з чим і як правильно пити горілку-вибираємо відповідну закуску і напої, щоб розбавити

Закуска до горілки – неодмінний атрибут застіль з цим міцним спиртним напоєм. Правильно підібрані страви нейтралізують шкідливий вплив етанолу, полегшують похмілля, не дають характерною гіркоти обпалювати рот і носоглотку.

У кожного цінителя горілки своя думка щодо закуски. Єдина вимога - їжа повинна бути щільною, ситної і ні в якому разі не солодкою. Особливо гарні під горілочку м'ясо, солоні огірки і квашена капуста. Але насправді вибір страв значно більше, українська культура вражає великою кількістю і різноманітністю закуски до цього напою.

Трохи історії

Горілка – міцний алкогольний напій, до складу якого етанол і вода. Водно-спиртовий розчин виготовляється з натуральної сировини, в якості якого може використовуватися:

  • Будь-яка зернова культура;
  • Цукрові буряки;
  • Картопля;
  • Виноград;
  • Кукурудза.

На замітку: горілку можна виготовити з будь-якого цукровмісного продукту .

Спирт виходить шляхом багаторазової дистиляції браги, потім його піддають ректифікації (теплової очистки), змішують з водою, проганяють через вугільний фільтр, іноді додають мед або наполягають на прянощах. В результаті виходить алкоголь міцністю 40%, калорійністю 235 кКал на 100 г.

Горілка є споконвічно українськми та російським продуктом. Перші згадки про попередників горілки зустрічаються в літописах 1399 року, а в записах 1517 році вже прямо говориться що жителі губерній слов'ян роблять і п'ють горілку.

Є й інша думка — що горілка вперше з'явилася в Польщі. Але це сумнівне твердження. Офіційна згадка gorzałka (»пальники") або горілки в польських документах датована 1537 роком, неофіційна — 1528 роком. До того ж з документів незрозуміло, про що конкретно йдеться. Лише в 1614 році з'явилося свідчення, що горілка — зерновий продукт.

Ректифікаційна колона, в якій відбувається процес дистиляції спиртного, була винайдена на початку 19 століття. Алкогольні заводи почали випускати алкоголь, за складом і смаком нагадує сучасну горілку.

Загальні правила розпивання горілки

Якщо має бути серйозне застілля, де головне місце на столі буде відведено горілці, необхідно серйозно підготуватися до заходу. Інакше свято закінчиться занадто швидко, а на ранок замучить похмілля. Не дарма український народ виробив особливу культуру споживання цього міцного напою.

Як правильно пити горілку:

  • За 2-3 години до заходу випити 50 г горілки. Таким чином організм підготується до прийняття спиртного, почне виробляти блокують вплив алкоголю речовини. У народі цей метод називається "запуск печінки";
  • За годину до застілля з'їсти жирну закуску. Це не абсорбує в повній мірі спирт, але відсуне термін його впливу. Через деякий час все одно настане сп'яніння;
  • За півгодини до свята випити 6-10 таблеток активованого вугілля (в залежності від ваги). Це засіб для абсорбції алкоголю, яке дозволить довше не п'яніти.

Медики радять під час застілля не тільки добре закушувати, але і кожні дві години приймати по 5 таблеток активованого вугілля, краще білого. Таким способом вдасться знизити збиток для організму і довше протриматися на ногах, а вранці встати без головного болю.

Як пити горілку в чистому вигляді

Отримати задоволення можна тільки від вживання охолодженої до 5-6 °з горілки. Для цієї мети за пару годин до свята пляшку поміщають в холодильник, але не в морозильну камеру.

Не слід пити підморожений алкоголь він моментально п'янить. Вода в продукті замерзає, кристалізується на стінках пляшки, в чарці виявляється майже чистий спирт, якому для замерзання потрібні більш низькі температури.

П'ють горілку з чарок об'ємом 50 м залпом. Щоб нейтралізувати спирт, що вдаряє в ніс, дотримуються наступних правил:

  1. Глибоко видихнути.
  2. На наступному вдиху зробити ковток горілки.
  3. Знову глибоко видихнути.
  4. Піднести до носа шматочок ароматної закуски, щоб «занюхати» спирт.
  5. Заїсти приготованим блюдом.

При розпиванні горілки між першою і другою чаркою йде невелика перерва, близько 3 хвилин. Між другою і третьою порцією проміжок збільшується до 15 хвилин.


Після третьої чарки слід добре закусити і на 15-20 хвилин покинути стіл. Погуляти на свіжому повітрі, потанцювати, вступити в бесіду.

Важливо: якщо горілка п'ється насилу, не «лізе», пора припиняти узливання. Ви досягли своєї норми.

Чим запивати горілку

Фахівці не рекомендують запивати горілку. В крайньому випадку, брати негазовані напої. Добре підійдуть морси, некислі соки, компоти. Деякі запивають алкоголь молоком. Правда, спосіб підходить не всім, краще випробувати його заздалегідь, вдома. Якщо експеримент пройде успішно, користь організму буде істотна: знизиться навантаження на печінку, нейтралізується дія етанолу, молекули спирту швидше виведуться з шлунково-кишкового тракту.

Увага: не варто запивати горілку чаєм, кавою, солодкими напоями. З соків краще варіанти з кислуватим смаком.

Чим розбавити горілку

Якщо людина не хоче або не може пити міцний спиртний напій навіть під закуску, горілку допустимо розбавити. Це поліпшить смакові якості алкоголю, зменшить вплив на травний тракт, сповільнить сп'яніння.

Чим можна розбавити горілку:

  • Охолоджена вода без газу;
  • Сироп;
  • Лікер;
  • Соки (томатний, грейпфрутовий, лимонний свіжовичавлений).

Не варто розбавляти горілку іншими алкогольними напоями, що містять вуглекислий газ: шампанським, пивом. Сп'яніння в цьому випадку настане швидко і різко, не допоможе ніяка закуска.

Важливо: розбавляючи горілку, потрібно її вливати в воду (сік, лікер), а не навпаки. Інакше вийде тепла суміш з звільненими токсинами.

З чим пити в складі коктейлів

Якщо змішати горілку з відповідними компонентами, можна виготовити чимало дивовижних міксів. П'ють їх, як і чистий алкоголь, під хорошу закуску. Детальніше про коктейлі з горілкою: нові грані популярного напою →

Викрутка

Викрутка - дешевий, смачний і простий коктейль, для виготовлення підійде будь-яка горілка.

горілка 100 мл
апельсиновий сік 200 мл
Апельсин 2 кружечка
Лід 400г

Рецепт:

  1. В келих кинути кубики льоду.
  2. Влити охолоджену горілку.
  3. Додати сік апельсина.
  4. Коктейль перемішати.
  5. Келих прикрасити часточкою апельсина.

Закуску до коктейлю підбирають не дуже важку: м'ясну або сирну нарізку, рибу. А ось огірки, капусту і сало краще не пропонувати.

Більше коктейлів з горілки з соком: цікаві рецепти для дому→

Кривава Мері (Bloody Mary)

Це коктейльна класика, яка завоювала популярність у різних вікових груп.

томатний сік 300 мл
горілка 150 мл
Соус Табаско 4-6 крапель
лимонний сік 20 мл
сіль, перець щіпка
Лід 8-10 кубиків
селера 2 гілочки

Рецепт:

  1. Покладіть кубики льоду в склянку.
  2. Влити томатний сік, горілку, лимонний фреш, додати сіль і перець, капнути табаско.
  3. Акуратно перемішати.
  4. Прикрасьте склянку гілочкою селери, яка може стати закускою.

Пити  Криваву Мері невеликими ковтками.

Перебудова

Цей коктейль був придуманий на заході СРСР, подавався в найбільш престижних ресторанах. "Перебудова" - своєрідний символ минулої епохи.

горілка 60 мл
світлий ром (Бакарді) 60 мл
журавлинний сік 200 мл
цукровий сироп 30 мл
лимонний сік 10 мл

Рецепт:

  1. Налити в келих горілку, журавлинний сік.
  2. Додайте цукровий сироп і лимонний фреш.
  3. Перемішати вміст.

Закуска до коктейлю не повинна бути жирною, солоною або маринованою. Хорошим варіантом буде шашлик, свинина, запечена на реберцях, м'ясо-гриль.

Більше коктейлів з білим ромом Бакарді: 10 найкращих рецептів домашнього приготування →

Чим закушувати горілку: кращі гастрономічні поєднання

За винятком тих моментів, коли горілка є інгредієнтом коктейлів, її потрібно добре закушувати. Оскільки напій вважається класичним, доповненням йдуть національні страви.

Порада: починати краще з гарячої і ситної закуски, поступово переходячи до холодної.

Найкраща закуска до горілки:

  • Борщ, солянка та інші гарячі Перші страви;
  • Пельмені;
  • Картопля;
  • Соління;
  • Осетрина;
  • Нежирне м'ясо, відварене або на грилі;
  • Холодець;
  • Млинці з несолодкою начинкою;
  • Вінегрет;
  • Лимон;
  • Мариновані гриби;
  • Бутерброди;
  • Оселедець.

В якості легкої закуски до горілки можна подати бутерброди, канапе, сир.

Порада: якщо на наступний день після застілля мучить похмілля, самопочуття допоможе поліпшити курячий бульйон, мінеральна вода, розсіл.

Чим не можна закушувати горілку

Не кожна закуска поєднується з горілкою. Варто уникати продуктів, які збільшують навантаження на підшлункову залозу і печінку, викликають роздратування шлунково-кишкового тракту, метеоризм, печію. Дивно, але багато з них є популярною закускою до горілки.

Чим не можна закушувати горілку:

  • Копченості;
  • Свіжі помідори;
  • Жирне смажене м'ясо;
  • Гострі закуски;
  • Мариновані огірочки;
  • Кремові торти та торти;
  • Шоколад;
  • Кавуни, дині, виноград.

Перерахована закуска викликає швидке сп'яніння і жорстоке похмілля, викид інсуліну в кров, можуть спровокувати напад панкреатиту, викликати здуття живота або нетравлення.

В Україні важко уявити застілля без горілки. Знаючи особливості її вживання і правильно вибравши закуску, нескладно провести весь вечір за столом, а ранок зустріти без виснажливої головного болю.

Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua

Відео: Топ - 3 кращих закуски під горілки