Пунш безалкогольний — кращі рецепти для затишного вечора

Пунш безалкогольний — гарячий або холодний напій, приготований на воді, соку, Морсі або чаї з додаванням фруктів, ягід, спецій. Подається як на сімейних обідах, так і на урочистих заходах.

пунш безалкогольный

Навчитися робити пунші в домашніх умовах неважко. Головне-запастися необхідними продуктами і чітко слідувати інструкціям. Далі пропонуємо ідеї, користуючись якими, кожен зможе створити безалкогольні "шедеври" своїми руками

Історія появи безалкогольного пуншу

Пунш — загальне поняття, яке об'єднує алкогольні та безалкогольні напої, що містять в складі фруктовий сік і спеції.Назва напою походить від слова" panch", яке в перекладі з хінді означає"п'ять". Спочатку продукт готувався на ромовій основі з додаванням ще чотирьох інгредієнтів: гарячого чаю, води, соку лимона і цукру.

Історичною батьківщиною пуншу вважається Індія. Прибулі в XVII столітті британці почули про дивовижний напій з цитрусовим соком, рожевою водою і цукром. Практично відразу продукт потрапив до Англії, де був оцінений місцевою аристократією. Незабаром напій прославився за межами Британських островів: про нього дізналися жителі Німеччини, а потім і інших європейських країн. У нашій країні пунш з'явився в середині XX століття.

Згідно з історичними документами, населяли Індію і Персію народи вживали пунш з давніх часів, подаючи його в якості частування на святах.

Вперше про безалкогольному варіанті пуншу світ дізнався в останнє десятиліття XX століття. Напій швидко завоював загальне визнання як серед шанувальників міксів, так і тих, хто не вживає алкоголь.

В даний час безалкогольний продукт випускається в промислових масштабах під загальною назвою «фруктовий пунш». Такі напої виготовляються на основі кукурудзяного сиропу, змішаного з цукром і ароматизаторами штучного походження. Мікси містять зовсім мало натурального соку фруктів. На ринку найбільш відомі три американських бренду:

  • Hi-C;
  • Hawaiian Punch;
  • Minute;

Рекомендації щодо приготування безалкогольного пуншу

Приготувати безалкогольний пунш в домашніх умовах можна з використанням цукру, води, освітленого нектару з фруктів. Допускається замінювати цукровий пісок медом, який є натуральним підсолоджувачем.

У складі безалкогольного пуншу часто присутні газовані напої зі смаком цитрусових або ягід, а також шматочки ананасів, яблук, персиків, апельсинів та інших фруктів.

Дуже красиво в чашах з пуншем виглядають цілі ягоди. Зверху напої прикрашають листочками м'яти, прянощами, а також нарізаними тонкими кружечками лаймом або лимоном.

Класичний рецепт безалкогольного пуншу

Безалкогольний пунш за класичним рецептом готують на Чайній основі з додаванням імбиру, фруктів і полуниці. Для приготування безалкогольного міксу підійдуть як свіжі, так і заморожені ягоди.

чорний чай 0,65 л
Лимон 1 шт.
пісок цукровий 0, 15 кг
яблуко 1 шт.
ягоди полуниці 0,4 кг
Апельсин 1 шт.
Гвоздичні бутони 3-4 шт.
порошок кориці 10 г
імбир 1 ч. л.

Рецепт:

  1. Вимиті фрукти нарізати невеликими шматочками, так само вчинити зі свіжою полуницею. Заморожені ягоди слід попередньо розморозити.
  2. З'єднати нарізані продукти, додати цукровий пісок і, перемішавши, залишити на 30 хв.
  3. У свіжозаварений чай всипати спеції і залити фруктово-ягідну суміш.
  4. Пунш настоювати протягом 50-60 хв, потім процідити.

Мікс, приготований класичним способом, п'ють охолодженим. При бажанні можна додати кубики льоду.

Рецепти гарячого безалкогольного пуншу

Гарячі пунші-ідеальний варіант для холодних зимових днів. Такі безалкогольні коктейлі прекрасно доповнять затишні сімейні посиденьки і підійдуть в якості частування для гостей. Пропонуємо найпопулярніші варіанти, які можна без праці повторити на власній кухні.


У рецептурах вказано мінімальний необхідний набір спецій. Можна додавати улюблені прянощі, визначаючи кількість за смаком.

Різдво

Гарячий напій з ягідно-фруктовим смаком наповнить будинок пряним зігріваючими ароматами і створить справжню новорічну атмосферу.

яблучний нектар 950 мл
журавлинний сік 950 мл
апельсиновий нектар 650 мл
Вода 600 мл
яблуко 5 шт.
імбир ¾ ч. л.
Апельсини великі 3 шт.
зірочки гвоздичні 1/3 пакет

Рецепт:

  1. Очищені і нарізані часточками яблука засипати цукром і імбиром.
  2. У каструлю налити рідкі компоненти, додати яблука і нарізані тонкими пластинами апельсини.
  3. Закип'ятити, трохи зменшити вогонь, всипати гвоздику.
  4. Розлити пунш по сервірувальних ємностей і подавати.

Готувати цей пунш можна не тільки на Новий рік або Різдво, а й на будь-яке інше свято.

Апельсиновий

У рецепті безалкогольного апельсинового пуншу в якості основи використовується сік журавлини, змішаний з питною водою.

Вода 0,95 л
журавлинний сік 0, 95 л
цукровий пісок 0,3 кг
Апельсин 2-3 шт.
імбир мелений 15 г
кориці порошок 10 г
горіх мускатний 5 г

Рецепт:

  1. Рідкі інгредієнти помістити в каструлю, всипати прянощі і приєднати нарізані цитрусові.
  2. Довівши до кипіння і зменшивши нагрів, готувати приблизно 7 хв.
  3. При подачі прикрасити за бажанням.

Марокканський

Марокканський пунш з насиченим апельсиновим смаком, доповненим яскравими пряними нотками — прекрасний безалкогольний варіант для новорічних та різдвяних свят.

цукровий пісок 60-80 г
кориці порошок 9 г
Апельсин 2 шт.
Лимон 1 шт.
Чай 0, 6 л
мелений імбир 3 г
Гвоздика 4-5 зірочок
Бадьян 3-4 зірочки

Рецепт:

  1. Вичавити сік з лимона.
  2. Апельсин нарізати тонкими кружечками, частина вийшла нарізки змішати з цукровим піском.
  3. Залити цитрусові свіжозавареним чаєм, всипати прянощі.
  4. Помістити ємність на плиту і, довівши до кипіння, приєднати решту апельсинів і сік лимона.
  5. Через 2-3 хвилини безалкогольне частування можна подавати, прикрасивши коричним порошком і зірочкою бадьяна.

Мандариновий

Гарячий мандариновий пунш приваблює солодким, з легкою кислинкою, смаковим букетом і відтінками спецій. Доповнює образ теплий пряний аромат.

нектар яблучний 950 мл
нектар з журавлини 950 мл
Нектар апельсиновий 450 мл
Мандарин дрібний 5-6 плодів шт.
Лимон 1 шт.
корінь імбиру 3-4 см
яблука середніх розмірів 2-3 плоди
Гвоздика 7 бутонів

Рецепт:

  1. Змішати яблучний і журавлинний напої, приєднати зняту з лимона шкірку.
  2. Закип'ятити, зменшити нагрівання, готувати протягом чверті години.
  3. Влити апельсиновий нектар, потім додати прянощі і мандарини, розділені на часточки.
  4. Перемішати і через 2-4 хв.зняти з вогню.

До складу пуншу можна включить мед, додаючи компонент за смаком.

Яблучний

Для приготування яблучного безалкогольного міксу потрібно свіжовичавлений сік.

Вода 500 мл
сік апельсиновий свіжовичавлений 250 мл
цукор 80 г
яблука 5-6 шт.
порошок кориці 7 г
великий лимон 1 шт.

Рецепт:

  1. Лимон і яблука нарізати тонкими кружечками.
  2. Налити в каструлю рідину, помістити на вогонь і, довівши до кипіння, варити протягом 5 хв.
  3. Приєднати інші компоненти, перемішати.
  4. Повернути посуд на плиту і продовжити варіння. Вогонь повинен бути повільним.
  5. Через 5-7 хвилин частування готове.

Фруктовий

Безалкогольний фруктовий напій на Чайній основі підкорить яскравим цитрусовим з тропічними нотками смаком і теплим ароматом спецій.

міцний чай 500 мл
ананас шматочками 250 г
цукор 300-350 г
Апельсин 3 шт.
Лимон 2 шт.
Коріандр 1 ч. л.
імбир ½ ч. л.

Рецепт:

  1. Ретельно вимиті цитрусові нарізати пластинами, укласти в глибоку ємність і засипати цукровим піском, прибрати на 20-25 хв.
  2. Приєднати до апельсиново-лимонної маси ананас, перемішати, влити свіжозаварений чай.
  3. Всипати спеції, довести до кипіння і через 5 хв.зняти з плити.
  4. Подати, прикрасивши фруктовими скибочками.

Для пуншу підійдуть як свіжі, так і консервовані ананаси. У разі використання консервованих тропічних фруктів рідина з банки можна додати до основної суміші.

Обліпихова

Зігріваючий обліпиховий напій з пряним цитрусовим присмаком не тільки смачний, але і корисний.

вода очищена 1,5 л
цукровий пісок 0,25 кг
обліпиха 350 г
Апельсин 2 шт.
Лимон 1 шт.
кориця 10 г
Коріандр 10 г
імбир 8 г

Рецепт:

  1. Вимиті апельсини нарізати тонкими пластинами.
  2. З лимона зняти цедру, намагаючись не зачепити гірку білу частину, а також вичавити сік.
  3. Подрібніть ягоди і процідіть рідину в каструлю, куди додайте сік і цедру, а також подрібнені апельсини.
  4. Влити в ємність з фруктово-ягідної сумішшю воду.
  5. Закип'ятити, приєднати цукровий пісок і спеції.
  6. Трохи знизивши температуру, готувати протягом декількох хвилин до розчинення цукру.
  7. Подавайте гарячим, розливаючи по порційних чашах.

Гарбуз

Безалкогольний гарбузовий мікс на водній основі відрізняється солодкістю, підкресленою цитрусовими і коричними нотками.

Вода 900 мл
Апельсин великий 1 шт.
цукровий пісок 0,25 кг
Гарбуз 0,23 кг
Лимон невеликий 1 шт.
кориця 5 г

Рецепт:

  1. Вимитий апельсин нарізати тонкими пластинами.
  2. Змішати цукровий пісок з корицею, всипати в наповнену рідиною посуд.
  3. Прокип'ятити, опустити в воду гарбуз, нарізані апельсин і лимон.
  4. Помішуючи, варити до м'якості гарбуза.
  5. За допомогою погружного блендера подрібнити масу, знову довести до кипіння і прибрати з плити.
  6. Трохи остудити і розлити по склянках.

Лимонно-імбирний

Лимонно-імбирний напій з прянощами на безалкогольній основі зігріє в період зимових холодів, а корисні властивості головних інгредієнтів посприяють зміцненню імунітету.

Вода 1 л
цукор 130 г
Лимон ½ шт.
імбиру корінь 1 шт.

Рецепт:

  1. Імбир натерти, помістити в каструлю, додати вичавлений з цитрусового сік.
  2. Масу залити закипілої рідиною.
  3. Настоювати протягом 5-10 хв.
  4. Подавати гарячим, прикрасивши за бажанням м'ятою.

З ваніллю

Безалкогольний ванільний Гарячий пунш із солодким ароматом готується на молочно-яєчній основі.

Молоко 450 мл
цукор 200 г
вершкове масло 50 г
яйця 2 шт.
ванілін ½ ч. л.

Рецепт:

  1. Збиті з цукром яйця з'єднати з розтопленим вершковим маслом.
  2. Молоко помістити в каструлю, додати яєчну суміш, перемішати.
  3. Поставити посуд на вогонь, всипати ванілін і довести до кипіння, періодично помішуючи.
  4. Як тільки на поверхні з'являться бульбашки, вимкнути плиту і прибрати каструлю.
  5. Безалкогольну суміш розлити по чашках і подавати.

Замість молока можна використовувати воду або вершки.

Яєчний

Що входять до складу класичного безалкогольного яєчного міксу цитрусові надають напою солодкий з легкою кислинкою смак і цікавий аромат.

Вола 500 мл
цукор 180 г
яйце 5 шт.
Апельсин 1шт.
Лимон 1 шт.

Рецепт:

  1. У каструлю з водою додати яйця, збиті з цукром.
  2. Приєднати вичавлений з цитрусових сік, перемішати.
  3. Помішуючи, на середньому вогні довести суміш до кипіння.
  4. Зменшити температуру, поварити ще 3-5 хв

Рецепти холодного безалкогольного пуншу

Рецепти безалкогольних холодних пуншів дозволяють легко приготувати смачні освіжаючі напої, які порадують в спекотний літній сезон.

Ягідний

Безалкогольний напій, зварений з стиглих ягід з додаванням лайма, підкорить свіжим смаком з легкими пряними відтінками.

Лимонад 1,5 л
Полуниця 150г
Малина 100г
Чорниця 100г
Лайм 1 шт.

Рецепт:

  1. У глибоку каструлю помістити чорницю з малиною, приєднати порізану пластинками середньої товщини полуницю.
  2. Залити лимонадом, прибрати в холодне місце для настоювання.
  3. Після 1 ч. додати нарізаний часточками цитрусовий, залишити ще на 10-15 хв.

В якості основи для ягідного міксу можна використовувати морс з журавлини, замінивши їм лимонад. Інший варіант-взяти по 1,5 л і того, і іншого продукту, при цьому збільшивши вдвічі кількість інших компонентів.

Журавлинний

Безалкогольний журавлинний пунш на основі вишневого соку запам'ятається солодкої насиченістю, а лимон додасть легку кислинку.

нектар вишневий 650 мл
Вода 350 мл
журавлина 350г
цукор 80-100 г
Лимон 1 шт.

Рецепт:

  1. Приготувати морс, використовуючи ягоди, воду і цукор, перелити його в каструлю або великий глечик.
  2. Додати вичавлений з лимона і вишневий соки, перемішати.
  3. Пунш розлити по чашках і подавати.

Замість вишневого можна включити до складу журавлинний або гранатовий сік.

Гранатово-апельсиновий

Насичений гранатовий смак вдало доповнюється цитрусовими нотками.

Лимонад холодний 850 мл
М'ята 2-3 листочка
Гранат 2 шт.
Апельсин великий 1 шт.
сік лимона ½ ч. л.

Рецепт:

  1. Вилити в каструлю лимонад, додати вичавлений з ½ апельсина і гранатів сік.
  2. Решту половини цитрусового нарізати невеликими скибочками і опустити в рідину.
  3. Дати настоятися 10-15 хв.

Огірковий

Простий і швидкий у приготуванні пунш зі свіжим огірковим смаком чудово втамує спрагу і освіжить.

Вода мінеральна без газу 800 мл
цукор 50 г
огірок 3-4 шт.
Лимон 2-3 шт.
Лід 2-3 кубики

Рецепт:

  1. Лимони добре вимити, обполоснути кип'яченою водою, огірки очистити.
  2. Продукти нарізати тонкими кружечками, помістити у великий скляний глечик.
  3. Наповнити ємність мінералкою, додати лід, прибрати в холодне місце.
  4. Через чверть години напій готовий.

Персиково-ананасовий

Коктейль з солодким персиковим смаком, доповненим тропічними нотками.

вода фільтрована 1 л
шматочки ананаса 200г
Сироп цукровий 50 мл
листочки м'яти 4-5 шт.
Персик 3 шт.
Лайм 1 шт.

Рецепт:

  1. Персики обдати окропом і, знявши шкірку, розрізати, потім видалити кісточку.
  2. За допомогою блендера інгредієнт подрібнити до пюреобразного стану, додати цукровий сироп.
  3. Очищений ананас нарізати невеликими шматочками.
  4. Змішати персикову і ананасну маси, приєднати вичавлений з лаймів сік, добре перемішати.
  5. Додати холодну воду і листочки м'яти.
  6. Перемішати і, розлив по чашках, подавати.

Для додаткового охолодження можна використовувати кубики льоду.

Екзотичний

Коктейль із суміші безалкогольного Елю, соків і тропічних фруктів сподобається любителям екзотики і незвичайних смакових поєднань.

нектар манго 1 л
нектар яблучний 800 мл
сік лайма 125 мл
імбирний ель 100 мл
Маракуйя 2 шт.
яблуко 1 шт.
Ананас ½ шт.
М'ята 4-5 листочків

Рецепт:

  1. З маракуї вийняти м'якоть.
  2. Ананас і яблука Очистити, все нарізати шматочками.
  3. З'єднати охолоджені рідкі інгредієнти.
  4. Залити нарізані фрукти і м'якоть, дати настоятися хвилин 7-10.
  5. Подавати, прикрасивши листочками м'яти.

Рекомендації щодо подачі та вживання пуншу

Подають частування в спеціальному посуді, який називається мисками для пуншу. Однак для дегустації смачного напою підійдуть і високі келихи, які можна прикрасити лимоном або апельсином, нарізаними тонкими кружальцями.

Обідок з цукру по краях келихів роблять при подачі коктейлів, приготований на спиртовій основі. Цей варіант цілком підходить і для безалкогольних пуншів. Виглядає дуже ефектно, особливо на святковому столі.

Фрукти і ягоди можна використовувати не тільки як прикраса, але і як доповнення до частування, подаючи їх разом з напоєм на красивому блюді.

Серед безлічі способів приготування безалкогольних холодних і гарячих пуншів нелегко зробити вибір і зупинитися на якомусь одному напої. Спробувати варто все мікси: кожен з них відрізняється унікальним неповторним смаком. Пунші, зроблені самостійно, сподобаються всім членам сім'ї, а подані на святі заслужать найвищої оцінки гостей.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт: як приготувати класичний зимовий безалкогольний пунш