Віскі — алкогольний напій кельтського походження міцністю до 60%. Він зародився в селянських хатинах в XV столітті. Зараз спиртне випускають в промислових масштабах у багатьох країнах світу. Існує і рецепт віскі в домашніх умовах, який відрізняється простотою і швидким виконанням.
Розповімо, як зробити напій за класичною технологією, популярною в Шотландії та Ірландії, навчимо правильно вибирати інгредієнти і наполягати алкоголь. А також поділимося найцікавішими рецептами і варіаціями створення віскі своїми руками.
- Необхідні інгредієнти
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Технологія приготування домашнього віскі
- Підбір солоду
- Затирка
- Ферментація
- Дистиляція
- Витримка
- Купажування
- Розлив
- Рецепти віскі в домашніх умовах
- Класичний солодовий віскі
- Копчений домашній віскі
- Житній віскі
- З пшениці
- З концентрату
- З ячменю
- З кукурудзи
- Імітація віскі
- З горілки
- Правила зберігання домашнього віскі
- Відео рецепт: як зробити віскі в домашніх умовах швидко і з гарантованим результатом
Необхідні інгредієнти
Зварити віскі в домашніх умовах можна з простих інгредієнтів. У базовий склад входять вода, дріжджі і солод. Залежно від бажаного сорту і смаку в ролі основи можуть виступати кукурудза, пшениця, ячмінь або жито.
Найякісніший — односолодовий віскі, який роблять з ячменю. Але можна приготувати купажований напій, змішавши різні види зерна. Загальні пропорції компонентів в рецепті не змінюються
Вибір та підготовка інгредієнтів
Для приготування домашнього віскі можна вибирати будь-який солод. Найпростіший і дешевий варіант — взяти звичайний пивоварний. Якщо хочеться отримати спиртне з ароматом торф'яного диму, потрібно обсмажити зерна на сковороді до світло-коричневого відтінку і додати в помел.
Дріжджі для віскі можна придбати звичайні спиртові , зовсім необов'язково купувати спеціальні дорогі штами, призначені для елітних сортів алкоголю. Різниці в смаку точно не буде. Але якщо хочеться поекспериментувати, торгова мережа пропонує Bragman Whisky, Leyka Whiskey, Alcotec Whisky Turbo, Winstory Turbo Whiskey та інші. Слово "Whisky" в назві означає, що в дріжджах присутні ферменти, що поліпшують оцукрювання солоду. В результаті сусло зброджується повністю і вихід спиртного збільшується.
Особливу увагу потрібно звернути на якість води. Для домашнього віскі підійде джерельна або бутильована, яку можна купити в будь-якому супермаркеті. Кип'ячену рідину використовувати не можна-сусло буде погано бродити.
У процесі створення віскі важливо контролювати температуру і строго дотримуватися наведених в рецепті пропорцій. При виконанні цих умови успішний результат гарантований.
Технологія приготування домашнього віскі
Зробити віскі «домашнього розливу» непросто, але при дотриманні технології і пропорцій результат обов'язково порадує. Процес варіння складається з декількох етапів, які необхідно пройти.
Підбір солоду
Вид солоду залежить від бажаного сорту майбутнього віскі. Зазвичай в рецепті використовують ячмінь, на його основі виходить міцний і приємний на смак односолодовий віскі. Якщо немає ячменю, можна взяти жито, пшеницю або рис. Смак буде іншим, але розібратися в таких тонкощах зможе тільки фахівець. Для приготування американського віскі ( бурбона ) буде потрібно Кукурудза. Напій з неї виходить більш м'якого смаку.
Велике поле для експериментів дає купажування. Офіційних рецептів не існує, тому кожен винороб вільний придумувати свої склади і неповторні смаки.
В домашніх умовах солод необхідно приготувати самому:
- Злаки замочити на 1-3 дні в теплій воді.
- У набряклу масу додати марганцівку для знезараження, добре промити.
- Очищене зерно розсипати тонким шаром, залишити на 4-7 днів для пророщування, періодично перемішуючи і зволожуючи.
- Після появи паростків солод підсушити і перемолоти на звичайній крупорушці.
Початківці винороби можуть купити готовий солод з помелом в спеціалізованих магазинах. Кращими вважаються марки: Vienna, Pilsner, Pale Ale.
Затирка
Затирка необхідна для отримання мальтози та полегшення процесу бродіння. Технологія така:
- Солод заливають підігрітою до 70°з водою, добре перемішують.
- Масу прогрівають протягом 1,5 годин при температурі 65 °С.
- Потім вогонь збільшують до 72°C і млоять ще чверть години.
- Каструлю з вмістом швидко охолоджують до 25 °C. ємність можна поставити у ванну з холодною водою, а взимку винести на вулицю.
Ферментація
Охолоджене сусло переливають в бродильну ємність, додають активовані дріжджі. Посуд переносять в приміщення з температурою 20-25 °з, ставлять гідрозатвор. Починається процес бродіння. який триває від 3 до 14 днів.
Під час ферментації в суслі утворюються ефірні масла, завдяки чому поліпшуються смако-ароматичні якості домашнього віскі. Тому важливо, щоб продукт не перебродив. Як тільки сусло перестане пускати бульбашки, стане світлим і гіркуватим на смак, можна переходити до перегонки.
Дистиляція
Минулий ферментацію домашній напівфабрикат піддають подвійної дистиляції. Перший перегін роблять за стандартною технологією, голови і хвости не відокремлюють. Гнати потрібно на максимальній швидкості, до 10 градусів в струмені.
Другу дистиляцію виконують ретельно, скрупульозно відокремлюючи голови і хвости. Саме від неї буде залежати кінцевий смак продукту. Відокремивши голови (10-12% від кількості загального спирту), зібрати тіло. Це основна фракція, спирт-сирець. При падінні фортеці в струмені нижче 45 градусів перейти до відбору хвостів.
Як правильно перегнати самогон другий раз, підготовка, етапи →
При бажанні можна зробити і третю дистиляцію, знову розділяючи спирт на фракції, але це дуже трудомістким і безглуздо, якщо перегонка велася на сучасному самогонному апараті.
Витримка
Витримка — основний етап отримання віскі в домашніх умовах, приготувати без неї якісний алкоголь неможливо. Триває вона 6 і більше місяців, проходить в дубових бочках, де напівфабрикат насичується кислотами, що впливають на дегустаційні якості.
Кращий варіант-купити справжню дубову бочку , залити спирт і прибрати в підвал на півроку. Але це зайві витрати, які для новачка не завжди бажані. Більш простий спосіб-настояти віскі на дубові чіпси (кілочках). Годиться будь-який відрізок деревини діаметром 30-35 см.його розщеплюють на скіпи, довжину підбирають виходячи зі своєї ємності для настоювання. Заливають їх окропом на 15 хвилин, потім опускають в холодну воду на півгодини і просушують на сонці.
Приготовлені чіпси складають в банку, заливають спиртом, розведеним до питній фортеці і прибирають в темне місце на півроку.
Для тих, кому ніколи або не хочеться чекати, розповімо, як готувати віскі в домашніх умовах за тиждень. Потрібно розвести спирт-сирець до 40% і наполягати на дубових тирсі. Природно, смак такого продукту буде далекий від справжнього, зате зажадає мінімум сил і часу. Тирсу готують аналогічно деревині: заливають окропом, потім холодною водою і сушать на сонці.
Купажування
Купажуванням називають змішування різних солодових основ. Його проводять для отримання багатогранного смаку і більш складного аромату. З'єднуються спирти повинні пройти витримку і після з'єднання настоюватися ще мінімум 3 місяці.
Купажування поширене в промисловому виробництві, при виготовленні домашньої продукції цей етап часто пропускають.
Розлив
Перед розливом готовий віскі фільтрують через марлю або паперовий фільтр, коригують при необхідності фортеця. Після тару щільно закупорюють і прибирають на зберігання.
Рецепти віскі в домашніх умовах
Існує багато різних способів створення домашнього скотча. Ми зібрали найцікавіші рецепти приготування різкуватого шотландського і м'якого ірландського віскі. Вибирайте для себе кращий.
Класичний солодовий віскі
Домашній віскі з ячмінного солоду, зварений за класичним рецептом, володіє насиченим смаком, яскравим ароматом і нічим не поступається шотландському оригіналу.
Вода | 30 л |
солод ячмінний | 7 кг |
дріжджі | 250г |
Рецепт:
- Зерно подрібнити до стану крупки, не можна перетворювати в борошно.
- Засипати в нагріту до 70°C рідину, добре перемішати і зменшити вогонь до 65°C.
- Накривши кришкою, готувати протягом 1,5 год, не забуваючи періодично помішувати.
- Остудіть суміш до кімнатної температури.
- Перелити сусло в іншу ємність, додати дріжджі.
- Перемішати і прибрати в темне приміщення для бродіння на 2 тижні.
- Скориставшись друшляком, відокремити дробину і перегнати рідину. На виході повинен вийти міцний дистилят, який розбавити до 20 градусів.
- Повторити перегонку, відокремивши фракції.
- Відібране «тіло» помістити в дубову бочку і прибрати в прохолодне місце мінімум на півроку.
- Готовий віскі відфільтрувати і розлити в тару.
Приготувати в домашніх умовах справжній віскі можна не тільки зі світлого, але і з зеленого солоду за тією ж технологією.
Копчений домашній віскі
Домашній копчений віскі, приготований за цим рецептом, виділяється характерним димчастим ароматом і нагадає шанувальникам скотчу улюблену оригінальну версію.
Вода | 9,5 л |
ячмінний солод | 1,8 кг |
Ячмінь підкопчений | 120 г |
сухі дріжджі | 100 г |
закваска для йогурту | 2-3 ч. л. |
Рецепт:
- У доведену до 65°C рідину всипати підсмажений ячмінь і солодовий продукт.
- Проварити суміш на повільному вогні 1,5 год, охолодити до 23-25°C, ввести закваску, перемішати.
- Додати дріжджі і прибрати в темне місце на 12-14 діб.
- Після подвійної перегонки настоювати протягом 3-4 місяців.
- Відфільтрований віскі розподілити по пляшках.
Житній віскі
Один з простих рецептів зернового віскі, що вважається справжнім чоловічим напоєм. Володіє міцністю, насиченим смаком і яскравим хлібним ароматом.
Вода | 8,5 л |
Зерно житнє | 2 кг |
солод ячмінний | 1 кг |
Солод житній | 1 кг |
сухі дріжджі | 100г |
йогуртова закваска | 3-4 ч. л. |
Рецепт:
- З води і солоду приготувати затірку за звичайною технологією. Додати закваску і дріжджі.
- Прибрати на 4 дні для бродіння.
- Провести подвійну дистиляцію процідженої суміші.
- Після 2-річної витримки і фільтрації домашній житній віскі готовий.
З пшениці
Віскі з пшениці має м'який Хлібний смак з нюансами карамельної солодощі і приємним природним ароматом. Напій ближче до ірландського типу.
Вода | 28 л |
Крупа кукурудзяна | 7,5 кг |
солод з ячменю | 6,5 кг |
Борошно пшеничне | 950 г |
дріжджі | 100г |
Рецепт:
- Змішати пшеничне борошно і кукурудзяну крупу, залити водою
- Варити протягом 4 ч В при температурі 65 °С.
- Знявши з вогню, залишити на 2 год в теплому місці.
- Суміш охолодити до кімнатної температури, перелити в ємність для бродіння, додати дріжджі, прибрати на тиждень.
- Процідити і відправити на перегонку.
- Перелити спирт-сирець в бутель з попередньо вміщеній на дно дубовою тріскою.
- Наполягати протягом 11-12 місяців.
- Знову процідити і розподілити по підготовленій тарі.
З концентрату
Рецепти домашнього односолодового або «багатосолодового» віскі не завжди вимагають використання натурального продукту. Не менш смачний і ароматний напій виходить з концентрату, а процес створення набагато спрощується.
Вода | 20 л |
Декстроза | 3 кг |
Концентрат солодовий | 2,8 кг |
дріжджі | 70 г |
Рецепт:
- Нагріти 3 літри води до температури 60°C, розчинити концентрат.
- Ще 15 л рідини вилити у велику ємність, додати підготовлений концентрат і декстрозу, перемішати.
- Рідину, що залишилася, нагріти до 26-28°C і влити в загальну суміш. Температура в ємності для бродіння повинна бути не вище 30°С.
- Приєднати дріжджі і, перемішати, залишити на 10 діб.
- Готовий напівфабрикат двічі перегнати і прибрати для настоювання мінімум на місяць.
- Після фільтрації розлити віскі по пляшках.
З ячменю
Приготований в домашніх умовах ячмінний віскі сподобається любителям шотландського спиртного і підкорить яскравим ароматом, що запам'ятовується.
Вода | 29 л |
Ячмінь | 7,5 кг |
Солод | 1,5 кг |
дріжджі | 10 г |
Рецепт:
- У велику каструлю налити воду, всипати цілісний ячмінь і 750 г солоду. перемішавши.
- Доведіть до 65°C, додайте залишок солодового продукту, ще раз перемішайте. Проварити 1,5 години.
- Прибрати каструлю з вогню і залишити в теплому місці.
- Через 4 ч суміш охолодити до кімнатної температури, ввести дріжджі.
- Після 6 днів бродіння і подвійної перегонки наполягати 2 тижні на дубовій тирсі або півроку на чіпсах.
З кукурудзи
Віскі з кукурудзи, також званий бурбоном, вперше приготували в Америці в XVIII столітті. Крім головного компонента, в рецепт входять пророщені пшениця і ячмінь.
Вода | 40 л |
Борошно кукурудзяне | 5,5 кг |
Ячмінь | 2,5 кг |
Пшениця | 2 кг |
дріжджі сухі | 20 г |
Рецепт:
- Борошно з кукурудзи варити в 33 л рідини протягом чверті години. Температура-90 ° С.
- Знявши каструлю з плити, укутати і прибрати на 60 хв.
- Додати солод, перемішати, залишити ще на 7 ч.
- Суміш перелити в чисту бочку з пластмаси, охолодити до 28-30°з, долити рідину, що залишилася, яка повинна бути холодною.
- Ввести розведені дріжджі, залишити ще на тиждень.
- Процідити масу, чисту рідину вилити в перегінний куб, дробину помістити у велику каструлю, куди додати 2-3 л гарячої кип'яченої води, потім знову процідити і вилити в куб
- Провести подвійну перегонку.
- Наполягати в банку з дубовою тріскою або бочці мінімум 90 діб.
Імітація віскі
Пропонуємо найкращий рецепт домашньої імітації віскі на основі самогону.
45%-й самогон | 4 л |
Вугілля активоване | 55 г |
чорнослив | 7-8 шт. |
Дубова стружка | 4-5 ст. л. |
Рецепт:
- У ємність для бродіння вилити самогон.
- Приєднати стружку, вугілля і сухофрукти.
- Прибрати на 14 діб, потім відфільтрувати.
З горілки
Непоганий віскі виходить з горілки. В якості додаткових інгредієнтів для додання специфічного смаку в рецепті використовують отриманий після першого перегону самогон і херес.
горілка | 1 л |
Самогон | 50 мл |
Херес | 50 мл |
цукор | 50 г |
дубова кора | 45 г |
житній хліб | 1-2 шматки |
Рецепт:
- Залити кору дуба невеликою кількістю закипілої води, залишити на 2-3 хв, перекласти на півгодини в холодну рідину, просушити.
- У глибоку каструлю помістити підготовлену кору, подрібнений хліб, влити рідкі компоненти. Прибрати на 1,5 тижні, після відфільтрувати.
- Цукор карамелізувати на розігрітій сухій сковороді, додати до отриманого віскі для додання аромату.
- Напій розлити в дрібну тару і прибрати на дозрівання. Пити можна відразу, але краще витримати 2-3 місяці.
Правила зберігання домашнього віскі
Домашній продукт, що містить алкоголь, зберігається в місці, куди не проникає світло:
- Закупорені пляшки прибирають в прохолодне (до 16 °з) приміщення.
- Відкриту тару тримають в холодильнику. Кожен раз після вживання віскі потрібно затикати пробкою.
Правильно приготований домашній віскі володіє міцністю, яскравим ароматом і не поступається оригіналу. Навчитися робити його своїми руками нескладно. Рецепти і технологію ми показали, а терпіння справжньому виноробу не позичати.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua