Текіла Сомбреро (Sombrero) — один з найвідоміших брендів міцного мексиканського алкоголю в світі. Його цінують за якість, оригінальний смак і особливий стиль. Торгова марка належить іспанській компанії Beveland, яка експортує напій в 60 країн світу.
Sombrero по-іспанськи означає «Капелюх». Саме цей головний убір зображений на все пляшках бренду Tres Sombreros. В Європі мексиканську горілку прикрашають маленьким сомбреро, розташовуючи його на кришці. Це миле доповнення можна використовувати для посипання солі по краю келиха або отримання лимонного соку. Дізнаємося, які ще секрети приховує Текіла Сомбреро.
- Історія бренду
- Особливості виробництва та склад
- Дегустаційні характеристики, калорійність і міцність
- Різновиди
- Tres Sombreros Tequila Silver
- Tres Sombreros Tequila Gold
- Tres Sombreros Blanco
- Tres Sombreros Reposado
- Tres Sombreros Anejo
- Правила вживання
- Вартість та відгуки про напій
- Відео огляд текіли Сомбреро, способи вживання
Історія бренду
Компанія, що випускає Трес Сомбрерос, на ринку з середини 70-х років. Але сама лінійка з'явилася на ринку значно пізніше, в 1994 році, коли торгова марка перейшла у власність Beveland. Компанія вклала чимало грошей в розкрутку бренду і не прогадала. Європа в той час перенаситилася алкоголем з важким, різким смаком, тому текіла Сомбреро з її солодкувато-м'яким смаком припала дуже ДО РЕЧІ.
Незважаючи на часту зміну керівництва і віяння часу, процес приготування Сомбреро залишається без зміни протягом 25 років. На заводі як і раніше використовують ручну працю, натуральні інгредієнти і спирти блакитної агави преміум класу. Продукт випускають невеликими партіями і високої якості.
У 2014 році було проведено ребрендинг пляшки та етикетки. Зрозуміло, головний символ напою-капелюх сомбреро. Але їх доповнили летять орлом і більш представницької пляшкою з позначеними ребрами.
Незважаючи на ці зміни, лінійка Трес Сомбрерос зберегла первісну простоту і душевну ідею марки — а саме натяк на те, що три сомбреро символізують компанію трьох друзів, яким весело разом.
Особливості виробництва та склад
Текіла — напій на основі спирту кактуса блакитної агави. Для Трес Сомбрерос сировину вирощують в екологічно чистому районі-долині Лос Альтос. Агаву зрубують гострими ножами, зрізають листя, а серцевину вагою 40-50 кг варять до перетворення крохмалю в цукор. Далі масу віджимають і залишають бродити з додаванням дріжджів. Подвійна перегонка і випаровування — завершальний етап у виготовленні напою.
У лінійці преміум класу використовують 100% спирт блакитної агави. У напоях трохи простіше-80%.
Спирт з рослин з Лос Альтоса відрізняється високою якістю. Його закуповують внутрішні і зовнішні виробники, що також приносить компанії відчутний прибуток. Головний секрет виробництва текіли Трес Самбрерос-використання особливого штаму епіфітних дріжджів, які не продаються.
Ідеальний склад текіли не змінився за багато років — це сік серцевини блакитної агави, дріжджі і вода. І ручна праця. За висловом виробника:»Автоматизація вбиває дух напою".
Дегустаційні характеристики, калорійність і міцність
Текіла Сомбреро має м'який смак з нотками стиглих фруктів, ванілі, солодкої агави. Відтінки і аромат варіюються в залежності від терміну витримки і виду напою. У преміальних марках присутні мотиви цитрусових, польових квітів, горіхів, деяка в'язкість і терпкість.
Молоді сорти відрізняються більш трав'яними тонами. У зрілих видах з'являються відтінки прянощів, спецій, перцю.
Міцність текіли Сомбреро — 38%, калорійність — 231 Ккал на 100 мл.
Різновиди
Асортимент бренду розрахований як на пересічних споживачів, так і на гурманів.
Tres Sombreros Tequila Silver
Звичайна текіла Sombrero Silver — наймолодший напій у лінійці. Кришталево прозорий, чистий, з ароматом скошеної трави. Смак сухуватий, помірно терпкий, грає тонами лимона і агави. Післясмак трав'яний, свіжий. Ідеально підходить для приготування смачного коктейлю.
Tres Sombreros Tequila Gold
Текіла Трес Сомбрерос золота витримується в бочках з дуба від 2 до 4 місяців. В результаті набуває ніжний янтарно-медовий колір і ароматні ноти благородної деревини. Смак м'який, гладкий спочатку, солодкий і пекучий в кінці. Присутні мінеральні ноти і трав'яні відтінки. Відсоток вмісту спиртів з блакитної агави трохи нижче, ніж в сортах преміум-класу.
Tres Sombreros Blanco
Текіла Сомбреро Вланка — прозорий продукт з 100% спирту блакитної агави. Напій без витримки, але з яскравим, багатогранним смаком. Букет насичений, складний, мінерально-солодкий з трав'яним фінішем і легкої цитрусової лінією. Перший з категорії преміум.
Tres Sombreros Reposado
Сомбреро Репосадо — преміальний сорт текіли з витримкою в дубі від 6 до 8 місяців солом'яного, рідше золотисто-бурштинового глибокого кольору. Смак агави змішується з дубовою деревиною, перцем, шкірою. Фініш відкривається в'язкої, пекучої фруктової карамеллю. Шлейф дуже складний, стійкий, довгограючий — цитрусово-пряний.
Tres Sombreros Anejo
Текіла Самбреро Аньехо — напій преміум-класу насиченого янтарно відтінку, за кольором близький до цейлонського чаю. Колір-заслуга дворічної витримки в бочках з-під бурбона. Смак складний, м'який, граючий, багатогранний. Відкривається комбінацією солодощі агави і цитрусової ароматикою. В середині розпадається на екзотичні фрукти — папайю, персик, манго. Завершується нюансами дубової деревини, перцем і кардамоном.
На основі текіли Tres Sombreros Blanco компанія випускає два лікери зі зниженою міцністю. Перший — Energetic. До його складу входить текіла, кола і лимон. Другий — Citrus, його основа — різні цитрусові.
Правила вживання
Самі мексиканці ніяких особливих ритуалів при вживання свого національного напою не дотримуються. Зате в інших країнах над цим попрацювали добре. В результаті текілу Сомбреро можна пити п'ятьма різними способами:
- Лизни. Поперевертати. Куснути. на тильну сторону руки насипати дрібку солі. Відрізати часточку лайма. Сіль швидко злизнути. Чарку текіли перекинути залпом і швидко закусити часточкою лайма.
- Німецькою мовою. аналогічно попередньому. Тільки сіль замінити корицею, а кислий лайм солодким апельсином.
- Мексиканський йорж. всупереч назві ідея вживання пива з текілою прийшла в голову американцям. Рецепт простий як двічі два. У 330 мл світлого пива вилити чарку текіли і залпом випити.
- Маргарита. знаменитий коктейль рецепт 1948 року. Сомбреро змішати в шейкері з однією частиною апельсинового лікеру Куантро і однією частиною лимонного соку. Додати дрібноколотий лід. Готовий напій краще подавати в келиху з соляною кромкою і часточкою лайма.
- Текіла-Бум. змішати в рівних пропорціях текілу і солодку газовану воду. Накрити келих долонею і сильно вдарити дном об стійку (головне не розбити!). Від удару з'являється сильна піна. П'ють залпом.
Закушувати текілу Сомбреро потрібно грунтовно. В якості гастрономічного супроводу підійдуть страви з м'ясом, рибою, морепродуктами. Добре поєднуються з мексиканською горілкою національні коржі тако з м'ясом, овочами, або цибулею, буріто, м'який сир, тушковані курячі стегенця, свіжий огірок, посипаний сіллю.
Детальніше про те, як і з чим правильно пити текілу: 6 популярних способів і найкраща закуска →
Не кожному під силу пити текілу в нерозбавленому вигляді, тому її часто вживають в коктейлях . Сомбреро гармонійно поєднується з апельсиновим, яблучним, томатним і ананасовим соками. З алкоголю найкращим супроводом стануть горілка, білий ром, джин, самбука, пиво, різні лікери і навіть шампанське. Прикладом служить коктейль коктейль Текіла Бум, який має кілька варіацій.
Подавати текілу Сомбреро належить охолодженої до 9-13 °C.
Вартість та відгуки про напій
Незважаючи на далеке південне походження, текіла Сомбреро стоїть цілком демократично. В середньому напій можна придбати за 850 - 2100 грн. за пляшку ємністю 0,7 л.
За роки існування Сомбреро заслужила визнання цінителів міцного алкоголю. Свідчення тому-хороші відгуки.
Лідія
Не злукавлю, якщо скажу, що текіла мій улюблений алкогольний напій. П'ється вона легше, ніж горілка або коньяк. А процес дуже веселий. У сомбреро цікаво трав'янисто-земляний смак. З лимоном і сіллю йде на ура. Купуємо не вперше і завжди однаково якісний. Це теж великий плюсик.
Маша
Прихопили пляшечку сомбреро з капелюхом на дівич-вечір і зовсім не розчарувалися. Текіла приємна і м'яка на смак, пилася дуже легко, а найголовніше ніяких пост-алкогольних наслідків на наступний день не викликала.
Діма
Завжди вважав текілу підступною дамою, поки не спробував Сомбреро. Вже не знаю як, але вона мене абсолютно зачарувала своїм мінерально-трав'яним смаком і особливим типом сп'яніння, коли тобі нестримно хочеться розмовляти і веселитися. Алкоголь для гучної вечірки без важкого похмілля.
Яким би якісним і смачним не був міцний алкоголь — це в першу чергу алкоголь, і в надмірній кількості шкодить організму. А значить і» мексиканську горілку " Сомбреро потрібно пити розумно, не забуваючи про закуску.
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua