі виходить більш якісний продукт, в якому практично повністю відсутня сивуха. При використанні вакуумного обладнання самогон можна гнати при температурі 60-70 о С.даний спосіб зажадає додаткового обладнання зокрема вакуумного насоса. Детальніше ознайомитися з процесом вакуумної перегонки самогону можна на відео.

Вымораживание браги, самогона, старинный (дедовский) способ. виморожування браги, самогону, старовинний (дідівський) спосіб.
как сделать сухопарник из банки или барботер из банки, how to make a bubbler for moonshine як зробити сухопутник з банки або барботер з банки, how to make a bubbler for moonshine
Вакуумный самогон  без вакуумного насоса(ASMEL). Смотрите новое видео https://youtu.be/WRuhMGr3j08 вакуумний самогон без вакуумного насоса (ASMEL). Дивіться нове відео https://youtu.be/WRuhMGr3j08