горілка на ялівці - як наполягати вдома, кращі рецепти приготування

Ялівцева горілка – оригінальний міцний спиртний напій, що відрізняється приємним смаком і лікарськими властивостями за умови дотримання культури споживання. Виготовляється із застосуванням ялівцевих ягід і за своїми характеристиками схожа на відомий у всьому світі джин.

можжевеловая водка

Горілка на ялівці вперше з'явилася в Данії, але дуже швидко набрала популярність в Європі, а потім у всьому світі. Настоянка цінується як в чистому вигляді, так і в якості оригінального інгредієнта для різних коктейлів.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Важливим етапом в приготуванні ялівцевої горілки є підбір інгредієнтів. У природі існує безліч різновидів і форм колючого чагарнику, деякі з них містять токсичний компонент – сабінове масло, яке може привести до отруєння.

Увага: отруйними вважаються плоди Сибірського і козацького ялівцю. Їстівними-звичайного і колючого.

Визначити небезпечні для здоров'я рослини можна за такими ознаками:

  • Отруйні ягоди мають дві кісточки, їстівні плоди мають три;
  • При розтиранні неїстівних шишкоплодов з'являється запах скипидару, у безпечних його немає;
  • Їстівний ялівець росте на кущах з листям, схожими на голки, тоді як отруйні ягоди ростуть на гілках з лускатим листям.

Для приготування ялівцевої горілки беруть повністю визріли плоди. Можна використовувати і висушені плоди, але їх не можна сушити в духовій шафі. Під впливом високих температур більшість ароматичних масел випарується, напій втратить смак і частину корисних властивостей.

В якості основи ялівцю береться очищений якісний міцний алкоголь. Це може бути розведений харчовий спирт, самогон подвійного очищення , позбавлений запаху сивушних домішок , хороша горілка. Якщо в складі є вода, використовують очищену, але не дистильовану. Відмінно підійде звичайна столова бутильована вода з супермаркету.

В якості додаткових інгредієнтів, покликаних пом'якшити і облагородити смак ялівцевої горілки, в рецепт включають цукор, мед або фруктозу. Застосовують різноманітні приправи і спеції, трав'яні збори, горіхи, цитрусову цедру.

Рецепти ялівцевої горілки

Існує безліч рецептів приготування ялівцевої горілки в домашніх умовах, від найпростіших до складних з десятком компонентів. Експериментуйте і зберігайте в своїх блокнотах ту настоянку, яка сподобається більше за інших.

Класичний (простий) рецепт горілки ялівцю

Найпростіший рецепт ялівцевої горілки включає в себе мінімум складових, дозволяючи при цьому отримати відмінний результат.

горілка або очищений самогон 0,5 л
ягоди ялівцю 10 штук
цукровий сироп за смаком

Рецепт:

  1. Плоди ретельно подрібнити в ступці, вийшло пюре помістити в скляну ємність.
  2. Залити горілкою або самогоном, ємність закупорити і помістити в темне приміщення з кімнатною температурою на 14-15 діб.
  3. Після закінчення цього терміну додати цукровий сироп для пом'якшення смаку, досить 50-80 мл.
  4. Залишити ще на 2-3 доби в тому ж приміщенні.
  5. Готовий продукт відфільтрувати і розлити в скляні пляшки.

З прянощами


Можна наполягати ялівець на горілці з додаванням різних прянощів, отримуючи оригінальні смакові поєднання. До найбільш збалансованим варіантів відноситься поєднання таких компонентів:

горілка або очищений самогон 1 л
ягоди ялівцю 40 г
цукровий сироп 20 мл
кориця 0,5 ч. л.
Гвоздика 0,5 ч. л.
Гвоздика 0,25 ч. л.
запашний перець 0,25 ч. л.
мускатний горіх і коріандр в суміші 0,25 ч. л.

Рецепт:

  1. Висипати всі прянощі в окрему скляний посуд і змішати з пюре з плодів ялівцю.
  2. Додати горілку і цукровий сироп.
  3. Отриману суміш настояти в темному місці при кімнатній температурі 5 тижнів.
  4. Відфільтрувати і розлити по пляшках, вживати через 2-3 доби.

З цедрою

Особливо приємний смак має ялівцева горілка, приготована з цедрою цитрусових. Вона не тільки легко п'ється, але і приносить деяку користь організму: допомагає при застуді, покращує апетит, зміцнює імунітет.

Існує кілька рецептів цього напою, але найбільшою популярністю користується двоетапний варіант приготування з проміжним приготуванням концентратів. Для їх отримання 50 г ялівцевих ягід заливають 1 л спирту або самогону. Потім такою ж кількістю спирту заливають цедру 4 апельсинів. Все це наполягають в різних ємностях протягом тижня.

Далі інгредієнти беруть в такій пропорції:

горілка або очищений самогон 1 л
Концентрат ялівцю 100 мл
Концентрат цедри цитрусових 100 мл
Фруктоза 1 чайна ложка

Рецепт:

  1. Всі компоненти змішати в одному посуді, після чого зняти пробу.
  2. За смаком можна додати ще один або обидва концентрату.
  3. Суміш закупорити, настоювати 10 діб.
  4. Склад відфільтрувати і розлити по скляних пляшках.

Настоянка «Новорічна»

Цей напій стане відмінним подарунком до новорічного столу, доповнюючи собою традиційні запахи і смаки. Для нього будуть потрібні компоненти:

горілка або очищений самогон 50% 2 л
ягоди ялівцю 40 г
цукровий сироп 1: 1 з водою 200 мл
Мандарин 2 штуки
Апельсин 2 штуки
волоський горіх 3 штуки

Рецепт:

  1. З плодів ялівцю зробити пюре, горіхові ядра подрібнити і перемішати з ним, додати цедра цитрусових плодів. Помістити в скляний посуд.
  2. Мандарини і апельсини віджати, сік відправити до поміщеним в скляну посудину компонентів.
  3. Отриману суміш залити горілкою, ємність герметично закрити.
  4. Суміш настоювати при кімнатній температурі в темному місці протягом 3 тижнів.
  5. Після закінчення 3 тижнів приготуйте карамельний сироп. До 100 г цукру додати на кінчику ножа лимонної кислоти, влити 100 мл води, проварити до однорідної консистенції.
  6. Сироп ввести в настоянку. Напій при цьому потрібно постійно пробувати, щоб не вийшло занадто солодко.
  7. Після перемішування компонентів суміш настояти ще 4 доби, після чого ялівцеву горілку процідити і розлити по пляшках.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на ялівці →

Імітація джина

Потрібно розуміти, що горілка на ялівцевих ягодах — всього лише імітація, оскільки справжній джин є продуктом дистиляції. Але при правильному підході можна отримати відмінний напій, що нагадує натуральний джин.

горілка або очищений самогон 50% 0,5 л
плоди ялівцю 12 штук
лимонна цедра з ½ середнього плоду
очищена вода 100 мл
цукор або мед 20-50 г

Рецепт:

  1. У пюре з ягід ялівцю додати лимонну цедру, помістити суміш в скляну ємність і залити алкогольної основою.
  2. Наполягати 14-15 діб в темному місці з кімнатною температурою.
  3. По закінченню терміну за бажанням додати воду, пом'якшити смак цукром або медом.
  4. Залишити настоюватися ще 4 доби, після чого розлити по пляшках.

Пікантна з хріном

Дуже цікавий, цінується гурманами рецепт ялівцевої горілки з хроном. Помірне споживання настоянки відмінно допомагає при простудних захворюваннях. У нього входять такі компоненти:

горілка або очищений самогон 50% 0,5 л
ягоди ялівцю 20 г
Фенхель( насіння) 25 г
хрін (корінь) 100 мл
сіль 5 г
мелений чорний перець 1 г

Рецепт:

  1. Шишкоплоди розім'яти, хрін подрібнити, додати інші компоненти і змішати в скляному посуді.
  2. Суміш залити алкогольної основою, залишити на 14 діб в темному місці при кімнатній температурі, періодично збовтуючи ємність.
  3. Після закінчення 14 діб напій профільтрувати і розлити по пляшках.

