Арманьяк Делор (Delord) – міцний спиртний напій з майже 150-річною історією. Відрізняється унікальною технологією виробництва на кожному етапі від збору винограду до витримки. Для виготовлення застосовують тільки білі сорти, які ростуть на території Франції.
Сьогодні сімейний бренд Delord — один з найбільших у Франції. Виробник чи не єдиний, хто використовує у виробництві два методи дистиляції: подвійний і безперервний. Це дозволяє отримувати алкоголь преміум-класу, серед якого є колекція витриманих вінтажів, розлитих в антикварні бутлі.
Історія бренду
Арманьяк Делор розпочав свою історію наприкінці XIX століття. У 1875 один з майстрів-дистиляторів Проспер Делор заснував винний дім. Він зайнявся вирощуванням винограду і виробництвом якісного арманьяка, вклавши в цю справу весь капітал. І як показало майбутнє, не дарма. У наші дні бренд Delord відомий по всьому світу.
Згодом справа перейшла до синів пана Делора-Гастона і Жоржа. Багато років по тому, вже в 1932 вони вирішили заснувати власний будинок класичного арманьяка.
Компанією протягом усіх років існування керують брати Делор. Після Гастона і Жоржа керівництво перейшло Жаку і П'єру. Останні роки біля «керма» стоять Сільвен і Жером. Тому на деяких етикетках в назві можна побачити фразу "Freres«, що в перекладі з французької означає»Брати".
Ефективне управління та розподіл завдань дозволили братам досягти великих успіхів. Так, Сільвен контролює якість напою і дотримання технології приготування, а Жером займається маркетингом – просуває бренд на ринках різних країн.
Сьогодні арманьяк Делор поставляється в 80 країн на п'яти континентах. Реалізується в дерев'яній тарі, вінтажних пляшках та інших упаковках. Набувають такий напій як для себе, так і в якості подарунка — ємності дійсно красиві.
Склад і особливості виробництва
Armagnac Delord виробляють з 4 сортів білого винограду. Вони ростуть на території, яка належить власникам будинку «Делор» Сільвену і Жерому. Загальна площа посадок становить 42 га.
Технологія виробництва арманьяка багато в чому нагадує отримання коньяку. Спочатку відбирають виноград, співвідношення сортів може бути різним, від цього залежить аромат кінцевого продукту. Ягоди пресують і піддають винификации. Довго їх не витримують, оскільки в проміжному продукті (вині) вміст алкоголю має бути невисоким.
Далі приступають до дегустації. Для виробництва арманьяка Делор використовують тільки ароматне вино з делікатною кислинкою. Ще одна вимога-відсутність нав'язливого спиртуозного запаху. Потім переходять до перегонки (дистиляції). Зазвичай цей етап планують на середину Зими. Для отримання спирту міцністю 40о застосовують спеціальний апарат – мідний аламбік.
Використовується обладнання двох типів:
- «Sier» – побудований ще в 1900, оснащений спеціальною парою пластин. Застосовується для виготовлення арманьяка Делор тривалої витримки.
- Установка для подвійної перегонки – використовується для приготування молодих, більш легких варіантів напою.
Після перегонки дистилят витримують в бочках з чорного дуба. Деревину для них заготовляють в період, коли дозріває виноград. Дощечки укладають недалеко від плодоносних кущів, щоб вони «бачили» дозрівання плодів. Збирають ємності у власній майстерні.
Витримка дистиляту займає кілька років і проходить в погребі, який знаходиться по сусідству з виноробнею. В ході дозрівання спирт для арманьяку набуває золотистий колір і аромат деревини, наповнюється нотками сухофруктів і ванілі. Після цього напій розливають по скляних бутлях і закупорюють.
Для розливу використовується Тара декількох типів:
- Ariane – класичні довгасті пляшки витонченої форми ємністю 250 мл.
- Basquaise – пляшки з широкою нижньою частиною, нагадують амфору, горлечко довге і вузьке.
- Pot Gascon — довгасті ємності об'ємом 150 мл.
- Старі вінтажні сорти Делор розливають в скляні ємності Bonbonnes.
Крім того, будинок Делор пропонує покупцям картонні і дерев'яні подарункові упаковки.
Термін витримки арманьяка Delord становить від 3 до 30 років. Етикетка на кожній пляшці має автограф Жака Делора, який є одним із співвласників.
Дегустаційні особливості
Арманьяк Делор неодноразово проходив дегустації на професійному та аматорському рівні. Основні характеристики його запаху, кольору і смаку залежать від конкретного різновиду, проте є і загальні особливості:
- Колір повністю схожий на Коньячний. Переважають тони помаранчевої гами з відтінками золотистого, бурштинового і мідного. Арманьяк Делор ідеально прозорий;
- В ароматі відчуваються фруктові, квіткові, легкі деревні тони. Нерідко зустрічається Делор з запахом спецій, ванілі, печених яблук і навіть тютюну;
- Смак бархатистий і м'який, згладжений, без різких відтінків.
Міцність арманьяка Делор 40%.
Асортимент
Колекцію арманьяків Делор в залежності від терміну витримки ділять на основну і вінтажну. До першої відносяться поширені зразки невеликого терміну дозрівання:
- Delord VSOP – колір Бурштиновий, аромат багатий, фруктовий, квітковий, помітні деревні тони. Смак яскравий, насичений. Пити краще в чистому вигляді, можна додати лід;
- Delord XO в дерев'яній коробці – янтарно-каштановий напій із золотистим відтінком, смак солодкуватий, обволікаючий, аромат фруктовий з нотками кедрових горішків. Є візитною карткою будинку;
- Fine Armagnac Delord – алкоголь з фруктовим ароматом, багатим смаком, яблучними і виноградними нотками. Вживається в чистому вигляді, часто використовується в кулінарних цілях;
- Delord Freres XO – бренді світло-золотистого відтінку з різкуватим присмаком яблука. В ароматі присутні ваніль, курага і родзинки.
У вінтажну колекцію Делор входять рідкісні і дорогі екземпляри з витримкою 30 років і більше:
- Bas-Armagnac 1994 року – янтарно-Помаранчевий арманьяк з фруктовими, ванільними і вершковими нотками. Смак яскравий, що віддає ваніллю і сухофруктами, в послевкусии простежуються нотки печеного яблука;
- Bas-Armagnac 1984 року – бренді з виразним ароматом фруктів, ванілі і легкими квітково-деревними нотками. Смак насичений фруктовими, пряними і квітковими мотивами;
- Bas-Armagnac 1974 року – яскравий напій золотистого кольору з ароматом тютюну і горіхів. У смаку відчувається апельсин, в послевкусии простежуються відтінки дуба, тютюну, прянощів.
- Eau-de-vie 1964 року – напій зі складним ароматом, в якому відчуваються нотки грибів, прілої землі, прянощів. Дуже незвичайний і привабливий сорт;
- L’Authentique – купажований арманьяк із суміші старих спиртів, володіє багатим смаком і ароматом з відтінками цитрусових, мигдалю, винограду і груші.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату
Делор – бренд дорогих арманьяків, тому його можуть підробляти. Щоб відрізнити оригінальний склад, потрібно звернути увагу на кілька моментів:
- Справжні пляшки Delor мають ідеальну форму та поверхню. Відсутні найменші відколи, патьоки клею та інші дефекти. Можна помітити рельєфне тиснення-герб виробничого будинку Делор;
- Рідина по консистенції трохи в'язка, тому при збовтуванні по скляній поверхні повільно стікають краплі;
- Акцизна марка, наклеєна на пляшку – обов'язковий елемент. Це офіційний документ, виконаний з щільного паперу високої якості;
- Купувати арманьяк Делор краще в спеціалізованих магазинах і великих супермаркетах. У разі сумніву можна запросити у продавця сертифікат та інші документи.
Правила вживання
Делор, як і коньяки, розливають в повнотіла келих "сніфтер" або спеціальні коньячні чарки об'ємом 100-150 мл.попередньо напій охолоджують до температури 18-20 °C, хоча тут можна експериментувати, орієнтуючись на свій смак. Дегустувати починають через 15-20 хвилин після розливу в келихи.
Зазвичай Делор подають як аперитив, перед основною стравою для стимулювання апетиту. Поєднувати його можна з різними закусками, особливо вишуканими компаньйонами будуть:
- Копчений лосось;
- Фуа-гра;
- Фламбе.
Доречно комбінувати Делор з тістечками, пирогами з яблуками, цукерками з нугою. Дуже цікаво закушувати арманьяк випічкою з мигдалем.
Власники будинку Delord рекомендують використовувати молодий арманьяк для створення коктейлів, а також випічки і різних десертів. Витримані сорти краще пити в чистому вигляді, в якості гастрономічного супроводу вибирати гіркий шоколад, легкі десерти або подавати алкоголь з кавою і сигарою.
Делор – напій для справжніх цінителів. Це вишуканий арманьяк, який виробляється за технологіями, перевіреними часом. Його відрізняє не тільки м'який смак, але і багатий аромат, який поєднується з вишуканими закусками.
Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua