Процес приготування якісного самогону в домашніх умовах залежить від безлічі факторів, починаючи від того який рецепт використовувався для отримання браги і закінчуючи проведенням очищення отриманого продукту. Рекламне відео обіцяє отримання якісного самогону за допомогою рекламованих апаратів мають сухопутник, вбудований термометр і ректифікаційні колони. Насправді це трохи не так. Навіть з рекламованим на відео апаратом мають сухопутник можна в домашніх умовах гнати продукт дуже низької якості.
Отримання браги
Отримання самогону починається з приготування браги. Класичний рецепт це коли на 5 л води береться 1 кг цукру і 100 гр пресованих дріжджів. Все перемішується і ставиться в тепле місце приблизно на 10-14 днів до закінчення бродіння. Після відстоювання або освітлення брагу переганяють в самогон. Слід враховувати, що чим менше взаємодіє брага з киснем повітря, тим краще для неї. При відстоюванні взаємодіючи з повітрям, брага може перегуляти в оцет і її подальша перегонка в самогон стане неможливою. Тому краще використовувати гідрозатвори або проколоту гумову рукавичку.
Вищевказаний рецепт браги призводить до отримання досить жорсткого продукту. Однак важливою перевагою його є простота і доступність вихідних матеріалів. Можна вибрати рецепт приготування браги з зерна або борошна. Отриманий з такої браги в домашніх умовах спирт більш м'який і має зерновий присмак. Рецепт отримання самогону з зерна можна знайти на сторінках Інтернету і ознайомитися з доданим відео.
Детальніше про те, як вигнати самогон без самогонного апарату →
Перегонка самогону
Рецепт отримання хорошого самогону в домашніх умовах зажадає перегінний куб має сухопутник, термометр, охолоджуваний змійовик або ректифікаційні колони . Такі дідівські методи як виморожування або випарювання браги в каструлі, пропоновані до перегляду на відео, дозволять гнати в домашніх умовах самогон найнижчої якості і недостатньою кількістю градусів. В даному продукті буде міститися велика кількість альдегідів, ефірів, речовин які легко відокремлює апарат має сухопутник. Коли брагу відстояли або освітлили, її акуратно зливають в перегінний куб, намагаючись не потривожити осад. Зробити це можна шляхом фільтрування або через капронову трубку, використовуючи принцип сполучених судин. В цьому випадку над осадом повинен залишитися рівень рідини в 0,5-1 см.
Перегінний куб нагрівають до температури 65-70 о з і підтримують до тих пір, поки не відокремлять 5% від розрахованої кількості самогону або коли виходить рідина не матиме характерний запах. При такій температурі йде активне випаровування альдегідів, метанолу, ефірів мають температуру кипіння на кілька градусів нижче, ніж у етанолу. Отриманий« первак » має велику кількість домішок в подальшому виробництві більше не бере участь, але його можна використовувати в технічних цілях.
Після відсікання голів температуру піднімають до 85 о з, при цьому відбувається активне випаровування етанолу. Вода і сивушні масла, що мають більш високий градус кипіння, випаровуються не так активно. Якщо апарат має сухопутник або отриманий продукт будуть повторно гнати температуру нагрівання в Кубі можна підвищити до 92-95 о з, з метою прискорення процесу. Відбір основної частини одержуваного продукту проводять до тих пір, поки фортеця виходить самогону не знизиться до 40 о С.решта хвости, приблизно близько 15%, можна використовувати при наступних перегонках, додаючи в брагу.
Якщо передбачається повторна перегонка отриманого продукту, то Фортеця виходить продукту можна знизити до 30 о С.скільки самогон має фортеця краще перевіряти побутовим спиртометром, а при його відсутності народними способами. Якщо холодний самогон горить рівним синім полум'ям, то Фортеця спирту більше 40 о з і продукт можна брати далі. Якщо відбуваються тільки спалахи при спробі підпалу рідини, то процес відбору основного тіла слід зупиняти, і відокремлювати хвости. Отриманий після першої перегонки, правильно зроблений для себе самогон зазвичай має міцність 50-55 о С.
Повторна перегонка самогону
Рецепт отримання хорошої самогонки має високий градус і практично повна відсутність запаху, давно відомий, це вторинна перегонка. Процес вторинної перегонки поводиться також як і первинний Вигін за допомогою апарату з сухопутником. Попередньо перед вторинною перегонкою сировини проводять хімічну або біологічну очистку отриманого самогону. Це дозволить знизити концентрацію шкідливих речовин в переробляється самогоні. Перед повторною перегонкою у продукту слід знизити міцність до 20-25 о С.це можна зробити, якщо розбавити рідину дистильованою водою у співвідношенні 1:2 або 1:2,5.
Правильно проведена Вторинна перегонка
дозволить значно поліпшити якість продукту, сильно знизити вміст сивушних масел та інших шкідливих речовин. Фортеця повторно перегнаної самогонки може становити 65-70
о
С.подальша перегонка 2, 4 і т. д. раз вже не дозволить сильно підвищити якість продукту або збільшити вміст в ньому градусів. Для цього буде потрібно спеціальне обладнання, яке в домашніх умовах використовувати неможливо
.
Сучасні технології перегонки
Сучасне обладнання для отримання самогону в домашніх умовах, пропоноване до продажу рекламними відео роликами, здатне значно полегшити процес виробництва і отримувати якісний продукт. Однак такі комплекси коштують досить дорого, але частина необхідного обладнання можна виготовити самостійно або замовити у хороших фахівців.
Важливою частина самогонного апарату є сухопутник, що дозволяє відокремити велику кількість сивушних масел з одержуваного продукту. Влаштований він досить просто — це герметична ємність невеликого розміру (не більше 10% від обсягу перегінного куба) з підводить і відводить трубкою. Пристрій повинен бути розбірним або мати пристосування для зливу. Підвідна трубка повинна розташовуватися нижче відводить в корпусі сухопутника. Розташовується цей пристрій повинен між перегінним кубом і охолоджуваним змійовиком.
При нагріванні рідини в перегінному кубі пари всіх речовин осідають на стінках більш холодного сухопутника. Гарячі пари нагрівають корпус пристрою, викликаючи повторне закипання етилового спирту та інших легкокипящих фракцій, пари яких надходять в змійовик для охолодження. При цьому велика частина сивушних масел мають більш високу температуру кипіння залишаються в корпусі сухопутника. Як правильно виготовити найпростіший сухопутник своїми руками можна подивитися на відео. Тому слід пам'ятати, що даний пристрій не дозволить повністю видалити всі шкідливі речовини з самогону, але істотно може знизити їх кількість.
Вакуумна дистиляція
Вакуумна дистиляція дозволяє вигнати в домашніх умовах спирт з браги за допомогою більш низьких температур і тиску, створюваних в перегінному кубі. При цьому методі виходить більш якісний продукт, в якому практично повністю відсутня сивуха. При використанні вакуумного обладнання самогон можна гнати при температурі 60-70 о С.даний спосіб зажадає додаткового обладнання зокрема вакуумного насоса. Детальніше ознайомитися з процесом вакуумної перегонки самогону можна на відео.