З медом та імбиром

Поєднання ялівцевої горілки з медом і імбиром дозволяє отримати оригінальний запам'ятовується смак і надати їй додаткові корисні властивості. Для отримання настоянки потрібно:

горілка або очищений самогон 50% 1,8 л
плоди ялівцю 10 штук
Мед 6 столових ложок
корінь імбиру 140 г

Рецепт:

  1. Ягоди ялівцю розчавити, корінь імбиру натерти на тертці або порізати дрібними шматочками.
  2. Склад помістити в скляний посуд, перемішати з медом.
  3. Залити алкоголем, дочекатися повного розчинення меду.
  4. Напій настоювати 14 діб при кімнатній температурі в темному приміщенні.
  5. Рідина процідити, розфасувати по пляшках.

Ялівцева горілка з сухих ягід

Допускається приготування ялівцевої горілки з сухих ягід. Для підготовки до настоювання їх подрібнюють в ступці. Якщо сировина тверда і потовкти не виходить, можна залити сухі плоди водою на ніч, після чого застосовувати як звичайні, в тій же пропорції.

При використанні сухої фракції потрібно враховувати, що вона легше свіжих ягід в 3 рази, тому краще вимірювати компоненти столовими ложками.

сухі плоди ялівцю 2 ст. л.
лимонна цедра з цілого лимона
горілка 1 літр
цукровий сироп за смаком

Рецепт:

  1. Цедру натерти на тертці або порізати шматочками, змішати з сухими ягодами.
  2. Залити суміш горілкою.
  3. Прибрати горілку в темне місце на 10 днів.
  4. Готову настоянку спробувати, додати за смаком цукровий сироп.
  5. Знову поставити на витримку.
  6. Через 2-3 дні спробувати, якщо смак сподобається, розлити напій по пляшках.

З кардамоном

Щоб отримати напій, схожий на сухий Лондонський джин, в настоянку ялівцю на горілці потрібно додати кардамон.

Рецепт дуже простий:

  1. У класичну ялівцеву настоянку засипати насіння кардамону з розрахунку 30 г/1 л напою.
  2. Наполягати 14 діб в затемненому приміщенні.
  3. Процідити, розфасувати в пляшкову тару.

В результаті виходить настоянка без явної ялівцевої гіркоти, сухуватий і терпкий.

На спирті

Цінителі, які хочуть відчути чистоту післясмаку, для приготування ялівцевої горілки використовують чистий спирт.

Спирт 96% 610 г
ягоди ялівцю 25 г
насіння коріандру 3 чайні ложки
насіння кмину 2 чайні ложки

Рецепт:

  1. Спирт розділити на 2 частини по 330 і 280 г.
  2. У більшу частину долити воду об'ємом 70 мл і внести ягідне пюре.
  3. У меншу частину налити 60 мл води, засипати насіння коріандру і кмину.
  4. Обидві суміші настоювати 5 діб, регулярно збовтуючи.
  5. У відфільтровані суміші додати воду – в ялівець 200 мл, в кмин і коріандр — 170 мл.
  6. Після цього компоненти об'єднати, при необхідності розвести водою.

Готову горілку можна вживати відразу і настояти 2-3 тижні — смак буде повніше і м'якше.

Користь і шкода ялівцевої горілки

Ялівцева горілка, як і будь-який міцний алкоголь, має свої побічні ефекти, про які потрібно знати:

  • Похмілля при надмірному вживанні;
  • Болі в шлунку і печінки в разі захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • Алергічні реакції при непереносимості ялівцю.

До протипоказань відносять виразку і гастрит, проблеми з нирками, хворобах центральної нервової системи, алкоголізм, внутрішні кровотечі, варикоз. Не можна вживати ялівцеву горілку при вагітності і годуванні.

Шкода ялівцю проявляється тільки при зловживанні. Якщо приймати в міру, напій володіє безсумнівними корисними властивостями, серед яких:

  • Профілактика простудних захворювань;
  • Допомога при кашлі, бронхітах та інших захворюваннях дихальних органів;
  • Підвищення тонусу організму;
  • Протизапальні та антисептичні властивості;
  • Зняття больового синдрому, особливо при зубному болю.

Домашня ялівцева горілка – чудовий напій, який при правильному вживанні покращує настрій та зміцнює здоров'я. За смаком вона мало поступається популярному у всьому світі джину, хоча і відрізняється від нього технологією приготування. А великий вибір додаткових компонентів дозволяє отримати алкоголь для широкого кола цінителів.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: ялівцева горілка, три варіанти рецепта.