Ялівцева горілка (а саме так іноді називають джин) рідко вживається нерозбавленою. Найчастіше її п'ють в суміші з тоніком, льодом і лимоном. У домашніх умовах його можна зробити з ідеально очищеного від запаху сивушних масел самогону подвійної перегонки.
Як поставити сусло (брагу) для джина
Справжній джин виготовляють тільки з зернового спирту. Хоча сьогодні його виробляють у багатьох країнах світу, виділяють два види цього напою: голландський і англійський. Колись сусло для голландського Jenever (прабатька джина) ставилося тільки на ячмені. Пізніше в нього стали додавати ячмінний солод і жито.
Щоб отримати в домашніх умовах Jenever, слід ставити брагу (сусло) на ячмені з додаванням в нього ягід ялівцю: на 1 літр води додається не менше 1 кг ягоди, стовченої в ступі. Такий напій повинен бути не дуже міцним: не більше 37%. Солодкувато-пряний ялівець додається в самогон і перед перегонкою. Детальніше про те, як зробити самогон на ялівці в домашніх умовах →
Для отримання характерного золотистого відтінку голландський джин обов'язково витримують в дубових бочках. Самогон можна настояти і на трісці, або придбати так звані « дубові чіпси «, які для додання їм характерного аромату проходять попередній випал. Дубові тріски можна попередньо вимочити у вині, настояти на воді або просто кинути в спирт. У напою буде дуже приємний смак, якщо попередньо вистояти тріску на меді.
Англійський джин сухіший і міцніший і нагадує віскі. Тому, щоб отримати напій, схожий з лондонським, в домашніх умовах, ялівець додають не в брагу, а в уже готовий спирт. Його фортеця повинні бути вище: від 40 до 47%.
Після першого вигону 1 кг свіжих ягід (їх можна замінити сушеними, зменшивши їх кількість до 0,5 кг) заливається 1 літром самогону і настоюється 2-3 місяці. Отриманий настій переганяється вдруге.
Подвійна вигонка та очищення
Для отримання справжнього джина самогон обов'язково виганяють двічі. Перед повторною вигонкою він очищається за допомогою марганцівки, соди, молока, яєчних білків або деревного вугілля. У самогону обов'язково видаляються « голови » (перші 50 г дистиляту) і« хвости » (самогон нижче 45%).
Зв'язок з сивушними маслами у міцного напою занадто висока. Щоб її розірвати, перед повторним вигоном самогон обов'язково розбавляється кип'яченою або дистильованою водою до 30%. До того при вигоні занадто міцного спирту є висока ймовірність самозаймання.
Отриманий після вторинної перегонки спирт повинен мати міцність не менше 80-90%. Перед вживанням його розбавляють дистильованою водою.
Джин власного приготування. Різновид
Цікаво, що перша ялівцева настоянка зовсім не була спиртним напоєм, а призначалася для лікування безсоння і страхів. Англійські солдати, які вперше познайомилися з нею під час 30-річної війни саме в Голландії, прозвали її «еліксиром сміливості».
Щоб зробити його в домашніх умовах, в самогон, крім ялівцю можна додати в невеликих кількостях і інші ароматичні трави і приправи. Однак смак ялівцю повинен бути переважаючим. Справжні цінителі для дозрівання ялівцю і отримання більш ароматною ягоди витримують її в сухому приміщенні в невеликих тканинних мішках.
Любителі складних смаків можуть поекспериментувати: адже до складу знаменитих марок може входити до 120 ароматичних компонентів: найчастіше додають коріандр, мигдаль, корінь фіалки і дудник (ангелику). В деякі сорти входить також аніс, терен, цедра лимона, лакриця, кориця, коріандр, мускат і ПР.але смак напою залежить не від кількості додаються інгредієнтів, а від гармонійного їх поєднання.
Рецепт — 1. Щоб джин отримав легкий присмак гвоздики і лимона, на 5 літрів самогону додається 250 г ялівцю, 40-50 г лимонної цедри і всього пару бутонів сушеної гвоздики.
Рецепт — 2. На 4 літри міцністю 45-50% додають по 30 г фенхелю і коріандру, трохи менше (10-15 г) бадьяна, пару штук кардамону і 200-250 г ялівцю. Настоюється такий напій від 5-7 днів.
Рецепт — 3. Старий Гульден. На 1 літр самогону додається по 1/4 чайної ложки імбиру, кориці і насіння кунжуту, по 1/2 Чайних ложки коріандру, мускатного горіха і дягелю, 1 квітка бадьяна і 40-50 г ялівцю.
Рецепт — 4. Брагу (сусло) для англійського Джина Плімут ставлять тільки на пшениці. Смак такого напою більш м'який, ніж самогон, отриманий з жита.
Рецепт — 5. Старий тому, мабуть, єдиний солодкий джин, вироблений в Англії. Для його отримання в самогон додають невелику кількість цукрової пудри.
Рецепт — 6. Джин ідеально поєднується з тоніком. Стандартною пропорцією для змішування є 1 частина джина і 2 частини тоніка. В отриманий напій додається лід і часточка лимона.
Рецепт — 7. в коктейлі на основі Джину крім тоніка, можуть додаватися содова, лимонний, апельсиновий або журавлинний сік та інші компоненти. Щоб зробити коктейль Мартіні, джин і вермут необхідно змішати в рівних пропорціях. Існує і полегшений (« дамський ») варіант мартіні. Його готують за наступним рецептом: високий келих на 1/3 наповнюється колотим льодом, потім в нього додається 2 частини тоніка і 1 частина джина.