Заходи обсягу алкоголю зазнали істотну зміну з часів Русі до СРСР і сучасних східно-європейських народів. Так, аж до початку XX ст.під чекушкой (четушкой) розуміли міру, складову 246 мл. це була 1/50 частина відра, обсяг якого дорівнював 12,3 літра.
Після введення метричної системи в СРСР чекушка стала складати 250 мл, тобто рівно чверть літра алкоголю. Це збільшення міри обсягу пройшло майже непоміченим, занадто мала була різниця в цифрах. Розповімо докладніше про історію цього поняття та інших вітчизняних одиницях виміру алкоголю
Чекушка горілки на Русі
Першим за впорядкування питного справи на Русі взявся цар Іван Грозний. Своїм "питним статутом" государ офіційно встановив винні заходи, обов'язкові для кабатчиків і народу. За основу приймалося "казенне" відро місткістю 12,3 літра. Вся інша градація для продажу алкоголю в трактирах і на розлив виводилася від нього. Крім відра, в ходу були осьмуха (¼відра), полосьмуха ( ⅛ ), гуртка (1/10) і стопа (1/50).
Кожен питний заклад мав градуйоване та тавроване відро, яким перевіряли закупівлю та продаж хмільного. Зазвичай спиртне купували великими обсягами на запас, звідси і з'явилася в російській мові фраза «пити горілку відрами».
1 відро = 4 чвертях = 10 штофам = 12,299 л.
На основі одиниці 12,3 л обчислювалися інші заходи обсягу алкоголю. Наприклад, штоф (він же штофчик) становив 1/10 міри або 1,23 літра. Соточкою (чаркою, чарою) називали 1/100 одиниці, тобто 123 мл. під косушкою розуміли 1/40 частина «казенного» відра – 300 мл.
1 штоф = 2 напівштофа = 4 косушки = 10 чарок = 1,299 літра.
Чекушка в градації алкоголю з'явилася пізніше штофчика, чарки або косушки і була менше прив'язана до стандарту. В ті часи її називали «четушка» — від слова подружжя, пара. У міру обсягу вона становила рівно 2 чарки, і коли їх з'єднували (поєднували) разом — вийшла четь, четушка.
У деяких князівствах Стародавньої Русі четью називали міру зерна, і лише до XVII століття термін міцно вкоренився за мірою обсягу алкоголю.
Чекушка горілки в імперії
У 1721 році була проголошена російська імперія. Змінилися закони і статути, але заходи обсягу алкоголю залишилися колишніми. Чекушка називалася четушкой, винним мірилом залишилося відро 12,3 літра.
Петро I, як і колишні государі, дбав за порядок в питній справі країни. При ньому з'явилися нові стандарти:
- Мерзотник (сотка) - 1/100 відра, 125 мл;
- Шкалик – шахрай) - 1/200, 62 мл.
Оригінальні назви новим заходам алкоголю придумали в народі. Справа в тому, що 123 або 62 мл було недостатньо, щоб захмеліти. Ефект сп'яніння хоч і наступав, але швидко проходив. Тому таке пиття називали не інакше як»шахрайством".
Пізніше Петро I ввів в ужиток ще одну одиницю об'єму алкоголю — пляшку, запозичивши ідею у французів, але мірної вона не стала. Для визначення горілчаної заходи як і раніше користувалися косушкою (шкалою), штофом і стопкою. Цими обсягами продавали алкоголь в шинках. Перші згадки про чекушке з'явилися в XIX столітті. Так стали називати четверту частину "казенного" відра, що вміщала більше трьох літрів горілки.
Чекушка в СРСР
У 1918 році наші предки перейшли на метричну систему, обсяг алкоголю став розраховуватися виходячи з нової міри обсягу — 1 літра. Четушка (пара) втратила своє первісне значення, перетворившись в чекушку. Відтепер вона вміщала чверть літра, тобто 250 мл.
Чекушки випускали зручними пляшечками, вони легко поміщалися в кишеню або сумці, за ремінь. Горілка в такій тарі швидко стала популярною, та й коштували мініатюрні ємності недорого.
Після скасування сухого закону народ придумав свою градацію заходів обсягу алкоголю. Чекушку горілки стали називати комсомольцем, тару в 100 мл (стопарик) іменували піонером, а цілу пляшку гордо величали партійцем.
У цих назвах відображена ієрархія кар'єрного росту громадян СРСР. У дитинстві всі ставали піонерами, в молодості – комсомольцями, будучи дорослими, багато вступали в партію.
Сьогодні чекушка являє собою всім відому міру об'ємом 250 мл.такі пляшки користуються попитом, на їх частку припадає 18% всіх горілчаних продажів. Дрібна тара зручна для вживання в поодинці, до того ж дозволяє заощадити і обійтися на ранок без головного болю.
Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua