Щоб отримати домашній самогон зі смаком краще, ніж у магазинної горілки, важливо знати рецепт правильного приготування браги. Бродіння — це процес перетворення в спирт цукру. Значить, сусло повинно бути солодким, або містити фруктозу або крохмаль.
Для приготування браги використовують цукор, варення, ягоди, фрукти, зернові культури.
Які дріжджі вибрати
- Саф-Левюр;
- Спиртові;
- Дикі;
- Хлібопекарські.
Небажані:
- Пивні (дають багато піни і маленьку концентрацію спирту на виході);
- Винні (дорого і потрібне дотримання особливих технологій).
Чи має значення Вода?
Влюбом рецепті бродіння присутня вода. Ідеальний варіант — джерельна або колодязна. Через брак такої підійде і вода з-під крана, треба тільки дати їй відстоятися 12-18 годин, інакше висока жорсткість не дасть початися процесу бродіння.
Не можна кип'ятити і дистильовувати воду, тому що загубляться кисень і мікроелементи, отже швидкого зброджування не вийде. Досвід показує, що найбільший вихід готового продукту виходить з талої води. Досить заморозити воду, відтанути і злити з осаду.
Для чого і як підгодовувати дріжджі
Буває, що процес бродіння йде повільно або не починається зовсім. Ознаки: брага не нагрівається, немає виділення бульбашок газу.
Для виправлення цієї ситуації застосовують підгодівлю дріжджів.
- Хімічний метод . За рецептом додають суперфосфат, нітрофоску, сульфат амонію, нашатирний спирт і навіть курячий послід. При правильному дозуванні шкоди для організму не буде, але не всім подобається присутність хімії в готовому продукті.
- Дріжджі « турбо» . Деякі виробники мають спеціальні прискорювачі та активатори дріжджів з усіма поживними речовинами та необхідними мікроелементами. Вартість їх досить велика, але на виході виходить досить якісний алкоголь.
- Солод . Найбільш екологічний спосіб підгодівлі і відмінно справляється зі своїм завданням. Самогон в результаті має приємний хлібний аромат. За рецептом потрібно 0,5 кг солоду на 20 л браги.
- Харчові продукти . Кукурудза, горох, фруктовий сік, томатна паста, свіжі ягоди, хліб. Додають в сусло, щоб прискорити початок процесу бродіння з розрахунку 0,5 кг на 50 л.за цією рецептурою виходить брага з найменшою кількістю шкідливих домішок.
- Вітамін В1 . Змішують 3 краплі оливкової олії і тіамін — 2 млг. Ампульна або таблетована форма значення не має, важлива правильне дозування. Суміш придатна для підгодівлі 50 л сусла.
У чому ставити?
Важливе значення має матеріал тари для бродіння. Він повинен бути хімічно інертним, тобто не вступати в реакцію з рідиною.
- Скло;
- Фарфор;
- Нержавійка;
- Емальований посуд;
- Алюміній;
- Харчова пластмаса.
Вкрай небажані:
- Оцинкований метал;
- Дерево.
Ємність повинна бути чистою і сухою, щоб не порушувався процес бродіння. Обсяг посуду може бути будь-який, виходячи з кількості рідини + місце для піни.
Класичний рецепт приготування
Інгредієнти:
- 10 л води;
- 2 кг цукру;
- 200 г пресованих дріжджів (40 г сухих).
Цукор повністю розчинити у воді, прокип'ятити готовий сироп, остудити до 30°С.дріжджі розчинити в 1 л теплого сусла. З появою піни, суміш вливають в основну рідину, ретельно перемішують і ставлять на бродіння.
Іноді починає активно виділятися піна і брага норовить «втекти». Щоб зупинити процес піноутворення, в ємність додають трохи рослинного масла (10-30 мл) або кришать магазинне печиво (половинки досить).
А чи потрібен гідрозатвор?
Гідрозатвор встановлюють, щоб зробити процес максимально «чистим». Бактерії з повітря можуть зіпсувати всю справу. Найпоширеніший спосіб — зібрати конструкцію з медичної рукавички і гумки. Головне — не забути проколоти рукавичку голкою, щоб виходив вуглекислий газ, інакше буде компактний вибух. Заодно це буде своєрідним індикатором готовності браги. Впала Рукавичка — процес бродіння зупинився.
Як прискорити?
- Підгодівлею дріжджів, як було написано вище;
- Додаванням жмені немитого родзинок, тому що дикі дріжджі з поверхні сухофруктів активізують брагу;
- Регулярним помішуванням, це видаляє надлишки вуглекислого газу, що заважає роботі дріжджів;
- Створення оптимальних температурних умов (27-35°C).
Детальніше про те, як ставити брагу для самогону →
Ознаки готовності до перегонки
Отже, як поставити брагу з'ясували. Бродіння пройшло успішно — можна почати виганяти алкоголь. Як визначити, що суміш готова? Спробувати на смак: вона повинна бути гіркуватою. Понюхати: має чітко пахнути спиртом. Подивитися: рідина повинна посвітліти, а на дні з'явиться осад. Послухати: готова брага не шипить і не « грає ».
Куди подіти осад?
Перед початком перегону потрібно вирішити, що зробити з осадом? Тут можливі два варіанти.
- Злити брагу з осаду . Це обов'язково, якщо сусло було приготовлено з фруктів або ягід. Інакше частинки дріжджів і фруктів можуть пригоріти і зіпсувати готовий продукт. Очистити такий алкоголь від неприємного запаху і присмаку досить складно.
- Залишити все як є і відразу виганяти. В осаді міститься спирт і на виході вийде більше самогону, але зі значним вмістом шкідливих домішок і з противним амбре.
Досвідчені самогонники навіть спеціально фільтрують, проціджують і осаджують напівфабрикат перед перегонкою, наприклад, білою глиною (бентонітом). Кількість одержуваного алкоголю зменшується, зате якість порівняно вище.
А якщо потрібно терміново?
Трапляється, виникають такі ситуації, що самогон потрібно через 2-3 дня, а сусло ще не поставлено. Для цієї мети існують способи« швидкого » приготування. За стандартним шляху брага звичайно дозріває для вигону приблизно 10-14 днів, за наведеними нижче рецептами — через добу-троє.
- Цукор — 6 кг, вода — 30 л, дріжджі — 600 г.
воду підігріти до 30°C, розчинити цукор, покришити дріжджі. Поставити в приміщення з температурою 35°. Через 3 дні брага буде готова.
- Цукор — 3,5 кг, горох — 1 кг, вода — 17 л, сметана — 100 г, дріжджі — 170 г.
підігріти воду до 27-30°З, додати дріжджі з горохом, перемішати грунтовно. Через півгодини всипати цукор, розмішати його і додати сметану. Залишити бродити. При навколишній температурі 28-32 ° C буде готове через 3 дні.
- Цукор — 2,5 кг, вода — 10 л, хліб житній — 2 буханки, молоко — 250 мл, дріжджі — 150 г, сиру картоплю — 12 шт.середнього розміру.
картоплю подрібнити (ідеально — в пюре), хліб дрібно покришити, додати інші інгредієнти, залити теплою водою. Поставити в тепле місце, наприклад, до батареї. Часто перемішувати. Приблизно через дві доби буде готово.
- Цукор — 3 кг, варена нечищена картопля — 3 кг, ряжанка — 3 л, вода — 15 л, дріжджі — 300 г.
картоплю остудити, потовкти разом з шкіркою, додати інші складові, залити теплою водою. Залишити на бродіння в теплі. Через дві доби можна переганяти.
Детальніше про те, як приготувати швидку брагу на горосі →
Варто відзначити, що самогон, отриманий з браги по «швидким» рецептами, за якістю завжди дещо поступається традиційному. Але, після правильного очищення, відмінність практично не відчувається. Тому, тут вже вибір особисто кожного — зробити все по-старому, не поспішаючи або ж не жертвувати часом при приготуванні браги. У будь-якому випадку, час буде втрачено на очищенні готового продукту. Так чи варто квапити природні процеси? Краще трохи почекати і отримати висококласний алкоголь, ніж гнатися за швидким, але неякісним пійлом.
