Огляд сиропів для коктейлів-види, нюанси приготування і застосування

Сиропи для коктейлів — обов'язкова складова сучасного бару. Це один з головних компонентів будь-якого напою, приготованого вдома або в ресторані.

сиропы для коктейлей

Лінійка коктейльних сиропів не обмежується простою класикою, популярним Гренадином, ягідними або фруктовими смаками. На ринку представлено понад 100 різноманітних варіантів, а деякі з них вражають своїм оригінальним смаком. Завдяки цьому з'являються нові авторські композиції, розширюється асортимент коктейлів.

Що таке сироп: склад і характеристики

Коктейльний сироп являє собою прозорий концентрат без запаху з води і цукрового піску. В якості додаткових інгредієнтів, які задають колір і смак, використовуються ягідні і фруктові соки, витяжки рослин, різні смакоароматичні Доповнення.

До складу якісного сиропу входять тільки натуральні компоненти.

Продукт недобросовісного виробника, приготований з синтетичних компонентів, видає себе надмірно насиченим кольором.

При покупці цукрового сиропу для коктейлів необхідно дивитися і на інші, не менш важливі, характеристики.

  1. Смакова наповненість і обсяг цукру. Параметр впливає на кількість сиропу, необхідного для ароматизації коктейлю.
  2. Насиченість кольорів. Від неї залежить відтінок напою.
  3. Реакція з молоком. При взаємодії з деякими сиропами молоко згортається, тому перед приготуванням молочного коктейлю необхідно перевірити сполучуваність продуктів.
  4. Щільність сиропу необхідно враховувати при виготовленні шаруватих міксів.

Останній параметр цукрового сиропу-щільність-має 3 ступеня, які відрізняються співвідношенням цукру і води:

  • Перша виходить шляхом змішування компонентів в рівній пропорції. При цьому досить просто розчинити цукор в гарячій воді.
  • Сироп другого ступеня щільності передбачає з'єднання води і цукру в пропорції 4 до 1. Сироп уварюється до появи «тонкої» ниточки.
  • Третю ступінь густоти отримують шляхом варіння цукру і води в нестандартному співвідношенні 15% на 85%. Маса довго уварюється, до тих пір, поки не з'явиться тягуча «товста» нитка.

Не завжди якісний сироп з потрібною щільністю можна купити в магазині. Але, знаючи правильні пропорції, його можна виготовити в домашніх умовах.

Класифікація сиропів

Сироп до складу алкогольних коктейлів додають з 1780 року. Популярними смаками в той час були полуничний, імбирний, малиновий і мигдальний. Через 50 років палітра смаків сиропу урізноманітнилася десятками нових смаків, лідерами серед яких стали апельсиновий, лимонний, ананасовий, ванільний і вишневий. Тоді ж з'явився і Гренадин, до сих пір використовується в складі багатьох коктейлів, наприклад, Текіла Санрайз.

У сучасному барі величезний асортимент сиропів. Для зручності використання їх класифікують за смаками:

  • Квіткові;
  • Фрукти;
  • Ягідні;
  • Цитрусові;
  • Трав'яні;
  • Овочеві;
  • Квіткові;
  • Пряні;
  • Десертні;
  • Повторюють смак алкогольних коктейлів та інші.

Кількість смакових інтерпретацій налічує близько 100 різновидів.

Навіщо потрібен сироп в коктейлі, як вибрати і з чим поєднувати

Сироп в коктейлі виступає відразу в декількох ролях. Він надає напою солодкість і задає його колір.

Правильний сироп для коктейлів повинен відповідати наступним параметрам:

  • Натуральний склад, відсутність "хімічного" запаху, смаку та інтенсивного забарвлення;
  • Багатогранність смаку з невеликим виділенням головної " нотки»;
  • Щільність: для коктейлів варто купувати густі сиропи, які універсальні у використанні і підходять як для рідких, так і для шаруватих напоїв;
  • Сумісність з молоком, якщо планується використовувати сироп для приготування молочних коктейлів.

Запорука смачного коктейлю-правильне поєднання сиропу і алкоголю:

  1. Цукровий сироп вважається універсальним. Він підходить до будь-якого алкоголю, будь то горілка, ром, віскі або абсент.
  2. М'ятний сироп чудово поєднується з імбирним пивом, сухим джином та горілкою.
  3. Малиновий сироп рекомендується додавати в коктейлі з сухим джином, білим ромом і горілкою.
  4. Ванільний сироп підходить до горілки, шоколадного лікеру, віскі, коньяку, білого вермуту, білого рому, бехеровки та інших алкогольних напоїв.
  5. Пряний сироп добре гармонує з віскі, горілкою, абсентом, рожевим вермутом, сухим джином, білим і темним ромом.
  6. Цитрусові сиропи підходять до горілки, текіли, віскі, імбирного пива, червоного вермуту.
  7. Гренадін поєднується з горілкою, темним і білим ромом, самбукою, шампанським, сухим джином, вином, вермутом.

Сиропи добре поєднуються з фруктами та різними соками. Їх широко використовують в кулінарії, додають в каву, чай, морозиво, випічку.

Топ-5 сиропів для бару

Асортимент сиропів в барах обчислюється десятками різних смаків. У кожного унікальний смак, що розкривається по-особливому з правильно підібраним напоєм. Серед них є класичні добавки, які використовують для приготування великої кількості міксів. Ці сиропи є в будь-якому закладі світу.

Гренадін


Сироп володіє насиченим рубіновим відтінком. Готується він з соку граната, а також ягід червоного кольору: вишні, малини, смородини та інших. У гренадіна освіжаючий кисло-солодкий смак з нотками ванілі. Він прекрасно вбудовується в палітру алкогольних і безалкогольних міксів.

Популярні коктейлі з гренадином:

Крім коктейлів, Гренадін додають у випічку, десерти і чай.

Амаретто

Сироп сподобається цінителям екзотики. Він повністю повторює смакову палітру однойменного італійського лікеру. Амаретто приваблює золотистим відтінком, яскравим смаком і ароматом, гармонійно поєднує в собі нотки мигдалю і абрикоса.

Сироп додасть пікантності будь-якого безалкогольного або алкогольного напою.

Сироп Амаретто додають в такі коктейлі:

  • Амаретто Колада;
  • Лінива ящірка;
  • Хрещений батько;
  • Сильний.

Відмінно поєднується сироп з холодним чаєм, молочними коктейлями, капучино, латте. Широко використовується в кондитерській справі для просочення тортів, тістечок, пончиків і як добавка до морозива.

Більше коктейлів з Амаретто: 14 рецептів, які ви зможете приготувати вдома →

Блакитний Кюрасао

Сироп Блю Кюрасао – безалкогольний аналог однойменного лікеру. Виготовляється з цедри мандаринів з острова Курасао і прянощів. Відмітна особливість-насичений синій колір і густа консистенція. Смак з невеликою гіркуватістю, а в ароматі переважають цитрус в поєднанні з гвоздикою.

Використовується для виготовлення різних міксів, часто присутній в складі багатошарових коктейлів.

Блю Курасао входить до складу популярних коктейлів:

Широко використовується для приготування мусів, пудингів. Блю Курасао додають в морозиво і шийки з ним.

Дивіться більше рецептів коктейлів з Блю Кюрасао тут&#rarr;

Сироп солона карамель

Десертний сироп з густою консистенцією і насиченим ароматом виготовляють з карамелі і спеціальної французької солі.  Солону карамель використовують для приготування таких коктейлів як Матанга і вершковий мартіні з солоною карамеллю.

Сироп має збалансований смак, добре підходить до кави, Золотої текіли і содової.

Сироп лісовий горіх

Золотистий сироп з легким коричневим відтінком популярний серед барменів усього світу. Аромат пряний, з нотками фундука, смак – медово-горіховий. Продукт використовують для приготування міксів з джином, горілкою. Наприклад, Московська лихоманка, Хелп еспресо і т.д. ефектно виглядає в багатошарових шийках.

Широко застосовується в кондитерській області для топінгу десертів, морозива, просочення тістечок і тортів.

ТОП-5 виробників сиропів для коктейлів

Велике різноманіття виробників цукрових сиропів ускладнює вибір продукту для непрофесіоналів. Можна виділити кілька компаній, які зарекомендували себе з кращого боку і їх сиропи використовуються в багатьох ресторанах, кафе і барах світу:

  1. Французька компанія 1883 Maison Routin пропонує широкий асортимент преміальних сиропів, у складі яких не використовуються штучні барвники та консерванти. Продукція цього бренду налічує понад 100 позицій. Для приготування сиропів використовується тростинний цукор і фруктоза. Продукція 1883 Maison Routin розфасована в тару об'ємом 1 л.вартість за пляшку 300-375 грн.
  2. MONIN-французька компанія з виробництва цукрового сиропу – найбільш популярна в Україні. Фірма знаходиться на ринку з 1912 року. Асортимент вироблених сиропів не обмежується стандартними смаками. У лінійці представлені товари з нульовою калорійністю, а також без цукру. Преміальні сорти сиропів виробляються без консервантів і добавок, з натуральних продуктів. всі смаки збалансовані, немає надмірної нудотності. Сиропи розфасовані в пляшечки об'ємом 50, 250 мл і 1 л.ціна варіюється від 350 до 450 грн за 1 літр сиропу, в залежності від смаку. Є лінійка економ-класу Keddy для бюджетних коктейлів і десертів. Літр сиропу обійдеться в 300 грн.
  3. Mixomania - компанія, один з найпопулярніших постачальників сиропів в нашій країні. Цінується за високу якість, збалансований смак, відсутність у складі штучних компонентів. Сиропи Mixomania створені за європейськими стандартами, гіпоалергенні. Фасовка проводиться в скляні пляшки об'ємом 1 і 5 літрів. Середня ціна 250 грн за літр сиропу.
  4. компанія WTS?! (Where is The Syrup?!) утворена в 2014 році власниками московських кав'ярень. У лінійці сиропів налічується більше 50 смаків, серед яких є і екзотичні: лічі, Горіхова Нуга в шоколаді, Попкорн та інші. Головна особливість продукції WTS-вся вона підходить для діабетиків, так як замість цукру використовується глюкозно-фруктозна основа. Випускають сироп в скляних ємностях об'ємом 0,25 л і 1 л. ціна прийнятна – 170-190 грн за 1 л.
  5. Компанія Teisseire – французький виробник сиропів. На ринку існує з 1720 року. Визнання серед барменів продукція завоювала неординарністю рецептури, високою якістю сировини, великим терміном придатності та ідеальністю балансу смаку сиропів. Лінійка товарів налічує понад 50 смаків. Фасовка - 0,7 і 1 л. вартість від 230 грн за 700 мл.

Рецепти приготування сиропу для коктейлів в домашніх умовах

Не завжди вдається знайти в продажу хороший сироп для коктейлю. Але його легко зробити вдома.

Перевірити готовність сиропу власного виготовлення нескладно. Для цього потрібно розтерти остигнула крапельку між пальцями і розтягнути. Тонка ниточка говорить про те, що сироп готовий. Якщо потрібна густа консистенція, то варіння продовжують до товстої ниточки.  

Цукровий сироп

Цей рецепт сиропу для коктейлю вважається класикою. Його можна додавати в будь-які алкогольні напої, що вимагають підсолоджувача, робити на цій основі сиропи з різними добавками.

Склад:

  • 0,6 кг цукру;
  • 0,4 л води.

Рецепт:

  1. З'єднати цукор і воду.
  2. Прогріти до розчинення цукру.
  3. Якщо необхідний густий сироп, то уварювати протягом 10-15 хвилин, помішуючи і знімаючи білу пінку.
  4. Остудити і перелити в пляшку.

Термін зберігання сиропу – 3 місяці.

М'ятний

М'ятний сироп знадобиться для приготування освіжаючих коктейлів, наприклад, пожежі в Техасі, Зеленої хвилі та інших напоїв.

Склад:

  • 50 г сухої м'яти;
  • 0,5 л окропу;
  • 0,7 кг цукру.

Рецепт:

  1. Залити окропом листя м'яти.
  2. Залишити на годину, закривши ємність кришкою.
  3. Процідити.
  4. Додайте цукор до м'ятної води. Перемішавши.
  5. Варити протягом 10 хвилин на середньому вогні, прибираючи утворюється піну.
  6. Остудити і перелити в пляшечку.

Зберігати не більше 2 місяців.

Ванільний

Цей сироп готують на основі цукрового.

Склад:

  • 250 мл цукрового сиропу;
  • 10 мл ванільного екстракту.

Рецепт:

  1. Зварити цукровий сироп.
  2. Остудити.
  3. Додайте ванільний екстракт і перемішайте до повного розчинення.
  4. Перелити ємність для зберігання.

Замість ванільного екстракту можна додати кристалічний ванілін. На 250 мл сиропу знадобиться 2 пакетика.

Малиновий

Смачний і ароматний сироп використовують для приготування таких коктейлів як малиновий Мохіто , Роял шот (Royale), Буз Фізз (Secret Fizz), Рожевий сад та інших.

Склад:

  • 0,5 л цукрового сиропу;
  • 0,5 кг свіжої малини.

Рецепт:

  1. З ягід віджати сік.
  2. З'єднати його з цукровим сиропом.
  3. Проварити протягом 5 хвилин на середньому вогні, знімаючи пінку.
  4. Остудити, перелити в підготовлену ємність.
  5. Використовувати протягом 2-х місяців.

Лимон

Незважаючи на простоту рецепта, він є найтривалішим по процесу. Приготування сиропу займає кілька днів.

Склад:

  • 0,5 л цукрового сиропу;
  • 3 великих лимона.

Рецепт:

  1. З лимонів зняти цедру.
  2. У сироп додати цедру і закип'ятити.
  3. Витримати 2 доби.
  4. Процідити.
  5. Вичавити сік з м'якоті лимонів і процідити його.
  6. Влити фреш в сироп і перемішати.
  7. Зберігати в герметичній ємності не більше 2 місяців.

Апельсиновий

У складі Маргарити , Космополітена , Медузи , B52 та інших коктейлів присутній апельсиновий сироп. Приготувати його не складно в домашніх умовах.

Склад:

  • 3 апельсини;
  • 150 г цукру;
  • 50 мл води;
  • 5 г лимонної кислоти.

Рецепт:

  1. Помити і обсушити апельсини.
  2. Зняти теркою 5-6 г цедри з апельсинів.
  3. Вичавити з апельсин 250 мл соку.
  4. Процідити фреш від м'якоті.
  5. Розжарити сковороду.
  6. Засипати цукор, влити воду.
  7. Готувати до золотистого відтінку маси.
  8. Додати сік і лимонну кислоту.
  9. Закип'ятити масу, проварити хвилин 5.
  10. Покладіть цедру.
  11. Варити 10-15 хвилин.
  12. Як тільки маса загусне, зняти з вогню.
  13. Остудити і перелити в пляшечку.

Вишневий

Сироп готується аналогічно малиновому.

Склад:

  • 0,5 л цукрового сиропу;
  • 0,5 кг вишні.

Рецепт:

  1. Промити і обсушити ягоди.
  2. Вичавити сік з вишень.
  3. З'єднати вишневий сік з цукровим сиропом.
  4. Варити на середньому вогні 10-15 хвилин, знімаючи пінку.
  5. Остудити, перелити в пляшечку.

Вичавити сік з вишні можна наступним чином. Взяти кілька шарів марлі. Скласти в неї ягоди. Згорнути тканину, щоб вийшло подобу кулька. Віджати руками сік. Процедуру проводити в рукавичках, щоб шкіра не забарвилася.

Горіховий

Горіховий сироп стане в нагоді при виготовленні таких міксів як Веселий Роджер, Московська лихоманка.

В якості бази для приготування використовується кавовий сироп.

Склад:

  • 100 г розчинної кави;
  • 260 мл води;
  • 0,5 кг цукру;
  • 200 г ядер волоського горіха.

Рецепт:

  1. Зробити міцну каву з кави і 200 мл води.
  2. З'єднати в каструльці цукор і 60 мл води.
  3. Проварити до розчинення кристалів цукру.
  4. Приєднати каву і уварювати 15 хвилин на середньому вогні.
  5. Горіхи обсмажити, подрібнити.
  6. Додайте їх у гарячий сироп і залиште настоюватися на 1 годину.
  7. Процідити.
  8. Розфасувати по підходящої тарі.

Використання натуральної кави додасть сиропу велику ароматність.

Гвоздика

Пряний сироп доповнить коктейлі з горілкою, шампанським, ромом, надавши напою неймовірний аромат.

Склад:

  • 200 мл цукрового сиропу;
  • 5 г гвоздики меленої;
  • 50 мл окропу.

Рецепт:

  1. Гвоздику залити окропом.
  2. Закип'ятити і проварити близько 10 хвилин.
  3. Процідити рідину.
  4. Влити в заздалегідь приготований цукровий сироп.
  5. Змішати і перелити в пляшечку.

Не варто готувати сиропи у великих обсягах. При тривалому зберіганні вони втрачають ароматичні властивості.

Рецепти коктейлів з сиропом

Маючи в домашньому запасі різноманітність сиропів, можна приготувати алкогольні коктейлі прямо у себе на кухні.

Маргарита

Коктейль користується великою популярністю як в закладах, так і на домашніх вечірках. Для приготування використовується цукровий сироп.

Склад:

Текіла 50 мл
апельсиновий лікер 25 мл
цукровий сироп 10 мл
сік лайма 30 мл
Лайм 1 часточка
сіль 2 г
Кубики льоду 200 г

Приготування:

  1. Борт келиха вмочити в сіль, щоб вийшла облямівка.
  2. Влити в шейкер лікер, сироп, сік і текілу.
  3. Додати лід.
  4. Ретельно все збити.
  5. Перелити через ситечко в підготовлений келих.
  6. Прикрасити лаймом.

Дайкірі

Ще один класичний коктейль з цукровим сиропом.

Склад:

білий ром Bacardi 60 мл
сік лайма 20 мл
цукровий сироп 15 мл
Лід 250г

Приготування:

  1. Влити ром, сироп і сік в шейкер.
  2. Додати лід.
  3. Гарненько струсити.
  4. Перелити в коктейльну чарку через стейнер.

Більше коктейлів з білим ромом Бакарді: 10 кращих рецептів для домашнього приготування →

Тома Коллінза

Освіжаючий коктейль для шанувальників Джину.

Склад:

сухий Лондонський джин 50 мл
сік лимона 25 мл
цукровий сироп 25 мл
сода (спрайт) 100 мл
Апельсин 1 Коло
лід у кубиках 350 г

Приготування:

  1. В келих Коллінз кинути кубики льоду.
  2. Залити в шейкер всі рідкі інгредієнти, крім содової, додати залишився лід.
  3. Збити.
  4. Перелити в келих, використовуючи ситечко.
  5. Акуратно влити содову і перемішати коктейль.
  6. Декорувати кружечком апельсина.

Детальніше про коктейлі з джином: топ 20 рецептів приготування →

Вміння готувати різні сиропи для коктейлів відкриває великий простір для фантазії. Можна не тільки робити відомі коктейлі на своїй кухні, але і пробувати нові поєднання компонентів.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд бюджетних сиропів і порівняння торгових марок: який сироп для коктейлів вибрати