Ялівцева горілка – оригінальний міцний спиртний напій, що відрізняється приємним смаком і лікарськими властивостями за умови дотримання культури споживання. Виготовляється із застосуванням ялівцевих ягід і за своїми характеристиками схожа на відомий у всьому світі джин.
Горілка на ялівці вперше з'явилася в Данії, але дуже швидко набрала популярність в Європі, а потім у всьому світі. Настоянка цінується як в чистому вигляді, так і в якості оригінального інгредієнта для різних коктейлів.
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Рецепти ялівцевої горілки
- Класичний (простий) рецепт горілки ялівцю
- З прянощами
- З цедрою
- Настоянка «Новорічна»
- Імітація джина
- Пікантна з хріном
- З медом та імбиром
- Ялівцева горілка з сухих ягід
- З кардамоном
- На спирті
- Користь і шкода ялівцевої горілки
- Відео огляд: ялівцева горілка, три варіанти рецепта.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Важливим етапом в приготуванні ялівцевої горілки є підбір інгредієнтів. У природі існує безліч різновидів і форм колючого чагарнику, деякі з них містять токсичний компонент – сабінове масло, яке може привести до отруєння.
Увага: отруйними вважаються плоди Сибірського і козацького ялівцю. Їстівними-звичайного і колючого.
Визначити небезпечні для здоров'я рослини можна за такими ознаками:
- Отруйні ягоди мають дві кісточки, їстівні плоди мають три;
- При розтиранні неїстівних шишкоплодов з'являється запах скипидару, у безпечних його немає;
- Їстівний ялівець росте на кущах з листям, схожими на голки, тоді як отруйні ягоди ростуть на гілках з лускатим листям.
Для приготування ялівцевої горілки беруть повністю визріли плоди. Можна використовувати і висушені плоди, але їх не можна сушити в духовій шафі. Під впливом високих температур більшість ароматичних масел випарується, напій втратить смак і частину корисних властивостей.
В якості основи ялівцю береться очищений якісний міцний алкоголь. Це може бути розведений харчовий спирт, самогон подвійного очищення , позбавлений запаху сивушних домішок , хороша горілка. Якщо в складі є вода, використовують очищену, але не дистильовану. Відмінно підійде звичайна столова бутильована вода з супермаркету.
В якості додаткових інгредієнтів, покликаних пом'якшити і облагородити смак ялівцевої горілки, в рецепт включають цукор, мед або фруктозу. Застосовують різноманітні приправи і спеції, трав'яні збори, горіхи, цитрусову цедру.
Рецепти ялівцевої горілки
Існує безліч рецептів приготування ялівцевої горілки в домашніх умовах, від найпростіших до складних з десятком компонентів. Експериментуйте і зберігайте в своїх блокнотах ту настоянку, яка сподобається більше за інших.
Класичний (простий) рецепт горілки ялівцю
Найпростіший рецепт ялівцевої горілки включає в себе мінімум складових, дозволяючи при цьому отримати відмінний результат.
горілка або очищений самогон | 0,5 л |
ягоди ялівцю | 10 штук |
цукровий сироп | за смаком |
Рецепт:
- Плоди ретельно подрібнити в ступці, вийшло пюре помістити в скляну ємність.
- Залити горілкою або самогоном, ємність закупорити і помістити в темне приміщення з кімнатною температурою на 14-15 діб.
- Після закінчення цього терміну додати цукровий сироп для пом'якшення смаку, досить 50-80 мл.
- Залишити ще на 2-3 доби в тому ж приміщенні.
- Готовий продукт відфільтрувати і розлити в скляні пляшки.
З прянощами
Можна наполягати ялівець на горілці з додаванням різних прянощів, отримуючи оригінальні смакові поєднання. До найбільш збалансованим варіантів відноситься поєднання таких компонентів:
горілка або очищений самогон | 1 л |
ягоди ялівцю | 40 г |
цукровий сироп | 20 мл |
кориця | 0,5 ч. л. |
Гвоздика | 0,5 ч. л. |
Гвоздика | 0,25 ч. л. |
запашний перець | 0,25 ч. л. |
мускатний горіх і коріандр в суміші | 0,25 ч. л. |
Рецепт:
- Висипати всі прянощі в окрему скляний посуд і змішати з пюре з плодів ялівцю.
- Додати горілку і цукровий сироп.
- Отриману суміш настояти в темному місці при кімнатній температурі 5 тижнів.
- Відфільтрувати і розлити по пляшках, вживати через 2-3 доби.
З цедрою
Особливо приємний смак має ялівцева горілка, приготована з цедрою цитрусових. Вона не тільки легко п'ється, але і приносить деяку користь організму: допомагає при застуді, покращує апетит, зміцнює імунітет.
Існує кілька рецептів цього напою, але найбільшою популярністю користується двоетапний варіант приготування з проміжним приготуванням концентратів. Для їх отримання 50 г ялівцевих ягід заливають 1 л спирту або самогону. Потім такою ж кількістю спирту заливають цедру 4 апельсинів. Все це наполягають в різних ємностях протягом тижня.
Далі інгредієнти беруть в такій пропорції:
горілка або очищений самогон | 1 л |
Концентрат ялівцю | 100 мл |
Концентрат цедри цитрусових | 100 мл |
Фруктоза | 1 чайна ложка |
Рецепт:
- Всі компоненти змішати в одному посуді, після чого зняти пробу.
- За смаком можна додати ще один або обидва концентрату.
- Суміш закупорити, настоювати 10 діб.
- Склад відфільтрувати і розлити по скляних пляшках.
Настоянка «Новорічна»
Цей напій стане відмінним подарунком до новорічного столу, доповнюючи собою традиційні запахи і смаки. Для нього будуть потрібні компоненти:
горілка або очищений самогон 50% | 2 л |
ягоди ялівцю | 40 г |
цукровий сироп 1: 1 з водою | 200 мл |
Мандарин | 2 штуки |
Апельсин | 2 штуки |
волоський горіх | 3 штуки |
Рецепт:
- З плодів ялівцю зробити пюре, горіхові ядра подрібнити і перемішати з ним, додати цедра цитрусових плодів. Помістити в скляний посуд.
- Мандарини і апельсини віджати, сік відправити до поміщеним в скляну посудину компонентів.
- Отриману суміш залити горілкою, ємність герметично закрити.
- Суміш настоювати при кімнатній температурі в темному місці протягом 3 тижнів.
- Після закінчення 3 тижнів приготуйте карамельний сироп. До 100 г цукру додати на кінчику ножа лимонної кислоти, влити 100 мл води, проварити до однорідної консистенції.
- Сироп ввести в настоянку. Напій при цьому потрібно постійно пробувати, щоб не вийшло занадто солодко.
- Після перемішування компонентів суміш настояти ще 4 доби, після чого ялівцеву горілку процідити і розлити по пляшках.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на ялівці →
Імітація джина
Потрібно розуміти, що горілка на ялівцевих ягодах — всього лише імітація, оскільки справжній джин є продуктом дистиляції. Але при правильному підході можна отримати відмінний напій, що нагадує натуральний джин.
горілка або очищений самогон 50% | 0,5 л |
плоди ялівцю | 12 штук |
лимонна цедра | з ½ середнього плоду |
очищена вода | 100 мл |
цукор або мед | 20-50 г |
Рецепт:
- У пюре з ягід ялівцю додати лимонну цедру, помістити суміш в скляну ємність і залити алкогольної основою.
- Наполягати 14-15 діб в темному місці з кімнатною температурою.
- По закінченню терміну за бажанням додати воду, пом'якшити смак цукром або медом.
- Залишити настоюватися ще 4 доби, після чого розлити по пляшках.
Пікантна з хріном
Дуже цікавий, цінується гурманами рецепт ялівцевої горілки з хроном. Помірне споживання настоянки відмінно допомагає при простудних захворюваннях. У нього входять такі компоненти:
горілка або очищений самогон 50% | 0,5 л |
ягоди ялівцю | 20 г |
Фенхель( насіння) | 25 г |
хрін (корінь) | 100 мл |
сіль | 5 г |
мелений чорний перець | 1 г |
Рецепт:
- Шишкоплоди розім'яти, хрін подрібнити, додати інші компоненти і змішати в скляному посуді.
- Суміш залити алкогольної основою, залишити на 14 діб в темному місці при кімнатній температурі, періодично збовтуючи ємність.
- Після закінчення 14 діб напій профільтрувати і розлити по пляшках.
З медом та імбиром
Поєднання ялівцевої горілки з медом і імбиром дозволяє отримати оригінальний запам'ятовується смак і надати їй додаткові корисні властивості. Для отримання настоянки потрібно:
горілка або очищений самогон 50% | 1,8 л |
плоди ялівцю | 10 штук |
Мед | 6 столових ложок |
корінь імбиру | 140 г |
Рецепт:
- Ягоди ялівцю розчавити, корінь імбиру натерти на тертці або порізати дрібними шматочками.
- Склад помістити в скляний посуд, перемішати з медом.
- Залити алкоголем, дочекатися повного розчинення меду.
- Напій настоювати 14 діб при кімнатній температурі в темному приміщенні.
- Рідина процідити, розфасувати по пляшках.
Ялівцева горілка з сухих ягід
Допускається приготування ялівцевої горілки з сухих ягід. Для підготовки до настоювання їх подрібнюють в ступці. Якщо сировина тверда і потовкти не виходить, можна залити сухі плоди водою на ніч, після чого застосовувати як звичайні, в тій же пропорції.
При використанні сухої фракції потрібно враховувати, що вона легше свіжих ягід в 3 рази, тому краще вимірювати компоненти столовими ложками.
сухі плоди ялівцю | 2 ст. л. |
лимонна цедра | з цілого лимона |
горілка | 1 літр |
цукровий сироп | за смаком |
Рецепт:
- Цедру натерти на тертці або порізати шматочками, змішати з сухими ягодами.
- Залити суміш горілкою.
- Прибрати горілку в темне місце на 10 днів.
- Готову настоянку спробувати, додати за смаком цукровий сироп.
- Знову поставити на витримку.
- Через 2-3 дні спробувати, якщо смак сподобається, розлити напій по пляшках.
З кардамоном
Щоб отримати напій, схожий на сухий Лондонський джин, в настоянку ялівцю на горілці потрібно додати кардамон.
Рецепт дуже простий:
- У класичну ялівцеву настоянку засипати насіння кардамону з розрахунку 30 г/1 л напою.
- Наполягати 14 діб в затемненому приміщенні.
- Процідити, розфасувати в пляшкову тару.
В результаті виходить настоянка без явної ялівцевої гіркоти, сухуватий і терпкий.
На спирті
Цінителі, які хочуть відчути чистоту післясмаку, для приготування ялівцевої горілки використовують чистий спирт.
Спирт 96% | 610 г |
ягоди ялівцю | 25 г |
насіння коріандру | 3 чайні ложки |
насіння кмину | 2 чайні ложки |
Рецепт:
- Спирт розділити на 2 частини по 330 і 280 г.
- У більшу частину долити воду об'ємом 70 мл і внести ягідне пюре.
- У меншу частину налити 60 мл води, засипати насіння коріандру і кмину.
- Обидві суміші настоювати 5 діб, регулярно збовтуючи.
- У відфільтровані суміші додати воду – в ялівець 200 мл, в кмин і коріандр — 170 мл.
- Після цього компоненти об'єднати, при необхідності розвести водою.
Готову горілку можна вживати відразу і настояти 2-3 тижні — смак буде повніше і м'якше.
Користь і шкода ялівцевої горілки
Ялівцева горілка, як і будь-який міцний алкоголь, має свої побічні ефекти, про які потрібно знати:
- Похмілля при надмірному вживанні;
- Болі в шлунку і печінки в разі захворювань шлунково-кишкового тракту;
- Алергічні реакції при непереносимості ялівцю.
До протипоказань відносять виразку і гастрит, проблеми з нирками, хворобах центральної нервової системи, алкоголізм, внутрішні кровотечі, варикоз. Не можна вживати ялівцеву горілку при вагітності і годуванні.
Шкода ялівцю проявляється тільки при зловживанні. Якщо приймати в міру, напій володіє безсумнівними корисними властивостями, серед яких:
- Профілактика простудних захворювань;
- Допомога при кашлі, бронхітах та інших захворюваннях дихальних органів;
- Підвищення тонусу організму;
- Протизапальні та антисептичні властивості;
- Зняття больового синдрому, особливо при зубному болю.
Домашня ялівцева горілка – чудовий напій, який при правильному вживанні покращує настрій та зміцнює здоров'я. За смаком вона мало поступається популярному у всьому світі джину, хоча і відрізняється від нього технологією приготування. А великий вибір додаткових компонентів дозволяє отримати алкоголь для широкого кола цінителів.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua