Джин-кошик для джина - для чого потрібна, принцип дії, як зробити своїми руками

Джин кошик — пристрій для ароматизації домашнього алкоголю, по-іншому її називають аромаузел або екстрактор. Приставка "джин" вказує, що з її допомогою можна приготувати алкоголь благородних сортів, який майже не буде відрізнятися від заводського. Аксесуар можна купити в магазині або виготовити самостійно.

джин корзина

Перегонка з джин-кошиком, не вимагає спеціальних навичок, але її потрібно правильно встановити і в процесі використання дотримуватися ряду правил. Про це і поговоримо далі.

Що таке джин кошик і навіщо вона потрібна

Нічого спільного, крім назви, даний девайс з міцним алкоголем на основі ялівцю не має. Джин-кошик - це насадка на самогонний апарат, призначена для насичення готового продукту ароматом цитрусів, пряних трав, спецій. В результаті вдається уникнути компотного присмаку в готовому продукті, так як екстракція проходить на пару.

За допомогою джин-кошика легко ароматизувати самогон під абсент , пряний віскі або джин . Головне-знайти відповідну сировину.

Різновиди джин кошика

За час існування приладу було придумано кілька його варіацій. Вони відрізняються зручністю, функціональністю і місцем установки:

  • Всередину бака. найстаріший і не надто продуктивний варіант пристрою. Аксесуар встановлюється у внутрішню робочу частину самогонного апарату, через що ароматне сировину постійно стикається з піною і може набрякнути, закупоривши горловину апарату. До плюсів відносять невисоку вартість джин кошика і можливість виготовлення своїми руками;
  • В колону. більш просунутий, але далеко не досконалий варіант. Сировина вже не стикається з Брагою, але ароматизація все одно проходить не там, де потрібно. В ідеалі ароматизувати потрібно на етапі відбору тіла. Тут же сировину засипають перед початком Другої перегонки і велика частина ефірних масел йде в непотрібні «голови».
  • Знімна Джин кошик. сучасний, зручний і функціональний варіант зі зміщеним щодо осі колони резервуаром діаметром близько 7,5 см.основний плюс — можливість додаткової закладки сировини в будь-який момент і збереження ароматизирующей віджимання на спеціальних насадках без витікання. Є варіації вироби зі зливним краном, з діоптром для відстеження процесу ароматизації і стану ароматичної сировини.


Джин-кошик зі зміщеним бункером зручна в експлуатації, дозволяє в якості спецій використовувати трави і ягоди, створюючи багатий аромабукет. Якщо постає питання, яку джин-кошик придбати, краще зупинитися на цьому варіанті.

Принцип роботи джин кошика

Джин кошик — це ємність різної конфігурації, всередину якої поміщають сировину, легко віддає ефірні масла: сухарі, пряні спеції, трави, скоринки цитрусових, сушені ягоди. Щоб аксесуар почав працювати, його потрібно правильно встановити.

Подальші процеси пов'язані з нагріванням бака. Пар з нього піднімається, проходить по відведенню і потрапляє в джин-камеру з сировиною. Там відбувається екстракція парів ароматичними ефірами. Через віконце в кошику (якщо воно передбачено) можна спостерігати за поступовим утворенням конденсату. У міру осідання його необхідно зливати.

Наповнення джин кошика легко замінювати, не перериваючи процес перегонки, лише знизивши нагрів. Так можна отримувати напої з різним смаком і ароматом з одного тіла.

Як використовувати джин кошик

Інструкція з експлуатації прикладена до виробу і може дещо відрізнятися у різних виробників, проте загальні вимоги однакові для всіх:

  • Перед початком роботи і після покупки пристосування промивають теплою водою;
  • Інгредієнти для ароматизації поміщають в мішечок з марлі і тільки потім ставлять на сітку. Такий підхід полегшує очищення і економить час;
  • Герметично закрита кошик-запорука якості, смаку і яскравого аромату готового продукту;
  • Джин кошик підключають до самогонного апарату тільки на другій перегонці і після відбору первинної фракції. Для цього знижують нагрів, відкручують гайки, видаляють прогумовану прокладку, вставляють сітку з сировиною і збирають все в зворотному порядку. Температуру підвищують і продовжують дистиляцію як зазвичай.

Працювати з приладом потрібно строго в рукавичках, всі частини гарячі. Воду подавати в дефлегматор, коли температура в кубі буде не менше 65  °C .

Джин кошик знімають після завершення перегону і повного охолодження апарату. Її миють і сушать в розібраному вигляді. Ретельніше за все очищають сітку. Силіконові (гумові) прокладки сушать при кімнатній температурі подалі від сонця і опалювальних приладів. Інакше вони зіпсуються і затвердіють.

Як зробити джин кошик своїми руками

Джин кошик для самогонного апарату необов'язково купувати, при наявності потрібних інструментів і навичок її легко зробити своїми руками. І навіть в декількох видах:

  1. Найпростіший варіант — закласти інгредієнти в марлевий мішечок і зафіксувати її в горловині перегінного куба. Також в якості джин-кошика згодиться тканинної мішечок з бавовни, льону або іншого дихаючого матеріалу.
  2. Більш «просунутий» варіант — звичайне металеве сито. Вся заковика в підборі потрібного розміру. Сито з травами і спеціями підвішують всередині куба на зволіканнях.

Якість ароматизації у таких кустарних пристосувань залишає бажати кращого. Вони помітно поступаються Заводському агрегату, виконаному професіоналами.

Необхідні інгредієнти для приготування Джину в джин кошику

Бажання отримати гідний аналог міцного дорогого алкоголю в домашніх умовах штовхає винокурів на експерименти. Часто вони виявляються дуже вдалими. Рецепт домашнього джина В джин кошику-найкращий тому доказ.

Склад засипу для напою підбирається за бажанням, але обов'язковим інгредієнтом повинен бути ялівець. Темно-сині плоди надають джину холодить присмак і характерний аромат хвої. Кардамон дає пряно-пекучий фініш, скоринка цитрусових дарує гіркуваті нотки. Коріандр відтіняє і підсилює лимонно-цитрусовий смак, робить його теплим і м'яким, дягель трохи підсолоджує напій.

Сам порядок використання джин кошика для приготування джина не викликає труднощів. Розглянемо рецепт домашнього алкоголю з простим набором спецій.

дистилят міцністю 40-45% 3 літри
набір спецій ягоди ялівцю — 50 г;

Апельсинова і лимонна цедра свіжа — по 10 г;

Насіння коріандру — 15 г;

Кардамон — 10 г;

Дягель — 15 г

Рецепт:

  1. З кірочок цитрусових видалити білу частину, просушити їх 5 днів в темному місці.
  2. Цедру дрібно поламати, додати коріандр і кардамон, перемішати.
  3. Розім'яти ягоди ялівцю, з'єднати з пряною сумішшю. Покласти подрібнений корінь дягелю.
  4. Зібрати самогонний апарат, встановити бражну колону з джин-кошиком.
  5. Нагріти бак і дочекатися, поки почнеться перегонка. Відібрати 30 мл голів.
  6. Помістити в джин-кошик набір ароматичних спецій і продовжити перегін.

На виході вийде спирт міцністю 96 градусів. Його потрібно розбавити водою до питній фортеці, перелити в скляну пляшку і прибрати на 10 днів для дозрівання. За цей час напій придбає багатий смак і специфічний аромат ялівцевої горілки.

Кількість і пропорції добавок — справа смаку. Хтось любить насичений аромат хвої, іншим до душі тонкий післясмак цитрусових. Рекомендоване співвідношення - 50 г спецій на 20 л спирту-сирцю.

Які інгредієнти можна використовувати для ароматики

У джин-кошик можна закладати тільки сухі інгредієнти. Свіжі трави і ягоди зваряться в спирту і не дадуть насиченого букета. Для повного вилучення ароматики великі частини потрібно подрібнити, ягоди продавити товкачем або качалкою, з цедри прибрати білу частину.

Для ароматизації можна використовувати:

  • Цедру будь-яких цитрусових;
  • Ягоди горобини, журавлини, вишні, малини, смородини, ялівцю;
  • Дрібнодисперсні мелені спеції: перець, кардамон, кмин, бадьян, корицю. Прянощі закладають в спеціальних мішечках-фільтрах, щоб не забруднювати отвори сітки;
  • Трави: м'яту, шавлія, чебрець, чебрець, полин, дягель, лимонну траву, мелісу, тархун, розмарин.

Можна експериментувати і з сухофруктами на кшталт яблук або груш, проте вони не володіють яскравою ароматикою і лише додадуть делікатну фруктову нотку.

Не можна щільно трамбувати наповнювач в джин кошик. Так втрачається частина аромату і зростає ризик забивання отвору насадки. Перегонку доведеться зупиняти, самогонний апарат розбирати і очищати. Ідеально заповнювати кошик на ⅔ обсягу.

Іноді в ємність закладають абсолютно несподівані продукти, які на перший погляд зовсім не підходять для ароматизації: житні сухарики, аптечну ромашку, глід, абрикосову шкірку. Але і такі варіанти мають право на життя. Якщо виноробу подобається самогон з ароматом житнього хліба або ромашки, то чому ні? Головне-натуральність продуктів і їх сухий стан.

Джин-кошик допомагає значно урізноманітнити домашній бар напоями з різними органолептичними характеристиками. Її використання стане цікавим експериментом для початківця винокура, а для досвідченого самогонника такий девайс вже необхідний інструмент.

Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: як встановити та використовувати джин-кошик для ароматизації алкоголю