Грановані склянки залишилися в минулому. Сучасні напої вимагають використання спеціального посуду, що підкреслює їх достоїнства. Для чого і як вибирати келихи для коктейлів — свого роду наука.
Їх налічується більше сотні. Хайбол, Флюте, Харрікейн, Шот, Мілкшейк різняться обсягом, формою, матеріалом виконання. Запам'ятати все відразу дуже складно, помилитися не можна. Ми допоможемо розібратися в тонкощах цієї науки і навчимо вибирати правильну посуд для правильного алкоголю.
- Історія появи посуду для напоїв
- Різновиди келихів
- Види келихів і фужерів для коктейлів
- Шот (стопка)
- Хайбол
- Маргарита
- Келих для мартіні
- Олд фешн
- Коллінз
- Мілкшейк
- Пус-кафе
- Ураган
- Айріш кава
- Пілснер
- Тумблер
- Лікерна чарка
- Сауер
- Коньячний келих
- Флюте
- Корисне відео про те, які келихи для коктейлів купити для домашнього бару, якщо бюджет обмежений
Історія появи посуду для напоїв
Предками сучасних келихів були обпалені глиняні вироби епохи плейстоцену. У Бронзовий вік з'явилися бронзові кружки і ковші, а римські сенатори пили вино з срібних і свинцевих кубків.
Скляні кубки для вживання вина стали використовувати лише в кінці X століття. Такий посуд коштувала дуже дорого і передавалася у спадок як фамільна цінність. Положення змінилося в XVII столітті, коли Англійський торговець Джордж Рейвенскрофт розробив прозоре свинцеве (крем'яне) скло, помітно здешевивши і спростивши виробництво. Саме в цей час з'являються перші типи келихів для вина.
Завдяки активній торгівлі між країнами і ввезення нових алкогольних напоїв, створюється все більше різновидів келихів. Стають популярними фужери для міцного алкоголю і шутери.
Найбільший внесок в мистецтво сервірування вніс Луї Філіп I. Саме він наказав подавати у себе на обідах до ігристим видам фужери, а до джину і віскі маленькі стопки (шоти).
Різновиди келихів
Кожен келих унікальний і призначений для певного виду напою. Судини відрізняються один від одного формою, об'ємом і крихкістю матеріалу.
Посуд для подачі коктейлів прийнято розділяти на:
- Стеки (постріли) - маленькі склянки без ніжок ємністю 25-100 мл з прямими стеками;
- Чарки-низькі келихи на тонкій ніжці об'ємом від 30 до 75 мл;
- Фужери-вузький келих з тонкими стінками на високій ніжці;
- Келих — товстостінний посуд для подачі алкогольних напоїв.
Окремо можна згадати келих-блюдце (шале) об'ємом 160-180 мл для шампанського і коктейлів. Посудина виділяється особливою витонченістю і за однією з легенд нагадує за формою і обсягом груди Марії Антуанетти.
Також келихи класифікують за їх практичним призначенням: для білого і червоного вина, шампанського та ігристих вин, для води, коньяку, пива, горілки та інше.
Якщо у келиха є ніжка, то тримати потрібно саме за неї. Таким чином рука знаходиться далеко від алкоголю, який потрібно довше зберегти в охолодженому вигляді.
Види келихів і фужерів для коктейлів
Існують певні правила подачі напоїв і помилитися в них — поганий тон. Тому будь-який бармен знає, який келих для яких коктейлів призначений. Доторкнемося до цієї науки і ми.
Шот (стопка)
Невелика ємність для подачі міцних напоїв в чистому вигляді без льоду: горілки, шаруватих шотів. Посудина розрахований на те, що вміст випивається швидко, одним ковтком. Ємність посуду невелика-40-60 мл.
У деяких країнах є маленькі стопки ємність 20-30 мл.їх використовують для алкоголю міцніше 40 градусів.
Хайбол
За формою і зовнішнім виглядом Хайболл схожий на гранований стакан. Стандартний розмір такого судини - 300 мл.зазвичай має форму циліндра, рідше злегка розширюється до верху.
Призначений для подачі коктейлів:
- Май тай ;
- Кінська шия;
- Текіла Схід Сонця ;
- Кривава Мері ;
- Мохіто та ін.
З нього ж п'ють віскі з содовою, джин і безалкогольні напої: соки, газовану воду.
Маргарита
Келих використовується для подачі коктейлю Маргарита і його варіацій. Іноді його беруть для шампанського і міцного алкоголю.
Родзинкою келиха є його незвичайна форма – округла подвійна. Середній обсяг фужера близько 200-250 мл.Велика підставка надає стійкість.
Часто "Маргарита" стає ємністю для морозива та інших десертів .
Келих для мартіні
Друга назва посудини — коктейльна чарка. Келих підходить для подачі коктейлів з мартіні та інших слабоалкогольних напоїв:
- Коник ;
- Всі види Дайкірі ;
- Космополітен ;
- Базиліні;
- Червоний бікіні.
У келиху не можна подавати алкоголь в чистому вигляді з льодом (в тому числі вермут Мартіні), незважаючи на назву.
Чаша посудини виконана у формі конуса. Тонка ніжка компенсується стійким і широкою основою. Місткість - від 90 до 280 мл.
Олд фешн
Інші назви келиха — рокс, віскі-стакан. Основне застосування-Міцний алкоголь з шматочками льоду, а також традиційна подача віскі в чистому вигляді і коктейлі (mix-drinks) на основі віскі. У перекладі з англійської мови Олд фешн означає "старомодний".
У келиха немає ніжки. Місткість: 100-320 мл.циліндрична форма і невисокий розмір відрізняють його від схожого Тумблера.
Коллінз
Назву отримав на честь коктейлю тому Коллінз. Користується великою популярністю серед любителів лонгдрінков і інших красивих видів коктейлів.
Місткість Коллінза — 300-410 мл.у барах келих ісползают як для алкогольних, так і безалкогольних напоїв.
Мілкшейк
Келих з товстого скла конусоподібної форми з короткою ножний і опуклою підставкою. Призначений для смузі і молочних коктейлів.
У деяких барах його використовують для подачі гарячих глінтвейнів, кави, чаю та грогу. Дуже часто такий келих зустрічається на дитячих святах. Завдяки товстим стінок він не б'ється при палении, а ребриста форма допомагає маленькій ручці утримувати посуд.
У Мілкшейк чудово виглядають кольорові, яскраві коктейлі, тому його люблять фотографи — виходить відмінна картинка для фото.
Пус-кафе
Цей келих призначений для шаруватих коктейлів. Винайдений в 90-х роках минулого століття в Канаді. Використовується рідко, для обмеженого числа напоїв.
Має модний дизайн, товсту ніжку, подовжену чашу. Ємність варіюється від 80 до 120 мл.
Ураган
Келих використовують для подачі тропічних коктейлів: Текіла Санрайз, різновидів Піна Колада , Блакитні Гаваї .
Місткість Харрікейна не перевищує 400-480 мл.у келиха унікальний зовнішній вигляд – опуклий донизу конус і невисока ніжка. Посудина має схожість з вазою, але у американців асоціюється з ураганом — hurricane в перекладі з англійської означає «ураган».
Айріш кава
Важко переплутати цей витончений келих з будь-яким іншим. Зазвичай використовують для подачі гарячих коктейлів. при правильному виготовленні не обпалює руку. Часто використовується для подачі коктейлів з морозивом .
Крім алкогольних напоїв в келих ємністю близько 240-280 мл часто наливають різні види кави з додаванням збитих вершків.
Пілснер
Келих використовується для подачі різновидів коктейлю слінг, всіляких мікс-дрінков:
- Банановий Дайкірі;
- Секс на пляжі ;
- Солодкий контраст.
Пілснер вважається більш гламурним варіантом Хайболла, має ємність 200-300 мл.хороший для пива. Тонка і витягнута форма келиха дозволяє справжнім гурманам оцінити колір напою і бульбашки.
Тумблер
Келих-неваляшка. Його важко поставити, не розплескавши вміст. Тому доводиться постійно тримати в ругах, зігріваючи напій.
Спочатку келих був придуманий для віскі, але потім його стали застосовувати для різних алкогольних коктейлів з ромом , віскі, джином. Тонке і прозоре скло келиха дозволяє подавати в ньому десерти, морозиво, безалкогольні мікси. Ємність - до 300 мл.
Більше про коктейлі з білого рому: 10 найкращих рецептів домашнього приготування →
Лікерна чарка
Ця посудина нагадує мініатюрний келих для вина ємністю 20-35 мл. використовується для подачі горілки, лікерів, Бейліз та інших алкогольних напоїв.
Сауер
Келих нагадує половинку пісочного годинника. Має середню ніжку, стійку підставку. Максимальної ширини досягає в середині чаші.
У фужерах об'ємом від 80 до 150 мл подають коктейлі з цитрусовими добавками або іншими кислими компонентами. П'ють з нього і віскі.
Коньячний келих
Використовується для подачі кальвадосу, арманьяку, бренді, коньяку . має кілька назв-сніфтер, балон, бренді глас. Алкоголь наливається до краю широкої частини келиха.
Завдяки оригінальній формі, чаша нагрівається в руках і п'є відчуває тонкий аромат дорогого алкоголю. Ємність келиха може бути від 250 до 875 мл.
Флюте
Кришталевий або скляний келих призначений для шампанського і ігристих вин . Флюте користується великою популярністю, зустріти його можна практично в кожному будинку і на будь-якому заході, де є витончені вина.
Від звичайних келихів для шампанського відрізняється звуженням у верхній частині і великим об'ємом — 200 мл.
Призначений для коктейлів з шампанським , перед подачею охолоджується. Заповнюється на дві третини.
Від посуду залежить аромат, смак і зовнішній вигляд напою. Крім того, певний вид коктейлю зручніше пити з «свого» келиха. Але це не означає, що потрібно бігти в магазин і скуповувати для домашнього бару всі види посуду. Досить придбати кілька найпопулярніших келихів різних обсягів. Якщо з'явилося бажання насолодитися коктейлем з певного фужера-завжди можна відправитися в найближчий бар.
Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua