полуничний лікер в домашніх умовах-рецепт " Ксю-Ксю»

Полуничний лікер в домашніх умовах – напій, який не залишить байдужим завзятих гурманів. За смаковими якостями він майже ідентичний продукту, виробленому в заводських умовах.

Найпопулярніший лікер цієї категорії протягом двох десятиліть – німецький «Xu-Xu». Аналог цілком можна виготовити вдома. Від оригіналу зроблений в домашніх умовах «Ксю-Ксю» відрізняється тільки зовнішнім виглядом. Відтінок натурального лікеру не такий яскравий через відсутність барвників.

Характеристики полуничного лікеру

В основі натурального продукту, приготованого вдома, якісний алкоголь – горілка, коньяк, ром, розведений спирт. Головний компонент напою-свіжа полуниця. Замінити її можна мороженої ягодою. До спиртової рідини обов'язково додають цукровий сироп або окремо цукор і воду. Виділити яскравий смак можна за допомогою додавання додаткових інгредієнтів – лимонного соку, бананів, м'яти.

правильно виготовлений напій має густу консистенцію, він щільний і трохи тягучий. Від інших ягідних лікерів відрізняється відсутністю нудотності і свіжістю аромату.

У невеликій дозуванні натуральний лікер з ягід приносить користь серцю, судинах, уповільнює старіння і зміцнює захисні функції.

Полуничний напій має всього 15-20% спирту.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Початковий етап виготовлення – заготівля інгредієнтів і їх обробка. Від цього кроку повністю залежить якість лікеру. Знадобиться першокласний алкоголь 40-45%. Можна брати і спирт в розбавленому вигляді.

Використовувати самогон для виготовлення полуничного лікеру не рекомендується. Специфічний смак спиртового продукту впливає на витончений ягідний присмак, заглушаючи його.

Для напою підійдуть стиглі ягідки. Слід виключити пошкоджену, зіпсовану або недостиглу полуницю. Чим ароматні ягода, тим більше запашності вона віддасть алкоголю.

Алгоритм обробки ягід:

  1. З ягід видалити хвостики.
  2. Промийте полуницю в проточній воді.
  3. Дати стекти зайвої рідини і обсушити ягідки паперовими рушниками.
  4. Залиште цілими або наріжте відповідно до рецепту.
  5. Залити алкогольною рідиною і настоювати, згідно з наведеною нижче інструкції.

При використанні заморожених ягід їм дають повністю відтанути. Утворену рідину зливати не можна-напій втратить аромат.

Тривалість витримки настоянки в середньому становить 2 тижні і залежить від технології приготування.

Рецепти домашнього полуничного лікеру

Варіантів рецептури полуничного лікеру в домашніх умовах відомо чимало. Вони розрізняються способом приготування, тривалістю настоювання, наявністю або відсутністю додаткових продуктів.

Класичний полуничний лікер

Для лікеру характерна м'якість післясмаку, насичений червоний відтінок, полуничний смак і запах. Як алкогольної бази допустимо брати горілку, коньяк або розведений спирт.

Розбавити спирт 96% до міцності горілки просто. Для виготовлення алкоголю 40-45% знадобиться 600 мл води і 400 мл якісного спирту. При змішуванні необхідно слідувати правилу-спирт заливається в воду.


склад:

  • 1 літр 40% алкоголю;
  • Кіло цукру;
  • Кіло полуниці;
  • 500 мл води;
  • 30 мл лимонного соку.

Послідовність приготування полуничного лікеру в домашніх умовах:

  1. Оброблені ягоди нарізати навпіл.
  2. Відправити полуницю в балон.
  3. Приєднати лимонний сік і алкоголь. Рівень рідини повинен бути вище полуниці на 3 см.
  4. Закрити герметично кришкою і 16 днів наполягати під відкритими променями сонця.
  5. Через деякий час спиртовий настій профільтрувати через відріз марлі, згорнутий в кілька шарів.
  6. Далі готується сироп з води і цукру. Компоненти змішати в каструльці. Довести до кипіння.
  7. Поварити протягом 5 хвилин, постійно знімаючи білу пінку.
  8. Відключити нагрівання і остудити сироп.
  9. З'єднати полуничну настоянку і цукровий сироп.
  10. Розфасувати по невеликих пляшечках.
  11. Перед вживанням настояти 7 днів в темному місці при температурі близько 25 °C.

Термін зберігання домашнього натурального лікеру в класичному виконанні – до 2-х років.

" Ксю-Ксю»

Колір заводського лікеру більш насичений, ніж відтінок виготовленого в домашніх умовах полуничного «Ксу-Ксу». Різниця обумовлена тим, що фірма-виробник додає до складу полуничної горілки барвник E129.

склад "Ксю-Ксю" для домашнього приготування:

  • 1 000 мл горілки;
  • Кіло цукру;
  • Кіло полуниці;
  • 0,5 л води.

Послідовність:

  1. Промиті, відсортовані і обсушені ягоди розрізати на 4 частини.
  2. Скласти в балон ємністю 3 літри.
  3. Влити горілку до горловини банки.
  4. Герметично закрити балон з майбутнім лікером «Ксю-Ксю« домашнього виробництва. Виставити ємність з настоєм в добре освітлене тепле місце на 2 тижні.
  5. Раз в 2-3 дня кришку потрібно відкривати, щоб накопичився вуглекислий газ вийшов з настою.
  6. Через двотижневий проміжок часу настій профільтрувати зручним методом.
  7. Цукор і воду розмішати в каструлі. Закип'ятити і проварити буквально хвилину.
  8. Остудіть солодку рідину до 20°C.
  9. З'єднати алкогольну базу і солодкий сироп. Розмішавши.
  10. Розфасувати і витримати в темному місці тиждень перед вживанням.

Рецепт «Ксу-Ксу» із замороженої полуниці за технологією не відрізняється.

Домашній полуничний лікер «Ксю-Ксю» можна приготувати і ще одним способом. Виходить густий напій з м'якоттю.

Склад:

  • 0,5 кг полуниці;
  • 0,4 кг цукру;
  • 0,75 л горілки;
  • Лимонна кислота або сік лимона/лайма за смаком.

Як приготувати "Ксю-Ксю" в домашніх умовах:

  1. Лимонну кислоту, оброблені ягоди і цукор з'єднати.
  2. Подрібнити занурювальним блендером до стану пюре.
  3. Масу перетерти через дрібне сито, щоб прибрати полуничні кісточки.
  4. До пюре приєднати алкоголь.
  5. Розфасувати по ємностей. Витримати мінімум 2 тижні.

Полуничний лікер з бананом

Поєднання полуниці і банана давно вже стало класичною комбінацією. На смак і запах розрізняються обидва компоненти, створюючи в злитті дивовижний аромат і присмак.

Склад:

  • 350 г полуниці;
  • 2 банани;
  • 0,2 л води;
  • 0,2 кг цукру;
  • 0,5 л горілки.

Послідовність приготування домашнього полуничного лікеру з бананом:

  1. Полуницю промити, обсушити, видалити хвостики.
  2. З бананів зняти шкірку.
  3. Нарізати продукти кружками. Викласти в тару, чергуючи шари.
  4. Залити горілкою.
  5. Ємність поставити в сонячне місце на 7 днів.
  6. Через цей час профільтрувати настій, перелив рідина в іншу тару.
  7. Залишилися фруктові та ягідні шматочки не викидати. До них приєднати цукор і знову поставити ємність на сонечко до розчинення цукрових крупинок.
  8. Сироп злити, профільтрувати через марлю.
  9. У банку, де був сироп, влити воду. Збовтати ємність, щоб змити цукор. Злити воду в основний фруктово-ягідний сироп і перемішати.
  10. Змішати в посуді спиртовий настій з сиропом.
  11. Розфасований напій відстояти 14 днів.

Полуничний лікер з лимоном і м'ятою

Лікер з полуниці з лимоном і м'ятою виходить освіжаючим. Кислоту напою допустимо варіювати. Якщо подобається напій з вираженою кислинкою – потрібно додати більше соку лимона.

До складу напою входить лимонна цедра. Щоб виключити гіркоту в лікері, знімають шкірку цитруса без білого прошарку.

Склад:

  • 1 л горілки;
  • Кіло полуниці;
  • 500 мл води;
  • 800 г цукру;
  • 2 ст. л. соку лимона;
  • 1/2 стручка ванілі або пакетик ваніліну;
  • Цедра з 1/2 лимона;
  • 2 гілочки м'яти.

Послідовність приготування полуничного лікеру з м'ятою і лимоном в домашніх умовах:

  1. Оброблену полуницю скласти в банку.
  2. Влити алкоголь. Герметично закрити.
  3. Настояти 20 днів в темному місці.
  4. Далі профільтрувати настій через відріз марлі.
  5. У каструльці змішати воду і цукор. Приготувати сироп.
  6. Як тільки солодка маса закипить, приєднати цедру, ваніль, сік лимона.
  7. Проварити не більше 2 хвилин на середньому вогні. Вимкнути сироп. Остудити і процідити.
  8. З'єднати сироп і алкогольний настій.
  9. Розфасувати.

Як пити домашній полуничний лікер

Полуничний лікер подається до десертів. Напій охолоджують до 10°C і розливають по маленьких чарочках. П'ють малими ковтками не поспішаючи.

Розбавляти лікер немає необхідності. Його міцність невелика.

На базі рецепта "Ксю-Ксю" в домашніх умовах готують дивовижні коктейлі – полуничний Дайкірі , Мохіто , Маргариту та інші «жіночі» напої.

Технологія виготовлення полуничного лікеру не вимагає великих знань або вкладень. Єдине, що знадобиться – запастися терпінням. Витримка грає не останню роль у смаку напою.

Полуничний лікер особливо сподобається жіночій половині. Адже його яскравий колір, невисокий градус і м'якість так приваблюють. Крім того, алкогольний напій має великий запас мінеральних і органічних речовин, вітамінів. А вживання в невисоких дозах благотворно впливає на головний мозок і пам'ять.