Як і з чим правильно пити текілу-6 популярних способів і найкраща закуска

Текіла (Tequila) – популярний міцний алкоголь родом з Мексики. Виробляють його з соку блакитної агави. А оскільки рослина це ніде більше не росте, зробити собі такий же напій ніхто не може. Ось і придумують європейці і американці різні веселі ритуали розпивання агавовой горілки, щоб отримати задоволення від екзотичного спиртного.

с чем пить текилу

Самі мексиканці питанням — як і з чим пити текілу — не заморочуються, але деякі правила дотримуються. Далі розглянемо найпопулярніші способи вживання, національні і прийшли із західної культури, щоб кожен бажаючий міг повторити їх.

Історія текіли

Хмільні властивості перебродившего соку агави були відомі ще ацтекам. Напій користувався великою популярністю у місцевих і називався отклі або пульке. Але світову популярність він придбав завдяки іспанцям.

Коли конкістадори на початку XVI століття прибули до Мексики, вони вже були знайомі з дистилятами, тому слабоалкогольний пульке їм не сподобався. Тоді вони вирішили підвищити міцність продукту і прогнати його через мідний куб.отриманий алкоголь виявився дуже хороший і отримав назву мескаль або «приготований з агави». Саме він став першим варіантом текіли.

Промислове виробництво алкоголю почалося в 1795 році в селищі Текіла. Сімейство Куерво побудувало перший дистильувальний цех, який згодом перетворився на велику фабрику, а що випускається на ній напій отримав назву Mezcal Vino de Tequila і був брендований.

Поступово перша половина назви забулася, залишилося лаконічне «tequila». Алкоголь з соку агави швидко завоював Північну Америку, а потім і весь світ. Для цього знадобилося близько 200 років. Справжній бум популярності припав на 90-ті роки ХХ століття і з тих пір інтерес до напою не знижується.

Як вибрати якісну текілу

Широка популярність і екзотичне походження текіли призводить до великої кількості фальсифікату. Тому потрібно знати основні ознаки якісного алкоголю:

  1. Якщо на етикетці написано Tequila Mixta, алкоголь повинен містити 51% цукрів із соку агави, інші 49% можуть включати кукурудзяну патоку або тростинний цукор. Напис "agave» або" 100% puro de agave " говорить про те, що дистилят виготовлений тільки з соку агави. Такий алкоголь виробляється строго всередині регіону.
  2. Позначка DOT вказує на виробництво з дотриманням географічних стандартів. Тобто, текіла виготовлена в одному з п'яти мексиканських штатів, які отримали ліцензію на її виробництво. Позначка NOM вказує, що при її виробництві повністю дотримувалися всі оригінальні технологічні вимоги.
  3. Позначення NOM повідомляє, що при виробництві дотримувалися всі оригінальні технологічні стандарти, прийняті в Мексиці.
  4. Значок ЕПТ говорить про суворий нагляд за кожним кроком виробництва горілки агави.

Іноді навіть в якісній текілі на дні помітний невеликий осад, що абсолютно нормально. Це результат зберігання при низьких температурах, відмовлятися від такого алкоголю не потрібно.


Щоб не нарватися на підробку, купувати алкоголь потрібно в спеціалізованих магазинах, що відповідають за якість спиртного.

Нюанси подачі

Існує маса варіантів, як пити і чим закушувати текілу — від класичного «лизнув, випив, куснув» до складних і цікавих коктейлів.

Холодний або теплий

Текілу п'ють тільки холодною. Теплий алкоголь втрачає свої смакові властивості і стає неприємним. Причому мексиканці вважають за краще охолоджувати не сам напій, а чарку, в якій його подають. Вони вважають, що вживання теплої агавової горілки – витончене знущання над собою, але в особливих випадках спокійно п'ють алкоголь кімнатної температури.

А ось в європейській культурі навіть трохи зігрівшись текіла вважається неприйнятною.

В якому посуді подавати

Чарки для алкоголю з соку агави вибирають вузькі і високі, їх називають кабальіто. Якщо такого посуду немає, в домашніх умовах можна використовувати будь-яку стопку ємністю 30-50 мл.з них текілу п'ють залпом.


Для приготування коктейлів підійдуть звичайні винні келихи, маргаритки, фужери для шампанського.

Як правильно пити текілу

Текіла — досить демократичний напій, який можна пити до і після їжі, в чистому вигляді або в складі коктейлів. Все залежить від традицій країни і звичок дегустатора.

В чистому вигляді

Пити текілу в чистому вигляді прийнято у мексиканців. Вони стверджують, що тільки так можна відчути справжній смак агави.

Ритуал простий — в крижану чарку наливають рідину і залпом п'ють. Холод зменшує печіння спирту, зберігаючи смак і аромат натурального соку. Закушувати алкоголь не можна, тільки запивати.

З пивом

Найекстремальніший спосіб пити текілу. У американців такий мікс називається Туман, наші бармени прозвали його Мексиканський йорж. Сп'яніння настає різко і швидко.

Текіла 30 мл
світле пиво 300 мл

Рецепт:

  1. Налити пиво в охолоджений келих.
  2. Додати текілу.
  3. Пити залпом або в комфортному для себе режимі.

З Сангрітою

Сангріта — безалкогольний коктейль-соус з кислувато-гострим смаком, який можна подавати окремо від текіли. Але в Мексиці ці два продукти п'ють разом, складаючи дивовижні композиції.

Текіла 500 мл
помідори середнього розміру 6 шт.
Лимони 2 шт.
Апельсини 3 шт.
Лук 1 шт.
перець чилі 1 ч. л.
цукор-пісок 1 ч. л.
Кам'яна сіль 1 ч. л.

Рецепт:

  1. З лимонів і апельсинів віджати сік.
  2. Помідори очистити і порізати скибочками.
  3. Цибулину подрібнити.
  4. Додати сіль, цукор, перець.
  5. Помістити все в блендер і перемішати, після чого охолодити.

Пити текілу з сангрітою можна двома способами: додати її в коктейль або запити томатним коктейлем.

З сіллю і лаймом (лимоном)

Класичний спосіб споживання агавових дистилятів, популярний на Заході. На долоню насипати дрібку солі, взяти часточку лимона. Сіль злизнути з руки, залпом випити чарку текіли і закусити лимоном. Можна вжити алкоголь з лаймом, ефект буде той же. Схему повторюють бажану кількість разів.

Такий спосіб пити текілу з сіллю і лимоном вважають найправильнішим. Сіль підкреслює ніжні ноти білих квітів, лимон підтримує вкраплення цитрусових в смаку. Алкоголь в цьому поєднанні розкривається тонкою і делікатною солодкістю з легким шлейфом лимонної скоринки.

З корицею та апельсином

Пити текілу з прянощами воліють в Німеччині, а ще цей спосіб дуже люблять жінки. Виходить незвичайне поєднання, що підкреслює солодкість крижаного дистиляту.

Принцип вживання аналогічний попередньому: на тильну сторону долоні насипати корицю, злизнути, випити чарку і закусити апельсином.

З Чилі

Любителі «гарячіше» воліють текілу з Чилі. Найпростіший варіант-розжувати стручок пекучого перцю і запити агавовой горілкою. Таким же способом можна пити коктейлі з табаско. Але це екстремальний прийом, який підійде не кожному. Існує інший, більш простий рецепт пити гострий мікс з Чилі.

Текіла 150 мл
Вода 500 мл
Чилі 4 перці
цукор 200 г
Лайм 3 штуки
сік лайма 150 мл
лікер на основі будь-якого цитрусів 150 мл

Рецепт:

  1. У воду додати цукор і Чилі, склад прокип'ятити 5 хвилин, охолодити.
  2. Сироп з'єднати з текілою, лікером і лаймовим соком.
  3. Наливати в чарки з невеликим кубиком льоду.
  4. Пити залпом.

Чим запивати текілу

Якщо вже вирішено запивати текілу, краще використовувати соки. Вони згладжують різкі нотки дистиляту, підкреслюють відтінки цитруса і свіжості.

Найкраще алкоголь з блакитної агави поєднується з яблучним, томатним і цитрусовим фрешами. Срібну текілу п'ють з грейпфрутовим соком, золоту — з яблучним і томатним. Можуть бути й інші поєднання, все залежить від вашого смаку.

Тим, хто хоче національного колориту, варто спробувати мексиканську горілку з Сангрітою і фрешем лайма. Такий спосіб пити текілу з соком називається Бандерита. В одну чарку наливають томатну Сангріту, в іншу алкоголь, в третю — сік лайма. П'ють по черзі.

З чим змішують текілу в складі коктейлів

Агавова горілка є компонентом багатьох популярних коктейлів, які можна робити в домашніх умовах. Пропонуємо кілька популярних рецептів.

Маргарита

Один з найвідоміших коктейлів у світі. Незважаючи на витончений вид, Маргарита оманлива — за приємним кисло-солодким смаком ховається великий обсяг спирту.

Текіла 50 мл
Лікер Куантро 20 мл
сік лайма 15 мл

Рецепт:

  1. Всі інгредієнти помістити в шейкер.
  2. Додати лід.
  3. Вміст збити і перелити в келих.
  4. Пити рекомендують невеликими ковтками, попередньо посмакувавши пару секунд. Жінкам подають в соломинкою.

Якщо при віджиманні в сік потрапила м'якоть лайма, коктейль попередньо фільтрують.

Більше коктейлів з апельсиновим лікером Cointreau-25 смачних рецептів вдома →

Текіла Схід Сонця

Яскравий коктейль Текіла Схід Сонця запам'ятовується своїм виглядом і оригінальним смаком. Колір лонга нагадує сонце, що сходить, за що він і отримав свою назву. Простий і смачний коктейль з невисоким вмістом спирту.

Текіла 45 мл
Сироп Гренадин 15 мл
сік апельсина 90 мл

Рецепт:

  1. У високій склянці змішайте апельсиновий сік і текілу.
  2. Додати лід.
  3. У центр келиха акуратно укласти по лезу ножа Гренадін.
  4. Прикрасити апельсином і вишнею, пити через соломинку.

Текіла Бум

Дуже простий коктейль, подається у спіненому вигляді. Солодкий, алкогольний і міцний, чоловічий варіант. Готують Текіла Бум зі Швепсом, Спрайтом або іншою газованою водою.

Текіла 100 мл
Спрайт 200 мл

Рецепт:

  1. Налити в рокс текіла та спрайт.
  2. Накрити склянку серветкою, сильно і швидко стукнути дном по стільниці три рази.
  3. Пити відразу, поки не осіла піна.

У коктейлі головне — знати міру, оскільки газована вода з текілою призводять до швидкого сп'яніння.

Закуска до текіли

Текіла — міцний алкогольний напій, а тому закушувати її потрібно грунтовно. Підійдуть м'ясні страви, м'який сир, гарячий салат, копчена ковбаса. У Мексиці найпопулярніший гастрономічний супровід-буріто. Спорудити соковиту корж з начинкою з м'яса, овочів або грибів з гострим томатним соусом легко в домашніх умовах.

Ще одна популярне мексиканське блюдо, яким закушують текілу — Гуакамоле. Такий соус з м'якоті авокадо з додаванням перцю, цибулі і помідорів намазують на тости або подають до м'яса. Дуже гарні з агавовой горілкою кесадільї або кукурудзяні коржі з різноманітною начинкою і фаршу, грибів, смаженого цибулі, сиру.

В якості освіжаючої закуски популярністю користується соус Сальса на основі помідорів, перцю і оливок. Цікавий варіант-тонко нарізані сирі печериці, злегка скроплені соком лайма. Непогано поєднуються з агавовим дистилятом скибочки ананаса, як сирого, так і маринованого. Зі звичних нам страв можна подати курячі стегенця, тушковані в апельсиновому соку.

Як пити і чим закушувати золоту текілу

Золотий називають текілу, яка злегка ароматизована і забарвлена карамеллю, що робить її схожою на витриманий в дубових бочках бурбон. Вона м'якша, ніж срібна, з солодкуватим присмаком. Її частіше п'ють в чистому вигляді, закушуючи сіллю з часточкою лайма.

Якщо потрібно більш грунтовна закуска, найкраще підійде гострий м'ясний салат з кукурудзою і сиром або пряний чилі кон карне.

Правила вживання шоколадної текіли

Дивовижний Союз какао та агави породив шоколадну текілу. П'ють її, як і традиційну — одним різким ковтком. Охолоджувати жтдкость необов'язково, ідеальна температура — 18-23 °С.Любителі шоколадного смаку можуть розтягнути задоволення і пити Olmeca Dark Chocolate з високих келихів з кубиками льоду, перетворивши в класичний дижестив. Ще один стандартний спосіб вживання - з сангріта.

Закушувати шоколадну текілу краще стравами з лаконічним смаком: цитрусовими, яблуком, легким десертом. Напій створений, щоб грати головну скрипку, а не відтіняти інші продукти.

Залучаючись до мексиканської культури, робіть це згідно з традиціями і не надто старайтеся з розпиванням текіли. Агавовий дистилят у великих кількостях викликає сильне похмілля і багатоденну головний біль.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: як пити текілу-3 способи з сангріта, спрайтом, сіллю і лаймом