Домашній абсент – міцний алкогольний напій, історія якого починається з часів Стародавньої Греції. Назва настоянки походить від головного інгредієнта – полину Artemisia absinthium. Спочатку напій використовували тільки в лікувальних цілях, в подальшому він став популярний серед богеми.
Багато винокури роблять абсент в домашніх умовах, отримуючи алкоголь, близький за ароматичними і смаковими характеристиками до оригінальної настоянці. Запорука успіху-правильно підготовлене сировину, наявність необхідного інвентарю і чітке дотримання рецептурою.
- Вибір і підготовка трав для абсенту
- Необхідне обладнання та інструменти
- Класичний рецепт абсенту
- Пропорції та список інгредієнтів
- Технологія приготування
- Популярні рецепти абсенту в домашніх умовах
- Абсент зі спирту
- З самогону
- Абсент на горілці без перегонки
- З лимоном
- Абсент Екстра-файн з перегонкою
- Швейцарський рецепт абсенту Монпельє
- Відео рецепт домашнього абсенту за рецептом з Понтарльє, Франція
Вибір і підготовка трав для абсенту
Основним інгредієнтом абсенту є Римський або гіркий полин. Обов'язкові компоненти-аніс і насіння фенхелю. Всі інші ароматичні трави додають для поліпшення смакових якостей напою за бажанням. У список входять:
- Коріандр;
- Аніс;
- М'ята перцева;
- Меліса;
- Дягель;
- Кмин;
- Ромашка;
- Корінь солодки;
- Петрушка;
- Дягель та ін.
Ще одним важливим компонентом є ісоп, який використовують для підфарбовування домашнього абсенту.
Для приготування абсенту беруть тільки квіти і листя рослин. Стебла містять невелику кількість ефірних масел. Припустимо використовувати коріння рослин - їх попередньо подрібнюють. Насіння анісу і фенхелю кладуть в домашню настоянку цілими.
Придбати потрібні трави можна в аптеці. Ще один простий спосіб запастися сировиною-купити його в спеціалізованих магазинах. Там пропонують вже готові набори трав і спецій для абсенту.
Хороший варіант – зібрати і висушити трави самостійно. Збір виробляють в місцях, розташованих далеко від проїжджої частини.
Абсент-особливості і види напою богеми, чому «Зелену фею» забороняють →
Необхідне обладнання та інструменти
Для приготування абсенту в домашніх умовах обов'язково знадобиться дистилятор. Апарат повинен бути оснащений перегінним кубом з конденсатором.
Використовувати апарати з сухопутником не рекомендується. Смак домашнього напою стає менш вираженим.
Також для приготування абсенту будинку знадобляться:
- Електронні кухонні ваги;
- Скляні ємності для мацерації і старіння напою;
- Комплект ареометрів;
- Мірний циліндр.
Класичний рецепт абсенту
Рецепт Понтарльє, придуманий в 1855 році, вважається класичним варіантом настоянки абсенту. Це базова технологія приготування напою, освоївши яку можна зробити будь-який варіант «зеленої феї» в домашніх умовах без проблем.
Пропорції та список інгредієнтів
Пропорції вказані в розрахунку на 1 літр напою. Якщо потрібно приготувати більше, кількість інгредієнтів збільшують пропорційно.
Склад:
Спирт, 95% | 1 л |
гіркий полин | 25-100 г |
Фенхель( насіння) | 50 г |
Аніс (насіння) | 50 г |
Вода | 500 мл |
Для підфарбовування:
Римський полин | 10 г |
Меліса | 5 г |
ісоп | 10 г |
Технологія приготування
Виготовлення домашнього абсенту проходить в кілька етапів:
Мацерація
- Перебрати полин. Стебла і коріння подрібнити.
- Складіть у скляну тару, додайте насіння анісу та фенхелю.
- Залити літром спирту. Ідеально підходить виноградний, але можна використовувати і будь-який інший.
- Настоюйте від 14 до 28 днів у темному місці.
Для прискорення процесу можна зробити гаряче настоювання. Для цього настоянку протягом 12 годин нагрівають на водяній бані. Температура не повинна перевищувати 40°C. ємність при гарячому методі настоювання обладнають гідрозатворів.
Дистиляція
- Розбавити полиновий настій 0,5 л чистої води.
- Перелити рідину без фільтрації в перегінний куб.
- Перегнати настойку при температурі 60 °C, щоб трави та спеції не пригоріли.
- Підігрівати рідина, поки не з'являться перші краплі абсенту — голови. Відібрати їх в окремий посуд, приблизно 50-70 мл.
- Потім зібрати 800-850 мл спирту сирцю. Це тіло.
- Решту рідини (хвости) відібрати в інший посуд. Вони будуть каламутними, з різким запахом.
Переганяти насухо, але стежити щоб не підгоріли трави.
Фарбування домашнього абсенту
- Ножем або ступкою подрібнити трави, підготовлені для фарбування.
- Скласти їх в скляну тару і залити 400 мл дистиляту.
- Прибрати на 48 годин. Потім профільтрувати, не віджимаючи.
- Змішати отриманий настій з абсентом, що залишився.
Старіння та старіння
Готовий домашній абсент розбавляють чистою водою до питній міцності. Вживати його відразу не рекомендується — смак напою виходить різким, пекучим. Витримка протягом 3-4 тижнів робить його м'якше, ароматні. Хлорофіл за час дозрівання розпадається, абсент стає жовтим. Саме такий відтінок повинен бути у натурального домашнього продукту.
Навіщо і як підпалюють абсент — поради новачкам →
Щоб домашній алкогольний напій довше зберігав зелений колір, фасувати його потрібно по пляшках з темного скла і зберігати далеко від сонячно кольору.
Популярні рецепти абсенту в домашніх умовах
Існує багато рецептів абсенту. Кожен винокур може вибрати варіант, відповідно до навичками і смаковими пристрастями. Роблять абсент в домашніх умовах зі спирту, горілки і самогону.
Абсент зі спирту
За цим рецептом вийде ароматний домашній абсент міцністю 65%.
Склад:
Спирт | 1,65 л |
гіркий полин | 3 ч. л. |
Кардамон (насіння) | 2 ч. л. |
Коріандр | 1 ч. л. |
Аніс (насіння) | 3 ч. л. |
корінь дягелю | 3 ч. л. |
Рецепт:
- Полин і спирт з'єднати в скляній тарі.
- Прибрати для настоювання на дві доби.
- Додати до настоянки насіння коріандру, кардамону, анісу і подрібнений корінь дягелю.
- Прибрати на тиждень в темне місце.
- Перегнати заготовку для домашнього абсенту, відокремлюючи голови і хвости дистиляту на апараті без сухопутника.
- Профільтрувати готовий абсент і розфасувати по пляшках з темного скла.
- Залиште для стабілізації смаку на 5-7 днів.
Коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →
Напій виходить світло-зеленого кольору. При бажанні абсент можна підфарбувати, використовуючи технологію класичного рецепту.
З самогону
В якості алкогольної основи для приготування абсенту в домашніх умовах винокури часто використовують самогон. Важливо, щоб алкоголь був якісним, добре очищеним. Детальніше про те, як приготувати абсент з самогону в домашніх умовах →
Склад:
Самогон, 80% | 1,5 л |
полин | 25 г |
Аніс | 100г |
Мед | 125 г |
Вода | 60 мл |
Для фарбування:
листя чорної смородини | 5 шт. |
Рецепт:
- У скляну ємність скласти аніс і полин.
- Влити самогон. Щільно закрити і прибрати для настоювання на 14 днів.
- Готову настойку перегнати, відбираючи "голову" і»хвости"
- Мед розвести у воді.
- Залити дистилят, розмішати.
- Наполягати 10 днів. На 7 день настоювання в домашній абсент додати листя смородини.
- Профільтруйте готовий абсент.
- Розфасувати по пляшках.
Готовий домашній абсент перед дегустацією рекомендується витримати ще 5-7 днів, щоб стабілізувався смак.
Абсент на горілці без перегонки
Простий рецепт домашнього абсенту без перегонки підійде тим, у кого немає самогонного апарату.
Склад:
горілка | 0,5 л |
цукровий сироп | 120 мл |
полин | 2 ч. л. |
Аніс (насіння) | 2 ч. л. |
корінь дягелю | 2 ч. л. |
Коріандр | 1/2 ч. л. |
Фенхель | 1/2 ч. л. |
Кардамон | 3 стручки |
Рецепт:
- У скляну тару всипати полин і залити горілку.
- Залишити на 3 добу для настоювання.
- Профільтрувати рідину, не віджимаючи полин.
- Додайте залишилися трави та спеції.
- Прибрати на 14 днів для настоювання.
- Готову настоянку процідити і розбавити цукровим сиропом за смаком.
З лимоном
Смачний домашній абсент з цитрусовими нотками виходить при додаванні лимона. Настоянка готується без перегонки.
Склад:
горілка | 0,5 л |
цукровий сироп | 180 мл |
Цедра лимона | з 1 плоду |
Суха полин | 2 ч. л. |
м'ята перцева | 4 ст. л. |
Рецепт:
- Полин покласти в скляну тару.
- Влити горілку.
- Прибрати на 2 доби для настоювання.
- Процідити заготовку.
- Додати всі компоненти, крім цукрового сиропу.
- Залишити настоюватися на 7 днів.
- Процідіть домашній абсент.
- Додати цукровий сироп.
- Розмішати і перелити в пляшку.
Для стабілізації смаку домашньої настоянки, перед дегустацією її витримують 7-10 днів в темному прохолодному місці.
Абсент Екстра-файн з перегонкою
Оригінальний рецепт був придуманий ще в 1891 році.
Склад:
Римська полин | 20 г |
Аніс (насіння) | 20 г |
гіркий полин | 50 г |
Коріандр | 6 г |
Спирт, 95% | 1 л |
ісоп | 10 г |
Для фарбування:
Лакриця | 5 г |
Понтійська полин | 5 г |
М'ята перцева | 5 г |
Меліса | 5 г |
Рецепт:
- За допомогою ступки або ножа подрібнити трави, приготовані для домашнього абсенту.
- Злегка зволожити їх водою і помістити в скляну ємність.
- Залити спирт і закрити балон кришкою з гідрозатворів.
- Наполягати 3 дні.
- Додайте 1 л чистої води і залиште ще на 24 години.
- Настоянку без фільтрації перелити в перегінний куб і дистилювати.
- Домашній абсент підфарбувати травами, використовуючи технологію класичного рецепту.
- Після фарбування абсент профільтрувати і перелити в пляшки з темного скла.
Перед вживанням витримати домашній абсент в темному місці 7-10 днів.
Коктейль Зелена фея: класичний склад з абсентом і 4 варіації напою →
Швейцарський рецепт абсенту Монпельє
Ще один рецепт абсенту з полином, який можна використовувати для виготовлення напою в домашніх умовах.
Склад:
Спирт | 1 л |
дягель (насіння) | 5 г |
коріандр (насіння) | 5 г |
гіркий полин | 25 г |
Аніс( насіння) | 50 г |
Фенхель( насіння) | 50 г |
Для фарбування:
ісоп | 7,5 г |
Турецька м'ята | 7,5 г |
Римська полин | 10 г |
Рецепт:
- Подрібнити полин. Скласти в скляну ємність.
- Засипати всі спеції.
- Влити спирт.
- Прибрати рідина настоюватися на 2 тижні в темне місце.
- Без фільтрації настоянку перелити в перегінний куб і провести дистиляцію стандартним методом.
- В отриманий дистилят додати трави для фарбування і залишити домашній абсент на 2 доби.
- Фільтрувати і перелити в пляшки з темного скла.
Перед дегустацією дати настоятися домашньому абсенту 7-10 днів.
Виготовлення алкоголю в домашніх умовах – захоплюючий процес, нюанси якого легко засвоїти самостійно. Знаючи, як зробити абсент за класичним рецептом, не складе труднощів приготувати елітний алкоголь за іншими рецептами.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua