келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати

Грановані склянки залишилися в минулому. Сучасні напої вимагають використання спеціального посуду, що підкреслює їх достоїнства. Для чого і як вибирати келихи для коктейлів — свого роду наука.

бокалы для коктейлей

Їх налічується більше сотні. Хайбол, Флюте, Харрікейн, Шот, Мілкшейк різняться обсягом, формою, матеріалом виконання. Запам'ятати все відразу дуже складно, помилитися не можна. Ми допоможемо розібратися в тонкощах цієї науки і навчимо вибирати правильну посуд для правильного алкоголю.

Історія появи посуду для напоїв

Предками сучасних келихів були обпалені глиняні вироби епохи плейстоцену. У Бронзовий вік з'явилися бронзові кружки і ковші, а римські сенатори пили вино з срібних і свинцевих кубків.

Скляні кубки для вживання вина стали використовувати лише в кінці X століття. Такий посуд коштувала дуже дорого і передавалася у спадок як фамільна цінність. Положення змінилося в XVII столітті, коли Англійський торговець Джордж Рейвенскрофт розробив прозоре свинцеве (крем'яне) скло, помітно здешевивши і спростивши виробництво. Саме в цей час з'являються перші типи келихів для вина.

Завдяки активній торгівлі між країнами і ввезення нових алкогольних напоїв, створюється все більше різновидів келихів. Стають популярними фужери для міцного алкоголю і шутери.

Найбільший внесок в мистецтво сервірування вніс Луї Філіп I. Саме він наказав подавати у себе на обідах до ігристим видам фужери, а до джину і віскі маленькі стопки (шоти).

Різновиди келихів

Кожен келих унікальний і призначений для певного виду напою. Судини відрізняються один від одного формою, об'ємом і крихкістю матеріалу.

Посуд для подачі коктейлів прийнято розділяти на:

  • Стеки (постріли) - маленькі склянки без ніжок ємністю 25-100 мл з прямими стеками;
  • Чарки-низькі келихи на тонкій ніжці об'ємом від 30 до 75 мл;
  • Фужери-вузький келих з тонкими стінками на високій ніжці;
  • Келих — товстостінний посуд для подачі алкогольних напоїв.

Окремо можна згадати келих-блюдце (шале) об'ємом 160-180 мл для шампанського і коктейлів. Посудина виділяється особливою витонченістю і за однією з легенд нагадує за формою і обсягом груди Марії Антуанетти.

Також келихи класифікують за їх практичним призначенням: для білого і червоного вина, шампанського та ігристих вин, для води, коньяку, пива, горілки та інше.


Якщо у келиха є ніжка, то тримати потрібно саме за неї. Таким чином рука знаходиться далеко від алкоголю, який потрібно довше зберегти в охолодженому вигляді.

Види келихів і фужерів для коктейлів

Існують певні правила подачі напоїв і помилитися в них — поганий тон. Тому будь-який бармен знає, який келих для яких коктейлів призначений. Доторкнемося до цієї науки і ми.

Шот (стопка)

Невелика ємність для подачі міцних напоїв в чистому вигляді без льоду: горілки, шаруватих шотів. Посудина розрахований на те, що вміст випивається швидко, одним ковтком. Ємність посуду невелика-40-60 мл.

У деяких країнах є маленькі стопки ємність 20-30 мл.їх використовують для алкоголю міцніше 40 градусів.

Хайбол

За формою і зовнішнім виглядом Хайболл схожий на гранований стакан. Стандартний розмір такого судини - 300 мл.зазвичай має форму циліндра, рідше злегка розширюється до верху.

Призначений для подачі коктейлів:

З нього ж п'ють віскі з содовою, джин і безалкогольні напої: соки, газовану воду.

Маргарита

Келих використовується для подачі коктейлю Маргарита і його варіацій. Іноді його беруть для шампанського і міцного алкоголю.

Родзинкою келиха є його незвичайна форма – округла подвійна. Середній обсяг фужера близько 200-250 мл.Велика підставка надає стійкість.

Часто "Маргарита" стає ємністю для морозива та інших десертів .

Келих для мартіні

Друга назва посудини — коктейльна чарка. Келих підходить для подачі коктейлів з мартіні та інших слабоалкогольних напоїв:

У келиху не можна подавати алкоголь в чистому вигляді з льодом (в тому числі вермут Мартіні), незважаючи на назву.

Чаша посудини виконана у формі конуса. Тонка ніжка компенсується стійким і широкою основою. Місткість - від 90 до 280 мл.

Олд фешн

Інші назви келиха — рокс, віскі-стакан. Основне застосування-Міцний алкоголь з шматочками льоду, а також традиційна подача віскі в чистому вигляді і коктейлі (mix-drinks) на основі віскі. У перекладі з англійської мови Олд фешн означає "старомодний".

У келиха немає ніжки. Місткість: 100-320 мл.циліндрична форма і невисокий розмір відрізняють його від схожого Тумблера.

Коллінз

Назву отримав на честь коктейлю тому Коллінз. Користується великою популярністю серед любителів лонгдрінков і інших красивих видів коктейлів.

Місткість Коллінза — 300-410 мл.у барах келих ісползают як для алкогольних, так і безалкогольних напоїв.

Мілкшейк

Келих з товстого скла конусоподібної форми з короткою ножний і опуклою підставкою. Призначений для смузі і молочних коктейлів.

У деяких барах його використовують для подачі гарячих глінтвейнів, кави, чаю та грогу. Дуже часто такий келих зустрічається на дитячих святах. Завдяки товстим стінок він не б'ється при палении, а ребриста форма допомагає маленькій ручці утримувати посуд.

У Мілкшейк чудово виглядають кольорові, яскраві коктейлі, тому його люблять фотографи — виходить відмінна картинка для фото.

Пус-кафе

Цей келих призначений для шаруватих коктейлів. Винайдений в 90-х роках минулого століття в Канаді. Використовується рідко, для обмеженого числа напоїв.

Має модний дизайн, товсту ніжку, подовжену чашу. Ємність варіюється від 80 до 120 мл.

Ураган

Келих використовують для подачі тропічних коктейлів: Текіла Санрайз, різновидів Піна Колада , Блакитні Гаваї .

Місткість Харрікейна не перевищує 400-480 мл.у келиха унікальний зовнішній вигляд – опуклий донизу конус і невисока ніжка. Посудина має схожість з вазою, але у американців асоціюється з ураганом — hurricane в перекладі з англійської означає «ураган».

Айріш кава

Важко переплутати цей витончений келих з будь-яким іншим. Зазвичай використовують для подачі гарячих коктейлів. при правильному виготовленні не обпалює руку. Часто використовується для подачі коктейлів з морозивом .

Крім алкогольних напоїв в келих ємністю близько 240-280 мл часто наливають різні види кави з додаванням збитих вершків.

Пілснер

Келих використовується для подачі різновидів коктейлю слінг, всіляких мікс-дрінков:

Пілснер вважається більш гламурним варіантом Хайболла, має ємність 200-300 мл.хороший для пива. Тонка і витягнута форма келиха дозволяє справжнім гурманам оцінити колір напою і бульбашки.

Тумблер

Келих-неваляшка. Його важко поставити, не розплескавши вміст. Тому доводиться постійно тримати в ругах, зігріваючи напій.

Спочатку келих був придуманий для віскі, але потім його стали застосовувати для різних алкогольних коктейлів з ромом , віскі, джином. Тонке і прозоре скло келиха дозволяє подавати в ньому десерти, морозиво, безалкогольні мікси. Ємність - до 300 мл.

Більше про коктейлі з білого рому: 10 найкращих рецептів домашнього приготування →

Лікерна чарка

Ця посудина нагадує мініатюрний келих для вина ємністю 20-35 мл. використовується для подачі горілки, лікерів, Бейліз та інших алкогольних напоїв.

Сауер

Келих нагадує половинку пісочного годинника. Має середню ніжку, стійку підставку. Максимальної ширини досягає в середині чаші.

У фужерах об'ємом від 80 до 150 мл подають коктейлі з цитрусовими добавками або іншими кислими компонентами. П'ють з нього і віскі.

Коньячний келих

Використовується для подачі кальвадосу, арманьяку, бренді, коньяку . має кілька назв-сніфтер, балон, бренді глас. Алкоголь наливається до краю широкої частини келиха.

Завдяки оригінальній формі, чаша нагрівається в руках і п'є відчуває тонкий аромат дорогого алкоголю. Ємність келиха може бути від 250 до 875 мл.

Флюте

Кришталевий або скляний келих призначений для шампанського і ігристих вин . Флюте користується великою популярністю, зустріти його можна практично в кожному будинку і на будь-якому заході, де є витончені вина.

Від звичайних келихів для шампанського відрізняється звуженням у верхній частині і великим об'ємом — 200 мл.

Призначений для коктейлів з шампанським , перед подачею охолоджується. Заповнюється на дві третини.

Від посуду залежить аромат, смак і зовнішній вигляд напою. Крім того, певний вид коктейлю зручніше пити з «свого» келиха. Але це не означає, що потрібно бігти в магазин і скуповувати для домашнього бару всі види посуду. Досить придбати кілька найпопулярніших келихів різних обсягів. Якщо з'явилося бажання насолодитися коктейлем з певного фужера-завжди можна відправитися в найближчий бар.

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, які келихи для коктейлів купити для домашнього бару, якщо бюджет обмежений