Яким чином виробляється сучасне пиво? Як, а, головне, з чого роблять цей напій? Натуральний він чи ні — ці та інші питання часто хвилюють пивних гурманів.
Компоненти, що використовуються у виробництві пива
За класичними рецептами цей напій готують на основі води з додаванням солоду і хмелю. Звичайно, при виробництві додаються і спеціальні ферментні препарати. Проте, в засобах масової інформації неодноразово звучали новини і про те, що виробництво сучасного пива відбувається не за традиційним способом, а з використанням спеціального порошку або концентрату, створеного в Азії.
Звичайно, реакція любителів напою на таку новину була негативною. Природно, сучасні заводи не перестали робити пиво за традиційними рецептами з класичних інгредієнтів, а використання у виробництві такого концентрату зробило б вартість готового продукту досить високою.
Тільки невеликі пивоварні можуть використовувати при виготовленні цього напою сусло. У той же час великі заводи не роблять пиво з порошку. У виробництві напою за перевіреною десятиліттями технології беруть участь тільки класичні інгредієнти:
- Солод ячмінний є основою пива. Буває різного кольору — від світлого до темного. Сорт напою залежить від його якості і кількості в тому чи іншому рецепті пива. До складу напою відповідного всім стандартам може входити несоложений ячмінь, рисова січка або пшениця.
- Найдорожча сировина, що використовується в пивоварінні з споконвіку ? хмелю. Завдяки цій рослині пиво отримує особливий приємний аромат, набуває гіркуватий смак. Застосування хмелю у виробництві напою покращує стійкість піни. Крім цього, він має потужні антисептичні властивості.
- Також при виготовленні пива використовуються спеціальні ферментні препарати, що істотно покращує якості сусла. Для скорочення процесу виробництва відбувається застосування спеціального пивного концентрату. Простими словами ? це таке ж сусло, що відрізняється лише тим, що з нього випарували зайву вологу.
Найвідоміші міфи про пивоваріння
- При виробництві пива додають спирт.
найпоширеніший міф про цей напій. З огляду на особливу популярність міцних сортів пива в нашій країні це зовсім не дивно. Дійсно, деякий запах спирту у них є. Але ось чи варто пивоварам спеціально додавати в напій спирт, якщо при природному бродінні він і так може досягати 13% алкоголю. В першу чергу ? це невигідно з економічного боку. З іншого ж ? заборонений. Будь-які добавки в пиво, понад 0,5% повинні бути вказані на упаковці. - Від вживання пива можна погладшати.
звичайно, деяка правда в цьому міфі є. Але основна причина зайвих кілограмів зовсім не пиво, а закуски і інша їжа, споживана разом з ним. Цей напій добре впливає на апетит, викликає бажання чогось з'їсти. Вживання калорійної і жирної їжі веде до повноти. - ?Живе? пиво найкорисніше.
такий термін з'явився завдяки маркетинговому ходу. Ця виверт з гучною назвою не тільки спрямована на заробіток, а й претендує на унікальність товару, що просувається, а реклама свідчить про неймовірну корисність напою.
що ж таке справжнє ?живе? пиво, де воно продається? Зустріти його можна тільки лише в невеликих пивоварнях. Відрізняється воно тим, що в уже готовому продукті знаходяться ?живі? дріжджі, які продовжують працювати і виробляти спирт. До речі, термін придатності становить всього один місяць. Природно, великі виробничі обсяги не можуть дозволити собі робити пиво з таким коротким терміном зберігання. Тому всі напої проходять пастеризацію, а при нагріванні до температури близько 70° C живі дріжджові клітини гинуть. Важливо і те, що у людей з проблемами травлення справжнє ?живе? може викликати певні проблеми зі здоров'ям. - Має бути багато піни.
ця помилка виникла через акції та дегустації пива. Навіть продукт низької якості можна налити в келих так, що піни буде набагато більше, ніж самого напою. Якість пива можна визначити по її консистенції. Так, бульбашки повинні бути не великими, а дрібними, при цьому піна залишається на краях склянки у вигляді дуже тонких кілець. - Найміцніше пиво — Темний
.
не можна сказати, що в нашій країні пиво темних сортів користується особливою популярністю. Те, наскільки напій міцний визначає не його колір, а дріжджі, що виробляють спирт під час бродіння. На колір же впливає тип солоду, який використовується під час виготовлення продукту. Він може бути як світлого, так і дуже темного кольору. Також у виробництві можуть використовуватися і спеціальні натуральні барвники з солоду. Вони зручні, але досить дорогі, що позначається на ціні готового напою. - Пиво найкраще пити холодним.
з цього приводу є різні думки. Але ось чого точно не потрібно робити ? так це ставити пиво в морозильну камеру. При температурі мінус 5, напій замерзає і стає льодом, втрачає свої смакові якості. А скляна пляшка може взагалі лопнути. Крім цього при вживанні дуже холодного пива неможливо розкуштувати його справжній смак. Найвдаліша температура для дегустації ? близько 12° C, саме при ній можна сповна насолодитися цим хмільним напоєм. - Солона риба ? найкраща закуска.
у кожного свої смаки, але справжні цінителі пива вважають за краще вживати його або без закуски взагалі, або зі спеціальним прісним печивом. Саме так можна відчути справжній і якісний напій. А разом з рибою або солоними горішками істинного аромату і смаку пива не зрозуміти. - Пиво-це не жіночий напій.
і чоловіки, і жінки вживають пиво. Не можна сказати, що представниці прекрасної статі не люблять його. - У пиві високий вміст жіночих гормонів.
ще один міф про те, що чоловіки, які люблять пиво стають імпотентами, а з часом набувають жіночі риси. Таку байку про зміст в хмелі гормонів навіть придумати складно. Але, на жаль, деякі люди вірять, що рослина якимось чудесним чином містить жіночі гормони. Так, у хмелі є фітоестрогени. Але вони також є в сої, гранатах, пшениці, рисі, яблуках та інших продуктах. До того ж відмовлятися від їх вживання ніхто не збирається.
Процес пивоваріння
Можна виділити основні етапи при виробництві пива, використовувані зараз. Якщо говорити про процес коротко, для початку готують солод з ячменю, подрібнюють його. З подрібненого солоду роблять сусло. Після цього відбувається процес по зброджуванню напою. Далі його витримують, спеціально обробляють термічно (пастеризують) і розливають.
Під час варіння цукор природним чином переходить із солоду у воду. Саме він визначає якість бродіння напою. Смак пива визначається наявністю хмелю, що додається в самому кінці.
Після необхідно охолодити проварене сусло і додати в нього дріжджі. Тільки після цього можна відправити отриману суміш для бродіння, що триває тиждень при зниженій температурі (такі умови не дають продукту скиснути або перебродити). Після цього відбувається відділення сусла і дріжджів, а також насичення вуглекислим газом.
Цієї суміші необхідно вистоятися ще 3 місяці. Також дозрівання пива може відбуватися і прямо в пляшках. На цьому закінчується процес виготовлення ?живого пива?. Для отримання напою з більш тривалим терміном зберігання, виробники додатково фільтрують і пастеризують його, після чого розливають.
Технологія правильного розливу пива
Цікавий і процес надходження пива з кеги, наприклад, в келих або пляшку. Перебуваючи в закладі, мало хто цікавиться, як саме це відбувається. Тільки при дотриманні всіх санітарних вимог і правил безпеки, пиво з кеги надійде на стіл до відвідувача охолодженим і свіжим.
Яким чином влаштована система правильного розливу з такої металевої ємності? З чого вона складається?
В її складі:
- Пивні крани (можна зустріти їх назву як?пивна вежа?) ? знаходяться на стійці бару;
- Газовий балон;
- Холодильник;
- Кеги з напоєм.
Така система з'єднується спеціальними трубками. За ним напій з кеги, завдяки тиску, проходячи через холодильник, надходить до пивному крану. Бармену необхідно дотримуватися всіх вимог при роботі з таким обладнанням. Особливо при включенні кеги в мережу. Для цього необхідно перекрити газ, а з'єднує штуцер відключити. Необхідно і виконання санітарних норм співробітником, які працюють з розливом пива з кеги. Так, робиться обов'язкова часта промивка водою системи, що забезпечує її чистоту.
Тільки в разі правильного розливу барменом пива з кеги, а також хорошого охолодження келиха, відвідувач зможе насолодитися справжнім смаком і ароматом цього напою.
Самостійні способи приготування пива
Зараз багато хто вважає, що зробити пиво в домашніх умовах практично неможливо. Адже технологія виробництва досить складна. На практиці приготування пива в домашніх умовах можуть виникнути питання тільки з тим, де взяти хмелю і солоду. Якщо вдасться знайти їх, приготувати смачний напій можна навіть самостійно.
ДО РЕЧІ, питання придбання хмелю і солоду можна вирішити при покупці в Інтернеті. Саме там є безліч сайтів, що пропонують цей товар. В ідеалі, звичайно, купити і невелику пивоварню, призначену для приготування пива саме в домашніх умовах. На жаль, її вартість досить висока і далеко не кожен зможе дозволити собі такі витрати. Запропоновані далі рецепти пива з використанням хмелю доступні кожному. Для такого приготування ніяке додаткове обладнання не потрібно. Природно, такі напої, зроблені в домашніх умовах, тільки нагадують за смаком пиво.
Рецепт приготування напою з хмелю і солоду
Для приготування такого домашнього пива будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Солод ячмінний ? 2,5 кг;
- Вода ? 10 л;
- Хміль ? 3 склянки;
- Дріжджі пивні ? 25 г;
- Цукор ? 75 г;
- Сіль ? 0,5 ст. ложки.
Рецепт:
- Розчиніть солод ячмінний у воді. Залиште настоюватися рівно на добу.
- Наливати в іншу ємність таку суміш необхідно вже на наступний день, додавши при цьому необхідну кількість солі.
- Протягом двох годин кип'ятити розчинений солод.
- Після закінчення зазначеного часу додати необхідну кількість хмелю в суміш, варити 20 хвилин.
- Отриману рідину процідити, сусло остудити до температури навколишнього середовища.
- В охолоджене сусло додати дріжджі пивні і цукор, ретельно перемішати, настоювати 10?12 годин.
- Отриманий напій необхідно наливати в пляшки. Ще через 12-14 годин домашнє пиво буде готове до вживання.
Використовуючи цей рецепт можна отримати натуральний продукт домашнього виготовлення. Його приготування максимально наближене до класичної технології приготування пива. А наявність в рецепті хмелю і солоду і відсутність будь-якого концентрату робить його ароматним і смачним. Для першого разу можна приготувати менший обсяг напою, скоротивши пропорції інгредієнтів, або більший ? якщо в цьому є необхідність. Як тари можна використовувати, наприклад, велику каструлю, її зручно носити за ручки, ставити на вогонь, наливати в неї рідини і в необхідний час охолоджувати. Деякі пивовари в домашніх умовах користуються навіть звичайними відрами.
Ще 6 рецептів зварити пиво в домашніх умовах для новачків і досвідчених →
Рецепт домашнього пива без додавання дріжджів
Будуть потрібні наступні інгредієнти:
Рецепт:
- Необхідно наливати в призначену для приготування ємність 2,5 л води (вона повинна бути теплою).
- Додати до неї мед, добре перемішати (мед повинен повністю розчинитися).
- Додайте полуницю (цей рецепт пропонує використовувати її як закваску).
- Настоювати в теплому місці 6-7 днів (суміш повинна бродити)
- До 70% від ємності наливати ще теплої води, після чого накрити кришкою і залишити настоюватися ще на 35-40 днів. Зрозуміти, що процес бродіння закінчився можна по опустилися на дно ягодам полуниці. В цей час суміш потрібно щодня перемішувати.
- Через два тижні варто спробувати отриманий напій. Якщо він недостатньо солодкий, потрібно додати ще 0,5 кг меду, що відновить процес бродіння.
- Ще через 6-7 днів потрібно процідити сусло і наливати отриману рідину в банки. 8. Поставити їх в прохолодне місце приблизно на 1 місяць (на дні з'явиться натуральний осад).
З плином часу, обережно наливати отримане ?пиво? у пляшки, стежити за тим, щоб не потрапив осад. Зберігати пляшки з готовим напоєм в погребі.
Який би рецепт не був обраний, з чого б не було приготовлено домашнє пиво, завжди цікаво експериментувати і відкривати для себе щось нове. Так чому б не зайнятися пивоварінням? Нехай обраний рецепт виправдає очікування, а отриманий напій радує, незалежно з чого він був виготовлений.