Абсент Ксента (Xenta) — огляд італійського бренду абсенту з полину

Містична Аура, вишуканий аромат, смарагдовий колір і яскравий смак — все це поєднує в собі абсент Ксента. Він з'явився на території України відносно недавно, але вже полюбився багатьом.

абсент ксента

Раніше Xenta Absenta носив романтичну назву «Зелена фея» і вважався справжньою музою європейської богеми. У 60-х його склад трохи змінився, а популярність пішла на спад, поступившись місцем легким коктейлів.

Історія бренду

У 1926 році в місті Монкальєрі побудували завод, де донині розливають найрізноманітніші спиртні напої, в тому числі абсент Xenta.

Виробництво розширилося, коли його викупила канадська корпорація. Спочатку у нових власників все йшло добре, але до 1992 року почалися фінансові проблеми. Завод вирішили закрити, але цього не сталося. Він знову повернувся до італійців, коли його придбав Карло Верньяно.

Щоб зацікавити більше покупців і врятувати виробництво від закриття, новий власник розширив асортимент алкогольної продукції. Тоді і з'явився спиртний напій абсент Ксента.

Оригінальний італійський алкоголь вийшов настільки вдалим, що його швидко полюбили не тільки всередині країни, але і за її межами.

Особливості виробництва та склад

Рецепт і нюанси технології виробник зберігає в секреті. Складу абсенту Xenta повністю не знає ніхто крім фахівців заводу. Відомо тільки, що серед інгредієнтів значаться: полин, цитрусові, бергамот, коріандр та інші ароматні трави і рослини.

Представники бренду неодноразово розповідали про те, що деякі компоненти для настоювання збирають в Альпах на висоті 2000 метрів.

Найбільш ароматні та корисні частини трав – верхівки. Саме їх використовують для настоювання абсенту Xenta Absenta. В іншому ж технологія мало відрізняється від того, як готують абсент на заводах інших брендів.

Спрощено технологічний процес виглядає наступним чином:

  1. Аніс, полин, коріандр та інші інгредієнти наполягають на спирті.
  2. Концентрат з ароматних трав фільтрується і переганяється.
  3. Після цього майже прозорий жовто-зелений абсент ще раз фільтрують.

Для внутрішнього ринку і на експорт в Монкальєрі готують абсент за різними рецептами. Наприклад, для італійців Ксента роблять з більш насиченим букетом, тому що додають багато полину.

Така технологія пов'язана з обмеженнями, які накладає законодавство різних країн на склад абсенту. У полину міститься токсичний туйон, концентрація якого не повинна перевищувати норми, прийняті в тій чи іншій країні.

Скільки градусів в абсенті Xenta

Абсент Ксента має кілька різновидів. Від того, до якого виду належить напій, залежить його міцність. В середньому вміст спирту в ньому досить висока — 50-70 градусів.

Абсент Ксента знаходиться між категоріями «напої з великим вмістом етанолу» (більше 50%) і «напої з екстремальним кількістю алкоголю» (85%).

Дегустаційні особливості напою

Експерти і любителі абсенту особливо виділяють гіркоту, властиву полину. На другому місці за яскравістю ноти лакриці, полину і анісу, якими розкривається напій. В цілому ж для обивателя цей вид алкоголю терпкуватий.

Колірна гамма Ксента різноманітна. Залежно від виду, абсент може бути смарагдовим, прозорим або мати відтінок лайма. Це залежить від того, чи додавали в нього настої трав вже після перегонки або процес завершився на цьому етапі.

Різновиди

Компанія не прагне активно урізноманітнити лінійку продукції, як це роблять деякі виробники. Бренд робить упор на якість, а не на кількість позицій на ринку.

За весь час існування було розроблено три види напою:

Абсент Ксента Суперіор

Його міцність становить 70%. Колір-найтемніший з усіх різновидів. Ємність з напоєм естетично виглядає завдяки гілочці полину, яка плаває всередині бутлі. У смаку Superior відчувається невелика гірчинка від трав і прянощів. Абсент виділяє аромат, в якому змішалися спеції і солодкий мед.


Xenta Distilled

Абсент з найнижчою міцністю, в ньому міститься 50% алкоголю.
спиртне більше за інших підходить для вживання в чистому вигляді. Аромат трав і прянощів — типовий для абсентів.

Зеленуватий колір Xenta Distilled втрачає в процесі перегонки.

Xenta

Цей напій вважається найбільш популярним серед побратимів. Його міцність становить 70%.

У смаку Ксента легко розпізнати нотки цитрусів і трав. Вживається майже прозора настоянка не тільки в чистому вигляді, але і як компонент популярних коктейлів.

Вартість

В країні виробника ціна на абсент Ксента істотно нижче, ніж в Україні. В середньому за пляшку об'ємом 0,5 у вітчизняному магазині доведеться віддати 1050 грн і більше. Ціни на ємність в 0,7 стартують від 1250 грн і ростуть в залежності від виду абсенту.

Найдорожчий – Ксента Суперіор. Напій вважається преміальним і зібрав безліч позитивних відгуків. Щоб насолодитися вишуканим смаком елітного алкоголю, доведеться викласти не менше 2100 грн.

Як відрізнити фальсифікат

На жаль, хороший алкоголь іноземного виробництва часто підробляють. Ось кілька критеріїв, за допомогою яких можна знайти справжній Ксента:

  1. Марка . Вона повинна бути акцизною, а не Федеральною.
  2. Дно і форма пляшки . Оригінальна ємність для Ксента прозора, має форму приплюснутого прямокутника з рельєфним дном.
  3. Гілочка полину. це обов'язковий атрибут абсенту Superior.
  4. Етикетка.  на оригінальній продукції Ксента наклейка розташована рівно, без слідів клею.
  5. Пробка.  якщо це не фальсифікат, то на кришці пляшки буде напис Xenta.

Не варто купувати абсент в сумнівних наметах і магазинах. Там ймовірність придбати фальшивку підвищується в кілька разів.

Правила вживання

Щоб сповна насолодитися смаком і ароматом абсенту, потрібно вміти його правильно подавати і пити. Часто Xenta використовують як компонент коктейлю. Зазвичай його змішують з:

  • Віскі;
  • Лікерами;
  • Шампанським.

Абсент Ксента можна міксувати з лимонадом або ананасовим соком. Ці варіанти припадуть до душі тим, хто не любить багато міцного алкоголю в коктейлях. Детальніше про коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →

Подають напій в склянках з товстими стінками або в келихах. Перед вживанням Ксента можна підпалити, влаштувавши ефектне шоу.

Класичний метод подачі абсенту – в стопці, на якій розташовується шматок цукру на ложці з різьбленим дном. Цукор просочують алкоголем і підпалюють. У міру догорання він плавиться і стікає в келих.

Абсент Ксента — не просто поєднання тонкого смаку, аромату і смарагдового відтінку. Це оригінальний алкоголь, оповитий міфами і таємницями. Йому приписують абсолютно чаклунське вплив на розум і психіку. Звичайно, зараз всі ці легенди залишилися в минулому, хоча, хто знає…

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua