Текіла (Tequila) – популярний міцний алкоголь родом з Мексики. Виробляють його з соку блакитної агави. А оскільки рослина це ніде більше не росте, зробити собі такий же напій ніхто не може. Ось і придумують європейці і американці різні веселі ритуали розпивання агавовой горілки, щоб отримати задоволення від екзотичного спиртного.
Самі мексиканці питанням — як і з чим пити текілу — не заморочуються, але деякі правила дотримуються. Далі розглянемо найпопулярніші способи вживання, національні і прийшли із західної культури, щоб кожен бажаючий міг повторити їх.
- Історія текіли
- Як вибрати якісну текілу
- Нюанси подачі
- Холодний або теплий
- В якому посуді подавати
- Як правильно пити текілу
- В чистому вигляді
- З пивом
- З Сангрітою
- З сіллю і лаймом (лимоном)
- З корицею та апельсином
- З Чилі
- Чим запивати текілу
- З чим змішують текілу в складі коктейлів
- Маргарита
- Текіла Схід Сонця
- Текіла Бум
- Закуска до текіли
- Як пити і чим закушувати золоту текілу
- Правила вживання шоколадної текіли
- Відео огляд: як пити текілу-3 способи з сангріта, спрайтом, сіллю і лаймом
Історія текіли
Хмільні властивості перебродившего соку агави були відомі ще ацтекам. Напій користувався великою популярністю у місцевих і називався отклі або пульке. Але світову популярність він придбав завдяки іспанцям.
Коли конкістадори на початку XVI століття прибули до Мексики, вони вже були знайомі з дистилятами, тому слабоалкогольний пульке їм не сподобався. Тоді вони вирішили підвищити міцність продукту і прогнати його через мідний куб.отриманий алкоголь виявився дуже хороший і отримав назву мескаль або «приготований з агави». Саме він став першим варіантом текіли.
Промислове виробництво алкоголю почалося в 1795 році в селищі Текіла. Сімейство Куерво побудувало перший дистильувальний цех, який згодом перетворився на велику фабрику, а що випускається на ній напій отримав назву Mezcal Vino de Tequila і був брендований.
Поступово перша половина назви забулася, залишилося лаконічне «tequila». Алкоголь з соку агави швидко завоював Північну Америку, а потім і весь світ. Для цього знадобилося близько 200 років. Справжній бум популярності припав на 90-ті роки ХХ століття і з тих пір інтерес до напою не знижується.
Як вибрати якісну текілу
Широка популярність і екзотичне походження текіли призводить до великої кількості фальсифікату. Тому потрібно знати основні ознаки якісного алкоголю:
- Якщо на етикетці написано Tequila Mixta, алкоголь повинен містити 51% цукрів із соку агави, інші 49% можуть включати кукурудзяну патоку або тростинний цукор. Напис "agave» або" 100% puro de agave " говорить про те, що дистилят виготовлений тільки з соку агави. Такий алкоголь виробляється строго всередині регіону.
- Позначка DOT вказує на виробництво з дотриманням географічних стандартів. Тобто, текіла виготовлена в одному з п'яти мексиканських штатів, які отримали ліцензію на її виробництво. Позначка NOM вказує, що при її виробництві повністю дотримувалися всі оригінальні технологічні вимоги.
- Позначення NOM повідомляє, що при виробництві дотримувалися всі оригінальні технологічні стандарти, прийняті в Мексиці.
- Значок ЕПТ говорить про суворий нагляд за кожним кроком виробництва горілки агави.
Іноді навіть в якісній текілі на дні помітний невеликий осад, що абсолютно нормально. Це результат зберігання при низьких температурах, відмовлятися від такого алкоголю не потрібно.
Щоб не нарватися на підробку, купувати алкоголь потрібно в спеціалізованих магазинах, що відповідають за якість спиртного.
Нюанси подачі
Існує маса варіантів, як пити і чим закушувати текілу — від класичного «лизнув, випив, куснув» до складних і цікавих коктейлів.
Холодний або теплий
Текілу п'ють тільки холодною. Теплий алкоголь втрачає свої смакові властивості і стає неприємним. Причому мексиканці вважають за краще охолоджувати не сам напій, а чарку, в якій його подають. Вони вважають, що вживання теплої агавової горілки – витончене знущання над собою, але в особливих випадках спокійно п'ють алкоголь кімнатної температури.
А ось в європейській культурі навіть трохи зігрівшись текіла вважається неприйнятною.
В якому посуді подавати
Чарки для алкоголю з соку агави вибирають вузькі і високі, їх називають кабальіто. Якщо такого посуду немає, в домашніх умовах можна використовувати будь-яку стопку ємністю 30-50 мл.з них текілу п'ють залпом.
Для приготування коктейлів підійдуть звичайні винні келихи, маргаритки, фужери для шампанського.
Як правильно пити текілу
Текіла — досить демократичний напій, який можна пити до і після їжі, в чистому вигляді або в складі коктейлів. Все залежить від традицій країни і звичок дегустатора.
В чистому вигляді
Пити текілу в чистому вигляді прийнято у мексиканців. Вони стверджують, що тільки так можна відчути справжній смак агави.
Ритуал простий — в крижану чарку наливають рідину і залпом п'ють. Холод зменшує печіння спирту, зберігаючи смак і аромат натурального соку. Закушувати алкоголь не можна, тільки запивати.
З пивом
Найекстремальніший спосіб пити текілу. У американців такий мікс називається Туман, наші бармени прозвали його Мексиканський йорж. Сп'яніння настає різко і швидко.
Текіла | 30 мл |
світле пиво | 300 мл |
Рецепт:
- Налити пиво в охолоджений келих.
- Додати текілу.
- Пити залпом або в комфортному для себе режимі.
З Сангрітою
Сангріта — безалкогольний коктейль-соус з кислувато-гострим смаком, який можна подавати окремо від текіли. Але в Мексиці ці два продукти п'ють разом, складаючи дивовижні композиції.
Текіла | 500 мл |
помідори середнього розміру | 6 шт. |
Лимони | 2 шт. |
Апельсини | 3 шт. |
Лук | 1 шт. |
перець чилі | 1 ч. л. |
цукор-пісок | 1 ч. л. |
Кам'яна сіль | 1 ч. л. |
Рецепт:
- З лимонів і апельсинів віджати сік.
- Помідори очистити і порізати скибочками.
- Цибулину подрібнити.
- Додати сіль, цукор, перець.
- Помістити все в блендер і перемішати, після чого охолодити.
Пити текілу з сангрітою можна двома способами: додати її в коктейль або запити томатним коктейлем.
З сіллю і лаймом (лимоном)
Класичний спосіб споживання агавових дистилятів, популярний на Заході. На долоню насипати дрібку солі, взяти часточку лимона. Сіль злизнути з руки, залпом випити чарку текіли і закусити лимоном. Можна вжити алкоголь з лаймом, ефект буде той же. Схему повторюють бажану кількість разів.
Такий спосіб пити текілу з сіллю і лимоном вважають найправильнішим. Сіль підкреслює ніжні ноти білих квітів, лимон підтримує вкраплення цитрусових в смаку. Алкоголь в цьому поєднанні розкривається тонкою і делікатною солодкістю з легким шлейфом лимонної скоринки.
З корицею та апельсином
Пити текілу з прянощами воліють в Німеччині, а ще цей спосіб дуже люблять жінки. Виходить незвичайне поєднання, що підкреслює солодкість крижаного дистиляту.
Принцип вживання аналогічний попередньому: на тильну сторону долоні насипати корицю, злизнути, випити чарку і закусити апельсином.
З Чилі
Любителі «гарячіше» воліють текілу з Чилі. Найпростіший варіант-розжувати стручок пекучого перцю і запити агавовой горілкою. Таким же способом можна пити коктейлі з табаско. Але це екстремальний прийом, який підійде не кожному. Існує інший, більш простий рецепт пити гострий мікс з Чилі.
Текіла | 150 мл |
Вода | 500 мл |
Чилі | 4 перці |
цукор | 200 г |
Лайм | 3 штуки |
сік лайма | 150 мл |
лікер на основі будь-якого цитрусів | 150 мл |
Рецепт:
- У воду додати цукор і Чилі, склад прокип'ятити 5 хвилин, охолодити.
- Сироп з'єднати з текілою, лікером і лаймовим соком.
- Наливати в чарки з невеликим кубиком льоду.
- Пити залпом.
Чим запивати текілу
Якщо вже вирішено запивати текілу, краще використовувати соки. Вони згладжують різкі нотки дистиляту, підкреслюють відтінки цитруса і свіжості.
Найкраще алкоголь з блакитної агави поєднується з яблучним, томатним і цитрусовим фрешами. Срібну текілу п'ють з грейпфрутовим соком, золоту — з яблучним і томатним. Можуть бути й інші поєднання, все залежить від вашого смаку.
Тим, хто хоче національного колориту, варто спробувати мексиканську горілку з Сангрітою і фрешем лайма. Такий спосіб пити текілу з соком називається Бандерита. В одну чарку наливають томатну Сангріту, в іншу алкоголь, в третю — сік лайма. П'ють по черзі.
З чим змішують текілу в складі коктейлів
Агавова горілка є компонентом багатьох популярних коктейлів, які можна робити в домашніх умовах. Пропонуємо кілька популярних рецептів.
Маргарита
Один з найвідоміших коктейлів у світі. Незважаючи на витончений вид, Маргарита оманлива — за приємним кисло-солодким смаком ховається великий обсяг спирту.
Текіла | 50 мл |
Лікер Куантро | 20 мл |
сік лайма | 15 мл |
Рецепт:
- Всі інгредієнти помістити в шейкер.
- Додати лід.
- Вміст збити і перелити в келих.
- Пити рекомендують невеликими ковтками, попередньо посмакувавши пару секунд. Жінкам подають в соломинкою.
Якщо при віджиманні в сік потрапила м'якоть лайма, коктейль попередньо фільтрують.
Більше коктейлів з апельсиновим лікером Cointreau-25 смачних рецептів вдома →
Текіла Схід Сонця
Яскравий коктейль Текіла Схід Сонця запам'ятовується своїм виглядом і оригінальним смаком. Колір лонга нагадує сонце, що сходить, за що він і отримав свою назву. Простий і смачний коктейль з невисоким вмістом спирту.
Текіла | 45 мл |
Сироп Гренадин | 15 мл |
сік апельсина | 90 мл |
Рецепт:
- У високій склянці змішайте апельсиновий сік і текілу.
- Додати лід.
- У центр келиха акуратно укласти по лезу ножа Гренадін.
- Прикрасити апельсином і вишнею, пити через соломинку.
Текіла Бум
Дуже простий коктейль, подається у спіненому вигляді. Солодкий, алкогольний і міцний, чоловічий варіант. Готують Текіла Бум зі Швепсом, Спрайтом або іншою газованою водою.
Текіла | 100 мл |
Спрайт | 200 мл |
Рецепт:
- Налити в рокс текіла та спрайт.
- Накрити склянку серветкою, сильно і швидко стукнути дном по стільниці три рази.
- Пити відразу, поки не осіла піна.
У коктейлі головне — знати міру, оскільки газована вода з текілою призводять до швидкого сп'яніння.
Закуска до текіли
Текіла — міцний алкогольний напій, а тому закушувати її потрібно грунтовно. Підійдуть м'ясні страви, м'який сир, гарячий салат, копчена ковбаса. У Мексиці найпопулярніший гастрономічний супровід-буріто. Спорудити соковиту корж з начинкою з м'яса, овочів або грибів з гострим томатним соусом легко в домашніх умовах.
Ще одна популярне мексиканське блюдо, яким закушують текілу — Гуакамоле. Такий соус з м'якоті авокадо з додаванням перцю, цибулі і помідорів намазують на тости або подають до м'яса. Дуже гарні з агавовой горілкою кесадільї або кукурудзяні коржі з різноманітною начинкою і фаршу, грибів, смаженого цибулі, сиру.
В якості освіжаючої закуски популярністю користується соус Сальса на основі помідорів, перцю і оливок. Цікавий варіант-тонко нарізані сирі печериці, злегка скроплені соком лайма. Непогано поєднуються з агавовим дистилятом скибочки ананаса, як сирого, так і маринованого. Зі звичних нам страв можна подати курячі стегенця, тушковані в апельсиновому соку.
Як пити і чим закушувати золоту текілу
Золотий називають текілу, яка злегка ароматизована і забарвлена карамеллю, що робить її схожою на витриманий в дубових бочках бурбон. Вона м'якша, ніж срібна, з солодкуватим присмаком. Її частіше п'ють в чистому вигляді, закушуючи сіллю з часточкою лайма.
Якщо потрібно більш грунтовна закуска, найкраще підійде гострий м'ясний салат з кукурудзою і сиром або пряний чилі кон карне.
Правила вживання шоколадної текіли
Дивовижний Союз какао та агави породив шоколадну текілу. П'ють її, як і традиційну — одним різким ковтком. Охолоджувати жтдкость необов'язково, ідеальна температура — 18-23 °С.Любителі шоколадного смаку можуть розтягнути задоволення і пити Olmeca Dark Chocolate з високих келихів з кубиками льоду, перетворивши в класичний дижестив. Ще один стандартний спосіб вживання - з сангріта.
Закушувати шоколадну текілу краще стравами з лаконічним смаком: цитрусовими, яблуком, легким десертом. Напій створений, щоб грати головну скрипку, а не відтіняти інші продукти.
Залучаючись до мексиканської культури, робіть це згідно з традиціями і не надто старайтеся з розпиванням текіли. Агавовий дистилят у великих кількостях викликає сильне похмілля і багатоденну головний біль.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua