Вважається, що перші пивні охолоджувачі були придумані в 30-х роках минулого століття американським бізнесменом Річардом Корнеліусом в підвалі власного будинку. Це передове на ті часи винахід справило щось на зразок перевороту в бізнесі з роздрібного продажу пива, вирішивши проблему його охолодження безпосередньо на місці реалізації. У стаціонарних закладах пиво зазвичай охолоджують до +6 ? 2? C. як це працює?
Щоб краще зрозуміти процедуру охолодження уявіть собі ємність з дуже холодною водою. У неї поміщена мідна трубка, обидва кінці якої знаходяться зовні. В один кінець заливається тепла рідина, яка, долаючи ділянку трубки, що знаходиться в крижаній воді, інтенсивно втрачає тепло, внаслідок чого на іншому кінці буде виходити вже охолодженої. Чим довше ця ділянка, для збільшення якого трубку зазвичай згортають багатоповерховими змієподібними кільцями, тим сильніше вона буде охолоджуватися. Слід зауважити, що таким чином можна охолоджувати не тільки пиво, але і будь-який інший напій: квас, молоко, вино та ін.
У світі зараз ринок пивних охолоджувачів представлений тільки двома типами: проточними і« сухими »:
Проточні пивні охолоджувачі
Вони отримали найбільше поширення в світі, так як є одночасно простим, надійним і ефективним засобом охолодження рідин. Їх ще в народі називають водяними або ?мокрими?. Приклад з ємністю трохи вище спрощено описує саме цей тип охолодження. В сучасних умовах ця конструкція включає в себе компресор, вентилятор і повітряний конденсатор, з'єднаних між собою за допомогою мідних трубок.
Принцип дії заснований на знанні хімічних особливостей газу, який в умовах стиснення має тенденцію до нагрівання і, навпаки, температура при розширенні обов'язково починає знижуватися. Так ось, в компресорі при стисненні газ починає нагріватися, після чого потрапляє в конденсатор і набуває зріджений вигляд. Звідти в новій якості переміщається в випарник, де через перепад тиску починає швидко розширюватися, внаслідок чого температура в ньому різко падає. З цієї причини вода, в якій знаходяться змієподібні трубки з пивом, починає стрімко втрачати тепло. Роботу компресора і потрібну температуру води контролює терморегулятор.
Переваги цього типу охолодження:
- Оскільки зберігання здійснюється при кімнатній температурі, насичення рідини вуглецем мінімальне;
- Експлуатація не вимагає великих зусиль і витрат;
- Велика пропускна здатність, яка доходить до 200 л на годину;
- Низька вартість.
З недоліків можна відзначити наступне:
- Потрібно періодично зливати відпрацьовану воду і заливати чисту;
- Виходу апарату на оптимальні показники передує досить тривалий період підготовки.
Пивні охолоджувачі сухого типу
Авторитетні аналітики цього ринку стверджують, що обладнання, що забезпечує охолодження за допомогою сухого типу, останнім часом мають тенденцію стійкого зростання. Замовники вибирають саме цей спосіб охолодження, справедливо вважаючи їх більш зручними і перспективними. Головна їхня відмінність від проточних охолоджувачів полягає в тому, що в них в якості теплообмінника виступає не вода, а алюмінієвий сплав.
Принцип роботи теж досить простий: при запуску компресора, фреон, застосовуваний в якості холодоагенту, починає посилено відбирати тепло у металевого блоку і передавати його напою. За рахунок цих нехитрих дій і відбувається охолодження.
Основні плюси сухих кегераторів:
- Абсолютна надійність в експлуатації і простота в обслуговуванні;
- Важливим аргументом на користь сухих кегераторів можуть служити їх компактні габарити, які особливо зручні в пересувних закладах;
- Оскільки алюміній має більш високу теплопровідність, ніж вода, таке обладнання працює набагато швидше проточного охолоджувача;
- Так як роботи здійснюються без участі води, то і немає потреби купувати дорогі матеріали для її циркуляції;
- Безшумна робота апарату (водяні Помпи створюють багато шуму) і економне споживання електрики.
Серйозних недоліків дані охолоджувачі не мають, але справедливості заради слід зазначити, що вони володіють набагато меншою продуктивністю, в той час як коштують набагато дорожче свого водяного аналога.
Способи охолодження пива без холодильника в домашніх умовах
Пиво теплим не п'ють. Охолодити кілька пляшок в холодильнику не представляє великих труднощів. Але що робити, якщо потрібно терміново знизити температуру бурштинового напою у великій кількості? Є кілька перевірених способів охолодження в домашніх умовах і на природі:
- Холодна вода. Найпростіший і швидкий шлях досягнення необхідного результату. Помістіть пиво в ємність з холодною водою. Для цього підійде відро, ванна або будь-яка ємність великого розміру. Якщо ви перебуваєте на природі, для цієї мети підійде будь-який природний водойму ? річка, озеро, ставок. Залежно від температури води процес охолодження може зайняти від 5 до 10 хвилин. Перевірено на особистому досвіді. Для більшого ефекту рекомендується щільно закрити контейнер, щоб обмежити доступ теплого повітря.
просто потримайте пиво під краном. Досить 5 хвилин, щоб воно охололо. У холодну пору року просто виставте пляшки на вулицю або ж закопайте в сніг. - Охолодження випаровуванням. Суть досить проста. Потрібно взяти будь-яку ганчірку, яка у вас під рукою ? для цієї мети згодиться, наприклад, рушник. Рясно змочіть водою, міцно обмотайте пляшку і поставте в тінь, а якщо є така можливість, то найкраще на протяг. Хвилин через двадцять температура рідини знизиться до оптимальної.
як варіант цей прийом з успіхом можна використовувати, перебуваючи в дорозі ? поставивши як розпірку у відкрите вікно поїзда або машини. - Можна зарити в пісок якомога глибше, так як піщаний грунт чудово охолоджує.
- Опустити в колодязь.
- Чи є ще один ризикований, але дуже ефективний метод ? залити пляшки вмістом вуглекислотного вогнегасника. Віддача просто блискавична.
- Ще один фокус з охолодженням, який відрізняється оригінальністю, але від цього не стає менш ефективним. Для цього способу знадобиться мокрий носок, куди і потрібно помістити пляшку. Після цього підвісити де-небудь на гілці або підходящої перекладині. Вітер і волога зроблять свою справу, і через невеликий проміжок часу підбадьорливий напій буде в ідеальному стані.
- Кондиціонер. Якщо потрібно терміново охолодити пиво, але немає можливості зробити це іншими відомими способами, то неоціненну послугу надасть вам звичайний кондиціонер. Потрібно тільки знайти підходящу мотузку або шнур, один кінець якого слід надійно закріпити на шийці пляшки, а другий зафіксувати на вентиляторі таким чином, щоб вона висіла приблизно на відстані витягнутої руки від дефлектора. Через кілька хвилин, все залежить від ступеня розпеченості повітря і рівня потужності кондиціонера, ви вже будете насолоджуватися приємною прохолодою напою.
Напевно є й інші не менш оригінальні та ефективні способи, адже український народ завжди славився своєю вигадкою і винахідливістю.