Пунш безалкогольний — гарячий або холодний напій, приготований на воді, соку, Морсі або чаї з додаванням фруктів, ягід, спецій. Подається як на сімейних обідах, так і на урочистих заходах.
Навчитися робити пунші в домашніх умовах неважко. Головне-запастися необхідними продуктами і чітко слідувати інструкціям. Далі пропонуємо ідеї, користуючись якими, кожен зможе створити безалкогольні "шедеври" своїми руками
- Історія появи безалкогольного пуншу
- Рекомендації щодо приготування безалкогольного пуншу
- Класичний рецепт безалкогольного пуншу
- Рецепти гарячого безалкогольного пуншу
- Різдво
- Апельсиновий
- Марокканський
- Мандариновий
- Яблучний
- Фруктовий
- Обліпиха
- Гарбуз
- Лимонно-імбирний
- З ваніллю
- Яєчний
- Рецепти холодного безалкогольного пуншу
- Ягідний
- Журавлинний
- Гранатово-апельсиновий
- Огірковий
- Персиково-ананасовий
- Екзотичний
- Рекомендації щодо подачі та вживання пуншу
- Відео рецепт: як приготувати класичний зимовий безалкогольний пунш
Історія появи безалкогольного пуншу
Пунш — загальне поняття, яке об'єднує алкогольні та безалкогольні напої, що містять в складі фруктовий сік і спеції.Назва напою походить від слова" panch", яке в перекладі з хінді означає"п'ять". Спочатку продукт готувався на ромовій основі з додаванням ще чотирьох інгредієнтів: гарячого чаю, води, соку лимона і цукру.
Історичною батьківщиною пуншу вважається Індія. Прибулі в XVII столітті британці почули про дивовижний напій з цитрусовим соком, рожевою водою і цукром. Практично відразу продукт потрапив до Англії, де був оцінений місцевою аристократією. Незабаром напій прославився за межами Британських островів: про нього дізналися жителі Німеччини, а потім і інших європейських країн. У нашій країні пунш з'явився в середині XX століття.
Згідно з історичними документами, населяли Індію і Персію народи вживали пунш з давніх часів, подаючи його в якості частування на святах.
Вперше про безалкогольному варіанті пуншу світ дізнався в останнє десятиліття XX століття. Напій швидко завоював загальне визнання як серед шанувальників міксів, так і тих, хто не вживає алкоголь.
В даний час безалкогольний продукт випускається в промислових масштабах під загальною назвою «фруктовий пунш». Такі напої виготовляються на основі кукурудзяного сиропу, змішаного з цукром і ароматизаторами штучного походження. Мікси містять зовсім мало натурального соку фруктів. На ринку найбільш відомі три американських бренду:
- Hi-C;
- Hawaiian Punch;
- Minute;
Рекомендації щодо приготування безалкогольного пуншу
Приготувати безалкогольний пунш в домашніх умовах можна з використанням цукру, води, освітленого нектару з фруктів. Допускається замінювати цукровий пісок медом, який є натуральним підсолоджувачем.
У складі безалкогольного пуншу часто присутні газовані напої зі смаком цитрусових або ягід, а також шматочки ананасів, яблук, персиків, апельсинів та інших фруктів.
Дуже красиво в чашах з пуншем виглядають цілі ягоди. Зверху напої прикрашають листочками м'яти, прянощами, а також нарізаними тонкими кружечками лаймом або лимоном.
Класичний рецепт безалкогольного пуншу
Безалкогольний пунш за класичним рецептом готують на Чайній основі з додаванням імбиру, фруктів і полуниці. Для приготування безалкогольного міксу підійдуть як свіжі, так і заморожені ягоди.
чорний чай | 0,65 л |
Лимон | 1 шт. |
пісок цукровий | 0, 15 кг |
яблуко | 1 шт. |
ягоди полуниці | 0,4 кг |
Апельсин | 1 шт. |
Гвоздичні бутони | 3-4 шт. |
порошок кориці | 10 г |
імбир | 1 ч. л. |
Рецепт:
- Вимиті фрукти нарізати невеликими шматочками, так само вчинити зі свіжою полуницею. Заморожені ягоди слід попередньо розморозити.
- З'єднати нарізані продукти, додати цукровий пісок і, перемішавши, залишити на 30 хв.
- У свіжозаварений чай всипати спеції і залити фруктово-ягідну суміш.
- Пунш настоювати протягом 50-60 хв, потім процідити.
Мікс, приготований класичним способом, п'ють охолодженим. При бажанні можна додати кубики льоду.
Рецепти гарячого безалкогольного пуншу
Гарячі пунші-ідеальний варіант для холодних зимових днів. Такі безалкогольні коктейлі прекрасно доповнять затишні сімейні посиденьки і підійдуть в якості частування для гостей. Пропонуємо найпопулярніші варіанти, які можна без праці повторити на власній кухні.
У рецептурах вказано мінімальний необхідний набір спецій. Можна додавати улюблені прянощі, визначаючи кількість за смаком.
Різдво
Гарячий напій з ягідно-фруктовим смаком наповнить будинок пряним зігріваючими ароматами і створить справжню новорічну атмосферу.
яблучний нектар | 950 мл |
журавлинний сік | 950 мл |
апельсиновий нектар | 650 мл |
Вода | 600 мл |
яблуко | 5 шт. |
імбир | ¾ ч. л. |
Апельсини великі | 3 шт. |
зірочки гвоздичні | 1/3 пакет |
Рецепт:
- Очищені і нарізані часточками яблука засипати цукром і імбиром.
- У каструлю налити рідкі компоненти, додати яблука і нарізані тонкими пластинами апельсини.
- Закип'ятити, трохи зменшити вогонь, всипати гвоздику.
- Розлити пунш по сервірувальних ємностей і подавати.
Готувати цей пунш можна не тільки на Новий рік або Різдво, а й на будь-яке інше свято.
Апельсиновий
У рецепті безалкогольного апельсинового пуншу в якості основи використовується сік журавлини, змішаний з питною водою.
Вода | 0,95 л |
журавлинний сік | 0, 95 л |
цукровий пісок | 0,3 кг |
Апельсин | 2-3 шт. |
імбир мелений | 15 г |
кориці порошок | 10 г |
горіх мускатний | 5 г |
Рецепт:
- Рідкі інгредієнти помістити в каструлю, всипати прянощі і приєднати нарізані цитрусові.
- Довівши до кипіння і зменшивши нагрів, готувати приблизно 7 хв.
- При подачі прикрасити за бажанням.
Марокканський
Марокканський пунш з насиченим апельсиновим смаком, доповненим яскравими пряними нотками — прекрасний безалкогольний варіант для новорічних та різдвяних свят.
цукровий пісок | 60-80 г |
кориці порошок | 9 г |
Апельсин | 2 шт. |
Лимон | 1 шт. |
Чай | 0, 6 л |
мелений імбир | 3 г |
Гвоздика | 4-5 зірочок |
Бадьян | 3-4 зірочки |
Рецепт:
- Вичавити сік з лимона.
- Апельсин нарізати тонкими кружечками, частина вийшла нарізки змішати з цукровим піском.
- Залити цитрусові свіжозавареним чаєм, всипати прянощі.
- Помістити ємність на плиту і, довівши до кипіння, приєднати решту апельсинів і сік лимона.
- Через 2-3 хвилини безалкогольне частування можна подавати, прикрасивши коричним порошком і зірочкою бадьяна.
Мандариновий
Гарячий мандариновий пунш приваблює солодким, з легкою кислинкою, смаковим букетом і відтінками спецій. Доповнює образ теплий пряний аромат.
нектар яблучний | 950 мл |
нектар з журавлини | 950 мл |
Нектар апельсиновий | 450 мл |
Мандарин дрібний | 5-6 плодів шт. |
Лимон | 1 шт. |
корінь імбиру | 3-4 см |
яблука середніх розмірів | 2-3 плоди |
Гвоздика | 7 бутонів |
Рецепт:
- Змішати яблучний і журавлинний напої, приєднати зняту з лимона шкірку.
- Закип'ятити, зменшити нагрівання, готувати протягом чверті години.
- Влити апельсиновий нектар, потім додати прянощі і мандарини, розділені на часточки.
- Перемішати і через 2-4 хв.зняти з вогню.
До складу пуншу можна включить мед, додаючи компонент за смаком.
Яблучний
Для приготування яблучного безалкогольного міксу потрібно свіжовичавлений сік.
Вода | 500 мл |
сік апельсиновий свіжовичавлений | 250 мл |
цукор | 80 г |
яблука | 5-6 шт. |
порошок кориці | 7 г |
великий лимон | 1 шт. |
Рецепт:
- Лимон і яблука нарізати тонкими кружечками.
- Налити в каструлю рідину, помістити на вогонь і, довівши до кипіння, варити протягом 5 хв.
- Приєднати інші компоненти, перемішати.
- Повернути посуд на плиту і продовжити варіння. Вогонь повинен бути повільним.
- Через 5-7 хвилин частування готове.
Фруктовий
Безалкогольний фруктовий напій на Чайній основі підкорить яскравим цитрусовим з тропічними нотками смаком і теплим ароматом спецій.
міцний чай | 500 мл |
ананас шматочками | 250 г |
цукор | 300-350 г |
Апельсин | 3 шт. |
Лимон | 2 шт. |
Коріандр | 1 ч. л. |
імбир | ½ ч. л. |
Рецепт:
- Ретельно вимиті цитрусові нарізати пластинами, укласти в глибоку ємність і засипати цукровим піском, прибрати на 20-25 хв.
- Приєднати до апельсиново-лимонної маси ананас, перемішати, влити свіжозаварений чай.
- Всипати спеції, довести до кипіння і через 5 хв.зняти з плити.
- Подати, прикрасивши фруктовими скибочками.
Для пуншу підійдуть як свіжі, так і консервовані ананаси. У разі використання консервованих тропічних фруктів рідина з банки можна додати до основної суміші.
Обліпихова
Зігріваючий обліпиховий напій з пряним цитрусовим присмаком не тільки смачний, але і корисний.
вода очищена | 1,5 л |
цукровий пісок | 0,25 кг |
обліпиха | 350 г |
Апельсин | 2 шт. |
Лимон | 1 шт. |
кориця | 10 г |
Коріандр | 10 г |
імбир | 8 г |
Рецепт:
- Вимиті апельсини нарізати тонкими пластинами.
- З лимона зняти цедру, намагаючись не зачепити гірку білу частину, а також вичавити сік.
- Подрібніть ягоди і процідіть рідину в каструлю, куди додайте сік і цедру, а також подрібнені апельсини.
- Влити в ємність з фруктово-ягідної сумішшю воду.
- Закип'ятити, приєднати цукровий пісок і спеції.
- Трохи знизивши температуру, готувати протягом декількох хвилин до розчинення цукру.
- Подавайте гарячим, розливаючи по порційних чашах.
Гарбуз
Безалкогольний гарбузовий мікс на водній основі відрізняється солодкістю, підкресленою цитрусовими і коричними нотками.
Вода | 900 мл |
Апельсин великий | 1 шт. |
цукровий пісок | 0,25 кг |
Гарбуз | 0,23 кг |
Лимон невеликий | 1 шт. |
кориця | 5 г |
Рецепт:
- Вимитий апельсин нарізати тонкими пластинами.
- Змішати цукровий пісок з корицею, всипати в наповнену рідиною посуд.
- Прокип'ятити, опустити в воду гарбуз, нарізані апельсин і лимон.
- Помішуючи, варити до м'якості гарбуза.
- За допомогою погружного блендера подрібнити масу, знову довести до кипіння і прибрати з плити.
- Трохи остудити і розлити по склянках.
Лимонно-імбирний
Лимонно-імбирний напій з прянощами на безалкогольній основі зігріє в період зимових холодів, а корисні властивості головних інгредієнтів посприяють зміцненню імунітету.
Вода | 1 л |
цукор | 130 г |
Лимон | ½ шт. |
імбиру корінь | 1 шт. |
Рецепт:
- Імбир натерти, помістити в каструлю, додати вичавлений з цитрусового сік.
- Масу залити закипілої рідиною.
- Настоювати протягом 5-10 хв.
- Подавати гарячим, прикрасивши за бажанням м'ятою.
З ваніллю
Безалкогольний ванільний Гарячий пунш із солодким ароматом готується на молочно-яєчній основі.
Молоко | 450 мл |
цукор | 200 г |
вершкове масло | 50 г |
яйця | 2 шт. |
ванілін | ½ ч. л. |
Рецепт:
- Збиті з цукром яйця з'єднати з розтопленим вершковим маслом.
- Молоко помістити в каструлю, додати яєчну суміш, перемішати.
- Поставити посуд на вогонь, всипати ванілін і довести до кипіння, періодично помішуючи.
- Як тільки на поверхні з'являться бульбашки, вимкнути плиту і прибрати каструлю.
- Безалкогольну суміш розлити по чашках і подавати.
Замість молока можна використовувати воду або вершки.
Яєчний
Що входять до складу класичного безалкогольного яєчного міксу цитрусові надають напою солодкий з легкою кислинкою смак і цікавий аромат.
Вола | 500 мл |
цукор | 180 г |
яйце | 5 шт. |
Апельсин | 1шт. |
Лимон | 1 шт. |
Рецепт:
- У каструлю з водою додати яйця, збиті з цукром.
- Приєднати вичавлений з цитрусових сік, перемішати.
- Помішуючи, на середньому вогні довести суміш до кипіння.
- Зменшити температуру, поварити ще 3-5 хв
Рецепти холодного безалкогольного пуншу
Рецепти безалкогольних холодних пуншів дозволяють легко приготувати смачні освіжаючі напої, які порадують в спекотний літній сезон.
Ягідний
Безалкогольний напій, зварений з стиглих ягід з додаванням лайма, підкорить свіжим смаком з легкими пряними відтінками.
Лимонад | 1,5 л |
Полуниця | 150г |
Малина | 100г |
Чорниця | 100г |
Лайм | 1 шт. |
Рецепт:
- У глибоку каструлю помістити чорницю з малиною, приєднати порізану пластинками середньої товщини полуницю.
- Залити лимонадом, прибрати в холодне місце для настоювання.
- Після 1 ч. додати нарізаний часточками цитрусовий, залишити ще на 10-15 хв.
В якості основи для ягідного міксу можна використовувати морс з журавлини, замінивши їм лимонад. Інший варіант-взяти по 1,5 л і того, і іншого продукту, при цьому збільшивши вдвічі кількість інших компонентів.
Журавлинний
Безалкогольний журавлинний пунш на основі вишневого соку запам'ятається солодкої насиченістю, а лимон додасть легку кислинку.
нектар вишневий | 650 мл |
Вода | 350 мл |
журавлина | 350г |
цукор | 80-100 г |
Лимон | 1 шт. |
Рецепт:
- Приготувати морс, використовуючи ягоди, воду і цукор, перелити його в каструлю або великий глечик.
- Додати вичавлений з лимона і вишневий соки, перемішати.
- Пунш розлити по чашках і подавати.
Замість вишневого можна включити до складу журавлинний або гранатовий сік.
Гранатово-апельсиновий
Насичений гранатовий смак вдало доповнюється цитрусовими нотками.
Лимонад холодний | 850 мл |
М'ята | 2-3 листочка |
Гранат | 2 шт. |
Апельсин великий | 1 шт. |
сік лимона | ½ ч. л. |
Рецепт:
- Вилити в каструлю лимонад, додати вичавлений з ½ апельсина і гранатів сік.
- Решту половини цитрусового нарізати невеликими скибочками і опустити в рідину.
- Дати настоятися 10-15 хв.
Огірковий
Простий і швидкий у приготуванні пунш зі свіжим огірковим смаком чудово втамує спрагу і освіжить.
Вода мінеральна без газу | 800 мл |
цукор | 50 г |
огірок | 3-4 шт. |
Лимон | 2-3 шт. |
Лід | 2-3 кубики |
Рецепт:
- Лимони добре вимити, обполоснути кип'яченою водою, огірки очистити.
- Продукти нарізати тонкими кружечками, помістити у великий скляний глечик.
- Наповнити ємність мінералкою, додати лід, прибрати в холодне місце.
- Через чверть години напій готовий.
Персиково-ананасовий
Коктейль з солодким персиковим смаком, доповненим тропічними нотками.
вода фільтрована | 1 л |
шматочки ананаса | 200г |
Сироп цукровий | 50 мл |
листочки м'яти | 4-5 шт. |
Персик | 3 шт. |
Лайм | 1 шт. |
Рецепт:
- Персики обдати окропом і, знявши шкірку, розрізати, потім видалити кісточку.
- За допомогою блендера інгредієнт подрібнити до пюреобразного стану, додати цукровий сироп.
- Очищений ананас нарізати невеликими шматочками.
- Змішати персикову і ананасну маси, приєднати вичавлений з лаймів сік, добре перемішати.
- Додати холодну воду і листочки м'яти.
- Перемішати і, розлив по чашках, подавати.
Для додаткового охолодження можна використовувати кубики льоду.
Екзотичний
Коктейль із суміші безалкогольного Елю, соків і тропічних фруктів сподобається любителям екзотики і незвичайних смакових поєднань.
нектар манго | 1 л |
нектар яблучний | 800 мл |
сік лайма | 125 мл |
імбирний ель | 100 мл |
Маракуйя | 2 шт. |
яблуко | 1 шт. |
Ананас | ½ шт. |
М'ята | 4-5 листочків |
Рецепт:
- З маракуї вийняти м'якоть.
- Ананас і яблука Очистити, все нарізати шматочками.
- З'єднати охолоджені рідкі інгредієнти.
- Залити нарізані фрукти і м'якоть, дати настоятися хвилин 7-10.
- Подавати, прикрасивши листочками м'яти.
Рекомендації щодо подачі та вживання пуншу
Подають частування в спеціальному посуді, який називається мисками для пуншу. Однак для дегустації смачного напою підійдуть і високі келихи, які можна прикрасити лимоном або апельсином, нарізаними тонкими кружальцями.
Обідок з цукру по краях келихів роблять при подачі коктейлів, приготований на спиртовій основі. Цей варіант цілком підходить і для безалкогольних пуншів. Виглядає дуже ефектно, особливо на святковому столі.
Фрукти і ягоди можна використовувати не тільки як прикраса, але і як доповнення до частування, подаючи їх разом з напоєм на красивому блюді.
Серед безлічі способів приготування безалкогольних холодних і гарячих пуншів нелегко зробити вибір і зупинитися на якомусь одному напої. Спробувати варто все мікси: кожен з них відрізняється унікальним неповторним смаком. Пунші, зроблені самостійно, сподобаються всім членам сім'ї, а подані на святі заслужать найвищої оцінки гостей.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua