Арманьяк (Armagnac) – це міцний спиртний напій, який виробляється шляхом дистиляції білого виноградного вина і є одним з видів бренді. Батьківщина алкоголю, що дала йому назву-провінція Франції Comté d ’Armagnac, південна частина Гасконі. Коріння арманьяка йдуть на тисячоліття назад, а характер нагадує відомого мушкетера: такий же яскравий, Гарячий, не схожий на інших.
Французький бренді — рідкісний приклад алкоголю, який пережив століття, зберіг свою автентичність і залишається вірним традиціям. На відміну від більшості рідкісних і дорогих напоїв, рецептура арманьяку добре відома, але повторити органолептику дистиляту не вдається нікому. Настільки сильна сила предків, що дає бренді колір, текстуру і аромат.
- Історія походження арманьяка
- Відмінності арманьяка від коньяку
- Технологія і особливості виробництва арманьяку
- Дегустаційні характеристики
- Різновиди
- Виробники арманьяка
- Д ’ Есперанс
- Адекс
- Laberdolive
- Дарроз
- Шато Равіньян
- Як відрізнити оригінал від підробки
- Правила вживання
- Як зберігати арманьяк
- Відео огляд: що це таке-арманьяк, звідки він і як його виробляють
Історія походження арманьяка
Арманьяк-найстаріший алкогольний напій Франції, він з'явився на 150 років раніше коньяку і за 100 років до появи віскі. У 1310 році напій вже був добре відомий в Гасконі. У той час його широко вживали як лікувальний засіб. Але справжня історія арманьяка почалася на 300 років раніше.
Перші згадки про «eau-de-vie» (так у Франції називали спирт) відносяться до кінця X століття. Спочатку на південному заході країни робили звичайне виноградне вино. У VI столітті територію захопили баски (гасконці), які були знайомі з перегінним апаратом. Вони почали потихеньку переганяти надлишки вина в спирт, який споживався на внутрішньому ринку.
Справжню популярність арманьяк отримав лише через 700 років, після того як нереалізовані надлишки спирту залишилися на зберіганні в дубових бочках.
Про ненавмисні запаси забули на кілька років, а коли знайшли — вирішили вилити зіпсований продукт. Один з матросів перед утилізацією налив собі кухоль спирту і був вражений відмінним смаком напою. Дерево додало дистиляту м'якість, благородний колір і тонкий аромат. Світу постав зовсім інший бренді.
Офіційне визнання арманьяку як історичної та національної цінності відбулося в 1909 році. Провінція Comté d ’ Armagnac була на державному рівні оголошена зоною для виробництва арманьячних спиртів. Ще через 30 років за регіоном закріпили право виробляти напій з відповідною назвою, декретом від 1936 року були закріплені особливості технології, що дозволяють ідентифікувати напій як арманьяк.
Відмінності арманьяка від коньяку
Незважаючи на деяку схожість, арманьяк і коньяк — абсолютно різні напої. Існує ряд ознак, що дозволяють чітко відокремлювати їх один від одного:
- Історичні та географічні. Арманьяк почали виробляти набагато раніше коньяків, його батьківщина — південний захід Франції. Коньяк роблять набагато північніше, в провінції Шаранта;
- Сировина для виробництва. Коньяк в переважній більшості випадків роблять з винограду Уні Блан, для арманьяка використовують і інші сорти білого винограду — Коломбар, Бако 22, Фоль Бланш. При неврожаї в справу йдуть додаткові сорти;
- Технологічні. Арманьяк-продукт одноразової безперервної перегонки, коньяк переганяють двічі. Звідси і концентрація спирту при приміщенні в бочку — арманьяк має міцність від 53 до 60 %, коньяк – 72 %.
- Смакові. Арманьяк-самобутній напій з впізнаваним фруктовим смаком, багатогранний і мінливий від партії до партії. Коньяк має постійний смак з вираженою деревної складової.
Кожен сорт винограду надає ассамбляжу характерну ароматику. І чим більше сортів, тим неповторніше риси арманьяка. Справжній цінитель ніколи не сплутає фруктовість, квіткову легкість, трав'янистість і землисті тони французького бренді з коньяком.
Детальніше про те, чим коньяк відрізняється від арманьяку — 7 відмінностей в напоях →
Технологія і особливості виробництва арманьяку
Для виробництва арманьяку використовується 10 сортів білого винограду, що росте в регіоні. Але в хід найчастіше йдуть Уні Блан і Бако22 — вони займають до 90% складу і визначають органолептику напою.
основні пропорції при формуванні сортового складу арманьяка такі:
- Юньї (Уні) Блан — 76%;
- Бако 22 — 14%;
- Коломбар — 8%;
- Фоль Бланш — 2%.
В різні сорти напою додають також Клерет де Гасконь, Жюрансон Блан, Месліе Сен-Франсуа, План де мрій, але їх сукупна частка не перевищує 1% від усього застосовуваного виноматеріалу.
Технологічний процес виготовлення арманьяка розбитий на кілька етапів, що дозволяють отримати найкращий результат:
- Сортування зібраного винограду і його віджимання.
- Природне зброджування отриманого соку, причому роботу з виноматеріалом не можна починати раніше 1 вересня і закінчувати пізніше 30 Квітня.
- Перегонка отриманого вина шляхом безперервної дистиляції в Арманьякському аламбіку, допускається використання Шарантського аламбіку, який використовується для отримання коньяків.
- Отриманий винний спирт розливають в дубові бочки. Спочатку він відправляється в нові бочки, на термін до півроку, потім в більш старі, щоб напій не перенаситився танинами. Паралельно проводиться ассамбляж для отримання поліпшеного смаку.
- За допомогою спиртової води, що складається з суміші арманьяку і дистильованої води, напій доводять до цільових показників.
- Потім арманьяк розливають по пляшках, закупорюють і відправляють на зберігання.
При виготовленні арманьяка застосовуються аламбіки - спеціальні перегінні куби з міді, які прийшли на південь Франції з Єгипту і були вдосконалені місцевими виноробами. Для їх нагрівання використовуються виключно дубові дрова.
Дегустаційні характеристики
Щоб повністю розкрити смак арманьяка, необхідно налити напій в спеціальні арманьячние келихи, але підійдуть і звичайні коньячні, особливо для молодих сортів.
В запаху повинні бути присутніми фруктові, квіткові і деревні нотки, легкий димний аромат. Чим яскравіше виражені аромати, тим якісніше напій. у смаку присутні відтінки ванілі і чорносливу, деяка трав'янистість, земляні і деревні мотиви.
Арманьяк має досить насичений смак і міцність, тому вимагає закуски або вживається в якості дижестива.
Різновиди
Арманьяки класифікуються за регіонами виробництва та умовними періодами витримки. Якщо бренді зроблений з сировини, вирощеного в одній із зон (аппеллласьонов), то на його етикетці можна побачити відповідний напис, а напій буде володіти певними особливостями:
- Le Bas-Armagnac (Нижній Арманьяк) – характеризується витонченим смаком, збагаченим фруктовими нотами. Цінується, коли досягає середнього і зрілого віку.
- L'armagnac-Tenareze (Арманьяк Тенарез) – володіє завершеним смаком з багатим букетом. Але для отримання цих властивостей напій повинен витримуватися багато років.
- Le Haute-Armagnac (верхній Арманьяк) – цікавий напій, який цінується при малих термінах витримки, але є рідкістю на ринку.
До 1999 року Класифікація арманьяку за періодом витримки була такою ж, як і інших видів бренді, включаючи коньяки. У них напою присвоювалася маркування за віком від 2 до 10 і більше років. Але з 1999 року виробники арманьяку вирішили створити свою систему класифікації, яка виглядає таким чином:
- Vieil armagnac – старі арманьякі, які з ассамбляжем витримувалися в різновікових бочках не менше 6 років.
- Vintage – обов'язково супроводжуються роком виготовлення вина, яке згодом піддавалося перегонці. У цих напоях використовується єдиний виноматеріал, що не піддається ассамбляжу і купажу. Частка спирту може коливатися від 40 до 48 %, що вважається абсолютно нормальним.
- Blanche d'armagnac – світлий або білий арманьяк, робиться з виноградного спирту єдиною перегонці, який не витримувався в бочках.
Інформацію про класи, сорти та витримку арманьяку можна дізнатися на етикетці, якщо напій не є підробкою.
Виробники арманьяка
Після того як технологія виробництва арманьяку була впорядкована на законодавчому рівні, багато дрібні виробники пішли з бізнесу. Залишилися великі виноробні підприємства, що виробляють напої неперевершеної якості. Серед них виділяються:
Д ’ Есперанс
Власники цього будинку нащадки самого д’Артаньяна, героя романів А.Дюма. Тут проводиться повний спектр арманьяків, що відрізняються вишуканим смаком і унікальними композиціями ассамбляжа.
Адекс
Знаходиться в місті Кастельно д’Озан, використовуючи підвали старовинного замку Борднев. Це дозволяє довгі роки зберігати напої в оптимальних умовах, створивши унікальну колекцію арманьяків. У виробництві використовуються бочки, виготовлені з дуба Тронсе, що вважається еталонним для витримки напою. Найстаріший арманьяк цього будинку, який ще можна купити датується 1900 роком.
Laberdolive
Це сімейне підприємство, яке працює з 1866 року, де виноград вирощують самі власники. Технологія передбачається витримку в двох типах бочок, в результаті чого виходить матеріал міцністю 53%, який доводиться арманьячной водою. Тут же є унікальна колекція напоїв віком понад століття.
Дарроз
Його власник Френсіс Дароз заснував Елітний винний дім в 1973 році. Особливістю виробленого в ньому напою є те, що він робиться під замовлення і витримується стільки, скільки того зажадає замовник. В результаті виходять унікальні напої з цікавим смаком.
Шато Равіньян
Напої цього будинку витримуються не менше 10 років, що дозволяє отримати насичений напій з незабутнім смаком. Саме цей арманьяк любив французький політик і екс-президент Жак Ширак.
Як відрізнити оригінал від підробки
Недобросовісні виробники можуть пропонувати свою продукцію під виглядом солідних винних будинків, що виробляють оригінальний арманьяк. Щоб мінімізувати ризик покупки фальсифікату, необхідно знати прості правила:
- Купувати арманьяк тільки в сертифікованих алкогольних магазинах, що відповідають за якість товару;
- Брати продукцію знайомих брендів, які мають оригінальну етикетку із захистом від підробки;
- Уважно вивчити пляшку, переконавшись, що вона маркована відповідно до класифікації даного напою.
Також потрібно звернути увагу на такі моменти: над рідиною в пляшці має бути невеликий вільний простір — близько 50 мл, на кришці — акцизна марка.
Правила вживання
Існує багато варіантів як пити арманьяк, оскільки напій може виступати одночасно аперитивом і дижестивом . Перед прийомом їжі він збуджує апетит, а після – стимулює травлення. Для вживання перед їжею більше підходять молоді арманьяки, в кінці трапези подають витримані сорти.
В ідеалі найстаріший бренді п'ють зі спеціальних келихів, оснащених трубочкою, але їх важко знайти. Тому можна використовувати келих тюльпановідной форми і круглий Коньячний. Останній відмінно підійде для напоїв малої витримки.
Розливають арманьяк при кімнатній температурі, після чого він повинен постояти 15 хвилин, щоб наситити простір навколо ароматними парами. Перед першим ковтком келих зігрівають в руці, щоб остаточно розкрити букет. Рідина затримують у роті, щоб насолодитися букетом.
Молоді сорти закушують лососем, морепродуктами або копченостями. Більш витримані подають з традиційними французькими стравами: фуа-гра, дичиною, качкою, фламбе, спеціальними ковбасками. Універсальна закуска-шоколадні десерти, фрукти і ароматні сигари.
Як зберігати арманьяк
Куплену пляшку арманьяку бажано зберігати в напівпідвальному або підвальному приміщенні, далеко від світла, при стабільній температурі близько 15 °С.фахівці не рекомендують тримати її в холодильнику, де напій швидко втратить свої властивості.
Після того як Бренді розлитий, решту негайно закупорюють. Якщо рідини залишилося небагато, є сенс перелити її в пляшку меншої ємності, обов'язково з герметичною кришкою і відправити на зберігання.
Арманьяк можна любити або не приймати всією душею, але залишатися до нього байдужим не вийде. При помірному споживанні він допомагає травленню, радує своїм багатим смаком і покращує настрій, а при деякій фантазії допомагає відчути себе справжнім гасконцем.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua