рецепти приготування абсенту в домашніх умовах

Домашній абсент – міцний алкогольний напій, історія якого починається з часів Стародавньої Греції. Назва настоянки походить від головного інгредієнта – полину Artemisia absinthium. Спочатку напій використовували тільки в лікувальних цілях, в подальшому він став популярний серед богеми.

домашний абсент

Багато винокури роблять абсент в домашніх умовах, отримуючи алкоголь, близький за ароматичними і смаковими характеристиками до оригінальної настоянці. Запорука успіху-правильно підготовлене сировину, наявність необхідного інвентарю і чітке дотримання рецептурою.

Вибір і підготовка трав для абсенту

Основним інгредієнтом абсенту є Римський або гіркий полин. Обов'язкові компоненти-аніс і насіння фенхелю. Всі інші ароматичні трави додають для поліпшення смакових якостей напою за бажанням. У список входять:

  • Коріандр;
  • Аніс;
  • М'ята перцева;
  • Меліса;
  • Дягель;
  • Кмин;
  • Ромашка;
  • Корінь солодки;
  • Петрушка;
  • Дягель та ін.

Ще одним важливим компонентом є ісоп, який використовують для підфарбовування домашнього абсенту.

Для приготування абсенту беруть тільки квіти і листя рослин. Стебла містять невелику кількість ефірних масел. Припустимо використовувати коріння рослин - їх попередньо подрібнюють. Насіння анісу і фенхелю кладуть в домашню настоянку цілими.

Придбати потрібні трави можна в аптеці. Ще один простий спосіб запастися сировиною-купити його в спеціалізованих магазинах. Там пропонують вже готові набори трав і спецій для абсенту.

Хороший варіант – зібрати і висушити трави самостійно. Збір виробляють в місцях, розташованих далеко від проїжджої частини.

Абсент-особливості і види напою богеми, чому «Зелену фею» забороняють →

Необхідне обладнання та інструменти

Для приготування абсенту в домашніх умовах обов'язково знадобиться дистилятор. Апарат повинен бути оснащений перегінним кубом з конденсатором.

Використовувати апарати з сухопутником не рекомендується. Смак домашнього напою стає менш вираженим.

Також для приготування абсенту будинку знадобляться:

  • Електронні кухонні ваги;
  • Скляні ємності для мацерації і старіння напою;
  • Комплект ареометрів;
  • Мірний циліндр.

Класичний рецепт абсенту

Рецепт Понтарльє, придуманий в 1855 році, вважається класичним варіантом настоянки абсенту. Це базова технологія приготування напою, освоївши яку можна зробити будь-який варіант «зеленої феї» в домашніх умовах без проблем.

Пропорції та список інгредієнтів

Пропорції вказані в розрахунку на 1 літр напою. Якщо потрібно приготувати більше, кількість інгредієнтів збільшують пропорційно.

Склад:

Спирт, 95% 1 л
гіркий полин 25-100 г
Фенхель( насіння) 50 г
Аніс (насіння) 50 г
Вода 500 мл

Для підфарбовування:

Римський полин 10 г
Меліса 5 г
ісоп 10 г

Технологія приготування

Виготовлення домашнього абсенту проходить в кілька етапів:

Мацерація

  1. Перебрати полин. Стебла і коріння подрібнити.
  2. Складіть у скляну тару, додайте насіння анісу та фенхелю.
  3. Залити літром спирту. Ідеально підходить виноградний, але можна використовувати і будь-який інший.
  4. Настоюйте від 14 до 28 днів у темному місці.

Для прискорення процесу можна зробити гаряче настоювання. Для цього настоянку протягом 12 годин нагрівають на водяній бані. Температура не повинна перевищувати 40°C. ємність при гарячому методі настоювання обладнають гідрозатворів.


Дистиляція

  1. Розбавити полиновий настій 0,5 л чистої води.
  2. Перелити рідину без фільтрації в перегінний куб.
  3. Перегнати настойку при температурі 60 °C, щоб трави та спеції не пригоріли.
  4. Підігрівати рідина, поки не з'являться перші краплі абсенту — голови. Відібрати їх в окремий посуд, приблизно 50-70 мл.
  5. Потім зібрати 800-850 мл спирту сирцю. Це тіло.
  6. Решту рідини (хвости) відібрати в інший посуд. Вони будуть каламутними, з різким запахом.

Переганяти насухо, але стежити щоб не підгоріли трави.

Фарбування домашнього абсенту

  1. Ножем або ступкою подрібнити трави, підготовлені для фарбування.
  2. Скласти їх в скляну тару і залити 400 мл дистиляту.
  3. Прибрати на 48 годин. Потім профільтрувати, не віджимаючи.
  4. Змішати отриманий настій з абсентом, що залишився.

Старіння та старіння

Готовий домашній абсент розбавляють чистою водою до питній міцності. Вживати його відразу не рекомендується — смак напою виходить різким, пекучим. Витримка протягом 3-4 тижнів робить його м'якше, ароматні. Хлорофіл за час дозрівання розпадається, абсент стає жовтим. Саме такий відтінок повинен бути у натурального домашнього продукту.

Навіщо і як підпалюють абсент — поради новачкам →

Щоб домашній алкогольний напій довше зберігав зелений колір, фасувати його потрібно по пляшках з темного скла і зберігати далеко від сонячно кольору.

Популярні рецепти абсенту в домашніх умовах

Існує багато рецептів абсенту. Кожен винокур може вибрати варіант, відповідно до навичками і смаковими пристрастями. Роблять абсент в домашніх умовах зі спирту, горілки і самогону.

Абсент зі спирту

За цим рецептом вийде ароматний домашній абсент міцністю 65%.

Склад:

Спирт 1,65 л
гіркий полин 3 ч. л.
Кардамон (насіння) 2 ч. л.
Коріандр 1 ч. л.
Аніс (насіння) 3 ч. л.
корінь дягелю 3 ч. л.

Рецепт:

  1. Полин і спирт з'єднати в скляній тарі.
  2. Прибрати для настоювання на дві доби.
  3. Додати до настоянки насіння коріандру, кардамону, анісу і подрібнений корінь дягелю.
  4. Прибрати на тиждень в темне місце.
  5. Перегнати заготовку для домашнього абсенту, відокремлюючи голови і хвости дистиляту на апараті без сухопутника.
  6. Профільтрувати готовий абсент і розфасувати по пляшках з темного скла.
  7. Залиште для стабілізації смаку на 5-7 днів.

Коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →

Напій виходить світло-зеленого кольору. При бажанні абсент можна підфарбувати, використовуючи технологію класичного рецепту.

З самогону

В якості алкогольної основи для приготування абсенту в домашніх умовах винокури часто використовують самогон. Важливо, щоб алкоголь був якісним, добре очищеним. Детальніше про те, як приготувати абсент з самогону в домашніх умовах →

Склад:

Самогон, 80% 1,5 л
полин 25 г
Аніс 100г
Мед 125 г
Вода 60 мл

Для фарбування:

листя чорної смородини 5 шт.

Рецепт:

  1. У скляну ємність скласти аніс і полин.
  2. Влити самогон. Щільно закрити і прибрати для настоювання на 14 днів.
  3. Готову настойку перегнати, відбираючи "голову" і»хвости"
  4. Мед розвести у воді.
  5. Залити дистилят, розмішати.
  6. Наполягати 10 днів. На 7 день настоювання в домашній абсент додати листя смородини.
  7. Профільтруйте готовий абсент.
  8. Розфасувати по пляшках.

Готовий домашній абсент перед дегустацією рекомендується витримати ще 5-7 днів, щоб стабілізувався смак.

Абсент на горілці без перегонки

Простий рецепт домашнього абсенту без перегонки підійде тим, у кого немає самогонного апарату.

Склад:

горілка 0,5 л
цукровий сироп 120 мл
полин 2 ч. л.
Аніс (насіння) 2 ч. л.
корінь дягелю 2 ч. л.
Коріандр 1/2 ч. л.
Фенхель 1/2 ч. л.
Кардамон 3 стручки

Рецепт:

  1. У скляну тару всипати полин і залити горілку.
  2. Залишити на 3 добу для настоювання.
  3. Профільтрувати рідину, не віджимаючи полин.
  4. Додайте залишилися трави та спеції.
  5. Прибрати на 14 днів для настоювання.
  6. Готову настоянку процідити і розбавити цукровим сиропом за смаком.

З лимоном

Смачний домашній абсент з цитрусовими нотками виходить при додаванні лимона. Настоянка готується без перегонки.

Склад:

горілка 0,5 л
цукровий сироп 180 мл
Цедра лимона з 1 плоду
Суха полин 2 ч. л.
м'ята перцева 4 ст. л.

Рецепт:

  1. Полин покласти в скляну тару.
  2. Влити горілку.
  3. Прибрати на 2 доби для настоювання.
  4. Процідити заготовку.
  5. Додати всі компоненти, крім цукрового сиропу.
  6. Залишити настоюватися на 7 днів.
  7. Процідіть домашній абсент.
  8. Додати цукровий сироп.
  9. Розмішати і перелити в пляшку.

Для стабілізації смаку домашньої настоянки,  перед дегустацією її  витримують 7-10 днів в темному прохолодному місці.

Абсент Екстра-файн з перегонкою

Оригінальний рецепт був придуманий ще в 1891 році.

Склад:

Римська полин 20 г
Аніс (насіння) 20 г
гіркий полин 50 г
Коріандр 6 г
Спирт, 95% 1 л
ісоп 10 г

Для фарбування:

Лакриця 5 г
Понтійська полин 5 г
М'ята перцева 5 г
Меліса 5 г

Рецепт:

  1. За допомогою ступки або ножа подрібнити трави, приготовані для домашнього абсенту.
  2. Злегка зволожити їх водою і помістити в скляну ємність.
  3. Залити спирт і закрити балон кришкою з гідрозатворів.
  4. Наполягати 3 дні.
  5. Додайте 1 л чистої води і залиште ще на 24 години.
  6. Настоянку без фільтрації перелити в перегінний куб і дистилювати.
  7. Домашній абсент підфарбувати травами, використовуючи технологію класичного рецепту.
  8. Після фарбування абсент профільтрувати і перелити в пляшки з темного скла.

Перед вживанням витримати домашній абсент в темному місці 7-10 днів.

Коктейль Зелена фея: класичний склад з абсентом і 4 варіації напою →

Швейцарський рецепт абсенту Монпельє

Ще один рецепт абсенту з полином, який можна використовувати для виготовлення напою в домашніх умовах.

Склад:

Спирт 1 л
дягель (насіння) 5 г
коріандр (насіння) 5 г
гіркий полин 25 г
Аніс( насіння) 50 г
Фенхель( насіння) 50 г

Для фарбування:

ісоп 7,5 г
Турецька м'ята 7,5 г
Римська полин 10 г

Рецепт:

  1. Подрібнити полин. Скласти в скляну ємність.
  2. Засипати всі спеції.
  3. Влити спирт.
  4. Прибрати рідина настоюватися на 2 тижні в темне місце.
  5. Без фільтрації настоянку перелити в перегінний куб і провести дистиляцію стандартним методом.
  6. В отриманий дистилят додати трави для фарбування і залишити домашній абсент на 2 доби.
  7. Фільтрувати і перелити в пляшки з темного скла.

Перед дегустацією дати настоятися домашньому абсенту 7-10 днів.

Виготовлення алкоголю в домашніх умовах – захоплюючий процес, нюанси якого легко засвоїти самостійно. Знаючи, як зробити абсент за класичним рецептом, не складе труднощів приготувати елітний алкоголь за іншими рецептами.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт домашнього абсенту за рецептом з Понтарльє, Франція